גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות ני"ע בארה"ב תובעת את Kik על הנפקת קריפטו של 100 מיליון דולר

חברת המדיה החברתית Kik היא החברה הבולטת ביותר הנתבעת ע"י ה-SEC בטענה כי גייסה הון שלא כדין בהנפקה של מטבע דיגיטלי לציבור (ICO) ● מייסד ומנכ"ל Kik, טד ליווינגסטון, רואה בתביעה דווקא הזדמנות: "מרגש אותי שסוף-סוף תעשיית הקריפטו עומדת לקבל את הבהירות שהיא כה זקוקה לה"

טד ליווינגסטון, מייסד קיק / צילום: רויטרס
טד ליווינגסטון, מייסד קיק / צילום: רויטרס

חברת המדיה החברתית הקנדית קיק אינטראקטיב (Kik Interactive), שמרכז הפיתוח שלה פועל בתל-אביב, נהפכה לחברה הבולטת ביותר הנתבעת על-ידי הרגולטורים בארה"ב על כך שגייסה הון שלא כדין על-ידי מכירת המטבע הקריפטוגרפי שלה.

רשות ניירות ערך של ארה"ב (SEC) הגישה אתמול (ג') לבית המשפט הפדרלי תביעה נגד קיק, בטענה כי הנפקת המטבע הראשונית (ICO) של החברה ב-2017 הפרה את חוקי ההגנה על משקיעים בארה"ב. באמצעות התביעה האזרחית שהגישה, מתמודדת ה-SEC עם אחד מגיוסי ה-ICO הגדולים אי-פעם, שנתיים לאחר שקיק גייסה 100 מיליון דולר במכירת המטבע הקריפטוגרפי שלה, שנקרא Kin.

הרשות טוענת כי לחברת קיק אזל הכסף ב-2017, ואז היא החליטה בניסיון נואש לגייס הון באמצעות ICO, אף שהגופים הרגולטוריים בארה"ב הזהירו כי גיוסי ICO יידרשו כנראה לעמוד בהליך הרגולטורי המקובל בארה"ב. הליך זה בדרך-כלל דורש להציג תשקיף משפטי מפורט, שחושף את הביצועים של החברה ואת הפוטנציאל שלה, וגם להציג דוחות כספיים מבוקרים לציבור.

לטענת ה-SEC, לפני שמכרה את האסימון הדיגיטלי שלה (Kin ), ביקשה קיק לקבל משוב מרגולטור קנדי - נציבות ניירות ערך של מחוז אונטריו - וזו אמרה לחברה כי היא כנראה צריכה לעמוד בדרישות של חוקי ניירות הערך. בעקבות זאת קיק מנעה ממשקיעים קנדים לרכוש את האסימון ושיווקה את ההנפקה שלו בארה"ב.

צוות הפיתוח מאחורי המטבע הדיגיטלי Kin, שעבד גם על ההנפקה שלו ועל פיתוח פלטפורמת הבלוקצ'יין של קיק, פועל בתל-אביב, בניהולו של אלכס פרנקל. את ה-ICO ב-2017 הוביל צוות בראשות דניאל ואוריאל פלד, מייסדי חברת Orbs. אחד המשקיעים הגדולים בהנפקת המטבע של קיק היה משה חוגג, מייסד ויו"ר קרן ההון סיכון סינגולריטים ובעלי מועדון הכדורגל בית"ר ירושלים. עוד גוף שהשקיע בהנפקה היה חברת iAngels הישראלית, המנוהלת על-ידי מור אסיא ושלי הוד-מויאל.

אין טענה להונאת משקיעים

מייסד ומנכ"ל קיק, טד ליווינגסטון, אמר כי החברה מתכוונת להילחם בתביעה, והוסיף כי הוא מברך על ההזדמנות שבית המשפט יכריע אם המטבעות הדיגיטליים של קיק שקולים למניות, כפי שטוענת ה-SEC. "זה לא קשור רק ל-kin; זה קשור לכל הקריפטו באופן רחב", אמר ליווינגסטון. "מה שמרגש אותי זה שסוף-סוף תעשיית הקריפטו עומדת לקבל את הבהירות שהיא כל-כך זקוקה לה".

המאבק סביב שאלת האסדרה של מטבעות קריפטוגרפיים תלוי במידה שבה ערך המטבע נשען על הפוטנציאל המסחרי של חברה מסוימת. עד היום הרגולטורים הכירו רק במטבעות קריפטו בודדים כמבוזרים במידה מספקת כדי לפטור אותם מפיקוח ממשלתי. צוות האכיפה של ה-SEC חקר עד היום מאות הנפקות קריפטו וכבר תבע כמה יזמים שביצעו ICO, בגין הונאת משקיעים.

בתביעה שהגישה אתמול, הרשות אינה טוענת כי קיק ביצעה הונאה. לעומת זאת, היא טוענת כי החברה לא עמדה בחוקים שחייבו אותה לספק למשקיעים גילוי מלא והוגן על האסימון הדיגיטלי ועל עסקי החברה.

אם ה-SEC ינצח בבית המשפט, קיק תיאלץ להחזיר למשקיעים מיליוני דולרים שגייסה. במסגרת כמה הסכמי פשרה שבהם הסתיימו באחרונה חקירות שביצעה ה-SEC בגין הנפקות של מטבעות דיגיטליים, החברות הנחקרות הסכימו להשיב למשקיעים את כספם.

קיק התקשתה להתחרות מול פייסבוק

תקנות ה-SEC בנוגע למטבעות הקריפטו עברו לא מעט התפתחויות מאז שהרשות פרסמה את הדוח הראשון שלה על גיוסי ICO ביולי 2017. עד לפברואר 2018, הרשות הוציאה עשרות צווים לחברות שפעלו בתחום. עד כה הצווים האלה הובילו לכמה תיקים שנפתחו נגד חברות, ללא טענה להונאת משקיעים, ובכל המקרים האלה התנהל משא-ומתן על פשרה בין הרשות לחברות, ובכך נמנע הצורך בהתדיינות משפטית.

בספטמבר 2017 גייסה קיק כ-100 מיליון דולר במכירת מטבע הקריפטו שהנפיקה, Kin. מטרת הגיוס הייתה כביכול להקים פלטפורמה לאפליקציות ולקהילה סביב Kin, שבה המטבע יתמוך במפתחים, ביזמים ובמשתמשים. הרעיון של המטבע הזה לא שונה בהרבה מזה שעומד מאחורי המטבע הדיגיטלי שפייסבוק התחילה לפתח, ושלפי דיווחים היא צפויה להנפיק ברבעון הראשון של 2020.

במהלך 2017 הודה ליווינגסטון כי המתחרה הגדולה של החברה שלו, פייסבוק, יכולה להציע כל שירות חדש שקיק תציע ולספק אותו לבסיס משתמשים גדול יותר. "הגענו לשיא לפני שנתיים, ואז אמרנו שהמשך הצמיחה בעייתי עבורנו", אמר אז. הנפקת מטבע הקריפטו, לדבריו, היא "דרך חדשה מן היסוד" לגייס השקעה פרטית.

עבודת ההגנה המשפטית של קיק מול ה-SEC התחילה כבר בינואר 2019, לאחר שהרשות פרסמה את טענותיה בגין ה-ICO של החברה. בחודש שעבר התחילה החברה לגייס "קרן הגנה" וביקשה תרומות ציבוריות למאמציה להילחם בתביעה. קיק התחייבה בסכום של 5 מיליון דולר מכספה שלה, ובעוד שקיבלה תרומות חיצוניות, הירידה האחרונה במחירי המטבעות הדיגיטליים הותירה את הקרן עם 4.8 מיליון דולר בלבד.

מרכז הפיתוח בתל-אביב התרחב בסוף 2018

חברת Kik Interactive נוסדה על-ידי ליווינגסטון ב-2009 בקנדה. עד 2015 הצליחה החברה לגייס 120 מיליון דולר בחמישה סבבי גיוס. באחרון שבהם גייסה קיק 50 מיליון דולר בסבב שהובילה ענקית הטכנולוגיה הסינית Tencent - השקעה ששיקפה אז לחברה שווי של מיליארד דולר. ב-2016 דווח כי לאפליקציית קיק מסנג'ר היו 300 מיליון משתמשים רשומים, וכי היא הייתה בשימוש על-ידי 40% מבני הנוער בארה"ב. ואולם ליווינגסטון הודה אז בראיון לתקשורת כי האפליקציה מתקשה לעמוד בתחרות מול וואטסאפ ופייסבוק מסנג'ר. נוסף על כך, לרשויות החוק בארה"ב הגיעו באותה תקופה תלונות שקיק מסנג'ר משמשת פדופילים להפצת פורנו ילדים. לטענת הרשויות, הנהלת קיק לא עשתה די למיגור התופעה.

בתחילת 2017 רכשה קיק את הסטארט-אפ הישראלי Rounds של דני פישל ואילן לייבוביץ', בעסקה שהוערכה ביותר מ-60 מיליון דולר. ראונדס, שפיתחה פלטפורמת וידאו צ'ט מרובת-משתתפים, נהפכה בעקבות הרכישה למרכז הפיתוח הראשון של קיק מחוץ לקנדה.

מאז 2017 כל פעילות המטבע הדיגיטלי של קיק מבוצעת מישראל באמצעות מרכז הפיתוח שלה בתל-אביב. בדצמבר האחרון דיווחה קיק על הרחבת המרכז שלה בתל-אביב, לאחר ששכרה משרדים בשטח של 400 מ"ר בחלל העבודה המשותף Labs של טדי שגיא, בקומה ה-60 של מגדל עזריאלי שרונה, תמורת 4 מיליון שקל לשנתיים.

עוד כתבות

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת שבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי הקריסה: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עוה"ד המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים, פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

חמינאי נערך לחיסולו - והדיח בפועל את הנשיא פזשכיאן

מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● וויטקוף: טראמפ לא מבין למה האיראנים לא נכנעו תחת לחץ כזה ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"אחד הרוכשים איראני לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת גארדנט הלת' תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון