גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכלכלה השיתופית הגדילה את התחרות בענף התיירות, אז למה עדיין כל-כך יקר לקחת חדר במלון?

ענף המלונאות והאירוח מתמודד בשנים האחרונות עם תחרות מאתגרת מצד הכלכלה השיתופית והפלטפורמות הדיגיטליות, שמאלצת אותו למצוא מנועי צמיחה חדשים שאמורים לשפר את הרווחיות ● חלק ניכר מהשיפור הצפוי כבר מתומחר במניות, אבל עדיין ישנן נקודות כניסה מעניינות להשקעה

מלון מרשת מריוט שנרכש בעסקה / צילום: מצגת החברה
מלון מרשת מריוט שנרכש בעסקה / צילום: מצגת החברה

בשנים האחרונות קשה מאוד להתעלם מפריחת התיירות הגלובלית. הוזלת הטיסות, התרחבות מעמד הביניים בשווקים מתעוררים, עלייה בתוחלת החיים ויציאת דור הבייביבומרס לגמלאות - הובילו לעלייה ניכרת בביקוש לתיירות.

רוח גבית נוספת לביקוש לתיירות מגיעה מדור המילניאלס, אותו דור שמעדיף חוויות על פני רכוש, נוטה להאריך נסיעות עסקים במספר ימים לטובת צבירת חוויות במקום, מעדיף עבודה שכוללת טיסות ושהייה מעבר לים, או לפחות אחת כזו שמאפשרת לו לעבוד ממקומות שונים בעולם.

על פי ההערכות, מספר התיירים בעולם צפוי לעלות בעשור הקרוב ממיליארד בשנה לכשני מיליארד עד 2030, חרף סימני השאלה המתרבים לגבי יציבות הכלכלה העולמית ומלחמות הסחר, שעשויות לפגוע משמעותית בשוקי העבודה. גורמים אלו יכולים להוות מכה בכנף, אבל לא הרבה יותר מזה. את הביקושים לתיירות, כאמור, מובילים שינויים כלכליים ארוכי-טווח, טכנולוגיים, דמוגרפיים ואבולוציוניים, ולכן את המגמות החיוביות לאורך זמן לא באמת ניתן לשנות.

המגמות שעיצבו, החידושים שיעצבו

"קהילות וירטואליות" ו"כלכלה שיתופית" הן אולי שתי המגמות החשובות ביותר של העשורים האחרונים, גם בתחום המלונאות והאירוח. ציונים ודירוגים בפלטפורמות כמו Trip Advisor או במרקט פלייס כמו Booking, העלו את רף התחרות והשקיפות בנוגע לשביעות רצונו של הלקוח, ונגסו משמעותית ביתרון לגודל של הרשתות הגדולות יותר. פרסום מסובסד נותר חשוב מאוד, אבל אנשים נוטים להאמין יותר לדירוג של אנשים אחרים. במילים פשוטות, אם אתה רוצה להיות בתפוסה מלאה - כדאי לך לקבל ציון גבוה בקטגוריה הרלוונטית.

מגמה לא פחות חשובה, ואולי זו שמובילה לאותם חידושים שיעצבו את שני העשורים הבאים, היא המלחמה ב-AIRBNB - פלטפורמת דירות הנופש הפופולרית, שהגיחה לעולם בשנת 2008 וסימנה את המהפך בטעמיו של התייר.

בעולם שיתופי, שבו הביקוש לתיירות ולאירוח עסקי צומח בקצב אדיר, ואת הביקושים מנסים לספק שירותי השכרה של חדרים בדירה או של כל הדירה, כל מה שחסר הוא מרקט פלייס שיהפוך את השיתוף לנוח ונגיש יותר. עם זאת, AIRBNB אילצה את חברות המלונאות והאירוח להתמודד עם גל חדש של היצע חדרים ודירות אירוח במחירים סופר-אטרקטיביים.

חוויה דיגיטלית והתאמה אישית - בשנים האחרונות צצות להן שלל אפליקציות שנועדו ללוות את השהייה של הלקוח במלון, ולייצר עבורו חוויה דיגיטלית. יש כאלו שיגידו שהן נועדו לשפר, יש מי שיגידו שהן שומרות על סטנדרט אחיד, ומנכ"ל אחד סופר-מוכשר מהתחום, הסביר לי כי אותן אפליקציות נועדו בעיקר בשביל לדלל את מצבת כוח-האדם, ולשפר את הרווחיות מבלי לפגוע בחוויית הלקוח.

מלבד כניסה לחדר בעזרת הסמארטפון, צ'ק-אין אפליקטיבי - ללא צורך בעמידה בתור לקבלת חדרים - וחיבור לרשת חברתית וחווייתית של המלון, ישנו גם השימוש בטכנולוגיות מתקדמות יותר, כמו Big Data ו-AI. טכנולוגיות אלו יעזרו לנו לתפור חליפת אירוח מושלמת ואישית עבור הלקוחות שלנו - מהקוקטייל האהוב בבר, דרך הסדנה המתאימה, הטיול והאטרקציות הרלוונטיות לו, ועד למנה שהכי תתאים לטעמיו האישיים.

בעידן שבו מחירי הלינה נלחצים כלפי מטה, יש להגדיל את שולי הרווח, הן כתוצאה מחיסכון בעלויות והן כתוצאה מהגדלת הכנסות על-ידי מכירת חוויות נוספות קולינריות תיירותיות ללקוח, והתנסויות שונות.

פוקוס מייצר ערך - טרנד נוסף בתחום המלונאות והאירוח הוא הפרדה בין הנכסים לבין פעילות חברת הניהול, שהפכה לנפוצה בענף. הפרדה זו מאפשרת לחברות האירוח להתמקד בעסקי הליבה, ולשפר את היעילות. הפיננסיירים שבינינו יגידו שזה מהלך קלאסי ליצירת ערך נוסף ולא יותר מזה.

יצירת ערך מהסביבה המקומית - אחת המגמות הסוחפות של עולם המלונאות בשנים האחרונות, שמעצבות וימשיכו לעצב את הענף בעשור הקרוב, היא הכנסת הקהילה המקומית לתוך המלון. המטרה היא לאפשר לאורחי המלון להתחבר לעיר, לקהילה ולתרבות שלה מהרגע שהם נכנסו למלון, וכך לנטרל את תחושות הניכור מהמקום, מה שבמשך שנים רבות ניסו לייצר במלונות שונים. בזה AIRBNB לא באמת יצליחו להתחרות.

נוסף על כך, הכנסת הקהילה המקומית למלונות היא מקור נוסף לרווח שלהם, הן ממכירת מזון ומשקאות, הן מהשכרת חדרי ישיבות ואפילו מיצירת מתחמי עבודה משותפים בתוך המלון. רק בדצמבר האחרון הסבירו ברשת פתאל את ההיגיון שבשילוב "עבודה ואירוח", לאחר שהכריזו על הקמת פעילות של מתחמי עבודה משותפים הצמודים למלון. מתחמים אלה יכללו גם חלק משירותי המלון, כמו ארוחות בוקר, שירותי קונסיירג' ומועדון בריאות, ובמקביל יעמדו אותם חללי עבודה לשירות אורחי המלון.

טרנד נוסף שמתפתח בענף המלונאות והאירוח הוא תחום ההוסטלים, המשלב חדרים משותפים או חדרים קטנים מאוד. הרעיון הוא לינה במחירים סופר-נמוכים, במקביל למכירת חוויה בשטחים המשותפים, שכוללים בדרך כלל בר משקאות רחב, שפתוח לקהילה המקומית, קולינריה משופרת, חללי עבודה משותפים, סדנאות שונות ועוד. אחרי Generator האירופית, A&H וסלינה הישראלית, גם רשתות ענק כמו הילטון ומריוט (Marriott) החליטו לנסות ולפתח מותגים דומים.

עודפי הביקוש, השימוש בטכנולוגיה, יצירת הערך המוסף מהסביבה המקומית ומכירת חוויות, כל אלה אמורים לשפר את הרווחיות של הענף בשנים הקרובות. עם זאת, נראה כי חלק ניכר מהשיפור הצפוי כבר מתומחר במחירי המניות של החברות העוסקות בתחום התיירות, אשר נסחרות במכפילי רווח שלא היה מביישים חברות הייטק מובילות.

מנייתה של ענקית המלונות Marriott נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של יותר מ-40 מיליארד דולר, במכפיל רווח מעל 20 עם תשואת דיבידנד של 1.5%. לחברה יותר מ-30 ברנדים שונים, ביניהם ריץ קרלטון היוקרתי ו-Courtyard, שמציע אירוח במחירים נגישים יותר. מחיר המניה נראה סביר בהשוואה להילטון, שנסחרת במכפיל רווח של 36 ובתשואת דיבידנד נמוכה מ-1%. גם מובילות התחום המקומיות מתאפיינות במכפילי רווח גבוהים יחסית לסקטורים אחרים. פתאל נסחרת במכפיל רווח גבוה מ-20, ומלונות דן וישרוטל קרובים יותר ל-20.

השקעה בענף יכולה להיעשות גם על-ידי קרנות הריט המיועדות למלונאות ומחזיקות בנכסים. אחת הדוגמאות הפופולריות יותר היא MGP, המחזיקה בנכסים של MGM בווגאס (עשרה נכסים) עם תשואה של 5.5%. דוגמה נוספת היא Apple Hospitality REIT, המחזיקה במלונות מותג בינוניים, ומתהדרת בתשואות דיבידנד של יותר מ-7%.

בסך-הכול פועל ענף המלונאות והאירוח באופן קורלטיבי למצב הכלכלה, ולכן ציפיות לחולשה, או חלילה הידרדרות למיתון, יובילו את כל הסקטור לירידות, כמו הרבה סקטורים אחרים. עם זאת, מותגי הביניים והשימוש בטכנולוגיה, ויצירת הערך מהקהילה המקומית, אמורים לעזור לו למתן את הפגיעה בזמנים קשים יותר.

ומילה אחרונה לגבי הטכנולוגיה; ובכן, יש המהמרים כי חברות טכנולוגיה גדולות, אלו שמסוגלות לייצר חוויות משתמש ממכרות כל-כך, יחליפו את רוב מותגי המלונות, משום שהן יכולות להציע פתרונות טכנולוגיים וליצור שווקים כדי למשוך לקוחות. 

הכותב הוא האסטרטג הראשי של בית ההשקעות אלומות. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

שיתוף הפעולה החדש של איראן שמדאיג את ארה"ב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-0.5%, הדולר התחזק

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיקה על הבורסה ● השקל שהתחזק הבוקר, נחלש עתה ונסחר ב-3.77 שקלים ● אלארום זינקה ב-20%, נובה ב-4% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק