גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת הסחר מגיעה גם אל תיקי ההשקעות

מאבקי הסחר שאותם מובילה ארה"ב בראשותו של הנשיא טראמפ סיפקו לשווקים סיבה לתיקון ולירידות שערים במאי ● משקיעים ברחבי העולם כנראה מודאגים, אך אינם חוששים מקריסה שתבוא כתוצאה מכך

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: shutterstock
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: shutterstock

לאחר ארבעה חדשים של שקט בזירת הסחר העולמי, מלחמות הסחר חזרו להטריד את השווקים וגררו אותם לירידות, וההשפעה ניכרה במרבית אפיקי המניות. חששות מהאטה בצמיחה דחקו את התשואות למטה, ומיתנו את ההשפעה השלילית על התיקים. התוצאה הייתה תשואה חיובית במדד תיק האג"ח, ותשואה שלילית במדדי התיקים, ככל ששיעור המניות בהם גבוה יותר.

מדד תיק האג"ח עלה במאי בשיעור של 0.31%, בעוד שמן העבר השני, מדד תיק המניות דווקא ירד בשיעור של 3.73%, שיעור משמעותי הנובע גם מייסוף השקל ביחס לדולר, המצוי בשיעור לא מבוטל במרכיבי תיק המניות כתוצאה מהשקעה משמעותית במניות בארה"ב.

בגזרת התיקים המעורבים, מדד התיק המכיל עד 20% מניות ירד במאי בשיעור של 0.48%, ותוספת של 10% מניות עד ל-30% מהתיק הביאה את המדד לירידה של 0.9% במאי.

מדדי אג'יו מבוססים על נתונים מבתי השקעות שונים רבים ומגוונים, בהם פסגות, אלטשולר שחם, פעילים, מגדל שוקי הון, אקסלנס, איי.בי.איי, מיטב דש, הראל, תפנית דיסקונט, UNIQUE, הלמן אלדובי, אלומות ואנליסט. המדדים מתקבלים מהגופים המנהלים מעל 80% מתיקי ההשקעות של הציבור, פרטיים, קיבוצים, מוסדות וארגונים. המדדים הנבנים מנתונים אלו עוקבים אחר "תיק ההשקעות המצרפי" של הציבור, והתשואות המחושבות מהוות מדדי השוואה לביצועי תיקים בעלי פרופיל דומה.

מדדי אג'יו לתיקים המנוהלים

הירידות במרבית מדדי התיקים במאי נראות כתיקון סביר, אולי אף מתבקש, שבא לאחר ארבעה חודשים של רווחים ועליות משמעותיות בכל מדדי התיקים. גם לאחר הירידות בתיקים בחודש זה, התשואה שהצטברה בהם מתחילת השנה ועד סוף מאי נראית טובה ובהחלט מספקת. בתיק האג"ח מדובר בתשואה של 3.79%, בתיק המניות ב-5.83% ואילו בתיק המכיל עד 30% מניות התשואה המצטברת לחמשת החדשים הראשונים של השנה היא 4.44%.

הבעייתיות של עולם ההשקעות המודרני

התשואות ב-2019 אכן נאות, אך ראוי לבחון אותן שוב, בצל אירועי הנפילות שהיו בשווקים בסוף 2018. בחינת התשואות וביצועי המדדים בראייה של 12 חודשים מעלה דברים חדשים ומעניינים, ובעיקר מדגישה את הבעייתיות הקיימת בשוקי ההון הסחירים. התשואה המצטברת ב-12 החודשים האחרונים היתה 2.41% בתיק האג"ח, 1.35% בלבד בתיק המנייתי ו-2.23% בתיק המכיל עד 30% מניות בעוד השאר באג"ח.

נציב מול התשואה את התנודתיות, סטיית התקן במונחים שנתיים, כדי לראות אם התשואה משתלמת ביחס לסיכון. כבר במבט ראשון ניתן לראות כי התנודתיות גבוהה ביחס לתשואה המתקבלת, וזאת בעיקר בתיקים המכילים מניות. אם סטיית התקן כה גבוהה, בוודאי גבוהה מהתשואה השנתית, הרי שבאופן תיאורטי, וגם מעשי, בשנה נתונה התשואה יכולה להיות שלילית.

כדי לדייק יותר, נבחן את היחס בין התשואה לסיכון, יחס אשר מהווה קירוב טוב מאוד למדד שארפ של התיקים. ניתן לראות כי ככל ששיעור המניות גדל כך המדד נמוך יותר, ואף מתקרב ל-0 כאשר כל התיק הוא מניות. לעומת זאת, בתיק האג"ח עדיין קיימת יעילות השקעתית, כך שתמורת הסיכון, התשואה גם היא מתונה, ואינה צפויה להוביל את המשקיע בפרופיל הסולידי לביצה טובענית כפי שהתיק המנייתי עלול לעשות.

מצב זה מראה על מחסור באיזון ראוי בין הסיכון לתשואה בשוקי המניות, אך למרות זאת משקיעים רבים, בכל רחבי העולם, נוטים להגדיל החזקה במניות. משקיעים לא נותנים משקל מתאים לאפשרות ההפסד. האם זו מעין התרחקות מדרך הישר, והיצמדות לגורם אשר לכאורה יכול לסייע לנו בהשגת היעדים, אף שבתוך כך הוא גם יכול לפגוע בנו? ייתכן, אך הנטייה קיימת וברורה, מאחר שמשקיעים הולכים אחר המקומות שבהם התשואה נמצאת, וזו נמצאת בשוקי המניות. נטייה זו עלולה לעלות ביוקר, כפי שקרה בסוף 2018, אך היא עדיין האפשרות המועדפת בשווקים, וזה עובד. כתוצאה מכך, ראינו עלייה חדה ומפתיעה בשווקים בארבעת החדשים שעברו מתחילת 2019, כתיקון לנפילות הקצרות אך החדות של סוף 2018.

המלחמה הכלכלית משפיעה על המניות

התיקון של מאי יכול היה להיות חריף יותר בהתחשב בחומרת ההשפעה האפשרית של מלחמות הסחר, או בתמונה הרחבה יותר, המלחמה הכלכלית שאותה מנהל הנשיא טראמפ. הנשיא האמריקאי הבטיח להחזיר את אמריקה לגדולתה, והכלכלה היא כלי הנשק המוביל בבניין הכוח והמעמד של ארה"ב מחדש. הכלים הכלכליים הללו מופנים לא רק אל סין, אלא גם מול מדינות נוספות, כגון מקסיקו והודו, ובאופן חמור יותר, מול איראן וונצואלה.

מן העבר השני, הכלים הכלכליים משמשים את ממשל טראמפ לקירוב בני-ברית, כמו ההודעה של הנשיא על כך שיימנע מלהטיל סנקציות, למשל במקרה של אוסטרליה. הבאה בבני-הברית הזו היא בריטניה, שתזכה מארה"ב לגיבוי בדמות של הסכם סחר שיקל עליה את הפרישה מהאיחוד האירופי ללא הסכם.

בכך למעשה, טראמפ מעלה שוב את גובה הלהבות במלחמה הכלכלית מול אירופה. ניתן להניח כי אלו לא אירועים בודדים אלא חלק ממסכת ארוכה, אולי מערכה, שאותה מנהלת ארה"ב, תוך שהיא הולכת ומרחיבה אותה מתוך אסטרטגיה ברורה להגדיל את משקלה בכלכלה העולמית ולהגדיל את המימוש בנכסיה הטכנולוגיים, הפיננסיים ואפילו התרבותיים, ולממש השפעה וכוח פוליטי.

לא הייתה זו המלחמה הכלכלית מול סין או הודו, אלא האיום על אירופה, שהביא את נשיאת קרן המטבע העולמית, כריסטין לגארד, להכריז על כך שהמלחמות הכלכליות עלולות לרסק את הצמיחה העולמית. עוצמתם של האירועים הביאה גם את השווקים לכדי תיקון, שהסתכם לירידה של כ-6.2% במרכיבי מניות חו"ל בתיקים, העוד שפיחות השקל ביחס לדולר בשיעור של כ-0.7% מיתן את ההשפעה לכ-5.5%. בישראל ההשפעה הייתה מתונה יותר והסתכמה בכ-2.85% במרכיב המנייתי, על פי הרכבו במדדים.

תוצאה זו משקפת כמובן את התוצאה של המניות על פי הרכבן במדדי התיקים, כאשר בשוק נראתה שונות גדולה בביצועים, עקב השפעות של תנודות חדות במניות מסוימות. מדד תל-אביב 125 ירד בכ-2.3%, מדד ת"א 35 ירד ב-3.4%, בעוד שמדד 60 SME, המכיל את מניות השורה השנייה, ירד בשיעור חד של 7.8%.

טראמפ מגייס את הריבית למלחמה

לעומת מחירי המניות שסבלו מהמלחמות הכלכליות, מחירי האג"ח נהנו מעליות שדחקו את התשואות למטה. הסיבה העיקרית לכך היא הלחץ של הנשיא טראמפ על הבנק המרכזי, ובאופן ישיר על נשיא ה'פד', להוריד את הריבית. הנשיא זקוק במלחמותיו הכלכליות להורדת ריבית, כדי לפצות על נזקי הצעדים ההתקפיים שלו, מעין ארטילריה שנועדה לחיפוי.

ההשפעה החיובית של הורדת הריבית, הן בכלכלה ובמחירים הריאליים והן בשוקי ההון, עשויה להקהות מעט את החששות של השווקים ואת חוסר הוודאות העולים בעקבות הצעדים של טראמפ, ומכאן חשיבותה.

נראה שאת הצורך הזה הבין לאחרונה גם נשיא ה'פד', והדבר הביא אותו לאותת על הורדת ריבית, ולהוביל בכך את שוקי האג"ח בארה"ב לראלי מחודש. מאחר שהחלטת הריבית של בנק ישראל לא הביאה את השוק לחשוב אחרת, וטיפחה את ציפיות המשקיעים בישראל כי הריבית לא תעלה גם כאן, נרשמה עליית מחירים נאה באיגרות החוב.

עמדותיו והודעתו של נגיד הבנק המרכזי, פרופ' אמיר ירון, זכתה לאמון מצד המשקיעים, מאחר שהוא התייצב מחדש מאחורי הצורך למנוע ייסוף מוגזם של השקל, והודיע כי הוא עשוי לרכוש דולרים אם השקל יתחזק בשונה מהמגמה העולמית בשוק המט"ח. בכך הנגיד, פרופ' ירון, נתן תוקף למחויבותו של הבנק המרכזי לפעול לכך שהשקל לא יתחזק יתר על המידה, ועליית ריבית היא כנראה צעד שיש להימנע ממנו אם רוצים למנוע התחזקות השקל.

עמדה זו הורידה את החששות וחוסר הוודאות גם בשוק המקומי, שפתח במהלך חיובי של עליית מחירים והתאמה כלפי מטה של עקום התשואות, יחד עם השוק האמריקאי. גם החודש, בדומה לחודש הקודם, הארוכות ביצעו את המהלך המשמעותי יותר לעומת הקצרות ובמישור אחר, השקליות עלו במידה משמעותית גדולה יותר ביחס לצמודות. לדוגמה, הצמודות לטווחים בינוניים עלו בשיעור של 0.23%, והשקליות לטווחים דומים עלו ב-0.57%. בטווחים הארוכים, הצמודות עלו ב-0.42% והשקליות עלו ב-0.9%.

כך נוצרה השונות החודש, בין תיקי אג"ח לתיקי מניות, כאשר כאמור הראשונים עלו ב-0.31% ואילו האחרונים ירדו ב-3.73% כאמור.

נראה כי הקליע האחרון טרם נורה במסכת המלחמות הכלכליות של הנשיא טראמפ, בדרכו להוביל את אמריקה חזרה אל גדולתה, וזאת לקראת הבחירות הבאות שייערכו שם בתוך פחות משנה וחצי.

יחד עם זאת, למרות החששות, נראה כי השווקים לא מתמוטטים ואינם מאבדים את כוחם לחלוטין, אלא דווקא ניזונים מהמגמות החיוביות, ואולי, לאט לאט, אף יהיה להם אמון בכך שהסדר הכלכלי העולמי החדש אשר ילך וייווצר בשנים הקרובות לא יזיק לכלכלה ולשווקים, אלא אולי אף יועיל להם. נראה כי הדבר נכון לפחות לגבי השווקים של ארה"ב, ולצידה, גם לישראל כבת-ברית.

הכותב הוא מנכ"ל אג'יו ניהול סיכונים והחלטות פיננסיות, המייעצת לחברות, מוסדות וקיבוצים בניהול השקעות ונכסים פיננסיים ומלווה משפחות במסגרת 'פמילי אופיס'. אין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק

עוד כתבות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד