גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"רמת הממשל התאגידי בחברות הנדל"ן האמריקאיות היא מאוד מאוד נמוכה"

מתי אהרון, מנכ"ל חברת אנטרופי ממשל תאגידי, משבח בראיון ל"גלובס" את רמת הממשל התאגידי בפיננסים ("מאוד גבוהה"), ומנגד מייעץ למחזיקי האג"ח של חברות הנדל"ן הזרות שהנפיקו בת"א להתחיל לפעול: "גם הדח"צים ממונים שם ע"י בעלי השליטה, כי החברות בבעלות מלאה שלהם"

מתי אהרון / צילום: חני גרא
מתי אהרון / צילום: חני גרא

"רמת הממשל התאגידי בחברות הנדל"ן האמריקאיות היא בממוצע מאוד מאוד נמוכה. מחזיקי האג"ח שלהן ובעיקר הגופים המוסדיים חייבים לפעול כדי לשפר את המצב ואני חושב שכולם כבר מבינים את זה היטב. הדירקטוריונים בחברות האלה מורכבים ברובם מנציגים של בעל השליטה או מנהלים שממונים על ידו, שזה כמובן מצב מאוד בעייתי. ואולי הכי חשוב - גם הדירקטורים החיצוניים ממונים על ידו כי החברה בבעלות מלאה שלו". כך אומר מתי אהרון, מנכ"ל חברת אנטרופי ממשל תאגידי, בראיון ל"גלובס".

נראה שאתה לא נלהב מההנפקות של חברות הנדל"ן הזרות בת"א.

"בעיקרון מדובר בסוג של נכס לגיטימי, שצריך להבין שהוא בעל סיכון גבוה יחסית. דעתי המקצועית היא שמנגנוני השוק יכולים לעבוד טוב, בהובלת המשקיעים המוסדיים. יש חברות טובות יותר וטובות פחות,. זה משהו שצריך להיות מנוטר על ידי המשקיעים ופחות על ידי הרגולטורים. בחברות האלה צריכים להבין שאם הן לא ישתפרו ברמת הממשל התאגידי, השוק ייסגר בפניהם. חלקן לא יוכלו למחזר את החוב שגייסו כאן אם לא ישפרו את ההתנהלות מול המוסדיים המקומיים".

ואז מה? האם יזם אמריקאי, שהנפיק כאן אג"ח במיליארדי שקלים ולא יחזיר את החוב, עסקיו ייפגעו?

"בכלל לא בטוח. כאן אגב נמצאת הבעיה המרכזית, כי חלק גדול מהיזמים האמריקאים שגייסו כסף בת"א, מנהלים עסקים פרטיים בארה"ב ולא יודעים איך להתנהל כחברה ציבורית. לכן חשוב שהמוסדיים יפעלו בצורה אקטיבית ונחושה כדי לקיים בהן ממשל תאגידי, שהוא מעבר לרף הנמוך שהחוק מחייב את החברות האלה. החוק לא מספיק במקרה הזה. יש כאן פער שצריך לצמצם אותו. אני חושב שגופים מוסדיים מבינים את החשיבות של ממשל תאגידי בחברות האלה והם הולכים לפעול בצורה מאוד נחושה".

בדיקה לפי 125 פרמטרים

אהרון (43) החל לעבוד באנטרופי לפני כ-9 שנים, לאחר שאנטרופי רכשה את פעילות הפרוקסי (שירותי הייעוץ להצבעה באסיפות כלליות) של פועלים סהר, שם עבד לפני כן. ב-2015 הקים אהרון את "אנטרופי ממשל תאגידי", בה הוא מכהן כמנכ"ל ועובדים בה כ-10 עובדים כיום. תחום הממשל התאגידי מוגדר כמכלול התהליכים, המדיניות, החוקים, המוסדות ומבני הבקרה שלפיהם מתנהל ומבוקר תאגיד.  

באיזה תחומים אתם נוגעים באנטרופי ממשל תאגידי?

"השקנו את המודל שלנו ב-2016 לאחר מספר שנות מחקר והכנה, וכיום אנחנו מעבדים מידע לפי 125 פרמטרים שונים על כל חברה. בהתאם לחברה ולמאפיינים שלה, המודל שלנו בודק את סיכון הממשל התאגידי בכל חברה ציבורית".

אני מניח שזהותו של בעל השליטה היא מרכיב חשוב בכך.

"נכון. זה ייכנס כבר לתוך המידע שאנחנו נאסוף. למשל, אם בעל השליטה עושה הרבה עסקאות בעלי עניין או ששיעור הדירקטורים הבלתי תלויים נמוך, זה ייכנס למודל כמובן".

עדיין, יש הרבה גורמים שקשה לכמת אותם.

"נכון. ממשל תאגידי זה אנשים ותרבות ארגונית. אנחנו מנסים לכמת כמעט כל גורם באופן אובייקטיבי ולהפוך את זה למשהו שקוף ופומבי".

האם המודל יכול לאותת עוד לפני שהבעיות צצות, כמו במקרה של בזק למשל?

"אנחנו הרמנו דגל אדום לגבי בזק הרבה לפני שהבעיות צצו ועלו לפני השטח. דרך הליך של ממשל תאגידי, וגם באמצעותנו, המוסדיים מינו שני דירקטורים חיצוניים מטעמם בהליך של שיח מול החברה. אגב, לאחרונה שיפרנו לבזק את ציון הממשל התאגידי בחברה, לאחר שעברו שם תהליך ושיפרו את המצב. היום הממשל התאגידי בבזק השתפר מאוד לעומת המצב לפני שלוש שנים, גם בגלל הפעילות של המוסדיים שהסתמכו על המודל שלנו".

מן הסתם למוסדיים קל יותר לפעול מול חברות שמנוהלות ללא גרעין שליטה כמו בזק?

"משקיע מוסדי יכול לעשות הרבה גם בחברה עם בעלי שליטה. ממשל תאגידי הוא לטובת החברה וכל מחזיקי המניות, כולל בעל השליטה. זה לא צריך להיות מצב של בעל השליטה נגד המשקיעים המוסדיים אלא אני ביחד איתם. הם השותפים שלי. ובעלי העניין מבינים את זה כיום. יש הרבה מאוד דוגמאות".

למשל?

"מליסרון זו דוגמה טובה. החברה העבירה לאחרונה שני מינויים של דירקטורים חיצוניים בלתי תלויים בשיתוף הגופים המוסדיים, שמאוד אהבו את התהליך. החוכמה זה לא להיכנס לעימותים, כי כולם מפסידים בסופו של דבר מזה".

"התקנות של ברקת - לא מחויבות המציאות"

באנטרופי כולה מועסקים כ-100 עובדים. החברה פועלת באמצעות ארבע חברות בנות: אנטרופי יועצים העוסקת בייעוץ לגבי ניהול סיכונים, אכיפה, רגולציה ועוד;  אנטרופי שירותי מחקר העוסקת במתן ייעוץ לגופים מוסדיים באסיפות כלליות; אנטרופי פיתוח ארגוני שעוסקת בהדרכות שונות; ואנטרופי ממשל תאגידי.

מי שמרכזת את עיקר תשומת הלב הציבוריות היא כמובן חברת שירותי המחקר, אשר המלצותיה למוסדיים מובילה לא פעם לאישור או ביטול החלטות בהן מעורבים בעלי עניין או בכירים בחברות הציבוריות, בעיקר בכל הקשור להסכמי השכר שלהם.

לאחרונה פורסמה הנחיה של הממונה על רשות שוק ההון, משה ברקת, לפיה יידרשו הגופים המוסדיים לקבל הכרעות לגבי הצבעתם באסיפות כלליות של בעלי מניות או אג"ח על פי מנגנונים פנימיים בלבד. התקנות החדשות, אם ייכנסו לתוקף, עשויות להביא לפגיעה קשה מאוד בפעילות הייעוץ של אנטרופי, שחלק ניכר מהכנסותיה מגיעות מייעוץ למשקיעים מוסדיים. מבחינת הממונה ברקת מדובר בהרחבת האחריות הנדרשת מהמוסדיים, בתפקידם כמנהלי כספי ציבור, בעוד שבאנטרופי במהלך את קיצוץ כנפיה. 

בד בבד, מצאה את עצמה אנטרופי שירותי מחקר בליבה של סוגיית אישור שכר הבכירים בקבוצת שיכון ובינוי, שבה המליצה לאשר את שכר העתק של המנכ"ל הנכנס אייל לפידות ולדחות את חבילות התגמול המשודרגות ליו"ר תמיר כהן ולמנכ"ל היוצא משה לחמני. ואכן, המשקיעים המוסדיים אישרו ללפידות את חבילת התגמול בעלות של כ-21 מיליון שקל בשנה, אך סירבו לתמוך בשכרם של כהן וללחמני. לפיכך נאלצה שיכון ובינוי לדחות את ההצבעה בעניין שכרם, שכנראה יהיה נמוך משמעותית (תתקיים ב-16 ביוני).

אהרון: "מה שקרה בשיכון ובינוי זו דוגמה טובה מאוד להליך מקצועי ומסודר. העובדה שחלק מהמשקיעים המוסדיים התנגדו ואחרים הצביעו בעד שכרו של לפידות, מעידה שיש להם הליכים ומתודולוגיות משלהם והם לא מקבלים את ההמלצה שלנו באופן עיוור. הגופים המוסדיים מאוד מסודרים ועובדים היום תחת תהליכים, נהלים ורגולציה מחמירה. בתחום הפיננסים יש ממשל תאגידי ברמה מאוד גבוהה".

לדבריו, "התקנות החדשות שברקת אולי יעביר, לא מחויבות המציאות מכיוון שכמו שאמרתי הגופים המוסדיים עובדים בצורה מאוד מסודרת ושיטתית. יש להם את האנליסטים והוועדות שלהם והם לא מחויבים לקבל את המלצות אנטרופי. אנחנו רק מספקים להם כלי הערכה נוסף. כמו שקרה עם שיכון ובינוי לאחרונה ובהרבה מקרים אחרים, חלקם פועלים בסוף לפי ההמלצות שלנו או של חברות אחרות, וחלקם לא".

מה אתה חושב על נושא הגבלת שכר הבכירים?

"צריך להתייחס לכל חברה לפי המאפיינים והצרכים שלה. מצב של הגבלת שכר כמו שעשו בפיננסים  מייצר חוסר נכונות לקחת סיכונים. מנהל בכיר בעסק אמור לרצות לקחת סיכונים, כמובן בצורה מושכלת ונכונה. כשהתגמול הופך להיות קבוע ובלי מרכיבים שקשורים ללקיחת סיכונים כמו אופציות או מניות, זה מצב מאוד בעייתי. אי נטילת סיכון, בדומה ללקיחת סיכון יתר, זה סיכון בפני עצמו".

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

לקראת יום המסחר הטוב מפברואר: נמשכות העליות בוול סטריט

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים