גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האחרונה בשושלת: הכירו את האאודי TT האחרונה שתיוצר

ה-TT המעודכנת עתידה להיות האחרונה במשפחה של מכוניות ספורטיביות, שעיצובן הפך לאייקון ושדרג את התדמית של אאודי כולה ● למנוע של גרסת הבסיס חסר קצת פלפל, אבל היא עדיין חדה, מהנה לנהיגה וממגנטת תשומת-לב

תעשיית הרכב האירופית חווה בשנתיים האחרונות רצף משברים. מבחני התקינה המחמירים של WLTP עוד נמצאים ברקע, השפעות ה"ברקזיט" עדיין מורגשות וכבר ניצבת בפתח מלחמת סחר בין אירופה לארצות-הברית. אבל האיום הגדול והמיידי ביותר הוא רגולציית הפליטה החדשה, שהתקבלה באפריל באיחוד האירופי. רגולציה המחייבת את כל יצרני הרכב לקצץ עשרות אחוזים מפליטת ה-CO2 הממוצעת של היצע הדגמים שלהם בתוך כשנתיים - או לספוג קנסות של מאות מיליוני אירו.

הדרך היחידה בה יכולים היצרנים לעמוד במשימה, אם בכלל, היא לחסל דגמי בנזין ודיזל תקניים, שמיוצרים בכמויות קטנות יחסית, ולהפנות את כל המשאבים לפיתוח דגמים "מחושמלים". הקורבנות כבר מתחילים להופיע בשטח, ואחד מהם היא אאודי TT, שהחודש הודיעה החברה כי ייצורה לא יימשך מעבר לדור הנוכחי.

זהו קורבן סנטימנטלי מאוד שממחיש את גודל המשבר. ה-TT הקומפקטית מעולם לא הייתה להיט מכירות המוני, אבל מאז השקתה בשלהי שנות ה-90 היא הפכה לאייקון מוטורי גלובלי, שקטף יותר פרסי עיצוב מכל רכב אחר ותרם מהותית לריענון התדמית "המרובעת" והמבוגרת של המותג אאודי.

קודם כל עיצוב, אחר כך נוחות

נסיעת המבחן המקומית בדור המעודכן של ה-TT המחישה לנו היטב עד כמה על-זמני העיצוב הזה. ה-TT מודל 2019 עברה רק שינויים חיצוניים קלים בהשוואה לדור השלישי, שנמצא בשוק מאז 2014. הם כוללים שינויים עדינים בגריל, פנסי LED מטריצה בחזית, פגושים מעט שונים, חישוקים חדשים וכו'. גם הממדים לא השתנו, ועם אורך של 4.17 מ' היא עדיין קצרה יותר מרוב המשפחתיות הקומפקטיות.

אבל הפרופורציות הנמוכות-רחבות, קשתות הגלגלים התיאטרליות, שמשות הצד דמויות הטיפה ובעיקר קו הגג, שמשתפל לאחור בזווית דרמטית ופוגש בירכתיים עגלגלות וחושניות, מעניקים למכונית הזו "מוג'ו", שקשה מאוד להתחרות בו. כילינו קופסת מגבונים שלמה בניסיון למחוק את טביעות האצבע שנוספו למרכב של רכב ההדגמה השחור שלנו בכל פעם שחנינו ברחוב.

העיצוב הייחודי של ה-TT תמיד גבה מחיר באגף השימושיות, ותא הנוסעים של הדור המחודש נשאר נאמן למורשת. דלתות הצד אמנם רחבות, אבל המושבים ממוקמים נמוך מאוד. התוצאה היא תנוחת כניסה/יציאה לא ידידותית למאותגרי גמישות. הישיבה עצמה נוחה לשני הנוסעים מלפנים עם מידה סבירה של מרחב ראש, אבל המושבים האחוריים בדגם הקופה מיועדים רק לעוללים, חיות מחמד או פריטי מטען שלא נמצא להם מקום בתאי האכסון הזעירים שמלפנים. אל תנסו להכניס לשם מבוגרים.

תא המטען מציע נפח סביר, אם כי הפתיחה והסגירה של הדלת האחורית הכבדה דורשת זרועות חסונות. הראות לפנים מצוינת, אך נסיעה לאחור דורשת הקפדה יתרה לאור הראות המוגבלת והעדרה המטריד של מצלמת רברס. מערך הפיקוד מאמץ את לוח המחוונים העדכני ומבוסס ה-LCD של קבוצת פולקסווגן, ומציג את נתוני הבסיס בצורה חדה וברורה. עם זאת בהיעדר מסך מולטימדיה ייעודי ברכב הוא נאלץ להציג גודש של נתונים בשטח צר יחסית.

עם השנים נעלמו מהתא של ה-TT פריטי עיצוב אייקוניים של הדור הראשון כמו מושבים עם "תפירת גולף" בולטת ומוט הילוכים עגול. עם זאת, המעצבים שימרו כמה פריטים נוסטלגיים כמו פתחי אוורור עגולים ואלומיניום מנצנץ. מודל 2019 זכה לקבל גם מערך מקיף למדי של עזרי בטיחות אקטיביים, אך האבזור התקני בגרסת הבסיס בה נסענו הרגיש קצת דל. הוא כלל מושבים בעלי כוונון מכני וריפוד משולב בד.

הדור האחרון של ה-TT מצויד במנוע ה-2 ליטר טורבו של קבוצת פולקסווגן עם שלוש גרסאות הספק - החל ב-197 כ"ס, עבור דרך 245 כ"ס וכלה ב-306 כ"ס בגרסת ה-TTS. גרסת הבסיס של המנוע מקבילה למנוע של פולקסווגן פולו GTI מהדור האחרון, עם 197 כ"ס ו-32 קג"מ ותיבה כפולת מצמדים.

זהו מנוע גמיש ובעל יכולת, אבל חסר לו "עוקץ" שראוי למכונית ספורט. הוא מפיק צליל שקט ולא מוזיקלי במיוחד, תגובת הדוושה לא מרגישה חדה גם במצב התכנות הספורטיבי והשהיית הטורבו מורגשת. המכונית עדיין מאיצה מאפס ל-100 קמ"ש ב-6.6 שניות, אין לה בעיה לשייט בנחת במהירויות כפולות מהחוקית, ואם תהיו עדינים עם דוושת התאוצה תזכו לצריכת דלק של כ-14 קילומטרים לליטר. אבל מי שמחפש תחושה סובייקטיבית של ביצועים ודרמה, שתהלום את הציפיות שיוצר העיצוב החיצוני, יצטרך למצוא את מבוקשו בגרסאות החזקות והיקרות יותר.

גרסת הבסיס מצוידת בהנעה קדמית ולא בהנעה כפולה, שהיא תקנית באחיות הבכירות, אבל ספק אם מישהו ירגיש בהבדל למעט במקרים של נסיעה נמרצת על כבישים רטובים. על כביש יבש העברת הכוח לגלגלים יעילה עם מינימום של היגוי מומנט ("לחימת הגה") בעת האצה אגרסיבית. חישוקי ה-19 אינץ' עם גומי בחתך 35' מספקים אחיזת כביש מרשימה, ההיגוי חד ומהיר והעברת המשקל בפניות הדוקות רהוטה ומהירה וללא תנודות מרכב מיותרות - כפי שניתן לצפות ממכונית עם מרכז כובד כל כך נמוך. בקיצור, זו הייתה ונותרה מכונית לנהג, שהערך המוסף שלה מופיע על כבישי נהיגה מאתגרים.

המחיר רחוק מלהיות "מחיר חיסול"

אאודי מודעת לכך שה-TT זוכה לביקוש לא מבוטל בקרב קהל עירוני שוחר ראווה וסטטוס, ולפיכך העניקה לה כיול מתלים נוח יחסית, והמתלים מנטרלים באפקטיביות מהמורות עירוניות טיפוסית. נהגים עירוניים ישמחו גם לדעת שלמכונית יש כושר תמרון הדוק ברחובות צרים והיא נכנסת לחניה צפופה בקלות יחסית.

גרסת הבסיס של ה-TT קופה החדשה עולה 299 אלף שקל וגרסת ה-245 כ"ס כבר מקפיצה את המחיר ל-363 אלף. אלה בהחלט לא "מחירי חיסול" וברמת המחיר הזו אפשר לקנות מכוניות חזקות יותר, מהנות לא פחות וגם הרבה יותר רב תכליתיות.

בסופו של דבר, ה-TT מעולם לא הייתה קניה רציונלית אלא אמוציונלית. בהתחשב בכך שלדגם הזה לא תהיה המשכיות ובכך שהעיצוב שלו ימשיך להיות מרתק גם בעוד עשור, זו אולי הזדמנות אחרונה לשים יד על קלאסיקה לעתיד. 

חלק מהמחתרות

אינפיניטי Q60

329 אלף שקל עולה גרסת הבסיס של אינפיניטי Q60 . זו אמנם יותר מכונית GT מאשר ספורט-קופה, אבל היא עדיין מציגה עיצוב מושחז, שלדה מדויקת ונמרצת ומנוע 2 ליטר טורבו בהספק 211 כ"ס, שמאיץ את הרכב מאפס ל-100 קמ"ש ב-7.3 שניות. כבונוס מקבלים גם צמד מושבים אחוריים נסבלים.

ב.מ.וו Z4 2019

המכונית שתנחת כאן בקרוב היא גדולה, מרווחת ומתוחכמת מקודמותיה. המנוע של גרסת הבסיס הוא 2 ליטר טורבו עם 197 כ"ס ו-32 קג"מ, התיבה האוטומטית בת 8 מהירויות והתאוצה ל-100 קמ"ש אורכת 6.6 שניות. היא מופיעה בשלב הראשון בדגם קבריו עם גג חשמלי וגרסת קופה עם גג קשיח צפויה בהמשך. המחיר טרם פורסם.

אבארת' 124

300 אלף שקל עולה מכונית הספורט הדו מושבית של מותג הספורט לבית פיאט. היא ניצבת על שלדת ההנעה האחורית המהוללת של מאזדה MX-5 ומגיעה עם מנוע טורבו בנפח 1.4 ליטר, שמייצר 170 כ"ס ומאיץ את המכונית ל-100 ב-6.9 שניות. תצורת הבסיס היא קבריו ויש גם גרסת GT קופה עם גג סיבי פחמן.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם