גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח סטרשנוב: כאשר האווירה ברכבת כה מתוחה, גם שני עובדים יכולים להביא להשבתה

מהאותיות הקטנות של דוח ועדת סטרשנוב עולה כי מערכת היחסים העכורה בין הוועד וההנהלה ברכבת תרמה למשבר לפני חודשיים, שהביא להשבתות תנועת הרכבות בכל הארץ ● ניתוח "גלובס"

בבוקר יום שישי שקט, ממש כמו היום, לפני כמעט חודשיים, עצרה תנועת הרכבות בכל רחבי ישראל. כמה פקדים (מנהלי תנועה) הודיעו שהם חולים ברגע האחרון והנהלת הרכבת לא יכולה היתה להפעיל את הרשת כאשר יש סכנה לתאונות בין רכבות.

הצעד הדרמטי יצר מחול שדים וחילופי האשמות קשים. ההנהלה האשימה את הועד בכך שגרם לעובדים להתחזות לחולים ובכך להשבית את הרכבת וסימנה את גילה אדרעי, יו"ר הועד, כאחראית העיקרית, הועד טען שלא היתה סיבה לעצור את תנועת הרכבות ומעל הכל- פוליטיקאים בכירים ובהם ראש הממשלה נתניהו ושר התחבורה ישראל כ"ץ תקפו את הועד ואת ההסתדרות.

"הרכבת אינה רכוש פרטי של גילה אדרעי וניסנקורן לקידום אינטרסים אישיים ופוליטיים" אמר אז כ"ץ, והבטיח להעלות הצעת חוק לבוררות חובה בשירותים ציבוריים, ונתניהו הצהיר כי "אין שום הצדקה לכך שקומץ אנשים ישביתו את הרכבות למיליוני אזרחי ישראל ולחיילים, זה לא יהיה" והורה על הקמת "צוות למניעת השבתת שירותים חיוניים".

ההסתדרות נקלעה לאש צולבת והחליטה במהירות על הקמת ועדה שתבחן את אירועי אותו בוקר, ה-12 באפריל. השופט בדימוס אמנון סטרשנוב מונה ליו"ר הועדה, והיא הגישה דוח רציני ומעמיק, שלא עושה הנחות לאף אחד מהצדדים. זאת, למרות שהועדה לא זכתה לשיתוף פעולה מהנהלת הרכבת.

השורה התחתונה בדוח היא שלא הועד ולא ההנהלה הם אחראים ישירים לאירוע, אלא חלק מעובדי המשוא"ה, שהודיעו על מחלתם ברגע האחרון או לא הסכימו להחליף את העובדים החסרים. אולם, קריאה מעמיקה בדוח מגלה תמונה מורכבת יותר, שלא מנקה לגמרי מאחריות אף אחד מהצדדים.

ועד העובדים

גילה אדרעי פרסמה אתמול בערב פוסט בפייסבוק, בו כתבה "אחרי שהוצאתי להורג בקול תרוע רמה, זוכיתי היום בקול ענות חלושה" והוסיפה "אין דם ואין חבל תלייה, עכשיו מתחיל מצעד הבושה (של מבקריה- ד"ש). אדרעי צודקת, מסקנות הועדה הן שהועד לא נתן הוראה להשבית את תנועת הרכבות ויותר מכך, באותו אירוע "ועד העובדים והעומדת בראשו גילו אחריות רבה ומחויבות כלפי ציבור הנוסעים".

אולם, גם אם לא היתה לועד אחריות ישירה, השופט סטרשנוב טוען שהיתה לו אחריות תורמת לאירועים. בדברים שצורפו לדוח כותב סטרשנוב:" התרשמתי קשות ממערכת היחסים העכורה השוררת בין הנהלת הרכבת לבין ועד עובדי הרכבת...מערכת יחסים גרועה ולעומתית זו באה לידי ביטוי במספר היבטים כגון, השבתה חוזרת ונשנית של תנועת הרכבות עקב ימי מחלה (או התחלות) של העובדים; עצירת הרכבת באמצע הדרך, כאשר נהג הרכבת חש צורך להתפנות".

סטרשנוב מוסיף כי "חוששני, כי חל כאן שיבוש מערכות מדאיג ביותר לגבי הבנת התחומים וגבולות הגזרה בין ועד העובדים לבין הנהלת הרכבת. מחובתה של הנהלת הרכבת לנהל את המערכת הסבוכה, ביעילות ובמיומנות, בעוד שמחובתו של ועד העובדים לוודא שהעובדים יעבדו, ולא ינהלו את הרכבת. זאת כמובן, תוך שמירת זכויותיהם המלאות של העובדים, דאגה לרווחתם, טיפול בתוספת כ"א לפקדים נוכח מצבם הקשה, וכיו"ב אך כל זאת מבלי לשבש, שוב ושוב, את התנהלותה התקינה של הרכבת".

סטרשנוב מסכם וכותב כי "לא מתקבל על הדעת, כי אזרחי ישראל, בכלל וחיילי צה"ל, בפרט ישמשו כ"בני ערובה" בסכסוכים חוזרים ונשנים בין הנהלת הרכבת לבין ועד העובדים, בין אם האחריות לכך רובצת -לפיתחם של עובדי הרכבת ובין אם, במקרים מסויימים, היא מוטלת על הנהלת הרכבת".

שני החברה הנוספים, בכירי ההסתדרות עורכי הדין יחיאל שמיר ורמי בן גל, מתנערים מדברים סטרשנוב וטוענים כי לועדה לא היתה סמכות לבחון את כלל יחסי העבודה ברכבת ומדגישים את חשיבות העבודה המאורגנת, אבל לא ניתן להתעלם מכך שהיחסים הקשים ברכבת תרמו למשבר באותו בוקר יום שישי.

אדרעי היא מנהיגת עובדים בולטת, אך המנהיגות שלה מתבטאת בניהול מאבק ממושך, עם עשרות צעדים ארגוניים ובמילים קשות נגד ההנהלה. הטקטיקה של אדרעי היא יצירה של משברים רבים ומתיחה של החבל, כמעט עד שייקרע. אדרעי לא מסמנת גבולות ולא מגנה צעדים ארגוניים חריגים ולא חוקיים (כמו עצירת הרכבות בכל הארץ לחמש דקות, בהוראת חבר הועד ליאב אליהו, כשבועיים לפני ההשבתה ביום שישי). באווירה לעומתית, בה יש ליגיטמציה למחלות מדומות של נהגי קטרים ולעצירת רכבות ללא התרעה, גם עובדי משוא"ה אולי הרגישו שיש להם ליגיטמציה להיות חולים. החבל שמתחה אדרעי נקרע באותו בוקר.

הנהלת הרכבת

לפי דוח הועדה, השבתת תנועת הרכבות באותו יום היתה מוצדקת וההנהלה פעלה לפי נהלי הבטיחות ומתוך שמירה על שלום הנוסעים. בכך, שולל הדוח את טענת הועד כי היתה זו השבתה יזומה שנועדה ללפגוע בועד. אולם, גם במקרה הזה, ההנהלה (שלא שיתפה פעולה עם הועדה וראתה בה ועדה "מטעם" לא יוצאת ללא רבב מהפרשה.

הועדה מצאה כי עובדי המשוא"ה מרגישים שנזנחו בידי ההנהלה והועד. עומס העבודה עולה, והם נדרשים למשמרות ארוכות, כל זאת על רקע הכוונה להעביר את המשוא"ה מחיפה ללוד. כפי שכבר עלה בתחקיר "גלובס", אין צוות כוננים לתפקיד הרגיש של פקד במשוא"ה, וכך בהיעדר שני פקדים יש לעצור את כל תנועת הרכבות בישראל. הועדה ממליצה לרכבת ליצור כוננים קבועים ולהגדיל את כוח האדם במשוא"ה.

ההנהלה גם זוכה לביקורת על צילום של גילה אדרעי שהופץ בבוקר האירוע. אדרעי נראית בו במשוא"ה, והצילום הופץ בידי הנהלת הרכבת כהוכחה לאשמת הועדה. למעשה, אדרעי ניסתה באותם רגעים למצוא עובדים מחליפים ולאפשר את חידוש תנועת הרכבות. המתקפה האישית של הרכבת כלפי אדרעי לא תורמת ליחסי העבודה ברכבת ולאפשרות לפתור את המשברים בחברה.

ההסתדרות

מייד אחרי האירוע הודיעה ההסתדרות על הקמת ועדת בדיקה, אשר "תגיש את מסקנותיה מיד לאחר חג הפסח". הועדה עבדה במרץ והגישה את המסקנות ב-14 במאי. מאז, במשך שלושה שבועות, ההסתדרות לא פרסמה את הדוח. גם אתמול, כאשר פורסם, היה זה בצהריים, לפני סוף שבוע ארוך של חג. מועד פרסום שנראה שנבחר כדי שהדוח יזכה לתשומת לב תקשורתית מועטה כלל שניתן. בהסתדרות מכחישים, כמובן, כי ניסו למזער את החשיפה של הדוח, אך השיהוי של פרסומו והעיתוי בו פורסם בסוף, מעוררים תמיהה.

אולי הביקורת של השופט סטרשנוב על ועד הרכבת ועל כך שהנוסעים הם "בני ערובה" במאבק בין עובדים והנהלה הביכה את ההסתדרות. בכל מקרה, יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד,הבטיח כי "ההסתדרות תפעל ביתר שאת על מנת להוביל לשיפור מערכת יחסי העבודה ברכבת למען כלל הציבור הישראלי".

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה