גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

30 שנה לטבח טיאננמן: אסונן של סין ושל דמוקרטיות בעולם הלא–מערבי

שלושה עשורים אחרי הטבח בכיכר טיאננמן בסין, הרבה יותר מדי מאוחר לקצץ את כנפיו של משטר דיכוי ברוטלי, המשתמש בלאומנות, מיליטריזם ושנאת זרים כדי לכפר על חטאיו ● אבל אין זה מאוחר מדי לדבר על איומיו ועל שאיפותיו. גם בישראל

הטבח בכיכר טיאננמן/  צילום:רויטרס
הטבח בכיכר טיאננמן/ צילום:רויטרס

אחרי האביב בא הסתיו, לפחות בלוח השנה של הציפיות האופוריות לתיקון עולם. האביב מתחיל כמעט ללא סיבה נראית לעין, כאשר ההמון מתעורר מפסיביות ממושכת, ויוצא אל הרחובות להקים בריקדות, ולקרוא תיגר על המשטר הישן.

זה היה יכול להיות אביב-כל-האביבים. הואיל וזה כמעט קרה, אפשר לשאול ללא כל התחכמות מה היה קורה אלמלא החליטו זקני המפלגה הקומוניסטית של סין להיאחז בשלטון ויהי מה. השבוע לפני 30 שנה הם שיסו את צבאם בסטודנטים ובפועלים של כיכר השלום השמיימי בואכה העיר האסורה. איש אינו יודע אל נכון כמה בני אדם הרג המשטר בשבוע ההוא, מפני שטבח טיאננמן נקבר יחד עם מתיו. כמו "מקונדו" הפיקטיבית ב"מאה שנים של בדידות", גם הטבח הזה נמחק מן הזיכרון בהוראת השליטים.

דמוקרטיזציה של סין, אילו יצאה אל הפועל, הייתה נותנת תוקף מיוחד במינו לגל הליברלי של סוף שנות ה-80. תארו לעצמכם שהמשטרים הקומוניסטיים בברית המועצות, במזרח אירופה ובסין היו מתמוטטים פחות או יותר באותו הזמן. או-אז אומנם היה מגיע "סוף ההיסטוריה", והדמוקרטיה הליברלית הייתה נעשית ברירת המחדל.

הסילוף הלוגי

השבוע, במפתיע, שר ההגנה של סין דיבר בפומבי על טיאננמן בוועידה בינלאומית בסינגפור. הוא לא גילה שמץ של חרטה. 30 שנה לא ריככו את המפלגה ולא עיגלו את קצותיה. היא נוקמת ונוטרת. היא לא תסלח לנערים ולנערות ההם את חטא העזתם. הם היו פושעים, והם היו ראויים לעונשם.

ובכלל, התריס הגנרל הסיני, תראו מה מאוד הרחיקה סין מאז 1989. היא הרחיקה בזכות ידה הקשה של המפלגה. אלמלא הודברו המסיתים והמדיחים ההם, סין כמובן לא הייתה מעפילה אל הפסגה שממנה היא מתבוננת עכשיו בשאר כדור הארץ, נאום הגנרל.

ובכן, טיאננמן לא הייתה רק אסונה של הדמוקרטיה הסינית. היא הייתה אסונן של דמוקרטיות בכל העולם הלא-מערבי, ואפילו בחלקים של זה הנחשב למערבי. הסילוף הלוגי - זה הקושר את ההצלחה הכלכלית במרחץ הדמים - נעשה נכס צאן ברזל לא רק של עריצים המחפשים תירוצים לעריצותם, אלא גם של אינטלקטואלים מערביים המסבירים בכובד ראש שאיננו יכולים או צריכים להחיל את אמות המידה שלנו על תרבויות אחרות.

כביכול, חירות הפרט טבעית רק לאנשים היושבים במערב אירופה ובצפון אמריקה. מה נוח לשכוח את מיליון שוחרי החירות בכיכר טיאננמן, שהרעידו את נימי העולם בשידורי טלוויזיה חיים במאי 1989. הם אפילו הקימו שם רפליקה של פסל החירות. רגלם לא דרכה על אדמת אמריקה, רובם התקשו לדבר אנגלית, אבל האוניברסליות של סמלי החירות הייתה בשבילם עניין מובן מאליו.

ביוני 1989 הוחמצה ההזדמנות להעניש את משטר הדיכוי בסין, לבודד אותו, ולהכריח אותו להשתנות. הרפורמות הכלכליות עמדו בשלביהן הראשונים. רצונו הטוב של המערב היה תנאי ולא יעבור להצלחתן. ממשל ג'ורג' בוש האב בוושינגטון בחר אז לפייס את סין. האזרח הפרטי הנרי קיסינג’ר התנדב אז להסביר שאין מה להתלונן על הסינים, "אנחנו היינו עושים בדיוק אותו דבר" אילו מיליון מפגינים היו מתנחלים במרכז וושינגטון.

עריצי סין קיבלו רישיון עריצות מן המערב. ביסודו עמדה ההנחה שאם סין תוסיף להתפתח, ותהיה יום אחד כלכלת שוק מודרנית, ממילא התנהגותה כלפי אזרחיה תשתנה; והיא תתנהג יפה גם כלפי שכניה. ג'ורג' בוש הבן אומנם הכריז במסע הבחירות שלו לנשיאות ב-2000 כי "סין אינה שותפתנו האסטרטגית, היא יריבתנו", אבל ההכרה בחומרת היריבות זחלה אל התודעה המערבית באיטיות עצלה.

"המנדט השמיימי"

באביב הדמים של 1989 התנבא היסטוריון אמריקאי ידוע של סין, כי המשטר לא יאריך ימים מפני שהוא "יאבד את המנדט השמיימי", מקור הלגיטימיות בהיסטוריה הפוליטית של סין. אבל המשטר מצא מקור חלופי של לגיטימיות: לאומנות קיצונית, מיליטריזם, צחצוח חרבות.

אף כי דונלד טראמפ מעדיף להעמיד את גירעון הסחר עם סין במרכז תלונותיו על התנהגותה, ארה"ב הגיעה למסקנה, עוד בימי ברק אובמה, שאיום ממשי נשקף מסין לא רק לכלכלת ארה"ב, אלא לביטחון המערב וליציבות העולם. נאומו של שר ההגנה הסיני השבוע בסינגפור היה שזור איומים "להילחם עד הסוף" אם לא יכובדו זכויותיה הריבוניות של סין.

הזכויות האלה כוללות לא רק מחנות ריכוז להמוני מוסלמים בשינגיאנג, ודיכוי חסר רחמים של בודהיסטים בטיבט, אלא גם סיפוח כמעט מלא של ים סין הדרומי ושל ים סין המזרחי, שבו עוברים נתיבי הסחר העמוסים ביותר של העולם. הזכויות כוללות "איחוד" עם טייוואן, בלי שים לב לרצון הטייוואנים, המוכיחים שסינים יכולים לחיות בדמוקרטיה ואפילו לשגשג בה.

המכנה המשותף הוא זכותה של סין, לפחות בעיני עצמה, לכפות את רצונה. ספק אם איזושהי ארץ נקטה לשון איומים כזאת מאז שנות ה-30 של המאה ה-20. סין הייתה אז קורבן מובהק.

איך לנהוג בסין אינה שאלה רק למעצמות-על. היא מונחת על שולחנן של כמעט כל ארצות העולם, קטנות כבינוניות כגדולות. היא טורדת אפילו את מנוחתם של איים זערוריים בדרום האוקיאנוס השקט ובאוקיאנוס ההודי ושל מדינות קטנות באפריקה המשוונית.

מן הדין שהיא תטרוד גם את מנוחתם של ישראלים. רטינותיהם של בכירים בממשל טראמפ על מעשיה של סין בנמל חיפה אינן נלקחות ברצינות היאה להן. בחירות הן זמן טוב לשיחה ולליבון. הבה נראה אם יימצא פוליטיקאי אחד, שיסכים להעניק טרמפ לנושא הלא-מדובר הזה. לא פעם נדמה שהיעדר הליבון אינו מקרי, וקשר של שתיקה נרקם והולך.

עוד כתבות

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה וויזאייר מציבה דרישה חדשה ותקדימית בתמורה להקמת בסיס בנתב"ג

משלחת מטעם משרד התחבורה נמצאת בהונגריה ומנהלת מגעים מתקדמים עם ענקית התעופה על הקמת בסיס בישראל ● לגלובס נודע כי בוויז מבקשים את הסלוטים של ריינאייר, ומציבים דרישה נוספת ותקדימית: אפשרות להפעיל טיסות לבלקן, לקווקז ולאמירויות, מה שעשוי לדרוש שינוי בדיני התעופה המקומיים

פאנל ''בעד ונגד: ארבעה מסלולי השקעה'' בכנס ההשקעות של גלובס / צילום: כדיה לוי

משנה למנכ"ל בנק ירושלים: "התיק של הבן שלי עשה 50% בכמה חודשים, הגיע הזמן להקטין סיכונים"

בכנס ההשקעות של גלובס, ענה פאנל של מומחים על השאלות הבוערות בשוק ההון בעת הזו ● ארז מגדלי ממגדל: "ישראל לא יקרה ביחס לשווקים אחרים בעולם, ומחזיקה בפוטנציאל לשיפור נוסף בפרמיית הסיכון"; משה עומר, משנה למנכ"ל בנק ירושלים: "זה זמן מעולה להיות אקטיבי ולהפחית סיכונים"; רונית הראל בן זאב, מנכ"לית S&P מעלות: "היכולת של זוג צעיר לקנות דירה היא יותר נמוכה מבעבר"; אמיר כהנוביץ' משנה למנכ"ל פרופיט: "בישראל יש דמוגרפיה חיובית שמבטיחה שתמיד יהיו אנשים שיגורו בבית"

רמי שבירו,  מנכ''ל ומבעלי חברת רמי שבירו / צילום: פוטיני פימפה

רמי שבירו תובעת את רמ"י ועיריית נס ציונה: "שיווקו קרקע לא בשלה לתכנון"

התביעה של חברת שבירו היא בעקבות זכייתה במכרז למתחם המיועד ל־212 יחידות דיור, ושילמה על הקרקע סכום של 218.7 מיליון שקל ● לטענתה, רק לאחר הזכייה התברר שהמגרש אינו בשל לתחילת תכנון ורישוי, וכי רמ"י ידעה על כך מראש ובחרה לפרסם את המכרז "תוך שהיא משלשלת לקופתה מאות מיליוני שקלים" - כלשון התביעה

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

אנבידיה מציגה: מפעלי בינה מלאכותית עצומים, חיבור בין מחשוב קוונטי ל-GPU ושבבים כחול-לבן

ענקית השבבים הכריזה הערב בכנס בוושינגטון על הקמת שני מפעלי AI ענקיים בשיתוף ממשלת ארה"ב ואורקל, שיספקו כוח מחשוב אדיר של 2,200 אקסהפלוס • שני שבבים שפותחו בישראל - BlueField-4 ו-ConnectX-9, יעמדו במרכז מהפכת הדאטה החדשה • וגם: טכנולוגיה שמחברת בין בינה מלאכותית למחשוב קוונטי

רפיח. הפסקת האש בעזה מתערערת / צילום: ap, Jehad Alshrafi

צה"ל: בהתאם להנחיית הדרג המדיני, חודשה הפסקת האש בעזה

הותר לפרסום: רס"ר (מיל') אפי (יונה אפרים) פלדבאום נפל בתקרית ברפיח ● טראמפ: התגובה של ישראל לירי לא תסכן את הפסקת האש ● גורם ביטחוני: חמאס משתמש בכלים כבדים כדי לשקם מנהרות ולא כדי לחלץ חללים חטופים ● הזרוע הצבאית של חמאס טוענת: הצלחנו לחלץ היום שני חטופים חללים במהלך פעולות החיפוש ● ברצועה דיווחו הלילה: צה"ל תוקף בעיר עזה ● עדכונים שוטפים

נדב צפריר, מנכ''ל צ׳ק פוינט / צילום: מנש כהן

הסדרי מס שייצרו לצ'ק פוינט הכנסות מס חד-פעמיות הקפיצו את רווחי החברה ברבעון השלישי

הרווח הנקי ברבעון השלישי קפץ בכ-70%, בזכות הטבת מס חד־פעמית, שנרשמה בעקבות הסדר פשרה עליו חתמה חברת אבטחת הסייבר ● צ'ק פוינט עקפה את התחזיות גם בהכנסות, כשרשמה צמיחה של 6.7% ● המניה שמזנקת בכ-6% בוול סטריט מעלה את התחזית השנתית שלה, וצופה הכנסות של 2.705-2.745 מיליארד דולר

הפגנות באיסטנבול בעד ראש העיר העצור, אקרם אימאמאולו / צילום: ap, Emrah Gurel

ביהמ"ש הטורקי מגן על מנהיג האופוזיציה אך מאפשר המשך מעצרו של ראש העיר

משטר ארדואן ניסה לפסול את יו"ר מפלגת האופוזיציה הגדולה, אוזגור אוזל, בטענות כי ניצח את הפריימריז באופן פסול, אך בית המשפט קבע כי הטענות "חסרות בסיס" ● ברקע: גל מעצרים נרחב של בכירי מפלגת האופוזיציה, בהם של יריבו המר של ארדואן, ראש עיריית איסטנבול

מנכ''ל בנק ירושלים, יאיר קפלן, בכנס ההשקעות של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל בנק ירושלים: "עד שלא יהיה אירוע משמעותי כמו הורדה דרסטית של הריבית או נורמליזציה, נמשיך לדשדש"

"אנחנו במצב ביניים ולא ברור לאן הולכים", אמר מנכ"ל בנק ירושלים יאיר קפלן בכנס ההשקעות של גלובס, והביע חשש ממיתון ● בנוסף, לדבריו, יש כיום הזדמנות היסטורית לאפשר לאנשים בישראל לגור בדירות בשכירות מוסדית, כפי שמתרחש במדינות רבות בעולם ● ומה הבעיה העיקרית לדעתו?

אבטחת סייבר | אילוסטרציה: Shutterstock

"גאון מי שחשב על זה. בהצלחה למגינים": כך מתקפות הסייבר מתגברות ומשתכללות

נתונים עדכניים של צ'ק פוינט ומיקרוסופט מראים כי ישראל מתמודדת עם גל חסר תקדים של מתקפות סייבר, שהולכות ונעשות מתוחכמות יותר ● רכיבים פשוטים כמו שעוני נוכחות במקומות עבודה נפרצים והתחזויות ה־AI עולות רמה ● מומחים מזהירים: "מנגנוני ההגנה נעקפים בקלות מדאיגה"

ירון שמאי, מנהל חיסכון ארוך טווח, סיכונים ובריאות במגדל ביטוח ופיננסים, בכנס ההשקעות של גלובס / צילום: כדיה לוי

בכיר במגדל: 4 עצות שיעזרו לכם לנהל את החיסכון טוב יותר

ירון שמאי, מנהל חיסכון ארוך טווח, סיכונים ובריאות במגדל ביטוח ופיננסים, אמר בכנס ההשקעות של גלובס: "אם לא נכניס חינוך פיננסי אמיתי למערכת - נמשיך לדשדש" ● הוא קרא לציבור להיות אקטיבי יותר, להכיר את כל המכשירים הפיננסיים ולבדוק מדי שנה היכן נמצא כספו

נסיך הכתר הסעודי, מוחמד בן סלמאן / צילום: ap, Nathan Howard

פוטנציאל של 135 מיליארד דולר: סעודיה היא מגרש המשחקים החדש של בכירי הטק וה־AI

לא רק נפט: סעודיה מעוניינת לגוון את מקורות הצמיחה שלה ומקדמת את תחום ה-AI כמנוע מרכזי ● השבוע הודיעה ענקית השבבים קוואלקום על הסכם עם HUMAIN - חברת AI ודאטה סנטרים שנתמכת על־ידי קרן העושר הסעודית

פרויקט בנייה למגורים / צילום: Shutterstock

משקי הבית מתקשים: עלייה בפיגורי המשכנתאות, בעיקר בקרב לווים קטנים

בשנה האחרונה קצב הגידול בפיגורי המשכנתאות מטפס, ובכל חודש עשרות משפחות נוספות מתקשות לעמוד בהחזר ● היקף הפיגורים גבוה מ־4 מיליארד שקל - עלייה של כ־50% בתוך שנתיים ● אומנם השיעורים נמוכים ביחס לסך נוטלי המשכנתאות, אך בענף מודאגים מהמגמה

רונית אשד לוי, מנכ''לית אפריקה מגורים, בכנס ההשקעות של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"לית אפריקה ישראל מגורים: "מי שחושב לקנות דירה - זה הזמן"

רונית אשד לוי, מנכ"לית אפריקה ישראל מגורים, דיברה בכנס ההשקעות של גלובס על ההאטה בשוק הנדל"ן ועל הסיכוי לצאת ממנה, על כך שהענף צפוי להוביל את ההתאוששות במשק אחרי המלחמה, ועל הרוכשים הפוטנציאליים מחו"ל שזקוקים להכוונה: "המדינה חייבת שזה יהיה לה חשוב"

עמית גל, הממונה על שוק ההון, בכנס ההשקעות של גלובס / צילום: שלומי יוסף

הממונה על שוק ההון: "לא נוכל לחיות עם סיטואציות של ניגודי עניינים וחוסר שקיפות של סוכני הביטוח"

בכנס ההשקעות של גלובס התייחס עמית גל, הממונה על רשות שוק הון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר, לשלל המאבקים של הרשות בימים אלו ● החל מהטיפול בפרשת סלייס ("מקצים משאבים גדולים כדי לטפל בציבור הנפגעים"), דרך הרפורמות בתשלום סוכני הביטוח ("קורא לאיגוד להקיא את הגורמים השליליים") ועד חיסכון משקי הבית ("הרבה כסף שוכב בפיקדונות ובחשבונות העו"ש")

מנכ''ל מגדל ביטוח ופיננסים, רונן אגסי, בכנס ההשקעות של גלובס / צילום: שלומי יוסף

רונן אגסי: "בתפיסה שלי נדל"ן בישראל רק קונים, לא מוכרים"

מנכ"ל מגדל ביטוח ופיננסים בכנס ההשקעות של גלובס: "אי-הוודאות זו הוודאות החדשה, לכן צריך לחשוב על הטווח הארוך" ● לדברי אגסי, "יש בארץ הרבה מודעות לחיסכון, אנחנו עם חוסך; שוק ההון המקומי לא מספיק גדול כדי להכיל את שיעור החיסכון בישראל" ● וגם: למה מגדל לא משתתפת במשחק הקריפטו?

צילום: יוסי כהן, Shutterstock

לידיעת רוכשי הדירות: בנק ישראל מתכנן מגבלות מימון חדשות

טיוטת תקנות חדשה של בנק ישראל מציעה לצמצם את היכולת למשכן דירות לצורך הלוואות "לכל מטרה", בניסיון לרסן מינוף עודף בשוק הדיור ● עוד על השולחן: הקלות לזוכי "מחיר למשתכן" והארכת משכנתאות מעבר ל־30 שנה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בת"א; קמטק ונייס עולות במעל 2%

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת על רקע הפרות הפסקת האש והמגמה החיובית בעולם ● הבורסה הכריזה הבוקר על השקתו של מדד מניות חדש, מדד ת"א נדל"ן-35 ● יומיים קריטיים: חמש "מופלאות" יפרסמו את דוחותיהן שעשויים לקבוע את כיוון השוק לשארית השנה ● הפד צפוי להוריד את הריבית הערב, תשומת-הלב תהיה על המשך המדיניות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

"יהיה קשה בלי וורן באפט" – KBW מורידה המלצה לברקשייר האת'וויי

ב־KBW ציינו כי העסקים המרכזיים של ברקשייר צפויים לעמוד בפני לחצים בשנה הקרובה, "דברים רבים נעים בכיוון הלא נכון" ● חוסר הוודאות סביב הירושה בחברה נובע מ"המוניטין הבלתי־מעורער כמעט של וורן באפט ומה שאנו רואים כחוסר גילוי נאות מספק, שעלול להרתיע משקיעים" ● באפט בן ה־95 יפרוש מתפקיד מנכ"ל החברה בסוף השנה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א בעקבות הפרת הפסקת האש של חמאס

מדד ת"א 35 ירד בכ-1% ● בבורסה המקומית מסמנים "עצבנות" של המשקיעים באשר לעתיד הפסקת האש בעזה, ומתאם נמוך יחסית בין המסחר בת"א למסחר בחו"ל ● עליות בוול סטריט לאחר שארה"ב וסין הניחו מסגרת להסכם סחר, לקראת פגישתם של טראמפ ושי ג'ינפינג ביום חמישי ולקראת הורדת הריבית מחר ● וגם: בבנק ההשקעות UBS ממליצים על חשיפה לשוקי המניות ביפן ובסין

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה העולמית / צילום: Shutterstock

אנבידיה תרכוש מניות של נוקיה בהיקף של מיליארד דולר

כחלק מהמהלך, נוקיה תתאים את תוכנות התקשורת המרכזיות שלה כך שיעבדו ישירות עם השבבים והמערכות של אנבידיה ● נוקיה מצטרפת לשורת השקעות שביצעה אנבידיה בחודשים האחרונים בחברות טכנולוגיה הפועלות לצידה, ביניהן אינטל, OpenAI וספקיות ענן