גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאחורי הקלעים בקרב על צלחת העתיד: כך ניצחה תנובה את אראל מרגלית

חממת הפודטק שתוקם בקריית שמונה תאפשר לתנובה להתאושש משורה של מהלומות שספגה בשנים האחרונות ● מקורבים לקרן JVP שהפסידה במרכז טוענים: הופעלו עלינו לחצים ● איך משתלבת בסיפור ראשת עיריית נתניה מרים פיירברג, והאם לבעלות הסינית על תנובה תהיה השפעה?

הקבוצה הזוכה במכרז חממת הפודטק / צילום: משרד הכלכלה
הקבוצה הזוכה במכרז חממת הפודטק / צילום: משרד הכלכלה

תנובה, חברת המזון הגדולה בישראל, טמפו, OurCrowd וקרן הפודטק האמריקאית Finistere זכו היום (ג') במכרז של רשות החדשנות להקמת חממת פודטק בצפון הארץ. החממה צפויה לקום בקריית שמונה. איך ישפיע המהלך על השוק?

1. תנובה מפנטזת על קפיצת מדרגה

ההחלטה היום הפתיעה לא מעט גורמים בענף המזון המקומי, שחלקם ציפו לניצחון של קרן ההון סיכון JVP שמוביל אראל מרגלית. "מה זה הביזיון הזה, זה נראה שיש כוחות שפעלו פה מאחורי הקלעים", אומר היום גורם בענף. הגורם הזכיר כי הקבוצה של JVP צירפה לאחרונה לשורותיה את קבוצת נסטלה העולמית.

המכרז בו זכו תנובה והשותפות הוא להקמת חממת פודטק במימון ממשלתי בהיקף של כ-100 מיליון שקל למשך שמונה שנות זיכיון. הזוכה במכרז אמור לקלוט ולקדם חברות סטארט-אפ בתחום טכנולוגיות המזון לכל אורך שרשרת הערך והאספקה של מזון ומשקאות, הכוללת את הדור הבא של מזון ומשקאות, יעילות גידולים חקלאיים, שמירה על טריות, עיבוד, ייצור, בטיחות מזון ומשקאות, התאמה לצרכני מזון ומשקאות, פלטפורמות אספקה ומכירות מזון ומשקאות לצרכנים. ההערכות הן כי החממה תבצע 4-5 השקעות בשנה. 

תנובה היא כאמור חברת המזון המובילה במשק, והניצחון היום מזכה אותה בלא מעט יוקרה. הפעלת החממה צפויה למצב את תנובה ואת טמפו בחזית המאמצים לכיבוש שוק המזון העתידי ולפתוח להן אפשרויות להתרחבות בינלאומיות. 

תנובה התמודדה בשנים האחרונות עם שורה של משברים שכללו חילופי בעלות והנהלה וגם מאבקים מול הרגולציה. במשך תקופה ארוכה החברה השקיעה פחות בתחום החדשנות והתמקדה בעיקר בגיוון טעמים של מוצרים קיימים. 

אחת המתחרות של תנובה, קבוצת שטראוס, נחשבת לקבוצה שחדשנות מהווה חלק מהתרבות הארגונית שלה. שטראוס כבר מפעילה חממת פודטק בשותפות עם רשות החדשנות, תחת השם The Kitchen. בשנה האחרונה שטראוס אף אימצה את אחד הסטארט-אפים, שפיתח מעדן טבעוני, והחלה לשווק את המוצר. אחד הסטארט-אפים בחממה, אלף פארמס שמייצרת בשר מתאי בקר, השלים באחרונה גיוס הון בהיקף של כ-12 מיליון דולר, והיד עוד נטויה. 

תנובה נשארה מאחור בהיבט החדשנות, וכעת ניצבת בפניה הזדמנות לשנות את התמונה. תנובה תזכה לתמיכה ממשלתית ולשיתוף-פעולה עם שחקניות בינלאומיות, מה שיכול לייצר לה מגוון הזדמנויות. 

עם זאת, גורם בענף המזון תהה האם העובדה שתנובה נמצאת בבעלות חברת ברייטפוד הסינית, עלולה להשליך על האינטרסים שלה ואופן התנהלותה בפעילות המקומית, כך שתתאים יותר לאינטרסים של הבעלים. 

למרות שמדובר בדילמה שמאפיינת את מערכת היחסים בין כל חברה לבין הבעלים, הרי שכאשר מדובר בבעלות של הממשל הסיני, החוקים משתנים. בהקשר הזה צריך להזכיר את מלחמת הסחר בין הממשל האמריקאי בראשות הנשיא דונלד טראמפ לבין סין. לדברי אותו גורם, הגם שלא מדובר בתחום ביטחוני, החיבור עם סין עלול להשליך על המיצוב של תנובה. בחברה טוענים כי מדובר ב"ספין שאין מאחוריו דבר", ומציינים כי גם חברות מתחרות נהנות מהשקעות של ענקיות סיניות.

הזכייה תאפשר לתנובה להכיר סטארט-אפים בתחום הפודטק שיעזרו לה לשפר ולייעל תהליכי פיתוח חדשנות וייצור מזון. למרות שתנובה היא יצרנית המזון הגדולה בישראל, היא מתקשה בפריצה לשווקים חדשים והפעילות שלה בארה"ב מדשדשת. 

למעשה, המעמד הדומיננטי של תנובה נשחק בשנים האחרונות, כשחלקה היחסי בשוק המזון קטן. לתנובה יש תלות רבה בפעילות החלב, והיא מחזיקה במחלבה הגדולה בישראל, כך שטכנולוגיה חדשה היא זו שכנראה תאפשר לה לעשות קפיצת מדרגה שהיא כה מייחלת לה. 

בענף המזון הגדירו היום את ההבדל המרכזי בין שתי הקבוצות שהתמודדו על המכרז במטרות ארוכות-הטווח שלו - עבור הענקיות הבינלאומיות שחברו ל-JVP, המטרה הייתה להשקיע תקציבי ענק מתוך זרועות החדשנות שלהן בשוק הישראלי, מתוך חשיבה עתידית לייצא לחו"ל את הפיתוחים. לדברי אותם גורמים, המטרה של תנובה היא לשפר את התוצאות שלה בטווח הקצר. 

ניתן להעריך כי ברייטפוד, החברה-האם של תנובה, רואה בישראל חזית לפיתוחים שהיא תוכל לאמץ, ללא עורף מבוסס בתחום החדשות מתוך כוונה לייצא את הידע לסין. "בתנובה אין עורף פיתוח של השקעות בתחום חדשנות. לכן זה היה להם מאוד חשוב". 

הפודטק משנה את העולם1הפודטק משנה את העולם

2. ב-JVP טוענים: הופעלו עלינו לחצים

בקרן ההון סיכון הירושלמית JVP תקפו השבוע בחריפות את תנובה, עוד לפני פרסום תוצאות המכרז. גורמים בסביבת הקרן סיפרו ל"גלובס" כי הם נפגשו בעבר עם תנובה על-מנת לבחון התמודדות משותפת במכרז, אך המגעים הללו נכשלו.

"הבעיה עם תנובה", אומרים מקורבים לקרן, "היא שהם ביקשו להעניק לברייטפוד, שזאת בעצם ממשלת סין, גישה לקניין הרוחני (IP) ואפשרות להטיל וטו על השקעות בחברות. זה בעצם לתת לממשלת סין את הפודטק הישראלי".

בתנובה מכחישים את הדברים. יחד עם זאת, בשוק התייחסו היום גם למלחמת הסחר בין ארה"ב לבין סין ואמרו כי מדובר ב"סוגיות של קניין רוחני שיכולות גם ליצור משבר דיפלומטי עם ארה"ב". 

לטענת הגורמים, תנובה פנתה בין השאר לראשת עיריית נתניה, מרים פיירברג. לדבריהם, פיירברג התקשרה לראש עיריית קריית שמונה, אביחי שטרן, לבקשתו של מנכ"ל חברת טמפו שפועלת בנתניה, כדי לברר מדוע פגישה בין שטרן ובין מנכ"לי תנובה וטמפו בוטלה ברגע האחרון. 

אחד הגורמים שעורר את זעמם הוא טלפון שהרימה ראשת עיריית נתניה (מקום מושבה של טמפו) לראש עיריית קריית שמונה על-מנת לסדר לו פגישה בין הצדדים. 

פיירברג, אגב, היא גם קרובת משפחה של אראל מרגלית. 

מרים פיירברג-איכר, ראשת עיריית נתניה, מסרה בתגובה כי "לטענות שעלו בפנייתכם אין כל אחיזה במציאות, והן בבחינת עלילה שקרית ומרושעת".

רן מידן, מנכ"ל נטפים שהתמודד במכרז ביחד עם JVP, נשמע רגוע בשעות שלפני פרסום התוצאות ואמר: "הייתי בוועדה אתמול ברשות החדשנות והצגתי את היכולות שלנו כקבוצה. שתי הקבוצות הן קבוצות טובות וראויות, אבל אני חושב שאנחנו קבוצה יותר טובה וחזקה. אני מקווה שנזכה. אני שמח שהמדינה מקימה חממה כזאת בצפון. הקבוצה של JVP היא קבוצה יותר חזקה ויותר מתאימה, אבל אנחנו מכבדים מאוד את המתחרים שלנו. אלה החיים, וזה המשחק".

לאחר פרסום התוצאות אמר מידן: "אני מאחל הצלחה לחברות שזכו, ואני מקווה שיצאו מזה טכנולוגיות טובות וסטארט-אפים טובים, ואני בטוח שהם יגיעו לנטפים. לא הייתי מופתע מתוצאות המכרז, זאת תחרות - אחד מנצח ואחד לא. בסופו של דבר זאת פעילות קטנה של נטפים, עשינו את זה בעיקר מטעמי ציונות".

ואם כבר ציונות, לא צורם לך שחברה בבעלות סינית תוביל את החממה בצפון?

"יש כללים למכרז, והמדינה קבעה אותם".

נציין כי לאורך השנתיים האחרונות, הקרן הכריזה על מספר יוזמות בתחום הפודטק בגליל, ולדברי גורמים המקורבים לפעילות זו, היא מיצבה את עצמה כמובילה של התחום בשטח. לדברי אותו הגורם, המכרז הגיע רק לאחר שהקרן התחילה את העיסוק בתחום, ולכן ב-JVP מאוכזבים מתוצאות המכרז.

3. מה יקרה לתושבי קריית שמונה? 

מי שצפויים להיות המרוויחים הגדולים מהקמת חממת הפודטק הם תושבי קריית שמונה והסביבה. אביחי שטרן, ראש עיריית קריית שמונה, עקב אחרי תהליך המכרז. לפני כשלושה חודשים המליץ שטרן על JVP וכתב כי "לאור ניסיונות עבר, הקמת חממות טכנולוגיות בפריפריה הגלילית דורשות גם מחויבות ושייכות אזורית. העבודה עם קרן JVP בשנים האחרונות היא ההוכחה הטובה ביותר למחויבות ולשייכות של הצוות". 

"שלחתי מכתבה המלצה גם למתמודדת השנייה, אני לא נוקט עמדה", אמר אתמול (ב') שטרן ל"גלובס". "כולם טובים וכולם ראויים, אחרת הם לא היו עומדים בתנאי הסף של המכרז. אבל כן נמאס לי מאלה שמתגלחים עלינו: לוקחים את המענקים ואת הכסף של הממשלה החוצה, אני רוצה כאן את מי שמאמין במקום". 

את הבשורה על תוצאות המכרז קיבל שטרן היום בצהריים עם כניסתו למשרד הכלכלה: "אני חושב שצריך לזקוף לזכותה של JVP את העובדה שהיא זיהתה את הפוטנציאל, אבל אני תומך בכל מי שזוכה להביא את הבשורה פורצת הדרך לגליל. החשש הקיים הוא מכך שבעבר כבר היו כל מיני גופים שבאו וגייסו כספים על חשבון קריית שמונה ולקחו אותם למקומות אחרים. כמובן שאנחנו לא רוצים שאף אחד יבוא לעשות כאן סיבוב. 

הוא הוסיף כי "המטרה של משרד הכלכלה היא להקים את החממה באזורים האלה כדי לייצר מקומות תעסוקה איכותיים בקריית שמונה ולא בשום מקום אחר. חלק מהאקוסיסטם הקיים היום בצפון הוא יוזמה של אראל מרגלית, הוא בין הראשונים שהאמינו בצפון. מהיהכרות שלי עם אראל, אני בטוח שהוא ימשיך לפעול בצפון מתוך אידאולוגיה, הוא ידיד אמיתי של הצפון". 

איך תוודא שהפעילות של החממה תשאיר את ההון האנושי והכלכלי בצפון?

"אנחנו צריכים לייצר פלטפורמה כזאת, כך שלא תהיה להם סיבה לעזוב את הצפון. ללכת איתם יד ביד ולראות בהם שותפים אמיתיים ולא משקיעים חיצוניים. נלך עם הזוכים יד ביד בכל מה שצריך, ונסיר כל ביורוקרטיה ומכשול בדרך, כדי שהכול יהיה אצלנו, ולא תהיה להם סיבה ללכת למרכז. אני אפעל בכל מישור, זה הרי התפקיד שלי כראש רשות".

4. הקיבוצים מציגים: רגשות מעורבים

קרן JVP שיתפה פעולה במסגרת המכרז עם החברה לפיתוח הגליל ומשקי הגליל העליון. שגב ירבעם, מנכ"ל הקבוצה, התייחס היום להפסד ברגשות מעורבים. "הדבר הכי חשוב לאזור ולגליל העליון הוא שתקום חממת פודטק, ומהבחינה הזאת היציאה למכרז הייתה מאוד חשובה. מצד אחד, אנחנו בהחלט שמחים שהעסק יוצא לדרך, ותקום חממה. מצד שני, אנחנו מאוכזבים, כי בהחלט היינו בקבוצה של JVP ואראל מרגלית, שפועלים בגליל העליון הרבה שנים. אנחנו המקומיים, כחברה ששייכת לקיבוצים של גליל עליון, נשמח לשתף פעולה עם החממה. המטרה העיקרית שלנו היא לפתח את הפודטק ואת הפעילות העסקית בגליל". 

עוד כתבות

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט