גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נפל האסימון? משמעויות התביעה נגד הנפקת הקריפטו של Kik

רשות ני"ע האמריקאית בחרה לה יריב קשה כשהגישה אתמול תביעה נגד Kik - לא מדובר בחברה קטנה שתתפשר מהר ● מנגד, נפילת ערכו של האסימון הדיגיטלי שהנפיקה החברה, והאופן שבו הוגדר האסימון, עשויים להוביל להליכים דומים נגד מיזמים רבים אחרים שביצעו ICO ● היועץ המשפטי של איגוד הביטקוין הישראלי מנתח עבור "גלובס" את משמעויות התביעה

גיוסי ICO - הנפקות מטבע דיגיטלי / צילום: shutterstock
גיוסי ICO - הנפקות מטבע דיגיטלי / צילום: shutterstock

1.

בשנת 2007 הכתה המציאות במפעילי אתרי ההימורים באינטרנט בצורה קשה.

עד אז, אלה הקשיבו לעורכי הדין שלהם, שהסבירו להם פעם אחר פעם שהם יכולים להמשיך להפעיל אתרי הימורים, גם אם הם אזרחים ישראלים, לכלל העולם, כל עוד שרת המחשב של אתר ההימורים יושב במדינה שבה מותר לערוך הימורים וכל עוד לחברה יש רישיון לעסוק בהימורים באותה מדינה. התפיסה של בעלי האתרים הייתה שאם לעורכי הדין יש מזרקה בכניסה למשרד, שיש יוקרתי, ציורים של מיטב האמנים ושולחנות עץ מבריקים, המשמעות היא שהם יצליחו למצוא עבורם דרך לחמוק מהחוק.

ואז, באופן מפתיע, החליטה משטרת ישראל לעצור את מיכאל גארי קרלטון, מנהל בחברת ההימורים ויקטור צ'נדלר, שהגיע ארצה לדיון בכנסת על תופעת ההימורים. בהחלטת בית המשפט נקבע כי די בכך שהשרת של אתר ההימורים מאפשר לישראלים להמר כדי שתתקיים העבירה בישראל. מפעילי האתרים היו בשוק, הם לא ציפו שהמציאות תטפח על פניהם.

2.

דבר דומה התרחש אתמול עם האסימון (Token) הדיגיטלי Kin . אמש, כפי שפורסם ב"גלובס", הגישה רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) תביעה נגד חברת Kik Interactive, המפתחת של אסימון Kin (כאן תוכלו לראות את כתב התביעה). בספטמבר 2017 גייסה קיק כ-100 מיליון דולר בהנפקה (ICO) של האסימון Kin.

לדברי הרשות, האסימון Kin, שהוא אמצעי תשלום בתוך אפליקציית המדיה החברתית Kik והסביבה שלה, הוא נייר ערך לכל דבר. זאת, מכיוון שכאשר שיווקה קיק את האסימון ב-2017, היא רמזה ואמרה כי יצמח רווח עתידי למי שירכוש אותו באותה עת, כאשר הרווח הזה יצמח כתוצאה ממאמציהם של אחרים.

התנאים שהתקיימו כאן - השקעה של כסף בציפייה לרווח על חשבון מאמץ משותף של אחרים - הם התנאים שעומדים בבסיסו של "מבחן Howey" - פסק דין משנת 1946 של בית המשפט העליון בארה"ב, שקבע מתי הסכם השקעה הוא נייר ערך.

3.

קיק, מנגד, הגיבה לטענות הרשות והסבירה כי הן מוגזמות, וכי לדבריה, לא הבטיחה למשקיעים רווחים, אלא שהרשת תגדל ושיהיו שימושים נוספים לאסימון הדיגיטלי שלה.

חברת קיק גם התייחסה לטענות ה-SEC שלפיהן פותחו יישומים פיקטיביים רק כדי לרצות את המחלקה המשפטית ברשות, כאשר בפועל המטרה הייתה השקעה ספקולטיבית, והשיבה כי לא כך הדבר, אלא כי משתמשים רבים עושים שימוש באסימון שלה, Kin, מדי יום.

4.

ואולם, כדי להבין את הוויכוח בין הצדדים ולבדוק אם האסימון Kin היה אכן נייר ערך או לא, צריך לבחון את התשתית המשפטית שנוצרה בשנים האחרונות, עקב עורכי דין שניסו למתוח את ההגדרה של "מבחן האווי" עד לקצה.

נבין, קודם כל, מה קרה במקור: הדבר הראשון הוא ה-SAFT. מכיוון שחוק ניירות ערך האמריקאי לא חל על "משקיעים כשירים" - אנשים בעלי הון שמסוגלים לכלכל את צעדיהם, אלא נועד להגן אך ורק על "גברת כהן מחדרה", הרי שמשרדי עורכי הדין המציאו מסמך שנקרא SAFT - Sale Agreement for Future Tokens; המסמך הזה הוא הסכם למכירה עתידית של אסימונים דיגיטליים.

הההסכם הזה נועד להצהיר כי המשקיעים הם כשירים, ולהתחייב כי כאשר יונפק אסימון, הוא יימכר רק למשקיע כשיר. אלא שההסכם הזה לא דן בדבר אחד משמעותי: מה קורה בדקה שלאחר קבלת האסימונים? יכול המשקיע להיכנס לאחת מזירות המסחר שמאפשרות מסחר במטבעות דיגיטליים ולמכור את האסימון למי שאינו משקיע כשיר. כלומר, הפיקציה שיצר SAFT כדי לקבוע שהאסימון הדיגיטלי לא ייכנס תחת "מבחן האווי" התפוגגה.

5.

בעוד שה-SAFT היה בבחינת "לשים את השרת במדינה שבה יש לנו רישיון", כפי שניסו אתרי ההימורים עד 2007, הרי שהשלב הבא היה מגוחך לא פחות. כדי להימנע מ-SAFT, שהוא הסכם לרכישה של ניירות ערך, בחרו כמה ממנפיקי האסימונים הדיגיטליים לקרוא להם Utility Token - כלומר אסימון בר-תועלת, נכס שניתן להמרה בשירותים עתידיים. לכן, מכיוון שהאסימון לא מקנה גם זכות השתתפות ברווחים של המיזם, אין סיבה שהוא ייחשב לנייר ערך.

ואולם, כאן טמונה בעיה חמורה יותר: אנו רגילים לכך שמחירי רוב השירותים יורדים עם הזמן. לפיכך, אם האסימון שלי מקנה, למשל, זכות לבצע שיחת טלפון בקו נייח ל-5 דקות, אין סיבה שהמחיר של שיחת טלפון יעלה משמעותית לאורך חמש שנים; ההפך הוא הנכון: מכיוון שהטכנולוגיה משתפרת, הרי שגם מחירי השימוש בטכנולוגיה יורדים עם הזמן.

6.

לכן, כשמשקיעים רבים שאלו את רוב מנפיקי האסימונים הדיגיטליים, "מדוע שהערך של האסימון שלכם יעלה לאורך זמן" לפני שרכשו את האסימונים, השיבו המנפיקים כי "מדובר במוצר שיש לו נדירות, כל אסימון שייעשה בו שימוש ייעלם, ועקב הנדירות יעלה הערך עם הזמן". כלומר, מראש אותם מנפיקי אסימונים יצרו ציפייה לרווח, ולכן עמדו ב"מבחן האווי".

אותה בעיה מקימה גם את היתד השני של "מבחן האווי" - מאמץ משותף. האסימון הדיגיטלי שהונפק לא יעלה בערכו, אלא אם רבים אחרים ישתמשו בו.

7.

אז מה קרה? עורכי הדין למדו שב-SAFT יש סיכון, וניסו לשנות את המודלים; הם הקימו עמותה ללא מטרות רווח (Foundation) שתמכור את האסימונים, וחברת הפיתוח של האסימון הדיגיטלי תפעל בנפרד ותמכור שירותים לעמותה, כך שאין מטרות רווח ואין כאן החזקות בחברה.

ואולם, גם כאן העקרונות נותרו זהים מבחינת ההצעה לציבור המשקיעים: שלמו כסף עכשיו, עזרו לנו לממן פיתוח עתידי והפסדים שצברנו, ואנו נתגמל אתכם בהמשך על-ידי זה שתוכלו למכור את הנכסים שרכשתם. העקרונות היו ברורים, ולכן "מבחן האווי" הכשיל את הפרויקטים האלה פעם אחר פעם.

8.

ומי לא נכשל כך? לא נכשלו אלה שבנו פרויקטים שבהם הייתה קהילה גדולה, ושלא נדרש כסף לחשבון מרכזי, אלא שהנכסים הדיגיטליים נוצרו בצורה מבוזרת. הכלל הוא שאם מדובר בפרויקט מבוזר, שבו אין גוף שולט אחד, ואם הפרויקט הזה לא מבקש תשלום, אלא מתגמל את מי שמבצע פעולות לטובת הפרויקט עם אסימונים דיגיטליים, הרי שאין כאן אסימון שמטרתו להעלות את ערכו, אלא פרויקט אותנטי שהאסימון הוא אמצעי תשלום בו.

כך לדוגמה, פרויקט את'ריום (Ethereum), העומד מאחורי המטבע הדיגיטלי את'ר (ETH), נועד לבנות מחשב-על מבוזר, שמאפשר לבצע חישובים ופרויקטים רבים. עם מטבע האת'ר משלמים על חישובים, ורוכשים נכסים במחשב הווירטואלי הגדול הזה. החלוקה מתבצעת בכל זמן נתון למי שעזר לחזק את הפרויקט ולתמוך בו, ומנגד לא היו פרסומים על כדאיות ההשקעה באת'ר, אלא להפך.

9.

אז מה עומד בבסיס ההחלטה של רשות ניירות ערך האמריקאית? ההחלטה מבוססת על שני דברים מהותיים: הראשון הוא ש-Kik, לטענת ה-SEC, פרסמה כי היא מעודדת השקעה, וכי מי שירכוש אסימונים שלה יוכל לסחור בהם. כראיה, צירפה הרשות צילום מסך מחשבון הטוויטר של קיק.

ציוץ בעניין אסימון Kin / צילום מסך מחשבון הטוויטר של Kin

באותו ציוץ טוויטר הסבירה קיק כי האסימון שלה ייסחר בכמה בורסות שונות, ולכן הוא סחיר. זוהי אינדיקציה לכך שיש ציפייה לרווח, אבל לא ראיה ישירה. הרשות עוד מביאה כמה מקרים שבהם קיק טענה שה"הערך" (Value) יעלה; ואולם, כאן לא ברור אם מדובר בערך של האסימון הדיגיטלי או של הרשת שמשתמשת בו, וזוהי סוגיה חשובה.

10.

עוד דבר חשוב הוא שה-SEC טוענת כי קיק הקימה כמה יישומונים פיקטיביים, רק כדי לרצות את דרישת המחלקה המשפטית של הרשות, ובעניין זה היא מצטטת הודעת מייל, שלא ברור מה מקורה.

הודעת מייל בעניין האסימון הדיגיטלי של Kik / צילום מסך

זוהי עוד סוגיה שתצטרך להיפתר בבית המשפט, במהלך הדיון בתביעה.

11.

רשות ניירות ערך האמריקאית בחרה לה יריב קשה: קיק אינה חברה קטנה שתתפשר מהר, ולא מדובר במקרה קצה. מדובר במערכת המצוידת בעורכי דין וביועצים רבים, שפועלת בהתאם לייעוץ משפטי ושיהיה קשה להיאבק בה.

מנגד, נפילת ערכו של האסימון הדיגיטלי Kin ואופן הגדרתו כאסימון עשויים להוביל לפעולה נגד פרויקטים רבים אחרים שהנפיקו מטבעות דיגיטליים, רובם מוצלחים פחות.

הכותב הוא היועץ המשפטי של איגוד הביטקוין הישראלי

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה