גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אנטרופי יוצאת נגד כוונת רחמני לשנות את דירקטוריון איילון: "פגיעה פוטנציאלית בממשל התאגידי ובבעלי מניות המיעוט"

חברת הייעוץ למוסדיים אנטרופי ממליצה להתנגד "באופן גורף" למינויים של הדירקטורים שמציע בעל השליטה באיילון לוי רחמני - ובין היתר מינויו של אהרון פוגל לתפקיד יו"ר החברה

לוי רחמני, מנכ"ל חברת ביטוח איילון / צילום: איל יצהר
לוי רחמני, מנכ"ל חברת ביטוח איילון / צילום: איל יצהר

למרות שיו"ר איילון החזקות, שלמה גרופמן, כמו גם יתר חברי הדירקטוריון של קבוצת הביטוח הציבורית, נכנעו לרצון בעל השליטה והמייסד לוי רחמני לשנות לחלוטין את צביון הדירקטוריון, מציבה כעת חברת הייעוץ למוסדיים אנטרופי מכשול בפני התוכניות של רחמני, תוך שהיא מותחת ביקורת חריפה על התנהלותו במאבק השליטה מול דירקטוריון איילון.

בחוות-דעת שפרסמה אנטרופי לקראת אסיפת בעלי מניות איילון המתוכננת בשבוע הבא, ושהגיעה לידי "גלובס", היא ממליצה להתנגד למינויים של הדירקטורים שמציע רחמני "באופן גורף", וזאת "לאור הפגיעה הפוטנציאלית שאנו רואים באיכות הממשל התאגידי ובאינטרסים של בעלי מניות המיעוט".

מדובר במינויו של מי שהיה בעבר יו"ר מגדל ומנכ"ל האוצר, אהרון פוגל, שאותו מייעד רחמני לתפקיד היו"ר במקומו של גרופמן, ובמינוים של יורם שי, יניב פגוט, אסתר דלל ואמיר לוי (לשעבר הממונה על התקציבים באוצר) לדירקטוריון איילון, שמות שכאמור, את כולם מייעד רחמני להחליף את חברי הדירקטוריון הנוכחי. רחמני מחזיק ב-67.3% ממניות איילון. לצד גרופמן צפויה לעזוב את הדירקטוריון של איילון החזקות גם הדירקטורית דינה האן.

באנטרופי מסבירים את עמדתם כנגד הכוונה של רחמני בטענה שלפיה "החלפת הרכב בדירקטוריון חברה ציבורית ויצירת זעזוע משמעותי הינו מהלך שנדרש להוות כאירוע משלים לקיומה של אינדיקציה שלילית משמעותית הנוגעת להתנהלותו..וכן, בנסיבות מסוימות של הרעה עסקית חריגה המחייבת ביצירת שינויים פרסונליים".

"למיטב הבנתנו", מוסיפים באנטרופי, "נסיבות אלו לא התקיימו ומשכך מהלך כזה עשוי להיתפס על ידינו ככזה שאינו נשען על שיקולים מקצועיים וענייניים. משכך, נראה כי המהלך נועד לשרת את בעל השליטה ולא את כלל בעלי המניות".

מסר זה מהדהד את המסר של חברי דירקטוריון איילון החזקות, שיצאו כנגד כוונת בעל השליטה בטענה כי מדובר בפגיעה בממשל התאגידי של החברה, ושהיא נועדה להחליף דירקטוריון שפעל לתפיסתם לטובת החברה וכל בעלי מניותיה, ולא רק מילא את הוראות בעל השליטה, שרצה במינוי מנכ"ל אחר לקבוצה - איש אמונו. עם זאת, לאחרונה גרופמן וחבריו לדירקטוריון סיכמו עם בעל השליטה על הפסקת כהונתו של היו"ר, תוך שהצדדים יחדלו מלטעון ולתבוע האחד את השני.

מאבקי שליטה בין רחמני לדירקטוריון

הקש ששבר את גב היחסים בין רחמני לגרופמן וליתר חברי הדירקטוריון נוגע למינויו של מנהל הכספים של חברת הביטוח של הקבוצה, שרון רייך, לתפקיד מנכ"ל החברה האם הציבורית איילון החזקות. רייך הועדף על פני משה בנבינשתי, מועמדו של רחמני, שאולץ לפרוש מתפקיד מנכ"ל הקבוצה בשלהי 2018, בלחץ הרגולציה. עוד קודם הורחק רחמני מתפקידים בחברת הביטוח שבשליטתו, שמתנהלת בנפרד מאיילון החזקות, עם מנכ"ל ויו"ר נפרדים.

באנטרופי מתארים כי מאז פרישתו של רחמני מתפקידיו בחברה, התעוררו מאבקי שליטה בינו לבין הדירקטוריון בכל הנוגע לאופן ניהול החברה וקבלת החלטות מהותיות, כאשר רחמני ניסה לייצר מעורבות בהכרעת החלטות שהנן בסמכותו הבלעדית של דירקטוריון החברה. "בהתאם לחילופי דברים בין דירקטוריון החברה לבעל השליטה, אשר קיבלו בחלקם גילוי ציבורי, התקבל הרושם כי אופן ההתנהלות בין הצדדים הינו חריג ביותר, כאשר ע"פ המתואר מצד הדירקטוריון, זה לווה באיומים ולחצים שהופעלו בדרכים שונות ע"י גורמים מטעם בעל השליטה".

באנטרופי מוסיפים כי "היות ובעל השליטה לא טרח לשטוח את עמדתו לגבי הדירקטורים שעתידים לסיים את כהונתם באופן ענייני, וכן, אף להרחיב לגבי המועמדים המוצעים וכיצד הרכבו המתגבש של הדירקטוריון יתן מענה על צרכיה ואתגריה העתידיים שלה חברה, אנו מוצאים את התהליך כפסול מיסודו. למיטב הבנתנו, לא התקיים תהליך סדור ומבוקר לגבי בחירתם לרבות אי-שיתוף בעלי מניות מקרב הגופים המוסדיים".

באנטרופי מדגישים כי "אין בהתייחסותנו זו להעיד על טיבם ואיכותם של המועמדים המוזכרים, אשר הינם אנשים ראויים ובעלי רקורד מרשים", אלא יוצאים נגד ההליך "שקדם לשינוי המובא להצבעת בעלי המניות", משום שלראייתם הוא "פוגע באיכות הממשל התאגידי בחברה, הן באופן גיבוש רשימת המועמדים והן בצמצום משקלם היחסי של הדירקטורים הבלתי תלויים".

"יצירת מחנאות או אי אמון"

במבט קדימה, באנטרופי מעלים חשש כי "בשל ההתרחשויות בתקופה האחרונה...נוצר אצלנו חשש כי השינויים המוצעים עשויים להוביל ליצירת תופעת מחנאות או תחושת חשדנות ואי-אמון בין הדירקטורים הוותיקים לבין הדירקטורים החדשים. תופעה שלילית זו עשויה להוביל להסטת קשב, פגיעה באיכות הדיונים וכפועל יוצא גם על הליך קבלת ההחלטות בדירקטוריון".

לפי הנתונים שאנטרופי מציגה, שיעור הדירקטורים הבלתי תלויים באיילון יפחת ל-25%, שיעור החורג מהמינימום (33%) שדורשת חברת הייעוץ בחברות בעלות גרעין שליטה, ולעומת 60% בהרכב הדירקטוריון הנוכחי.

לצד התנגדות מינוים של הדירקטורים המיועדים, באנטרופי תומכים באישור מינויה מחדש של רו"ח אירית שטרן כדירקטורית בחברה, במינויו מחדש של רואה החשבון המבקר של החברה, ארנסט אנד יאנג, וכן באישור תיקון תקנון החברה ומתן כתב התחייבות לפטור ולשיפוי לנושאי משרה שנמנים עם בעל השליטה באיילון, ושאינם נמנים עליו.

מניית איילון  איבדה כ-14% מרמת השיא השנתית שקבעה בתחילת חודש דצמבר, אולם שנה אחורה שומרת על יציבות ומשקפת לחברה שווי של כ-390 מיליון שקל. 

עוד כתבות

האם אתם מוכנים לחיים ארוכים? / אילוסטרציה: Shutterstock

החוקר שמציע: תתחילו לחשוב על החיים בגיל 100

ד"ר יוחאי שביט, מנהל המחקר במכון סטנפורד לאריכות ימים, טוען שגיל 100 הוא אופציה שרובנו צריכים להביא בחשבון, וצריך להיערך אליה כבר בגיל צעיר ● בעזרת מחקריו, הוא מבקש לכתוב נרטיב חדש לעשורים האחרונים של החיים ● שיחה עם חוקר שמביט בלי פחד ב"גיל החדש"

סצינה שמתארת את המערב הפרוע כפי שהצטייר בתרבות האמריקאית / אילוסטרציה: Shutterstock

מערב פרוע? דווקא שם היה פיקוח הדוק על נשק

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: קרבות האקדחים האגדיים לא אפיינו את אותם זמנים כמו שאת דפי הספרים ומסכי הקולנוע

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בעקבות פסיקת בג"ץ: לוין פרסם מועמדים לחלק מבתי המשפט המחוזיים

ביהמ"ש העליון קבע כי על שר המשפטים יריב לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים לצורך בחירה בשופטים לבתי המשפט המחוזיים, תוך מתן קדימות למחוזיים בבאר שבע ובחיפה שם המחסור החמור ביותר ● מזה שנה וחצי לא מונו שופטים בישראל עקב סירובו של לוין להביא לאישור הוועדה מועמדים שלא מוסכמים על כל חברי הוועדה

פרויקט פינוי בינוי במרכז. עדכון כל חמש שנים / צילום: רפי דלויה

הפרויקטים יחכו: התיקון לחוק שביקש לעשות סדר בהיטלי ההשבחה הצית מחלוקות חדשות

תיקון 133 לחוק התכנון והבנייה נועד לעודד מימוש של תוכניות התחדשות עירונית באמצעות יצירת ודאות ביחס להשבחה שנוצרה בעקבות הפרויקט ● אלא שבפועל רשויות שונות מפרשות את החוק באופן שונה, מה שמעקר את התיקון מתוכן ומחזיר את היזמים לוועדות הערר ולבתי המשפט

עדיה חזני / צילום: רוחמה חזני

ממשרד מכירות נטוש לשתי דירות שמניבות אלפי שקלים בחודש

הלחץ הכלכלי הביא את עדיה חזני לצאת לעבוד בכל עבודה שמצא כבר בכיתה ח', עד שגילה את הפוטנציאל בהשקעות נדל"ן ● בין היתר קנה מגרש והניח עליו בית מוכן ● "צריך לקום ולעשות, כי אחרת מפספסים הזדמנויות"

ד''ר מרק אביטבול / צילום: Visionix

בשקט בשקט נמכרה בשבוע שעבר במאות מיליוני דולרים חברה בת 32 מירושלים

אחרי שהקים את חברת המכשור הרפואי ויזיוניקס בקרוואן לוהט, עבר הנפקה מדהימה, התרסקות והתבססות בצמרת הענף - בשבוע שעבר ד"ר מרק אביטבול מכר את מפעל חייו לרווניו הפינית ● בראיון מיוחד הוא מספר למה חשוב לו לייצר בארץ, מדבר על הקושי לנהל קשרים בינלאומיים בתקופה שבה "ישראליות היא כבר לא יתרון בעולם", ומסביר מדוע החליט לפרוש דווקא עכשיו

ברק אברמוב / צילום: חיים צח-לע''מ

כך בנה ברק אברמוב אימפריה של מיליארד שקל

ההשקעה של לאומי פרטנרס בג'פניקה בחודש שעבר הפגישה את בעלי הרשת ברק אברמוב עם 200 מיליון שקל ● איך הוא עושה עסקים, למה נכנס לבית"ר ירושלים למרות הפצרות המקורבים, והאם ההנפקה בדרך? ● גלובס מנסה לפצח את דמותו של האיש שהצמיח אימפריה ששווה מיליארד שקל

מפולת בוול סטריט / צילום: אילוסטרציה: Shutterstock

חדשות טובות הן חדשות רעות: מה עומד מאחורי המפולת בוול סטריט?

דווקא דוח תעסוקה מצוין שלח את השווקים לירידות חדות בשל חשש המשקיעים כי נגוזה התקווה להורדת ריבית ● ומה אומרים המומחים?

''10%-5% בהייטק עלולים למצוא עצמם בלי עבודה השנה''

לחיות מדמי אבטלה של 13 אלף שקל: מאחורי הטלטלה בהייטק

גל הפיטורים בהייטק מאיים לשלוח אלפים לבתיהם ● הסיבה הרשמית שהציגו רוב החברות היא מהפכת ה־AI, אלא שבתעשייה יש מי שחושב שזה רק תירוץ ● העובדים שנשארו מתארים היסטריה ומומחים מעריכים שזו רק ההתחלה, אבל לא כולם מתרגשים: "כל תחום חדש מייצר עבודה, לא רק לוקח"

למה נעלמו השטרות מהצ'יינג'ים?

חברת רחפנים ישראלית נמכרה השבוע למוטורולה סולושנס האמריקאית. מה היה היקף הרכישה? ● כמה דירות מכרה ישראל קנדה בשדה דב ברבעון הראשון של השנה? • חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

סקוט מוריסון / צילום: Reuters, Darrian Traynor ו־Jonathan Ernst

ראש ממשלת אוסטרליה לשעבר: "היחסים עם ישראל בצניחה חופשית"

האיש שהנהיג את אוסטרליה בקדנציה הקודמת מבכה את הידרדרות הקשר עם ישראל ("היחסים בצניחה חופשית"), מצר על השנאה הגואה ("שינוי מדיניות יצר רישיון לאנטישמיות") ומתוסכל מעצימת העיניים ● הוא מודה שמדיניות ההגירה באוסטרליה נשחקה, ומוצא פרטנר אצל טראמפ: "עם ביידן יכולת לחזות איך דברים יטופלו. אצל טראמפ זה לא עבד, כי הוא מבקש לשבש מערכות"

רכב למכירה באושר עד / צילום: אושר עד

לא רק אושר עד: הרשת המוכרת שרוצה למכור רכבים

אחרי אושר עד, רשתות שיווק נוספות בוחנות מכירת כלי רכב בשטחיהן ● היבוא מסין חצה מתחילת השנה את רף מיליארד הדולר, והמותגים הסיניים ממשיכים להגדיל את חלקם בשוק המקומי ● ו-BYD מציגה דור חדש ל־ATTO3 במחיר נמוך מהדגם היוצא ● השבוע בענף הרכב

להקת ''שפתיים''. לא מסתפק בנוסטלגיה / צילום: ארכיון פרטי, באדיבות כאן11

מהחתונות בדרום ללב המיינסטרים: הסיפור של "שפתיים" הוא לא סתם עוד סיפור הצלחה

מה שמים במים של שדרות, שואל הסרט החדש על להקת "שפתיים", שהוצג בפסטיבל דוקאביב ● הוא לא מסתפק בנרטיב לעוס של ההגעה מהשוליים למיינסטרים, אלא נותן זווית רחבה על התרבות הישראלית

אילוסטרציה: Shutterstock

מה עושים כשחשבון דיגיטלי נפרץ או ננעל?

התפתחות הבינה המלאכותית מסייעת מאוד למתקפות סייבר על חשבונות וואטסאפ, פייסבוק, אינסטגרם או ג'ימייל, אך יש כמה צעדים שמאפשרים להחזיר את השליטה במצב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה בתל אביב סגרה שבוע אדום בעליות

ת"א 90 עלה ב-0.5% ● ירידות באירופה ובחוזים בניו יורק ● החל המסחר בחברה הבטחונית בגירה, ההנפקה הביטחונית הגדולה ביותר בשנים האחרונות ● יצרנית הדבש הקטנה שזינקה ● השקל ברצף הירידות הארוך מזה כשנה, 2.9 שקלים לדולר ● הביטקוין משלים היום יום שישי רצוף של ירידות, רצף ההפסדים הארוך ביותר מאז אוגוסט ● דוח התעסוקה בארה"ב היום: צפי לתוספת של 80 אלף משרות בלבד

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

היועץ הפיננסי שצופה שהירידות בדרך – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מנתונים שהגיעו לידי גלובס עולה כי ההפקדות לפוליסות החיסכון זינקו אשתקד ל־32 מיליארד שקל, לעומת 19 מיליארד שקל שהופקדו במוצר המתחרה והזול יותר • מנכ"לי הבנקים הגדולים מזהירים מפני שאננות בראלי של וול סטריט ● וגם: מדוע הבורסה השיקה לא פחות מ-28 מדדים חדשים?

עגלת הקפה קטרינה / צילום: הילה ביסטריצר

במרחק 20 דקות מתל אביב יש יער שטומן הפתעות קולינריות ומרחיבות לב

עגלת שף עם קינוחים משובחים, סיורי ליקוט שמסתיימים בארוחה, מפעל נרות בריחות מענגים ו-1,800 קופים מקפצים ● ביקור בבן שמן

גיל גבע, יו''ר קבוצת תדהר / צילום: עופר חג'יוב

לפי 8 מיליארד שקל אחרי הכסף: תדהר השלימה את הנפקת הענק; אלה המוסדיים שהשתתפו בהנפקה

לגלובס נודע כי הגופים הגדולים שהשתתפו בהנפקה הם: מור, כלל, מגדל והפניקס, אלטשולר שחם, ילין לפידות ומיטב ● תדהר תיכנס לבורסה כשהיא במאבק מול דמרי וישראל קנדה על התואר חברת הבנייה הגדולה בבורסה ● בשנה שעברה הכניסה החברה 2.9 מיליארד שקל והרוויחה 207 מיליון שקל

סרן איתן שמואל למברג ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סרן איתן שמואל למברג נהרג בקרב בדרום לבנון

מזכ"ל החיזבאללה תקף בחריפות את ההסכם שהושג בוושינגטון, והבהיר כי ההבנות לא מחייבות את ארגון הטרור ● אחת מנקודות המחלוקת העיקריות במו"מ בין ארה"ב ואיראן נוגעת ל"פיצוי הכספי" שטהרן דורשת במסגרת החתימה על ההסכם ● צנזורה חלקית הוסרה היום מעל תקרית ביטחונית חמורה במיוחד, שבה רחפן נפץ של ארגון הטרור חיזבאללה הצליח לפגוע ישירות ברכב שבו נסע מפקד פיקוד הצפון ● דיווחים שוטפים

מפעל גלעם - קיבוץ מענית / צילום: איל יצהר

גלעם השלימה את ההנפקה בשווי של 1.03 מיליארד שקל; אלה המוסדיים שרכשו

בעלי השליטה קרן פימי ועמיתים קרנות הפנסיה הוותיקות מכרו מעט פחות ממה שתכננו ● לאחר ההנפקה פימי תמשיך להחזיק ב-29% ממניות החברה ● לגלובס נודע כי המוסדיים הגדולים שהשתתפו בהנפקה הם מנורה מבטחים ומיטב