גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לתשומת לב שר המשפטים החדש: הלהט"בים יהיו הראשונים שישלמו את מחיר הוויכוח על מעמד בג"ץ

רגע לפני מצעד הגאווה הירושלמי שיתקיים היום ובצל הוויכוח הציבורי על מעמדו של בג"ץ, זה הזמן להיזכר שזכויות הקהילה הגאה בישראל, בהן רה"מ אוהב להתגאות בחו"ל, הגיעו ברובן דרך בית המשפט העליון ● הדרך לשוויון עדיין ארוכה, וקשה לראות כיצד היא תעשה ללא הגב של בג"ץ ● דעה

הפגנה נגד האפליה של הלהט"בים / צילום: איל יצהר
הפגנה נגד האפליה של הלהט"בים / צילום: איל יצהר

ב-1988 החליטה חברת אל על לצ'פר את כלל עובדיה ולהעניק להם ולבני זוגם כרטיסי טיסה ללא תשלום, או בתשלום סמלי. בעצם את כלל עובדיה חוץ מאחד - יונתן דנילוביץ' - שאל על סירבה לאפשר לו לממש את ההטבה, רק בשל ששותפו לחיים היה גבר, והם לא הוכרו כ"בני זוג" בהסכמי העבודה באל על. בעקבות הסירוב פנה דנילוביץ' לערכאות המשפטיות, בטענה כי ההתנהלות כלפיו מהווה אפליה אסורה על בסיס נטייה מינית. הסכסוך המשפטי התגלגל מבתי הדין לעבודה ועד לפתחו של בג"ץ.

ב-30 בנובמבר 1994 קיבל בג"ץ את טענותיו של דנילוביץ' וביטל את החלטת אל על שלא לתת לו את ההטבה שהוענקה לכלל עובדיה. נשיא בית המשפט העליון דאז, השופט אהרן ברק, התבסס בהחלטתו על הוראות חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, וכתב בפסק הדין כי "דומה שלא יכול להיות ספק בכך כי אפליה בענייננו היא על בסיס 'הנטייה המינית' של העובד. אפליה זו - כלפי ההומוסקסואל וכלפי הלסבית - פסולה היא. יש בה פגיעה בשוויון".

השופטת בדימוס דליה דורנר הלכה אפילו רחוק יותר ופסקה כי עיקרון השוויון הכללי במשפטנו מחייב את קבלת טענותיו של דנילוביץ'.

בחלוף 30 שנה, ההחלטה של בג"ץ בעניינו של דנילוביץ' נראית לנו, או לפחות לחלקנו, כמעט כמובנית מאליה. איך אפשר בכלל לדמיין בישראל של 2019 מציאות שבה חברי הקהילה הלהט"בית מופלים לרעה במקום העבודה?

אבל מה שנראה לחלקנו מובן מאליו, הוא - מסתבר - ממש לא מובן מאליו לחלק מהציבור הישראלי ולחלק ממנהיגיו. האמירה של ח"כ בצלאל סמוטריץ' כי הוא שואף שיהיה בישראל דין תורה ומדינת הלכה - בצירוף יוזמת החקיקה הרחבה יותר, והמסוכנת לא פחות, להוסיף פסקת התגברות לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו - הוציאו מהארון את השדים של כל אלה שלא מכירים בזכותם של אנשים לצאת מהארון ולחיות את חייהם כרצונם.

על רקע ההצהרות של ח"כ סמוטריץ' ויוזמת פסקת ההתגברות שתכליתה לסרס את בג"ץ ולא לאפשר לו להתערב בהחלטות הכנסת והממשלה, ורגע לפני שמתחילים אירועי חודש הגאווה בארץ, זה זמן טוב להזכיר, ולו על קצה המזלג, את התפקיד המכריע של בג"ץ בשמירה וקידום זכויות להט"בים בישראל.

פסק דין דנילוביץ' הוא רק אחד משורה של פסקי דין מכוננים של בתי המשפט בכלל ובג"ץ בפרט, שמאפשרים גם לכל מי שאינו סטרייט לחיות (כמעט) כשווה בין שווים בישראל - או לפחות בחלקים ממנה.

כך, למשל, ב-29 במאי 2000 הכיר בג"ץ בזוגות חד-מיניים שאימצו ילדים בחו"ל כהורים מאמצים גם בארץ. "בהיעדר טענה, שאיננה מוטלת בספק, נגד תוקפו של צו האימוץ הזר או בדבר נכונות פרטי המבקשים - ובענייננו אין כל טענה כזו - על פקיד הרישום לרשום את פרטי העותרים על יסוד צו האימוץ ובהתאם למדיניותו ביחס לרישום לפי צווי אימוץ זרים בדרך-כלל", פסקו השופטות דליה דורנר ודורית ביניש.

ב-2004 הכיר לראשונה בית המשפט בזכותו של גבר לרשת את נכסיו של בן זוגו המנוח. בית המשפט המחוזי בנצרת קיבל את ערעורו של אדם שביקש לקבל צו ירושה לגבי נכסי בן זוגו שנפטר, שעימו חי כ-40 שנה. המדינה לא ערערה על פסק הדין, ובדצמבר 2004 הודיע היועץ המשפטי לממשלה דאז, מני מזוז, כי המדינה תכיר בזכויות הדדיות של זוגות חד-מיניים.

ב-10 בינואר 2005 התיר בית המשפט העליון לראשונה לזוג לסביות אשר מגדלות יחד ילדים מיום הולדתם, לאמץ כל אחת את ילדיה הביולוגיים של בת זוגה. ההחלטה פורצת הדרך התקבלה בעקבות ערעור שהגישו ד"ר טל ירוס-חקק וד"ר אביטל ירוס-חקק. "אינני רואה כל בסיס בחוק (חוק האימוץ - ח"מ) אשר יצדיק את אפלייתה-הענשתה של אישה זו רק בשל חייה המשותפים עם אם הקטין. כמו כן, איני רואה בסיס בחוק אשר יצדיק את אפלייתו-הענשתו של הקטין, אך בשל מסגרת החיים של אמו", כתב השופט אהרן ברק. עמדתו התקבלה על-ידי רוב שופטי ההרכב שדן בנושא.

בנובמבר 2006 פסק העליון כי על המדינה לרשום כנשואים זוגות חד-מיניים שנישאו בקנדה. השופט ברק כתב בפסק הדין כי חובה על מנהל האוכלוסין של משרד הפנים לרשום כנשואים זוג גברים הומוסקסואליים שנישאו כדין במדינה זרה (בג"ץ יוסי בן ארי נגד משרד הפנים).

בספטמבר 2010 קיבל בג"ץ את ערעורו של הבית הפתוח בירושלים, וקבע כי על העירייה לתקצב את הארגון שהופלה לרעה ביחס לארגונים אחרים, וכן לשלם לו הפרשים עבור תמיכה שלא התקבלה בחמש השנים שקדמו לפסק הדין. על-פי הפסיקה, עלה חשד כי הקריטריונים שקבעה עיריית ירושלים לחלוקת כספי תמיכה נקבעו במכוון כדי לשלול תמיכה כזאת מן הבית הפתוח.

בפסק הדין דיבר השופט יצחק עמית על התפיסה החוקתית הכוללת בנוגע לזכויות להטב"ים וכתב: "מהפסיקה ומהחקיקה עולה כי יש הכרה בכך שחברי הקהילה הגאה מהווים קבוצה 'חשודה' בעלת זהות מובחנת הטעונה הגנה בפני אפליה, כי אפליה מטעמים של נטייה מינית נמצאת 'בגרעין הקשה' של איסורי האפליה, וככזו יש לבחון אותה בקפידה".

אלה הן דוגמאות בודדות משורה של החלטות שיפוטיות וגם חוקים שקידמו את השוויון ללהטב"ים בארץ. אולם למרות הפסיקות החשובות, הדרך אל שוויון מלא ללהטב"ים עודנה ארוכה. ארוכה מאוד. גם היום בני ובנות זוג להט"בים לא יכולים לאמץ ילדים בארץ, הם לא יכולים להתחתן בישראל וסובלים מאפליה בתחומים נוספים.

כמעט ושכחנו שבקיץ שעבר יצאו רבבות לרחובות במחאה על כוונת ראש הממשלה בנימין נתניהו שלא לתמוך בתיקון לחוק הפונדקאות כך שיחול גם על זוגות חד-מיניים. חוק הפונדקאות הורחב, כך שהוא מאפשר כיום גם לנשים ללא בן זוג להשתמש בשירותי פונדקאות. גברים יחידים וזוגות חד-מיניים, מנגד, לא יכולים להשתמש עד היום בשירותי פונדקאות בארץ.

על רקע האמירות של ח"כ סמוטריץ' ותוכניות הכנסת לחוקק פסקת הגבלה, לא נשכח שהיו מי ששילמו בחייהם רק על עצם התמיכה שלהם בקידום זכויות ללהטב"ים. בחודש יולי 2015, לקראת מצעד הגאווה שעתיד היה להיערך בירושלים, התבטא הרוצח ישי שליסל במספר הזדמנויות, הן באמצעי תקשורת והן בתליית מודעות בבתי כנסת בשכונות חרדיות בירושלים ובקריית ספר, נגד קיומו של המצעד והיותו מנוגד לחוקי התורה לפי הבנתו. יתרה מכך, שליסל, שכבר היה לו עבר של תקיפת מפגינים על רקע דומה, קרא לעשות מעשה נגד משתתפי המצעד.

ביום המצעד הצליח שליסל להיכנס אל בין הצועדים עם סכין בידו, תוך שהוא מניף אותו מעלה, ונעץ אותו בחוזקה בפלג גופם העליון של הצועדים שנקרו בדרכו, במטרה לגרום למותם. לאחר כל דקירה הוא שלף את הסכין והתקדם הלאה לעבר צועד אחר. לאחר שדקר כמה צועדים, הגיע שליסל אל הנערה שירה בנקי ונעץ את הסכין בחוזקה בגבה.

בכתב האישום נגד שליסל נאמר כי "כתוצאה מנעיצת הסכין בגבה נגרם לשירה בנקי ז"ל קרע בריאה הימנית ובכלי דם, אשר גרם לאיבוד דם רב. בנקי ז"ל התמוטטה ואיבדה את הכרתה, ונגרם לה נזק מוחי קשה. היא פונתה לבית החולים ונותחה מספר פעמים, וביום 2.8.15 נפטרה כתוצאה מפציעתה". היום (ה') שוב יצעדו רבבות במצעד הגאווה בירושלים. 

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ארה"ב ועוד 17 מדינות בקריאה משותפת: "לשחרר חטופים מיד"

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו