גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החלפת ריביות הבנצ'מרק: מבחן ראשון לאג"ח קיימת

בשבוע הבא יתבקשו מחזיקי האג"ח של חברת הנמלים הבריטית ABP לאשר החלפת ריבית בנצ'מרק באג"ח בהיקף 65 מיליון ליש"ט שהנפיקה החברה ● אם המהלך יאושר, תהיה זו הפעם הראשונה שבה מוחלפת ריבית בסדרת אג"ח קיימת, ומבחן חשוב לרפורמת החלפת ריביות הבנצ'מרק הגלובליות

מתחם של ABP / צילום: shutterstock
מתחם של ABP / צילום: shutterstock

לפני מספר חודשים עסקנו במדור זה ברפורמות בריביות הבנצ'מרק הגלובליות, שבמסגרתן מוחלפות הריביות הנפוצות ביותר בשווקים הפיננסיים - משפחת ה-(IBOR (Interbank Offered Rate, ובראשן ריבית הליבור - בריביות חסרות סיכון חדשות.

הסיבה לשינוי היא שריביות הליבור לסוגיהן צפויות להפסיק להתקיים בסוף 2021, לפחות במתכונתן הנוכחית. אז, הרגולטור המפקח על הליבור, FCA הבריטי, יפסיק לחייב את הבנקים המצטטים את הריביות להמשיך לעשות כן.

בזמנו, הסברנו שהחלפת ריביות הליבור בריביות חסרות הסיכון החדשות צפויה להיות מורכבת במיוחד. זאת, משום שריביות אלה מהוות בסיס לתמחור מכשירים פיננסיים המבוססים על ריבית משתנה בהיקף מאות טריליוני דולרים - הלוואות, אג"ח, משכנתאות, איגוחים ונגזרים. בפרט, שההתמודדות עם מכשירים קיימים הנקובים בריביות הישנות, שימשיכו להתקיים אחרי 2021, תהיה מורכבת יותר מזו הכרוכה בהנפקה ובהחזקה של מכשירים חדשים בריביות החדשות.  

עוד הערכנו, שהמורכבות הגבוהה ביותר בהחלפת הריביות צפויה להתקיים בניירות ערך מבוססי ליבור, שימשיכו להתקיים אחרי 2021. זאת, מפני שבניגוד לעסקאות דו-צדדיות בנגזרים - הנהנות ממנגנונים מוסכמים גלובלית להגעה להסכמות - בניירות ערך ישנם מחזיקים רבים ומגוונים, שצריכים להגיע להסכמות על החלטה מהותית כמו שינוי הריבית, ושינוי כזה אינו מוסדר גלובלית באופן אחיד. כעת, הגיע המבחן הראשון.

עיקרי המתודולוגיה שמציעה

בריטניה בראש: החלפת ריביות היסטורית

בשבוע הבא, ב-11 ביוני, צפויה להתקיים בבריטניה הצבעה על החלפת ריבית בנצ'מרק, באג"ח קיימות בהיקף 65 מיליון ליש"ט, שהנפיקה חברת הנמלים הגדולה בבריטניה (Associated British Ports (ABP.

ABP מבקשת לקבל את ההסכמה של מחזיקי סדרת האג"ח שלה להחליף את ריבית הבנצ'מרק מליבור בליש"ט לריבית SONIA - הריבית חסרת הסיכון שנבחרה בבריטניה, המבוססת על עלות המימון בין מוסדות פיננסיים בהלוואה ללילה אחד.

לא בכדי, השוק הראשון שבו מוחלפות הריביות באג"ח הוא בריטניה. הסיבה לכך היא, שבמקרה הבריטי, הריבית חסרת הסיכון המחליפה את ריבית הליבור איננה חדשה, ובמסגרת הרפורמה בוצעו בה בעיקר שיפורים מתודולוגיים.

בהתאם, שוקי הנגזרים והאג"ח הנקובים בליש"ט מאמצים את ריבית ה-SONIA בקצב גבוה. נכון לאמצע מאי, נפחי המסחר בריבית SONIA בשוק הנגזרים עוברים את אלה המתקיימים בריבית הליבור. בפרט, בשלושת החודשים האחרונים חלה עלייה משמעותית בנזילות הנגזרים מבוססי SONIA. להמחשה, בממוצע מדי יום נסחרים 25,000 חוזים עתידיים.

גם בשוק האג"ח חלה התקדמות. בשנה האחרונה הונפקו אג"ח הצמודות ל-SONIA בהיקף של כ-25 מיליארד ליש"ט, ולאחרונה פסקו הנפקות אג"ח הצמודות לליבור שמועד הפדיון שלהן הוא לאחר 2021. כמו כן, שוק האיגוח הבריטי נטש את ריבית הליבור - וכיום כלל האיגוחים מבוצעים תוך שימוש בריביות SONIA.

בכך נוצר פער משמעותי בין הקצב המהיר שבו מאומצת ה-SONIA כריבית חלופית לליבור בליש"ט, לבין המצב ביתר המטבעות המובילים, שבהם המסחר בריביות החדשות מתפתח בקצב נמוך בהרבה.

הדוגמה הרלוונטית ביותר היא ארה"ב. שם, הריבית שנבחרה להחליף את הליבור הדולרי היא ריבית חדשה לחלוטין בשם SOFR. ריבית זו מתבססת על שוק הריפו (מימון מובטח באג"ח ממשלת ארה"ב, למשך לילה אחד) והיא החלה להתפרסם רק באפריל 2018.

כיום נפחי המסחר ב-SOFR מהווים פחות מ-1% מהיקפי המסחר בריביות הליבור. לשם המחשה, לפי ISDA, ברבעון הראשון של 2019 נסחרו רק 22.6 מיליארד דולר נגזרי SOFR, לעומת 34.7 טריליון דולר נגזרים הצמודים לליבור. גם בשוק החוב הדולרי הריביות החדשות מאומצות בקצב נמוך, ועד כה רק גופים פיננסיים ביצעו ההנפקות.

תהליך החלפה מורכב

הליך החלפת הריבית המוצע על-ידי ABP כרוך בהתמודדות עם מספר אתגרים משמעותיים.

ראשית, תנאי האג"ח של ABP דורשים הסכמת 75% ממחזיקי האג"ח להחלפת הריבית. זהו שיעור גבוה יחסית להשגה.

שנית, בין הריביות קיימים הבדלים מהותיים, הן במהותן והן בגובהן. בעוד שהאג"ח שהנפיקה ABP נושאת ריבית ליבור ל-3 חודשים, ומשקפת סיכון אשראי בין-בנקאי, ריבית ה-SONIA שתחליף אותה היא ללילה אחד, וקרובה ל"חסרת סיכון".

לכן, לא ניתן "להחליף" באופן פשוט ריבית אחת באחרת. כדי שהקופון על האג"ח במועד ההחלפה יהיה זהה לרמתו במועד ההחלפה, ולחברה ולמשקיעים לא ייווצר רווח או הפסד במועד המעבר, נדרש להוסיף מרווח שיפצה על הפערים בין הריביות.

כיום, ABP משלמת למחזיקים ריבית ליבור ל-3 חודשים בתוספת 250 נקודות בסיס. אם ההחלפה תאושר, האג"ח תשלם ריבית SONIA בתוספת מרווח גבוה מ-250 נקודות, כאשר המרווח הנוסף יפצה על הפערים בין הליבור ל-SONIA במועד המעבר.

כאן מתעוררת המורכבות הגבוהה ביותר, הנובעת מהנוסחה לחישוב המרווח הנוסף במועד המעבר. המתודולוגיה שמציעה ABP מתבססת על שוק נגזרי ה-Basis (מסחר בפערים בין ריביות שונות) בין ריבית הליבור לשלושה חודשים ל-SONIA.

גובה המרווח יחושב ויקובע ב-11 ביוני, תוך שימוש ב-Basis בין שתי הריביות לכשלוש שנים וחצי - משך הזמן שנותר עד מועד הפדיון של האג"ח בדצמבר 2022 (למיטיבי לכת, הדבר יבוצע תוך שימוש באינטרפולציה לינארית בין עסקאות Basis לשלוש ולארבע שנים).

יש להדגיש כי מנגנון זה לא מסתמך על החלטה רגולטורית כלשהי, אלא ABP היא שהמציאה אותו. בהתאם, מתעוררים קולות בשוק המבקשים מהבנק המרכזי הבריטי, האחראי על ריבית SONIA, לפרסם מתודולוגיה אחידה לתהליכי מעבר בעתיד.

שלישית, בשונה מכפי שנהוג בדרך כלל כאשר מנפיקים מבקשים לשנות את תנאי האג"ח, ABP מציעה שמחזיקי האג"ח לא יקבלו פיצוי. זאת, משום ש-ABP טוענת שלא ביקשה את השינוי באופן וולונטרי, אלא שהוא נכפה עליה רגולטורית.

דהיינו, מחזיקי האג"ח מתבקשים להסכים לשינוי במבנה תזרימי המזומנים שיקבלו בעתיד, וכן להיחשף לסיכוני מרווח חדשים ולשינויים באפקטיביות גידורים שביצעו בעבר על בסיסי ריבית הליבור, ללא תמורה כלשהי.

מבט לעתיד

ככל שמחזיקי האג"ח של ABP יסכימו להחלפה בשבוע הבא, הדבר עשוי להתוות את הליכי החלפת הריבית המשתנה בשוק האג"ח בעתיד, ואת והתמורה שיקבלו המחזיקים במסגרתם. לפיכך, לתוצאותיה חשיבות לעתיד לכל מחזיק אג"ח זרה הנושאת ריבית משתנה מבוססת IBOR.

ברם, להערכתנו, ספק אם ניתן יהיה לשכפל את המתודולוגיה שמציעה ABP, לפחות בעתיד הקרוב, לביצוע החלפות באג"ח הנקובות בדולר או באירו.

זאת מאחר שכאמור, הריביות במטבעות אלה חדשות, והנזילות בהן נמוכה בהרבה. לפיכך, קביעת Basis בינן לבין הליבור המוחלפות, מורכבת בהרבה ופחות יציבה.

נוסף על כך, ראוי לשים לב שבתנאי אג"ח שונים קבועים תנאי החלפה שונים, כגון חובה לקבל הסכמה משיעור גבוה יותר של מחזיקי אג"ח, לעיתים אפילו פה אחד. הדבר עלול להפוך החלפות ריבית באג"ח אחרות למורכבות יותר.

לכן, ייתכן שלמנפיקי אג"ח מסוימות לא תהיה ברירה אלא לבצע קריאה לאג"ח במועד ה-Call הראשון, ולהנפיק במקומן אג"ח חדשה המבוססת על הריביות החדשות, גם אם הרכישה החוזרת אינה כדאית כלכלית.

בתרחיש שבמסגרתו אג"ח מבוססות ריביות ליבור ימשיכו להתקיים אחרי 2021, ולא יתגבש מנגנון מוסכם להחלפת הריביות או לביצוע פירעון מוקדם, מנפיקות יצטרכו לפנות לאפיקים חלופיים הדומים לריבית הליבור, כגון קבלת ציטוטים מקבוצת בנקים מוגדרת. הדבר עלול להשית עליהן עלויות מוגברות ולחשוף את המחזיקים בהן לסיכונים נוספים, כגון תנודתיות מוגברת בריבית בקבוצת הבנקים שתיבחר, וקשיים בגידור הריבית הספציפית שתוגדר לצורך האג"ח.

להערכתנו, מכאן נובע האינטרס המשותף של המנפיקים והמשקיעים להגיע לפתרונות מוסכמים, שיאפשרו את ביצוע החלפות הריבית באג"ח, טרם מותה הסופי של ריבית הליבור. 

הכותבים הם, בהתאמה, מייסד ושותף בחברת הייעוץ הפיננסי C.O.A.F - Complex of Alternative Finance. הגורמים בכתבה עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים, לרבות אלה שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני