גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"זאת הפתעה לראות כיצד בכל רבעון ממשיכות חברות שירותי המחשוב לצמוח בקצב מרשים"

מניות סקטור שירותי ה-IT בת"א נמצאות במגמה חיובית עם תשואות דו-ספרתיות מתחילת השנה ● ערן יעקובי, רוסאריו: "החברות מחלקות דיבידנד ויוצרות תשואה יפה למשקיעים, ואני לא מעריך שזה ייפסק בקרוב"

הרבעון הראשון של 2019 היווה המשך של התקופה החיובית ממנה נהנות חברות שירותי ה-IT (מחשוב) שנסחרות בבורסה של תל-אביב, אשר כולן דיווחו בו על צמיחה בשיעור דו-ספרתי בהכנסות ועלייה ברווח הנקי המיוחס לבעלי המניות. בהתאם, גם מניות הסקטור רושמות תשואות חיוביות, ומתחילת השנה עלו רובן בשיעור שנע סביב 30% - כאשר וואן טכנולוגיות  בולטת לחיוב עם תשואה של 56%, וטלדור  בולטת לשלילה עם תשואה של 10%.

"זאת הפתעה לראות מדי רבעון כיצד החברות ממשיכות לצמוח בקצב מרשים", אומר היום (ג') ערן יעקובי, מנכ"ל רוסאריו ייעוץ ומחקר. "ישראל מדינה קטנה עם 7-8 חברות בינוניות-גדולות בתחום, ועוד המון חברות קטנות ובתי תוכנה, ועדיין בכל רבעון הן צומחות וצומחות, מה שמעלה את השאלה איפה תקרת הזכוכית. חלק מהצמיחה היא היציאה החוצה, לחו"ל, בעיקר במטריקס. עניין שני הוא שישראל נמצאת יחסית בפיגור בתחום ה-IT, ולכן כל הזמן יש מכרזים נוספים, כך שמתברר שתקרת הזכוכית לא כל כך קרובה".

לדברי יעקובי, מלבד המכרזים במגזר הציבורי, תחום השכר בו פועלות חלק מהחברות תורם גם הוא לצמיחה, על רקע צמיחת המשק והאבטלה הנמוכה. "כשהמשק צומח, האבטלה נמוכה ומגזר ה-IT המקומי יחסית בפיגור - זה כר מצוין לצמיחה לחברות המגזר", לדבריו.

חברות שירותי המחשוב

רוכשות בלי הכרה

החברה בעלת ההכנסות הגבוהות ביותר ברבעון הראשון היא מטריקס, עם כ-852 מיליון שקל, צמיחה של 10% ביחס לרבעון המקביל. אחריה מלם תים, עם צמיחה של 13%, רשמה הכנסות של 561 מיליון שקל, ו-וואן עם צמיחה של 17% בהכנסות ל-418 מיליון שקל.

בחלק מהחברות הצמיחה בשורה העליונה מגיעה גם בזכות רכישות. בחודשים האחרונים נרשמה קדחת של רכישות בתעשייה, כשהחברות הגדולות בלעו חברות קטנות יותר, ולעיתים גם רכשו חברות מתחומים משלימים ולאו דווקא מתחום ה-IT עצמו.

כך למשל, וואן ביצעה שלוש רכישות תוך חצי שנה: השליטה בחברת ה-BI סנס בי.איי. נרכשה ב-23.5 מיליון שקל; אדוונטק העוסקת בשיווק והטמעת מוצרי תוכנה נרכשה ב-24 מיליון שקל; והשליטה באפ.בי.סי מתחום ה-ERP נרכשה ב-21.1 מיליון שקל.

חילן, שלפני כמה שנים ביצעה רכישה גדולה כששילמה 42 מיליון דולר תמורת נס, רכשה השנה את ITway העוסקת במחשוב ענן תמורת 59 מיליון שקל.

מטריקס ביצעה שתי רכישות: את מידעטק מתחום ה-ERP היא רכשה ב-85 מיליון שקל, ועבור השליטה בדנה הנדסה, שמכניסה את מטריקס לשוק ניהול פרויקטי התשתיות, היא שילמה 52 מיליון שקל. גם טלדור, הקטנה יותר בגודלה, השתתפה בחגיגת המיזוגים והרכישות והיא שילמה 7 מיליון שקל תמורת ליבי טכנולוגיות העוסקת בתחום ה-BI.

מלם תים, מצידה, הייתה צד לשתי עסקאות - באחת כמוכרת ובאחת כרוכשת. לפני כחודשיים היא מכרה 50% מחברת אלטל, העוסקת בתחום שירותי ההדרכה, לאלתא מערכות תמורת 42 מיליון שקל; ולפני חודש, היא רכשה את חברת Webit המספקת פתרונות תוכנה ומעסיקה עובדים מהמגזר החרדי ב-5 מיליון שקל.

נכון לסוף הרבעון הראשון, נראה שלחברות יש עוד מספיק מזומנים בקופות להמשיך במגמת הקונסולידציה. הקופה הדשנה ביותר היא של מטריקס, עם כ-400 מיליון שקל.

"כבר לפני כשנתיים אמרנו שצפויה בתחום מגמת קונסולידציה, ואנחנו רואים שזה קורה ומצפים שזה יימשך", אומר יעקובי. "בסופו של דבר, ליתרון לגודל יש משמעות רבה. כבר הרבה שנים אנחנו רואים רכישות של בתי תוכנה קטנים ובינוניים, וזה יימשך. אבל אני חושב שמתישהו נגיע גם לעידן שבו נראה מיזוגים גם בין החברות הציבוריות הגדולות. טלדור למשל יכולה להיות מועמדת לרכישה".

חילן נושפת בעורפה של מטריקס בשורת הרווח

מבט על שורת הרווח של החברות מראה שהרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות של מטריקס הוא הגבוה ביותר, אך חילן נושפת בעורפה, גם אם הכנסותיה נמוכות משמעותית. מטריקס רשמה רווח של 36.4 מיליון שקל על הכנסות של 852 מיליון שקל, ואילו חילן, עם הכנסות של 399 מיליון שקל, הציגה רווח של 30.4 מיליון שקל. לדברי יעקובי, "חילן זה סיפור מדהים. מאוד מרשים מה שהיא הצליחה לעשות עם נס, שהפכה לחברה רווחית, ועם הפתרונות הנכונים של חילן באופן כללי. גם מטריקס מרשימה, ומצליחה לצמוח כל שנה למרות כל הגודל שלה".

מי שרשמה את הצמיחה הגדולה ביותר בשורת הרווח היא טלדור, אם כי במקרה שלה הסכומים ברמה האבסולוטית נמוכים משמעותית. הרווח הנקי המיוחס לבעלי מניות טלדור ברבעון הסתכם ב-2.1 מיליון שקל, לעומת 229 אלף שקל בלבד ברבעון המקביל, צמיחה של כ-800%. הרווח הזעום ברבעון המקביל נבע מחולשה בעיקר בפעילות החברה במגזר התשתיות - שחיקה ממושכת במגזר זה הובילה את ההנהלה לבצע זעזועים ולהחליף מנהלים, דבר שהשפיע לרעה בטווח הקצר על תוצאות טלדור. בשנת 2018, בניגוד מוחלט למגמה החיובית בשאר החברות, טלדור אף עברה להפסד נקי של 7.5 מיליון שקל והציגה ירידה של 5% בהכנסות. גם ברבעון הראשון, מגזר התשתיות בטלדור המשיך לקרטע, אך החולשה קוזזה בזכות פרויקט משמעותי במגזר המערכות והודות להתייעלות.

כאמור, מניות הסקטור נמצאות במגמה חיובית עם תשואות דו-ספרתיות, לעומת עלייה של כ-7% במדד ת"א 125 מתחילת 2019. לדברי יעקובי, "החברות מחלקות דיבידנד ויוצרות תשואה יפה למשקיעים, ואני לא מעריך שזה ייפסק בקרוב. כרגע אין סיבה לכך, לפחות לא עד שיירדו שולי הרווח - כי כוח האדם בתחום לא זול - ואז באמת נראה האצה של מגמת הקונסולידציה". 

עוד כתבות

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות במסחר בבורסת ת"א; השקל נסחר ביציבות

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

נגמ''ש ישראלי בדרכו לסוריה / צילום: Reuters, Avi Ohayon

בפעם השנייה בתוך שבוע: צה"ל עצר בדרום סוריה חוליית טרור שהופעלה ע"י כוח קודס האיראני

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ

שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי