גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העליון יכריע: האם רישום אזהרה בטאבו לטובת נושה מקנה לו עדיפות על יתר הנושים

בניגוד לעמדת הכנ"ר והנאמן: ביהמ"ש המחוזי הכיר בנותן אשראי כנושה מובטח של מקרקעין, זאת על אף שלזכותו נרשמו על הנכס רק הערת אזהרה שלילית האוסרת את מכירתו ומשכון - ולא משכנתא כפי שמורה החוק ● הנאמן הודיע כי יגיש ערעור על הפסיקה: "סותרת פסיקות קודמות"

השופט חגי ברנר / צילום: יוסי זמיר
השופט חגי ברנר / צילום: יוסי זמיר

המונח "הערת אזהרה" מוכר לרבים מאיתנו. מדובר ב"הערה" (רישום) הנרשמת במרשם המקרקעין ("טאבו"), שנועדה בעיקר להודיע לכל מי שמתעניין במקרקעין מסוימים, כי קיימת התחייבות מצד בעליהם לעשות בהם עסקה ("הערת אזהרה חיובית") או להימנע מלעשות בהם עסקה ("הערת אזהרה שלילית"). כך, מקווה החוק, יימנעו מצבים שבעלי מקרקעין מתחייבים לעסקאות סותרות, ויישמרו האינטרסים של הקונים התמימים.

לאחרונה הגיע לפתחו של שופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב, חגי ברנר, מקרה המגלם בתוכו את החשיבות שברישום הערת אזהרה ומדגים את כוחה גם במקרים שבהם בעל המקרקעין פשט רגל.

במקרה הנדון אדם כרת הסכם עם חברו, שבו הסכים (המלווה) להעמיד לו (לחבר) אשראי מעת לעת. על-מנת להבטיח את פירעונו של האשראי, החייב (החבר הלווה) חתם על התחייבות להימנע מביצוע עסקה בנכס מקרקעין שבבעלותו - וזאת באמצעות רישום "הערת אזהרה שלילית" בטאבו. בנוסף, נרשם שיעבוד על המקרקעין לטובת נותן האשראי.

אולם רישום השיעבוד על המקרקעין לא בוצע באמצעות רישום משכנתא, כפי שמצווה החוק, אלא באמצעות חתימה על הסכם, ובו התחייבות לחתום על שטר משכון על זכויותיו של החייב במקרקעין לטובתו של מעמיד האשראי. ההסכם צורף להודעת המשכון שהוגשה לרשם המשכונות (המשכון יוצר נכס משועבד כערובה לחיוב, ומשכנתא היא מקרה פרטי של משכון כשהנכס הוא מקרקעין).

במרוצת השנים העמיד נותן האשראי לחייב אשראי של מיליוני שקלים. לימים נפתחו הליכי פשיטת רגל נגד החייב, שלא הספיק לפרוע את מרבית חובו למעמיד האשראי (הנושה). יתרת החוב של החייב פושט הרגל, שלא נפרעה, הסתכמה ב-4.3 מיליון שקל.

נושה מובטח?

מעניק האשראי-הנושה טען כי יש להכיר בו כנושה מובטח של החייב-פושט הרגל - כלומר, נושה שיש בידיו ערובה לחוב שמגיע לו, ומקבל עדיפות על פני יתר הנושים. זאת, בשל האשראי שהעמיד לחייב ובשל השיעבוד שנרשם לטובתו על המקרקעין אצל רשם המשכונות (ההסכם ובו ההתחייבות לחתום על משכון).

עוד לדברי המלווה, יש להכיר בו כנושה מובטח לאור ההסכם בין השניים, שבו נכתב כי נתונה לו הזכות להיפרע מן המקרקעין במקרה שהאשראי לא ייפרע, וכן מכך שמכוחה של הערת האזהרה היה ביכולתו למנוע את מכירתם של המקרקעין.

מנגד, הנאמן של פושט הרגל, עו"ד אביחי ורדי, טען כי אין להכיר במעמיד האשראי כנושה מובטח, אלא כנושה רגיל בלבד. זאת, לדבריו, משום שהערת האזהרה השלילית שנרשמה על המקרקעין של החייב, המונעת עשיית עסקה בהם, אינה יוצרת נשייה מובטחת אלא רק הערת אזהרה חיובית. 

בנוסף טען הנאמן כי המקרקעין הם מקרקעין מוסדרים שניתן לרשום משכנתא בגינם, ולכן בהתאם לחוק - אין תוקף למשכון על המקרקעין, אם זה לא נרשם בדרך של משכנתא.

הכנ"ר, שיוצג בהליך באמצעות עו"ד ענבל מנוצ'הרי, תמך בעמדת הנאמן.

שטר משכון

על כך הוגש ערעור. בפסיקה חריגה דחה השופט חגי ברנר את עמדות הנאמן והכנ"ר, והכיר בנשייה של נותן האשראי כנשייה מובטחת. זאת, על אף שלא נרשמה על נכס המקרקעין משכנתא כנדרש בחוק, אלא רק נחתמה התחייבות לרשום עליו משכון ברשם המשכונות, ועל אף שנרשמה על הנכס הערת אזהרה שלילית בלבד. 

הנאמן של פושט הרגל, עו"ד ורדי, מסר ל"גלובס" כי בכוונתו להגיש בימים הקרובים ערעור על פסק הדין. לטענתו, פסק הדין סותר הלכות קודמות ועומד בניגוד לפסיקות של בתי המשפט המחוזיים בנושא.

ביחס לשאלה, אם רישום של משכון ברשם המשכונות יוצר נשייה מובטחת במקרקעין מוסדרים, שניתן לרשום לגביהם משכנתא - קבע שופט המחוזי ברנר כי הנאמן והכנ"ר אכן צודקים בכך ש"דרך המלך ליצור שיעבוד תקף במקרקעין מוסדרים היא באמצעות רישום משכנתא. אולם בפסיקות קודמות של בית המשפט העליון כבר נקבע כי עסקת משכון של מקרקעין שלא בדרך של משכנתא אינה בטלה מעיקרה, אלא היא תיחשב כ"התחייבות לעשות עסקת משכנתא".

ביחס לתקפותה של התחייבות לעשות "עסקת משכנתא" כלפי צדדים שלישיים, ציטט השופט ברנר פסיקה של בית המשפט העליון, שבה נקבע כי התחייבות לרישום משכנתא שלא נגמרה ברישום כזה (כמו במקרה הנדון), תקפה כלפי נושיו של החייב, אם אלה ידעו או היה עליהם לדעת על קיומה של ההתחייבות.

מצירופן של שתי ההלכות האמורות ויישומן על המקרה האמור, הגיע ברנר למסקנה כי ההתחייבות למשכנתא תקפה, הגם שלא נרשמה. וברנר אף נימק את החלטתו: "במקרה דנן רשם הנושה הערת אזהרה (אומנם שלילית) על המקרקעין, אך הוא צירף לתיק הערת האזהרה שנפתח בלשכת רישום המקרקעין, את ההסכם (שנכרת בין השניים, מ' ב') - מכאן שכל נושה בר-דעת שהיה טורח לבדוק את מצבם הרישומי של המקרקעין בלשכת רישום המקרקעין, היה מגלה על נקלה הן את רישומה של הערת האזהרה והן את דבר קיומו של ההסכם, ולומד על קיומה של התחייבות לבצע עסקת משכון". 

כל זאת, קבע ברנר, על אף שהצדדים מעולם לא חתמו בפועל על שטר המשכון, אלא רק על "הודעת משכון" - היינו, הם חתמו על הסכם ובו התחייבות לחתום על שטר משכון. לדבריו, "חרף העובדה ששטר משכון לא נחתם מעולם, ברור שהייתה לצדדים להסכם כוונה לקיים עסקת משכון, ויעיד על כך המינוח שבו השתמשו בהסכם". ברנר אף הפנה לסעיפי ההסכם שבו מופיעים מינוחים שונים המראים כי כוונת הצדדים הייתה ליצור עסקת משכון.

השופט קבע כי "העובדה שהצדדים טרחו לחתום על הודעת משכון, ואף לרשום ברשם המשכונות משכון על המקרקעין, מעידה כאלף עדים על כוונתם למשכן את המקרקעין לטובת מעמיד האשראי, לשם הבטחת פירעונו של האשראי שהעמיד לחייב (גם אם הצדדים לא השכילו ליצור משכון תקף מכוח הוראות הדין, בכך שלא רשמו משכנתא)".

לסיכום נקודה זו כתב ברנר: "צד שלישי שהיה מבקש לתהות על קנקנה של הערת האזהרה השלילית הרשומה על הנכס, היה עומד על כוונתם של הצדדים להסכם להעמיד את המקרקעין כבטוחה לפירעון האשראי שנטל החייב מנותן האשראי... ההסכם הופקד בלשכת רישום המקרקעין כמסמך שמכוחו נרשמה הערת האזהרה השלילית לטובת נותן האשראי. גם אם בהיעדרו של שטר משכון, לא הייתה כאן עסקת משכון, הרי שברור כי מדובר לכל הפחות בהתחייבות גלויה לעין כל של החייב לבצע עסקת משכון".

הערה "מדברת"

בהמשך פנה השופט ברנר לבחון את השאלה השנייה שעמדה במרכז פסק הדין - והיא: האם הערת האזהרה השלילית שנרשמה לטובת הנושה-נותן האשראי, כלומר הערת אזהרה שאך ורק אוסרת על מכירת הנכס, מקנה לו מעמד של נושה מובטח.

לדעתו של ברנר, במקרים כאלה יש לבחון כל מקרה לגופו. "התשובה לשאלה זו נעוצה בתוכנה של אותה הערת אזהרה שלילית, קרי, את מה היא נועדה בדיוק להבטיח. לא הרי הערת אזהרה שלילית 'אילמת', כהערת אזהרה שלילית 'מדברת'. בעוד שהראשונה (האילמת) אינה מגלה לקורא מהי הזכות המהותית שהיא באה להבטיח, הרי שזו האחרונה (המדברת) מגלה את תכלית רישומה".

ביחס למקרה הנדון, קבע ברנר כי מדובר בהערת אזהרה שלילית שמקימה לנותן האשראי מעמד של נושה מובטח: "מדובר בהערת אזהרה 'מדברת', משום שעיון בהסכם אשר מכוחו נרשמה הערת האזהרה מגלה באופן ברור וחד-משמעי כי הערת האזהרה נועדה להבטיח עסקת משכון. על כן, הערת אזהרה כזו, חרף היותה שלילית, אינה נופלת באיכותה מהערת אזהרה חיובית, וכשם שבכוחה של זו האחרונה ליצור נשייה מובטחת - כך גם בכוחה של הערת האזהרה השלילית... כאשר ברור ונהיר לצדדים שלישיים כי מדובר בהערת אזהרה שנועדה לשמש בטוחה לזכאי על-פיה, כמו במקרה הנוכחי, אזי גם הערת אזהרה כזו תיצור נשייה מובטחת".

לסיכום החלטתו כתב ברנר: "העובדה שאין בכוחו של הזכאי מכוחה של הערת אזהרה שלילית לתפוס בעצמו את הנכס ולממשו, אינה גורעת ממעמדו כנושה מובטח של הנכס, בזכות כוחו המשפטי לשחרר את הנכס לטובת כלל הנושים".

עוד הוסיף השופט בשולי פסק הדין כי "על-מנת ליהנות ממעמד של נושה מובטח לפי פקודת פשיטת הרגל, המבקש (מעמד זה, מ' ב') איננו נדרש בהכרח להוכיח כי יש לו זכויות קנייניות במקרקעין. די בכך שתהיה לו עדיפות כלשהי במדרג הזכויות על פני הנושים הרגילים". 

פסיקות סותרות בסוגיה במחוזי 

הנאמן של פושט הרגל, עו"ד אביחי ורדי, מסר ל"גלובס" כי בכוונתו להגיש בימים הקרובים ערעור על פסק הדין. לטענתו, פסק הדין סותר הלכות קודמות ועומד בניגוד לפסיקות של בתי המשפט המחוזיים בנושא. אותם פסקי הדין שאליהם התייחס עו"ד ורדי, לא נעלמו גם מעיניו של השופט חגי ברנר.

כך, למשל, ציין ברנר בפסק דינו את פסיקתה של השופטת עירית וינברג-נוטוביץ מבית המשפט המחוזי מרכז, שקבעה אך לאחרונה כי הערת אזהרה שלילית אינה יוצרת נשייה מובטחת. ברנר אבחן את פסק הדין האמור מהעניין שנדון בפניו. "באותו עניין היה מדובר בהערת אזהרה שלילית 'אילמת', קרי, בהסכם ההלוואה שמכוחו היא נרשמה לא צוין מהי ההתחייבות שההערה באה להבטיח, וזאת בשונה מן המקרה הנוכחי, עת עסקינן בהערת אזהרה שלילית אומנם, אך לא 'אילמת', שכן נלוו אליה מסמכים שהעידו כי תכליתה ליצור בטוחה לפירעון החוב".

פסק דין נוסף שאליו התייחס ברנר בפסק דינו וסותר לכאורה את קביעתו, ניתן גם הוא בבית המשפט המחוזי מרכז בלוד על-ידי השופט יעקב שפסר, שקבע כי אין להכיר בזכאי מכוחה של הערת אזהרה שלילית כבעל נשייה מובטחת, למרות שלזכאי לפיה ישנה עדיפות על פני יתר הנושים. לדברי שפסר, "הערת אזהרה שלילית אומנם איננה מאפשרת לנושים האחרים 'לשים ידם' על הנכס, ואולם דומה כי אין היא מאפשרת זאת גם לזכאי, שהרי תוכן ההתחייבות שניתנה לו אך חוסמת העברת הנכס לצדדים אחרים".

השופט ברנר ציין בפסק דינו כי הוא חולק על פסיקה זו, וקבע כי "עצם העובדה שהערת האזהרה השלילית אינה מאפשרת לנושים האחרים 'לשים ידם' על הנכס, היא בדיוק הסיבה שבגינה יש מקום להכיר בזכאי על-פיה כנושה מובטח לעומת הנושים האחרים, שהרי רק 'ויתור' של הזכאי על הערת האזהרה 'משחרר' את המקרקעין לטובת כלל הנושים". 

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב