גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ חושב שמכסים הם שיקוי קסמים דיפלומטי, ולא ברור איפה הוא יעצור

טראמפ מאיים להטיל מכסים מ-10 ביוני על כל היבוא העצום של ארה"ב ממקסיקו. הסיבה: הגירה לא חוקית ● אפילו תומכי הנשיא חושבים שהוא איבד את הצפון ● הוא חושב מכסים ל"שיקוי קסמים", שיפתור כל בעיה דיפלומטית, ו"איש אינו יודע איפה הוא מתכוון לעצור"

הנשיא טראמפ מבקר בגבול ארה”ב־מקסיקו/ צילום: רויטרס, Kevin Lamarque
הנשיא טראמפ מבקר בגבול ארה”ב־מקסיקו/ צילום: רויטרס, Kevin Lamarque

שאלת המפתח עכשיו בהבנת מעשיה של ארה"ב היא אם סוף מעשה במחשבה תחילה - או שהם תוצאה של עוויתות רוגז, של קפריזות ושל אובססיות.

מחוץ לגרעין הקשה מאוד של תומכי הנשיא טראמפ - אלה המחרים-מחזיקים אחריו יהיה אשר יהיה - התנהגותו בימים האחרונים מדהימה את רואיה, ומקפיצה אותם על רגליהם. היא אינה מתיישבת עם השכל הישר, והיא חורגת ממסגרת שהיינו חושבים לרציונלית.

בסוף השבוע שעבר, הנשיא הרחיב את מלחמת הסחר שלו באקט שה"וול סטריט ג׳ורנל", עיתון התומך בו בדרך כלל, קרא "רעם ביום בהיר". טראמפ הודיע ביום ה׳, שהוא יטיל ב-10 ביוני מכסי עונשין על מלוא היבוא ממקסיקו, אם השכנה הדרומית לא תתעשת ותפסיק מיד תנועת מהגרים ממרכז אמריקה לעבר גבול ארה"ב. ב-10 ביוני יוטל מכס של 5%, והוא יגדל ב-5% נוספים בכל אחד מן החודשים הבאים, עד שיגיע ל-25% באוקטובר.

מקסיקו מייצאת סחורות לארה"ב בערך כולל של 360 מיליארד דולר בשנה. רק סין מייצאת יותר ממנה. היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של ארה"ב. יתר על כן, הנשיא עתה זה חתם על הסכם סחר חדש עם מקסיקו ועם קנדה, שנועד להחליף את ההסכם הקודם מ-1993, זה הידוע בראשי התיבות האנגליים NAFTA. המכסים החדשים מפירים את ההסכם, ומפירים את אמנת ארגון הסחר העולמי (WTO). גם ברמתם הנמוכה ביותר, המכסים האלה יהיו גבוהים משיעורם אפילו לפני שנחתם NAFTA.

"איש המכסים"

ההתקפה על הנשיא במאמר המערכת של ה"וול סטריט ג׳ורנל" מצדיקה עיון מדוקדק, מפני שהיא יכולה לשמש גם טיוטה למאמר נגד בחירתו החוזרת בשנה הבאה. העיתון הניו יורקי השמרני כורך יחד שורה של ביקורות על הנשיא, הנעות מפוליטיקה למדיניות ואפילו לתהיות על מצבו הנפשי. בכל נסיבות אחרות, מאמר כזה היה מיוחס אוטומטית למבקרי הנשיא משמאל, ללמדך שטראמפ חוצה עכשיו קווים אדומים אפילו בעיני בעלי בריתו. את מדיניותו קשה לסווג בימים האלה. היא אינה ימנית, היא אינה שמאלית, היא אינה שמרנית, היא אינה ליברלית. המכנה המשותף היחיד של מרכיביה הוא הנשיא עצמו.

כותרת המאמר ב"וול סטריט ג׳ורנל" מדברת בעדה: "איש המכסים משתחרר מכבליו" (אולי בפרפרזה לעגנית על ׳פרומיתאוס הכבול׳). המאמר מתאר את "אובססיות הסחר" של טראמפ, מדבר על "דחפי הפרוטקציוניזם הגרועים ביותר שלו", ומזהיר כי "איש אינו יודע איפה הוא מתכוון לעצור".

העיתון חושש שהנשיא מתמכר לשימוש במכסים כ"אמצעי של גרימת חבלה גופנית לשם השגת יעד דיפלומטי". המכסים הפכו ל"שיקוי הקסמים של טראמפ, אשר ירפא כל מחלה פוליטית".

המכסים מעמידים בספק את אמינותו הבינלאומית של הנשיא, כותב העיתון. "מותר לסלוח למנהיגי ארצות אחרות אם הם יגיעו למסקנה שכל הסכם סחר עם טראמפ כפוף לשינויים על יסוד גחמותיו הפוליטיות".

"מנטאליות של בונקר"

העיתון מייחס לנשיא "מנטאליות של בונקר אמריקה" (Fortress America). הוא מקווה שאיומי המכסים אינם אלא חלק מן התיאטרליות הקולנית המפורסמת של הנשיא, המיועדת לעורר תשומת לב, והוא יחזור בו. "אבל מוטב לזכור ש׳איש המכסים׳ הוא אימפולסיבי, והוא אויבו הגרוע ביותר של עצמו". העיתון מייעץ לתומכיו האוטומטיים הנאמנים של טראמפ בסנאט "לרדת מאפיריוניהם, ולשגר מסר לנשיא בעניין הסחר, שאם לא כן הם עלולים למצוא את עצמם בסיעת מיעוט ב-2021".

ביקורת כה מקיפה על התנהגותו הלא-נשיאותית של הנשיא כנראה לא הופיעה בכלי תקשורת מרכזי של הימין, בוודאי לא כמאמר מערכת. העיתון לא טרח אפילו לעדן את ביקורתו. הוא הטיל ספק מפורש ביכולתו הנפשית של הנשיא לקבל החלטות רציונליות.

בינתיים יש סימנים שרפובליקאים אחדים אומנם עשויים לרדת מאפיריוניהם. היושב ראש רב ההשפעה של ועדת הכספים, צ׳אק גראסלי ממדינת איווה, הכריז כי השימוש שטראמפ עשה בחוק מ-1977 כדי להצדיק את הענשת מקסיקו שקול כנגד "ניצול לרעה של סמכות הנשיא בענייני מכסים, בניגוד לכוונת המחוקק". על פניו, "ניצול לרעה" של חוק, נגד כוונת הקונגרס, הוא אקט המצדיק משפט הדחה. גראסלי כמובן לא התכוון לזה, אבל אחרים עשויים להתכוון.

"אתה הופך את ארה"ב לגטו"

הנשיא מעניש את מקסיקו על יסוד "מצב חירום" בגבול המשותף. בשבעת החודשים האחרונים הגיעו אל הגבול הזה כמעט רבע מיליון מהגרים משלוש ארצות במרכז אמריקה: גוואטמלה, אל סלוואדור והונדורס. החוק מרשה לעצור אותם, אבל אוסר על גירושם. כמעט בכל המקרים, העצורים משוחררים בתוך מספר שבועות, מורשים להיכנס לארה"ב, ולהמתין לבירור עניינם בבית המשפט.

זה תהליך ארוך מאוד, המאפשר במרוצת השנים למיליונים להתבסס בתוך ארה"ב בלי אשרת שהייה. טראמפ העמיד את הפסקת ההגירה הזו במרכז מערכת הבחירות שלו ב-2016 - והוא מתכוון לחזור ולהעמידה במרכז מאמציו להיבחר לתקופת כהונה שנייה בשנה הבאה.

טראמפ דורש שמקסיקו תפתור את בעיות ההגירה של ארה"ב בתוך עשרה ימים. הוא קיבל תשובה מנשיא מקסיקו, מנואל לופס אובראדור (שהמקסיקאים קוראים לו AMLO, ראשי התיבות של שמו בספרדית). את המכתב הזה קשה מאוד לסווג באיזושהי קטגוריה הידועה לטראמפ. זה מכתב רב ניואנסים: גם נועז, גם פייסני. אין זה "מכתב אהבה" מן המין שטראמפ קיבל בשנה שעברה מרודן צפון קוריאה.

AMLO, כמו טראמפ, הוא פופוליסט. אבל הוא פופוליסט מן השמאל, הנושא איתו את זכר הטראומות של יחסי מקסיקו-ארה"ב עוד מאמצע המאה ה-19. AMLO, שהושבע בדצמבר שעבר לתקופת כהונה של שש שנים, משתמש בסיסמאות המזכירות להפליא את הבטחות הבחירות של טראמפ. אבל הוא גם מאמין בסולידריות חברתית ובזכויות אדם.

הוא מטעים עד כמה אינו רוצה עימות עם נשיא ארה"ב, אבל הוא משווה את התנהגותו האגרסיבית של טראמפ עם התנהגותם של נשיאים כמו לינקולן ופרנקלין רוזוולט. הוא כותב לטראמפ, שהוא, טראמפ, הופך את ארה"ב מארץ קולטת מהגרים ל"גטו, שטח סגור, שבו נטבע אות קלון על המהגרים". הסיסמא "אמריקה תחילה", כותבAMLO לטראמפ, היא "כוזבת, מפני שעד אחרית כל הימים ידם של הצדק האוניברסלי ושל האחווה תהיה על העליונה, אפילו מעבר לגבולות לאומיים".

טראמפ עדיין לא הגיב בפומבי על עצם המכתב, אבל צייץ ש"ארצות זרות שודדות אותנו ומרמות אותנו זה שנים", ובשבילן "המילה ׳מכס׳ היא מילה יפה באמת!"

סין אגב כבר משתמשת במקסיקו, כדי להוכיח שהיא אינה מקרה יוצא דופן במלחמות הסחר של נשיא ארה"ב. הוא יורה בכל הכיוונים, או בלשון הכותרת הראשית של העיתון הווינאי "קורייר", "טראמפ נגד כל העולם". 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב- https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות