גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנחנו עושים עוול לילדים כשאנחנו שולחים אותם לבית הספר"

תוכניות הלימוד מתמקדות בשינון חומרים, הכשרת המורים אינה מספקת, ומבנה משרד החינוך מסורבל - הבעיות של מערכת החינוך ידועות זמן רב, אז למה המצב לא משתפר? ● חוקרים מהמכון הישראלי לדמוקרטיה, שבדקו את התאמת מערכת החינוך הישראלית למאה ה-21, קבעו: "לפני הכול צריך לשנות את שיטת ההערכה" ● ישראל 2048

תלמידים בכיתה / צילום: איל יצהר
תלמידים בכיתה / צילום: איל יצהר

בשבועות הקרובים ייגשו עשרות אלפי תלמידים לבחינות הבגרות. הם יקראו טקסטים ארוכים שוב ושוב, ינסו לשנן אותם היטב כדי להצליח במבחן, ויום לאחר מכן יישכחו הכול. הסיטואציה הזאת מוכרת לכולנו וגם הטענות כלפי מערכת החינוך, שמעודדת שינון חומרים ולא מטפחת יכולות ניתוח, נשמעות כבר שנים ארוכות אך עדיין המצב נותר בעינו. שיטת ההוראה הנוכחית לא הייתה נראית פנומנלית גם לפני 15 ו-20 שנה, אבל השינויים הטכנולוגיים המהירים, והצורך להתאים את הכשרת התלמידים למאה ה-21 הופכים אותה לאבסורד גדול עוד יותר.

ציונים במבחן פיאק בקריאה ובמתמטיקה

"אנחנו עושים לילדים עוול שאנחנו שולחים אותם לבתי הספר - הם לא רלוונטיים בעבורם. הילדים רוכשים את מיומנויות המאה ה-21 מחוץ לבתי הספר", אומר ל"גלובס" ד"ר אלי אייזנברג, חוקר במכון הישראלי לדמוקרטיה ומומחה בינלאומי לחינוך טכנולוגי מדעי. אייזנברג שותף בארבע השנים האחרונות בקבוצת חשיבה של ה-OECD שעוסקת בהגדרת המיומנויות שיידרשו ב-2030.

הוא השלים באחרונה מחקר במשותף עם עומר זליבנסקי-אדן, אף הוא חוקר במכון, שכותרתו "התאמת מערכת החינוך למאה ה-21". המחקר נערך בעבור המכון הישראלי לדמוקרטיה, כחלק מעבודת ועדה שבוחנת את היערכות המדינה לשוק העבודה העתידי. "המחקר שלנו התמקד בחסמים - אם כולם יודעים את התורה, שלא צריך לשנן, אז מדוע זה לא מיושם במערכת החינוך בישראל? מדוע בפינלנד, בוונקובר ובסינגפור זה מיושם, ובישראל לא?", אומר אייזנברג.

כדי להבין מה השינויים שצריך לבצע במערכת החינוך, החלו אייזנברג וזליבנסקי-אדן בהגדרת מיומנויות העתיד. הם התבססו על עבודת דוקטורט שביצעה אנליזה לכל המאמרים והמחקרים שעסקו במיומנויות אלו ב-20 השנים האחרונות, ולאחר מכן בדקו מה היו התוצאות של התלמידים בישראל במבחנים הבינלאומיים, בהשוואה למדינות אחרות. בשלב הבא ניגשו למפות את החסמים במערכת החינוך הישראלית באמצעות קריאת מסמכים, ניתוח מחקרים אחרים, שיחות עם מומחי חינוך ישראלים ועוד.

החוקרים ניתחו את תוצאות מבחן פיז"ה מ-2012 מהן עולה כי "ההסתברות שתלמיד ישראלי ינקוט אסטרטגיות מבוססות שינון כדי לפתור שאלות במבחן פיזה גבוהה פי שניים מההסתברות שינקוט אסטרטגיות שמבוססות על ניתוח - נתון גבוה במיוחד ביחס למרבית המדינות שהשתתפו במבחן פיזה".

שיעור השימוש באסטרטגיות מבוססות שינון

הם הוסיפו כי ממצאים אלו עומדים בסתירה לאופן שבו מורים תופסים את עצמם -95% הסכימו עם הקביעה כי תפקידם כמורים הוא לאפשר חקירה עצמאית, ו-91% הסכימו כי תהליכים של חשיבה והבנה עמוקה חשובים יותר מהשלמת מלוא חומר הלימוד. הם גם מצטטים מחקר של אדם ניר שבחן חמישה בתי ספר בתי ספר יסודיים שהשתתפו ברפורמה לניהול עצמי, ומצא שיש פער ניכר בין השיטות הפדגוגיות שהמורים דיווחו שהן בעדיפות לאופי ההוראה בכיתות בפועל.

"לדעתי האופן שבו מעריכים תלמידים הוא אחד החסמים הכי גדולים לשינוי, אבל הוא בהחלט בר פתרון. התלמידים והמורים מתאימים את עצמם למה שהם נמדדים עליו", אומר אייזנברג. "גם ילד מחינוך מיוחד רואה את בחינת הבגרות כחלום - זה משפיע על כל הילדים. זה מדד ההצלחה הלאומי, אף שכולם מבינים שהבחינות לא כוללות ברובן את המיומנויות הנדרשות. שינוי האופן שבו מעריכים תלמידים זה עניין של מנהיגות. לכן שר החינוך צריך לידו מועצה של אנשי ציבור שיש לה קונצנזוס ושיהיה לה מנדט ציבורי", הוא אומר.

החוקרים מציינים כי לאחר שסקרו מחקרים בנושא ונפגשו עם חוקרים, הם חילקו את כישורי המאה ה-21 לשלושה סוגים: כאלו שמחייבים חשיבה עמוקה, בהם לבני אדם יש יתרון יחסי על מכונות; כאלה שקשורים להתמצאות בטכנולוגיות חדישות; וכישורי חיים רכים (רגשיים וחברתיים), שנדרשים להתנהלות אישית ובין אישית בעולם המשתנה. הכישורים יכולים להיות חשיבה ביקורתית, יצירתיות וחדשנות, מודעות אתית ותרבותית, גמישות ועוד.

מהמחקר עולה כי הידע והמיומנויות הנדרשות בשוק העבודה העתידי אינם באים לידי ביטוי בבחינות הבגרות, אך גם לא בדרישות הקבלה למוסדות ההשכלה הגבוהה. יותר מכך, החוקרים מציינים כי גם המנהלים והמורים בבתי הספר אינם שולטים באופן מספק בכישורי המאה ה-21.

יותר מפקחים במחוז חיפה מבכל בריטניה 

סביב הבעיות של מערכת החינוך הישראלית קיים קונצנזוס, אך אייזנברג וזליבנסקי-אדן ניסו להגדיר אותן באופן מדויק יותר. הם לא הסתפקו רק בהגדרת החסמים שמונעים שינוי - למשל, שיטות ההערכה ("אם נשנה אותה, אולי נצליח לשנות הכול"), העובדה כי בישראל היו 12 רפורמות ב-20 השנים האחרונות - רפורמה בכל שנתיים וחצי ("בפינלנד הייתה רפורמה אחת ב-20 שנה") או איכות המורים ("לא ניתן לעשות הרבה עם מורים שמסיימים את המכללות עם ציון פסיכומטרי של 420").

הם מיפו וניתוחו את החסמים המבניים והתפעוליים, כלומר החסמים שמקשים על יישום של תוכניות, גם אם התכנון שלהן מגובש בצורה מיטבית. "למשל, למנכ"ל של משרד החינוך כפופים למעלה מ-40 איש, באופן ישיר. אני לא מכיר מנהל בעולם שמסוגל להפעיל מערכת כלשהי עם כל כך הרבה כפופים", אומר אייזנברג, ונותן דוגמה נוספת: "במחוז חיפה של משרד החינוך, שהוא הקטן ביותר, יש יותר מפקחים מאשר בכל מערכת החינוך בבריטניה, שבה יש 55-60 מיליון איש".

עוד מוסיפים החוקרים כי במהלך השנים נוספו למשרד החינוך יחידות חדשות, שהחלו לפעול במקביל ליחידות שפעלו לפני כן. "במשרד החינוך יש כמה יחידות שעוסקות כל אחת בנפרד בהתאמת מערכת החינוך לתמורות הזמן: המזכירות הפדגוגית; המינהל הפדגוגי; מינהל לתקשוב, טכנולוגיה ומערכות מידע; המדען הראשי של משרד החינוך; אגף בכיר לתכנון ואסטרטגיה; הרשות הארצית למדידה והערכה בחינוך (ראמ"ה); סמנכ"ל ניהול ההון האנושי; סמנכ"לית כוח אדם בהוראה; מינהל עובדי הוראה ומשנה למנכ"ל אבני ראשה. "איננו מבקשים לטעון שאין מקום לשום ביזוריות במבנה משרד החינוך, אלא רק שכדי לבצע רפורמה אפקטיבית נדרשת עבודה מסונכרנת של כל היחידות האלה", כותבים החוקרים במחקר.

כדוגמה נותנים החוקרים את רפורמת למידה משמעותית שהוביל השר שי פירון, ואת הביקורת שספג המשרד בדוח מבקר המדינה בשנה שעברה. לפי הביקורת, יישום הרפורמה נפגע בגלל שיתוף פעולה לקוי בין יחידות המשרד. "שי פירון מאוד מוערך", אומר איזנברג, "אבל הבעיה הייתה שהוא הסתכל על השינוי כמו אל דוגית, וזאת נושאת מטוסים".

לעדכן את התוכניות כל חמש שנים

החוקרים מציגים בדוח תוכנית פעולה ראשונית כדי להתמודד עם החסמים. אייזנברג מספר כי שלוש מפלגות גדולות קראו את הדוח והוא כבר שולב במצע שלהן. בנוסף הוא מציין כי הם מעוניינים להיפגש גם עם גורמים במשרד החינוך. "צריך שותפות של אינטרסים, יש גופים שבהחלט יודעים לעשות את זה. בעם ישראל יש הרבה אגו, אבל כשהוא מתגייס למשימה לאומית, אין אחד בעולם שיעצור אותו", הוא אומר.

החלק הראשון של ההמלצות עוסק בהגדרת כישורי המאה ה-21 והדרך להקנות אותם לתלמידים. הם מציעים להתחיל את התהליך בבחירה של כישורים חשובים על בסיס הסכמה בין משרד החינוך למוסדות להשכלה גבוהה ולמל"ג. עוד הם מציעים להקים פורום עם נציגים ממערכת החינוך, מהצבא, מהתעשייה, מהחברה האזרחית וממערכת ההשכלה הגבוהה שיפעל להתאים מערכת הבחינות לצורכי הפרט, החברה והכלכלה.

החוקרים מציינים כי את תוכניות הלימודים מפתחות ומעדכנות ועדות מקצוע אקדמיות בראשותו של מפקח (מפמ"ר - מפקח מרכז מקצוע ) ממשרד החינוך. "עיתוי עבודתן של ועדות המקצוע ותדירותה, הרכב הוועדות, מקורות המידע שהן מסתמכות עליהם, אופן עבודתן והתפוקות שלהן - כל אלו לרוב אקראיים ותלויים במידה ניכרת באישיות של המפמ"ר ו/או של יו"ר ועדת המקצוע וחבריו לוועדה", הם כותבים.

לכן הם מציעים ליצור מודל לעדכון שיטתי ומתמיד של תוכניות הלימוד, להערכתם כל חמש שנים בממוצע. תהליך העדכון צריך לכלול איסוף מידע על הנדרש מבוגר ממוצע, הקמת ועדת מומחים של כ-15 איש, אנשי חינוך, חוקרים, אנשי ציבור ואנשים שעובדים במקצוע עצמו, וכן ועדה מצומצמת של 3-5 מומחים בפיתוח תוכניות למידה.

ואולם החוקרים מדגישים כי תוכניות לימוד חדשניות כמובן אינן מספיקות, אם המורים לא מוכשרים לכך. הם מציינים כי יש לבצע רפורמה בגופי הכשרת המורים, ולוודא שבמוסדות הללו מוטמעים עקרונות פדגוגיים המתאימים למאה ה-21, כדי שהמורים יוכלו לחוות בעצמם את דרכי ההוראה והלמידה שעליהם ליישם בכיתות. הם מציעים שני סוגי תמרוץ - אחד שמטרתו משיכת מורים מצוינים למקצוע והשני לעידוד של הטמעת טכנולוגיה חינוכית מתקדמת בבתי הספר. הם גם מציינים כי יש למצוא דרכים להתמודד עם מורים שנמנעים מאימוץ טכנולוגיה כזו.

בלי קשר להשקפתו של השר הממונה

החוקרים הביעו תמיכה בהקמתה של מועצה לאומית לחינוך, רעיון שעולה מפעם לפעם אך כיום, ככל הידוע, אינו מקודם. הם הדגישו כי יש לתת ייצוג נרחב לכלל הגורמים והסקטורים שיש להם נגיעה לחינוך, והוסיפו כי יש להקים ועדות משנה בעבור המגזרים השונים. נקודה מעניינת וחשובה הייתה הצעתם להקצות למועצה תקציב ארוך טווח, שיאפשר ליישם מדיניות ורפורמות שלא יהיו קשורים להשקפתו של שר כזה או אחר.

הם הציעו שתי אלטרנטיבות להקמת ועדה כזאת: המודל הפיני, מועצה שמבוססת על איחוד של כמה יחידות במשרד החינוך, דבר שיעזור לשפר את הסנכרון המתבקש במשרד החינוך, שבו קיימים כמה גופים הרלוונטיים לתכנון ארוך טווח. זה מבחינתם מודל שישפר את פעילות המשרד ולכן הוא המועדף.

המודל השני שהם מציעים הוא מועצה לאומית מייעצת, במודל הדומה למועצה הלאומית לכלכלה והמועצה לביטחון לאומי. המועצה תכלול, לפי הצעתם, נציגים מכל הגופים הרלוונטיים - כולל נציגי מורים, הורים וילדים - ותהיה כפופה למשרד ראש הממשלה או למשרד החינוך. מועצה כזאת תעסוק בבחינת מגמות במערכת החינוך ובאיתור מגמות בעלות פוטנציאל להשיג את מטרות מערכת החינוך.

לפי החוקרים, מועצה כזאת תוביל להפחתת תכיפות השינויים הנובעים מתחלופה פוליטית, תעקוב אחר יישום מדיניות משרד החינוך ותוודא שאין היא פוגעת במטרות החינוך, ותתמוך בתהליכים חיוניים ארוכי טווח. המלצות נוספות של החוקרים קשורות לאוכלוסיות השונות - תקצוב דיפרנציאלי שיוביל לצמצום פערים וביצוע רפורמות בהתאם לאוכלוסיות השונות, כמו למשל קביעת רמת האוטונומיה של בתי הספר בהתאם למאפייני בית הספר ומידת המקצועיות שלו. 

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים