גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוק הדיור המוגן קיים שבע שנים, מדוע הוא לא מיושם במלואו?

שבע שנים לאחר שנחקק חוק הדיור המוגן, שנועד לקבוע סטנדרטים להפעלה ולספק הגנה לכספי הרוכשים, ועדיין לא נקבעו כל התקנות שיאפשרו את הפעלתו

קשישה / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב
קשישה / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב

כמיליון אזרחים בני הגיל השלישי חיים במדינת ישראל, ולפי כל התחזיות מדובר בקבוצת גיל שתלך ותצמח יותר מכל קבוצת גיל אחרת. בישראל, כמו בעולם, התפתחו בעשורים האחרונים פתרונות דיור ייעודיים עבור אוכלוסייה זו, דוגמת הדיור המוגן הפרטי, לצד בתי אבות מוסדיים. רוב הקשישים, נזכיר, נשארים לגור בבית.

מסלולי התשלום עבור הדיור המוגן הפרטי כוללים בדרך כלל דמי פיקדון משמעותיים הנקבעים בהתאם לתנאי המגורים ולמיקום הגיאוגרפי, ויכולים לנוע בין מאות אלפי שקלים למיליוני שקלים. דמי פיקדון אלה מופקדים במעמד הכניסה ונשחקים בכל שנה ב-3%-3.5%, בנוסף לתשלום החודשי שמשלם הדייר, שמגיע לאלפי שקלים.

ב-2012 חוקקה הכנסת את חוק הדיור המוגן, תחום שנמצא באחריות משרד העבודה והרווחה, במטרה להסדיר את התחום על היבטיו השונים.

"החוק נועד להסדיר את תחום הדיור המוגן בישראל", מספרת עו"ד עינת פישר-לאלו, מנכ"לית המרכז להעצמת האזרח - עמותה המצהירה שהיא פועלת לקידום יכולות הביצוע של הממשל בישראל. אז גם נבחר ממונה לדיור מוגן במשרד העבודה והרווחה שאמון על הנושא.

"זה נהדר, אבל החוק לא קובע את הסטנדרטים לדיור המוגן", מוסיפה פישר-לאלו, "אלא אומר שצריך לקבוע אותם בתקנות - מה התנאים לרישיון הפעלה, מה הכשירות הכלכלית הנדרשת ממי שמבקש רישיון, וכולי. כיום אין עדיין תקנות מלאות, ולכן אי אפשר בעצם להפעיל את החוק, אף שהוא קיים".

תמורה מסוימת בדרך ליישומו של החוק כן חלה באפריל 2017.
"בעקבות דוח מבקר המדינה הממשלה קבעה לוח זמנים חדש לסגירת פערים בכל החוקים שמחכים לתקנות, ויש הרבה כאלה - החל מכללים לפינוי מוקשים, דרך מעונות היום, ועד הדיור המוגן.

"אז חלק מתקנות הדיור המוגן פורסמו, כמו למשל - התקנה הנוגעת למי יכול לנהל דיור מוגן. אבל גם היום, שנתיים אחרי אותו צמצום פערים, תקנות מאוד חשובות עדיין מתעכבות. ועכשיו, הנה, שוב התפזרה הכנסת".

מה גרם לעיכוב של שבע שנים?
"יש כל מיני סיבות. קחי למשל את הנושא של בקשת רישיון לדיור מוגן. תקנות בנושא זה לא פורסמו, וכשפנינו למשרד ושאלנו למה, השיבו לנו שהם ממתינים לתקנות שיקבעו מה האיתנות הפיננסית הנדרשת ממי שרוצה להפעיל דיור מוגן. פורסמה טיוטה לציבור, אך התקנות עוד לא הגיעו לדיונים בוועדה.

"אבל נכון לעכשיו אין ועדה כזו, וזה נכון מאז שפוזרה הכנסת הקודמת. אפילו אחרי שתהיה כנסת, עד שלא יומונו יו"רים לוועדות - הוועדות לא יוכלו לעבוד ולא נראה התקדמות. כך שאנחנו עכשיו בחצי שנה לפחות שבה דבר לא יקרה".

עו"ד פישר־לאלו / צילום: יואב אלון,

מדוע מדובר בתקנות קריטיות?
"כשאנחנו מדברים על דיור מוגן פרטי. החשש הוא שבשל עלויות התפעול הגבוהות, המפעיל יקרוס כלכלית. נושא נוסף, והוא הכי חשוב בעיני - הוא תנאים תברואתיים ופיזיים לדיור מוגן. אלה תקנות שצריך להיוועץ בהן עם משרד הבריאות, וגם הן עדיין לא פורסמו, אף שלפי לוח הזמנים החדש הן היו אמורות להתפרסם כבר במרץ 2018".

דווקא בתחום הדיור המוגן לא ראינו חברה שקרסה, ובשל התחרות תנאי המגורים גבוהים יחסית.
"נכון. המקרים הקשים שפורסמו היו בדרך כלל בבתי האבות הסיעודיים. אבל בדיור המוגן קיים מצב שבו אנשים נותנים את מיטב כספם כפיקדון. זו ההשקעה הכי גדולה של הדיירים, ואין משהו שמגן עליהם. זה לא מצב כמו קניית דירה שבו מקבלים את הנכס במקום. בשיטת התשלום של דיור מוגן, כביכול רוכשים משהו ארוך טווח. הפיקדון שהדייר משלם עם כניסתו והתשלום, הוא כמו שכירות עם ערבות. כיוון שלא מקבלים את מלוא התמורה במקום, היציבות הפיננסית היא קריטית. יש צורך בהגנה על עסקה דרמטית כל כך. אני מניחה שרוב הדיור המוגן יציב ואפילו יוקרתי. אבל בעתיד יכולים לקום גם בתי דיור מוגן בוטיקיים יותר שעלולים לפשוט רגל".

לאה שץ-סופר, דיירת בדיור מוגן וחברה בהנהלת עמותת דיירי הדיור המוגן בישראל, מודעת גם היא לעיכוב ולנחיצות התקנות בחוק שיש להשלים את פרסומן. "את חלקן של התקנות כבר סיימו לנסח. היינו בטוחים שבקיץ כבר יהיה לנו אותן, אבל עכשיו שוב אין כנסת", היא אומרת במה שנראה חיוך של השלמה. "תחנות הפקידות טוחנות לאט", היא צוחקת ונאנחת.

גם שץ-סופר מדגישה את חיוניות התקנה שקשורה לאיתנות פיננסית. "לפי התיקון צריכות היו לקום שתי קרנות - קרן סיעודית וקרן ניהולית. זה כבר אפילו נוסח, אבל הנה עכשיו - שוב אנחנו תקועים".

מי יזם את חוק הדיור המוגן מלכתחילה?
"עמותת הדיור המוגן שקיימת כבר משנת 2000. זה התחיל מהבטוחות - אנשים מפקידים מיליוני שקלים, ולא מקבלים שום בטוחה, שום ערבות. מצב זה היה הטריגר העיקרי. לפחות חלק ממה שרצינו קיבלנו, אבל התקנות של איתנות פיננסית למפעיל נתקעו.
"היום אנחנו יודעים שהבחירות הבאות כבר יהיו בספטמבר, עד שתהיה ממשלה יגיע אוקטובר, בנובמבר ובדצמבר מדברים רק על תקציב, אז אולי בפברואר 2020, נזכה להעביר אותן.

"אני למדתי כבר שחקיקה לוקחת זמן. לקח לנו שמונה שנים להעביר את חוק הדיור המוגן עצמו. יש בחוק 58 סעיפים, וחלפו שש שנים עד ששינינו את סעיף 27 בנוגע לבטוחות להבטחת כספי הפיקדון. צריך הרבה סבלנות ואורך רוח. כבר אמרנו פעם שאנחנו עושים את זה בשביל הילדים שלנו".

נשמע שאתם מעורבים בכל צעד בחקיקה.
"אנחנו לא מעורבים בניסוח, אנחנו אלה שעם היד על הדופק".

ממשרד העבודה והרווחה נמסר כי "חוק הדיור המוגן חוקק ביוני 2012 ונכנס לתחולה מלאה ב-2015. נושא הדיור המוגן הוא תחום חדש שלא היה עליו מספיק ידע מקצועי ומשפטי. ב-2014 הוקם צוות תקנות הכולל את נציגי משרדי הבריאות, העבודה והרווחה, המשרד לשוויון חברתי, נציגי הציבור ובתי האבות. במהלך השנים נכתבו ואושרו כמה תקנות אך בשל מנגנון קבלת החלטות הממשלתי, פיזור הכנסת והוועדות הרלוונטיות, לא התקבלו האישורים הנדרשים לשאר התקנות. אנו מקווים כי כשתיבחר הכנסת הבאה כל התקנות שטרם הותקנו יועברו לאישורה".

עוד כתבות

מי מוכן לקחת משכנתא בריבית דו־ספרתית / צילום: Shutterstock

מי מוכן לקחת משכנתא בריבית דו־ספרתית

סקטור המשכנתאות החוץ־בנקאיות עדיין מהווה אחוזים בודדים בלבד משוק ההלוואות לדיור, אך צומח במהירות, כשעוד ועוד חברות ממהרות להיכנס אליו ● בענף מעריכים כי בתוך שנים יגיע לנתח של עשרות אחוזים - אלא שבשוק שבו ליועצים תפקיד מרכזי והפיקוח עדיין חלקי, עולות גם שאלות של סיכון והסדרה ● למי זה מתאים, מהם הסיכונים - ואיך המדינה מנסה לצמצם את הפרצות?

בחירות אמצע בארה''ב / עיצוב: אלישע נדב

בחירות אמצע בארה"ב: העיניים נשואות ליום שאחרי טראמפ

יוקר המחיה המשתולל והכאוס השלטוני הותירו את הציבור מאוכזב, ומציבים את הדמוקרטים בנקודת פתיחה מצוינת בניסיון להשתלט על בית הנבחרים ● התוצאה בבחירות בנובמבר עשויה לעצב מחדש את מאזן הכוחות בוושינגטון לשנים ארוכות, וגם לקבוע את עתיד יחסיה עם העולם - ובמיוחד עם ישראל ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

שלומי בן חיים, בצלאל מכליס / צילום: ג'ייפרוג, אסף שילה/ישראל סאן

המניה הביטחונית הישראלית שזינקה בכ-45%, וזו שעלתה לשיא כל הזמנים

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך סוף השבוע ● אלביט מערכות פתחה את 2026 עם עלייה לשיא חדש של כל הזמנים ● יצרנית מערכות ההגנה לרחפנים פאראזירו זינקה בכ-45%, לאחר שקיבלה הזמנה ראשונה מגוף ביטחוני ישראלי ● וג'יי פרוג סיכמה שנה עם תשואה תלת־ספרתית

אתר בנייה במרכז הארץ. מבנייה של שכונות חדשות הדגש עובר להתחדשות עירונית / צילום: Shutterstock

"את העיניים אפשר לעצום, את האוזניים לא": מה עושים עם הרעש מאתרי בנייה

הבנייה המואצת וריבוי פרויקטים של התחדשות עירונית, מובילים לכך שרעשי הבנייה הפכו למטרד חמור לתושבים ● הציבור סובל מבעיות בריאות, לחץ נפשי, שחיקה, חוסר שינה ואובדן ערך כלכלי של נכסיו, ולא תמיד זוכה להגנה מצד הרשויות ● מה אפשר לעשות? "אל תתנו לעיריות שלכם ולקבלנים להרגיש יותר מדי בנוח עם בנייה רועשת"

ההגבלות על משפיעני ההשקעות יצרו סערה ברשת

סערת רשת בעקבות החוק להגבלת משפיעני השקעות: ״צעד דורסני״

הרשת סערה בסוף השבוע כאשר משפיענים דוגמת "הסולידית" ו"הגורו" מתחו ביקורת על הדיון המתוכנן בכנסת לגבי ההצעה לחייב אותם להזדהות בשמם או להצטייד ברישיון השקעות ● למרות הסערה, ועדת הכספים לא צפויה לדון השבוע במהלך - אך הנושא עשוי לעלות על שולחנה בשבועות הקרובים

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

מה צפוי בהחלטת הריבית של בנק ישראל - ועוד 4 כתבות על מצב השווקים

דמי הניהול במאות קרנות נאמנות מתייקרים עם תחילת השנה ● וורן באפט יורד מתחת לרדאר בברקשייר האת'וויי ● השקל מתחזק והאינפלציה מתמתנת - אך בשוק לא צופים הורדת ריבית בשבוע הבא ● וגם: הקשר הישראלי של המניה שהובילה את מדד S&P 500 השנה

ניקולס מדורו ודונלד טראמפ / צילום: ap

סופו של עידן בקראקס: המבצע הצבאי והתוכנית של טראמפ ליום שאחרי

לאחר מתיחות ממושכת ארה"ב תקפה אתרים אסטרטגיים בוונצואלה ● המהלך האמריקאי מסמן מעבר מאיומים ולחץ כלכלי לפעולה צבאית גלויה, על רקע ניסיון להכריע את משטר מדורו ולפגוע במקורות המימון שלו - ובראשם הנפט ● אז למה טראמפ תקף ולמה דווקא עכשיו, ומה יעלה בגורלו של מדורו? ● גלובס עושה סדר

אושר כהן / צילום: ויקיפדיה

הדירה החדשה של אושר כהן בקריית ביאליק

הזמר אושר כהן רכש דירה בפרויקט המגורים החדש UPTOWN בקריית ביאליק ● איגוד הכדורסל מעמיק את שיתוף־הפעולה עם ארגון נכי צה"ל והמרכז לאימפקט יהודי ● במוזיאון ת"א לאמנות נפתחה תערוכת "שנת אפס" לציון 80 שנה לתום מלחמת העולם השנייה ● וזו הסמנכ"לית החדשה בתנובה ● אירועים ומינויים

נמל ברברה, סומלילנד / צילום: Shutterstock

לידיעת הנוסע דני קושמרו: איך טסים לביקור בחברה החדשה של ישראל

המדינה האפריקאית הצעירה מבקשת לפתוח את שעריה לעולם, אבל הדרך לשם לא תמיד פשוטה ● איזו גישה הכי נוחה, איך מנפיקים ויזה בסומלילנד, ומה מעידים המטיילים?

כוחות צה''ל (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

צה"ל תקף בצפון רצועת עזה והשמיד פיר ובו משגר רקטות טעון ומוכן לשיגור לעבר דרום הארץ

מזכ"ל האו"ם גינה את השעיית הפעילות של ארגונים בין-לאומיים בעזה ●  שגריר איראן לאו"ם פנה במכתב למזכ"ל וקרא לגנות את התבטאויותיו של טראמפ ● מייק פומפאו לשעבר שר החוץ של ארה"ב צייץ על רקע המחאות באיראן: "שנה טובה לכל איראני שנמצא ברחובות - וגם לכל סוכן מוסד שלצדם" ● האקרים איראנים: "פרצנו לטלפון של איילת שקד" ● משרד החוץ ממליץ לאזרחים ישראלים להימנע מהגעה לוונצואלה  ● דיווחים שוטפים 

הילה ויסברג והלית ינאי-לויזון בשיחה עם ינקי קוינט / צילום: לע''מ

האיש שאחראי על קרקעות המדינה: "מחירי הדירות ימשיכו לרדת, אפילו ב-10%"

שיחה עם ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל היוצא ● על העימותים עם האוצר, ההישגים במחיר למשתכן והטענות כלפיו לאפליית ערבים: "חשוב שבקו הגבול יישב ציבור שיודע להגן על היישובים"

מכה הרסנית: איך משפיעה לכידתו של מדורו על איראן?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: נפילתו של נשיא ונצואלה היא מכה גם לאיראן, מה צפוי במזרח התיכון ב-2026, ומה אפשר ללמוד מהמעשים של ראש עיריית ניו יורק ביום הראשון שלו בתפקיד • כותרות העיתונים בעולם

מי הן קרנות הגידור המצטיינות של השנה? / אילוסטרציה: Shutterstock

הקרנות של המיליונרים שהיכו את ת"א כשרוב תעשיית הגידור נשארה מאחור

בשנה החולפת השאיר מדד הדגל של ת"א אבק לרוב קרנות הגידור המנייתיות - למעט 3: ורטיקל לונג, ואר אקוויטי וספרה וואליו ● מנהל הקרן המצטיינת מסביר את סוד ההצלחה: "חשיפה גבוהה לסקטורים הביטחוני והפיננסי" ● במבט ל–3 שנים בין קרנות הגידור, בלטו לטובה גם נוקד וטוטאל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

האח, המתנה והעיקול מביטוח לאומי: איך הסתיים המאבק על הנכס?

ביהמ"ש קבע כי מקבל נכס במתנה שזכויותיו לא נרשמו, גובר על זכויותיו של נושה בעל עיקול - אם יוכיח כי פעל בתום־לב ● תביעת אחות־למחצה למחצית מנכסי ירושה נמחקה, והיא חויבה בהוצאות כבדות ● עובד שכינה קולגה "סוטה" לא חויב בפיצוי בלשון הרע, לאחר שנקבע כי ההתפרצות נבעה מהטרדה מינית ● 3 פסקי דין בשבוע

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

קרן כספית או פיקדון? הורדת הריבית מסבכת את התשובה

השילוב בין התייקרות הקרנות לירידת הריבית מחייב את חוסכי הקרנות הכספיות לחשב מסלול מחדש ● מהזדמנויות באפיק הצמוד ועד לקרנות "תאריכי יעד": אלו החלופות שעל השולחן

שדה התעופה של אתונה / צילום: ap, Thanassis Stavrakis

נתב"ג גם יושפע: תקלה סגרה את המרחב האווירי של יוון

בשל תקלה נסגר המרחב האווירי של יוון באופן זמני, והמראות ונחיתות בשדות תעופה ברחבי המדינה מעוכבות ● השבתת המרחב האווירי של יוון עלולה להשפיע גם על טיסות מישראל, שכן יוון משמשת נתיב מעבר מרכזי לטיסות רבות מישראל ליעדים באירופה

יאנה גור בקולקציית עונת הנדודים 2016. השראות מקומיות / צילום: פרטי

"זה מאוד לא כלכלי לייצר אופנה בארץ, אבל רציתי לייצר רק פה"

מעצבת האופנה דורין פרנקפורט הקפידה תמיד על ייצור ועל מקורות השראה מקומיים, שנפרשים בתערוכה מרהיבה לציון 50 שנות עשייה ● זו אינה עוד רטרוספקטיבה, אלא צלילה לרעיונות שמרכיבים את יצירתה

סמלי האפליקציות של גרוק, ג'מיני, קלוד וצ'אט GPT / צילום: Shutterstock

העדכון החדש של X מעורר סערה: גרוק אפשר יצירת תוכן מיני של נשים וקטינים

צרפת, הודו ומלזיה פתחו בבדיקות דחופות נגד X (טוויטר לשעבר), לאחר שמודל הבינה המלאכותית גרוק אפשר למשתמשים ליצור תוכן מיני פוגעני ע"י עריכת תמונות של נשים וקטינים בפלטפורמה ● בין היתר על הפרק: סנקציות משפטיות

שגיא דקל בקמפיין של מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

"בקמפיין עם שגיא דקל חן אין ציניות אלא תקומה ותקווה"

בשבוע שעבר עלה בנק מזרחי טפחות בפרסומת בכיכובו של שגיא דקל חן - קמפיין מסחרי ראשון שבמרכזו נמצא שורד שבי. הביקורות לא איחרו לבוא ● בראיון בלעדי לגלובס מסבירה סמנכ"לית ומנהלת חטיבת השיווק תרי ישכיל את הרציונל מאחורי המהלך, ומגיבה למקטרגים

מסירות כלי רכב / צילום: יח''צ

מי הדגם שהוביל את טבלת מסירות הרכב ב-2025?

דוח מסירות הרכב לשנת 2025 מצביע על שנת שיא לדגמים מסין, עם נתח כולל של מעל שליש מהמסירות ● התופעה הבולטת של השנה היא מספר שיא של רכבי "אפס ק"מ" ● ג'אקו 7 מבית קבוצת צ'רי הוא הדגם שמוביל את המסירות, ומי עוד ברשימה?