גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות ני"ע בארה"ב תובעת את Kik על הנפקת קריפטו של 100 מיליון דולר

חברת המדיה החברתית Kik היא החברה הבולטת ביותר הנתבעת ע"י ה-SEC בטענה כי גייסה הון שלא כדין בהנפקה של מטבע דיגיטלי לציבור (ICO) ● מייסד ומנכ"ל Kik, טד ליווינגסטון, רואה בתביעה דווקא הזדמנות: "מרגש אותי שסוף-סוף תעשיית הקריפטו עומדת לקבל את הבהירות שהיא כה זקוקה לה"

טד ליווינגסטון, מייסד קיק / צילום: רויטרס
טד ליווינגסטון, מייסד קיק / צילום: רויטרס

חברת המדיה החברתית הקנדית קיק אינטראקטיב (Kik Interactive), שמרכז הפיתוח שלה פועל בתל-אביב, נהפכה לחברה הבולטת ביותר הנתבעת על-ידי הרגולטורים בארה"ב על כך שגייסה הון שלא כדין על-ידי מכירת המטבע הקריפטוגרפי שלה.

רשות ניירות ערך של ארה"ב (SEC) הגישה אתמול (ג') לבית המשפט הפדרלי תביעה נגד קיק, בטענה כי הנפקת המטבע הראשונית (ICO) של החברה ב-2017 הפרה את חוקי ההגנה על משקיעים בארה"ב. באמצעות התביעה האזרחית שהגישה, מתמודדת ה-SEC עם אחד מגיוסי ה-ICO הגדולים אי-פעם, שנתיים לאחר שקיק גייסה 100 מיליון דולר במכירת המטבע הקריפטוגרפי שלה, שנקרא Kin.

הרשות טוענת כי לחברת קיק אזל הכסף ב-2017, ואז היא החליטה בניסיון נואש לגייס הון באמצעות ICO, אף שהגופים הרגולטוריים בארה"ב הזהירו כי גיוסי ICO יידרשו כנראה לעמוד בהליך הרגולטורי המקובל בארה"ב. הליך זה בדרך-כלל דורש להציג תשקיף משפטי מפורט, שחושף את הביצועים של החברה ואת הפוטנציאל שלה, וגם להציג דוחות כספיים מבוקרים לציבור.

לטענת ה-SEC, לפני שמכרה את האסימון הדיגיטלי שלה (Kin ), ביקשה קיק לקבל משוב מרגולטור קנדי - נציבות ניירות ערך של מחוז אונטריו - וזו אמרה לחברה כי היא כנראה צריכה לעמוד בדרישות של חוקי ניירות הערך. בעקבות זאת קיק מנעה ממשקיעים קנדים לרכוש את האסימון ושיווקה את ההנפקה שלו בארה"ב.

צוות הפיתוח מאחורי המטבע הדיגיטלי Kin, שעבד גם על ההנפקה שלו ועל פיתוח פלטפורמת הבלוקצ'יין של קיק, פועל בתל-אביב, בניהולו של אלכס פרנקל. את ה-ICO ב-2017 הוביל צוות בראשות דניאל ואוריאל פלד, מייסדי חברת Orbs. אחד המשקיעים הגדולים בהנפקת המטבע של קיק היה משה חוגג, מייסד ויו"ר קרן ההון סיכון סינגולריטים ובעלי מועדון הכדורגל בית"ר ירושלים. עוד גוף שהשקיע בהנפקה היה חברת iAngels הישראלית, המנוהלת על-ידי מור אסיא ושלי הוד-מויאל.

אין טענה להונאת משקיעים

מייסד ומנכ"ל קיק, טד ליווינגסטון, אמר כי החברה מתכוונת להילחם בתביעה, והוסיף כי הוא מברך על ההזדמנות שבית המשפט יכריע אם המטבעות הדיגיטליים של קיק שקולים למניות, כפי שטוענת ה-SEC. "זה לא קשור רק ל-kin; זה קשור לכל הקריפטו באופן רחב", אמר ליווינגסטון. "מה שמרגש אותי זה שסוף-סוף תעשיית הקריפטו עומדת לקבל את הבהירות שהיא כל-כך זקוקה לה".

המאבק סביב שאלת האסדרה של מטבעות קריפטוגרפיים תלוי במידה שבה ערך המטבע נשען על הפוטנציאל המסחרי של חברה מסוימת. עד היום הרגולטורים הכירו רק במטבעות קריפטו בודדים כמבוזרים במידה מספקת כדי לפטור אותם מפיקוח ממשלתי. צוות האכיפה של ה-SEC חקר עד היום מאות הנפקות קריפטו וכבר תבע כמה יזמים שביצעו ICO, בגין הונאת משקיעים.

בתביעה שהגישה אתמול, הרשות אינה טוענת כי קיק ביצעה הונאה. לעומת זאת, היא טוענת כי החברה לא עמדה בחוקים שחייבו אותה לספק למשקיעים גילוי מלא והוגן על האסימון הדיגיטלי ועל עסקי החברה.

אם ה-SEC ינצח בבית המשפט, קיק תיאלץ להחזיר למשקיעים מיליוני דולרים שגייסה. במסגרת כמה הסכמי פשרה שבהם הסתיימו באחרונה חקירות שביצעה ה-SEC בגין הנפקות של מטבעות דיגיטליים, החברות הנחקרות הסכימו להשיב למשקיעים את כספם.

קיק התקשתה להתחרות מול פייסבוק

תקנות ה-SEC בנוגע למטבעות הקריפטו עברו לא מעט התפתחויות מאז שהרשות פרסמה את הדוח הראשון שלה על גיוסי ICO ביולי 2017. עד לפברואר 2018, הרשות הוציאה עשרות צווים לחברות שפעלו בתחום. עד כה הצווים האלה הובילו לכמה תיקים שנפתחו נגד חברות, ללא טענה להונאת משקיעים, ובכל המקרים האלה התנהל משא-ומתן על פשרה בין הרשות לחברות, ובכך נמנע הצורך בהתדיינות משפטית.

בספטמבר 2017 גייסה קיק כ-100 מיליון דולר במכירת מטבע הקריפטו שהנפיקה, Kin. מטרת הגיוס הייתה כביכול להקים פלטפורמה לאפליקציות ולקהילה סביב Kin, שבה המטבע יתמוך במפתחים, ביזמים ובמשתמשים. הרעיון של המטבע הזה לא שונה בהרבה מזה שעומד מאחורי המטבע הדיגיטלי שפייסבוק התחילה לפתח, ושלפי דיווחים היא צפויה להנפיק ברבעון הראשון של 2020.

במהלך 2017 הודה ליווינגסטון כי המתחרה הגדולה של החברה שלו, פייסבוק, יכולה להציע כל שירות חדש שקיק תציע ולספק אותו לבסיס משתמשים גדול יותר. "הגענו לשיא לפני שנתיים, ואז אמרנו שהמשך הצמיחה בעייתי עבורנו", אמר אז. הנפקת מטבע הקריפטו, לדבריו, היא "דרך חדשה מן היסוד" לגייס השקעה פרטית.

עבודת ההגנה המשפטית של קיק מול ה-SEC התחילה כבר בינואר 2019, לאחר שהרשות פרסמה את טענותיה בגין ה-ICO של החברה. בחודש שעבר התחילה החברה לגייס "קרן הגנה" וביקשה תרומות ציבוריות למאמציה להילחם בתביעה. קיק התחייבה בסכום של 5 מיליון דולר מכספה שלה, ובעוד שקיבלה תרומות חיצוניות, הירידה האחרונה במחירי המטבעות הדיגיטליים הותירה את הקרן עם 4.8 מיליון דולר בלבד.

מרכז הפיתוח בתל-אביב התרחב בסוף 2018

חברת Kik Interactive נוסדה על-ידי ליווינגסטון ב-2009 בקנדה. עד 2015 הצליחה החברה לגייס 120 מיליון דולר בחמישה סבבי גיוס. באחרון שבהם גייסה קיק 50 מיליון דולר בסבב שהובילה ענקית הטכנולוגיה הסינית Tencent - השקעה ששיקפה אז לחברה שווי של מיליארד דולר. ב-2016 דווח כי לאפליקציית קיק מסנג'ר היו 300 מיליון משתמשים רשומים, וכי היא הייתה בשימוש על-ידי 40% מבני הנוער בארה"ב. ואולם ליווינגסטון הודה אז בראיון לתקשורת כי האפליקציה מתקשה לעמוד בתחרות מול וואטסאפ ופייסבוק מסנג'ר. נוסף על כך, לרשויות החוק בארה"ב הגיעו באותה תקופה תלונות שקיק מסנג'ר משמשת פדופילים להפצת פורנו ילדים. לטענת הרשויות, הנהלת קיק לא עשתה די למיגור התופעה.

בתחילת 2017 רכשה קיק את הסטארט-אפ הישראלי Rounds של דני פישל ואילן לייבוביץ', בעסקה שהוערכה ביותר מ-60 מיליון דולר. ראונדס, שפיתחה פלטפורמת וידאו צ'ט מרובת-משתתפים, נהפכה בעקבות הרכישה למרכז הפיתוח הראשון של קיק מחוץ לקנדה.

מאז 2017 כל פעילות המטבע הדיגיטלי של קיק מבוצעת מישראל באמצעות מרכז הפיתוח שלה בתל-אביב. בדצמבר האחרון דיווחה קיק על הרחבת המרכז שלה בתל-אביב, לאחר ששכרה משרדים בשטח של 400 מ"ר בחלל העבודה המשותף Labs של טדי שגיא, בקומה ה-60 של מגדל עזריאלי שרונה, תמורת 4 מיליון שקל לשנתיים.

עוד כתבות

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות