גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רגולטור אמריקאי: "חוקי ההגבלים העסקיים מתאימים גם לכלכלה הדיגיטלית"

מקאן דלרחים, האחראי על הגבלים עסקיים במחלקת המשפטים של ארה"ב, נשא אמש נאום וידאו בכנס באוניברסיטת ת"א ● בהתייחסות ראשונה מאז הדיווחים על חקירות נגד ענקיות הטכנולוגיה, אמר דלרחים: "איכות מופחתת היא סוג של פגיעה בתחרות, וגם פרטיות יכולה להיות ממד חשוב של איכות"

מקאן דלרחים / צילום: לוסי ניקולסון, רויטרס
מקאן דלרחים / צילום: לוסי ניקולסון, רויטרס

האם חוקי ההגבלים העסקיים הקיימים מאפשרים לרסן את ענקיות הטכנולוגיה? בניגוד לעמדת חלק מהמומחים, התובע הבכיר האחראי על הגבלים עסקיים במחלקת המשפטים של ארה"ב (Assistant Attorney General), מקאן דלרחים (Makan Delrahim), סבור שכן.

"יש ברשותנו כלים לאכוף את חוקי ההגבלים העסקיים של ארה"ב גם במקרים המערבים טכנולוגיות דיגיטליות. החוקים גמישים מספיק כדי להחיל אותם על שווקים ישנים וחדשים", אמר דלרחים בנאום וידיאו שנשא אמש (ג') בכנס באוניברסיטת תל אביב העוסק בהגבלים עסקיים ובכלכלה הדיגיטלית.

"מי שאומר שאנחנו צריכים חוקים חדשים או מתוקנים צריך להסתכל על ההיסטוריה. החששות של ארה"ב ממונופולים עתיקים יותר מהחוקה עצמה", הוסיף דלרחים. זוהי הפעם הראשונה בה דיבר דלרחים באופן ציבורי, מאז שדווח כי המחלקה להגבלים עסקיים תנהל חקירה נגד חברת גוגל.

כדי לבסס את טענתו, דלרחים הדגים כיצד החוק האמריקאי מסוגל להתמודד עם מציאות כלכלית משתנה ועם פיתוחים חדשניים, באמצעות שורה של מקרים היסטוריים בהם ארה"ב פעלה נגד מונופולים, והשווה ביניהם לבין הכלכלה הדיגיטלית.

הוא אמר כי החוקים מכסים אלמנטים נוספים של תחרות - מעבר לשמירה על מחיר נמוך עבור הצרכן - ואף ציין מספר שווקים דיגיטליים בהם שולטת היום רק שחקנית דומיננטית אחת או שתיים.

"המחיר לבדו לא נותן תמונה מלאה של הדינמיקות בשוק"

בין היתר ציין דלרחים את פירוק חברת סטנדרט אויל המונופוליסטית ל-34 חברות, ואמר כי "הייתה לה טכנולוגיה שעליה הוציאה פטנטים, והיא עלתה בתקופה של שינוי מהיר בשל המהפכה התעשייתית השנייה. היא הדגישה את הערך של נפט עבור צרכנים בדרכים מהפכניות ובלתי צפויות". עוד הוסיף כי "ניתן למצוא הקבלות מעניינות בין אותן נסיבות להיום. אנחנו חיים בזמנים בהם צרכנים מודעים יותר לכוחה של דאטה דיגיטלית, ויש מי שיגידו שהיא תביא למהפכה התעשייתית הבאה".

דלרחים אמר בנאומו כי בניגוד למה שטוענים אנשים שקוראים לשנות את חוקי ההגבלים העסקיים, החוקים לא מתייחסים רק לשמירה על מחירים נמוכים - אלא גם לממדים נוספים של תחרות. "המחיר לבדו לא נותן תמונה מלאה של הדינמיקות בשוק, בעיקר בשווקים דיגיטליים. אי אפשר להתלונן על מחירים של גוגל או אמזון", אמר, והסביר כי "אלמנטים נוספים של תחרות כוללים הגנה על חדשנות, ואיכות המוצרים השירותים. איכות מופחתת היא סוג של פגיעה בתחרות. גם פרטיות יכולה להיות ממד חשוב של איכות, ולהגנה על התחרות יכולות להיות השפעות על הגנה על הדאטה ועל הפרטיות," אמר.

בהתייחסותו לסטנדרט אויל, ציין דלרחים שהחברה פורקה על אף שצרכנים נהנו ממחירים נמוכים יותר במהלך שיא השליטה שלה בשוק, ואמר כי כמו ענקיות הטכנולוגיה היום, סטנדרט אויל פיתחה פטנטים חשובים - אך החדשנות שלה האטה כשהפכה למונופוליסטית.

דלרחים התייחס גם לפירוק חברת התקשורת AT&T, ואמר כי החברה צמחה בשל המצאת הטלפון כשהחלה להתקין רשתות טלפונים ולרכוש מתחרות מקומיות. "היא הייתה דוגמה מוקדמת לאפקט רשת (הערך שהמשתמש במוצר מעניק עבור משתמשים אחרים), מאחר שקנתה מתחרים מקומיים וסירבה לחבר לקווים שלה תעבורה עצמאית, כך שללקוחות היה ערך רב יותר בעבודה עמה." דלרחים ציין כי ב-1914 - בעקבות תביעה של הממשל - החברה התחייבה להרשות לחברות עצמאיות להשתמש ברשת שלה ולא לרכוש חברות נוספות ללא רשות הממשל, אולם חברות עצמאיות למעשה התלוננו על אותו הסכם - שמנע מהן להימכר ל-AT&T בתנאים מיטיבים. "זה מזכיר סטארט-אפים שרוצים אקזיט כשיירכשו ע"י חברה גדולה", הסביר.

מקרה שלישי אליו התייחס דלרחים, הוא כשארה"ב האשימה את חברת מיקרוסופט בכך שהיא מתחזקת מונופול לא חוקי בשוק המחשבים האישיים, על ידי כך שמנעה מיצרני ציוד ומצרכנים להתקין תוכנות אלטרנטיביות כמו נטסקייפ, במקום הדפדפן אינטרנט אקספלורר. "בית המשפט קבע שמיקרוסופט פעלה לשמר את המונופול שלה מול תוכנות כמו נטסקייפ, שהיו עשויות לאיים על עוצמתה בשוק. פעולות הממשל כנראה סללו את הדרך לחברות כמו גוגל, יאהו ואפל להיכנס לשוק", אמר דלרחים והוסיף כי "למזלנו, בארה"ב יש במחלקת ההגבלים העסקיים מומחים להצטלבות בין תחרות וטכנולוגיה, שהיו בחזית של אכיפת חוקי ההגבלים העסקיים בתחום ההייטק במשך עשורים".

בסוף דבריו דלרחים אף ציטט את דבריו של הסנטור ג'ון שרמן - שעל שמו נקרא חוק ההגבלים העסקיים האמריקאי המקורי - ואשר אמר כי אם האמריקאים "לא מוכנים להיכנע בפני כוחו של קיסר, אל לנו לקבל אוטוקרט גם בתחום המסחר". מדברים אלו, שמתייחסים לכוחות כלכליים מונופוליסטים, משתמע כי ייתכן שדלרחים מתכוון לנקוט ביד קשה נגד חברות גדולות.

"יש לבחון מה גורם לצמיחת החברה"

דלרחים אמר גם כי בחינה מדוקדקת של השווקים הדיגיטליים היא חשובה בתחומים בהם יש רק חברה או שתיים שהן דומיננטיות, וציין כי נראה שזה המצב בתחומי החיפוש באינטרנט, הרשתות חברתיות, מערכות הפעלה למובייל ולדסקטופ ומכירת ספרים אלקטרוניים. הוא ציין כי "הדבר נכון גם בשוק הפרסום הדיגיטלי, בו רק שתי חברות לוקחות את החלק הארי של ההוצאות על מודעות". לדבריו, "כאשר יש חששות שפרקטיקות עסקיות הן אנטי תחרותיות, אכיפה אפקטיבית של חוקי ההגבלים העסקיים היא הכרחית," וגם בכלכלה הדיגיטלית יש לבחון "האם חברה צומחת בשל חדשנות, מחיר ואיכות טובים משל המתחרים - או בשל פרקטיקות עסקיות לא מאוזנות ואנטי תחרותיות".

דלרחים אף הדגיש כי בשווקים דיגיטליים מסוימים, התחרות היא על תשומת הלב של משתמשים או על קליקים: "אם נבחן את הדינמיקה המסחרית של חיפוש באינטרנט, באותם מושגים שבחנו את דפי הזהב (Yellow pages) שנשלחו לפתח ביתנו לפני דור, לא נוכל להעריך באופן נכון את הפרקטיקות והדינמיקות שיוצרות עוצמה בשוק - ובמקרים מסוימים - עוצמה מונופוליסטית." הוא הסביר כי "כמו המונופולים הישנים, חברות שפועלות בשווקים דיגיטליים לרוב נבנות סביב טכנולוגיה שעליה יש להם זכות קניינית. המצליחות ביותר רוצות לצבור לקוחות ולהשתמש בכוח הרשתות שבנו כדי להוריד את המחירים, כי ככל שיש יותר משתמשים לפלטפורמה מסוימת - היא טובה יותר עבור כל אחד מהמשתמשים." עם זאת, דלרחים הזהיר מכך שניתן גם להשתמש באותו אפקט רשת כדי לייצר חסמי כניסה למתחרים, כפי שעשו AT&T ומיקרוסופט: "כשלחברה יש כוח בשוק צריך לשים לב לעסקאות שמחסלות את התחרות," אמר. הוא ציין כי גם מיזוגים ורכישות מסוימים עשויים להעלות את חשדות הרשות - שתבחן אם מטרתן להפחית את התחרות או ליצור מונופול בניגוד לחוק .

בתוך כך, נראה שמספר מחוקקים דמוקרטיים מחזיקים בעמדה הפוכה לזו של דלרחים, והצהירו שיבחנו מחדש את חוקי ההגבלים העסקיים - כדי לבדוק אם הם עומדים באתגרים החדשים שמציגה הדומיננטיות של ענקיות הטכנולוגיה. יו"ר ועדת בית הנבחרים להגבלים עסקיים, דיוויד סיקליין, אמר בפתיחת שימוע בוועדה השבוע כי "הקונגרס - ולא בתי המשפט, הרשויות או החברות הפרטיות - היה זה שקבע את החוקים, והקונגרס חייב להיות אחראי לקביעה אם הם מתאימים לבעיות התחרות של הכלכלה המודרנית".

בנוסף, הסנאטורית אליזבת' וורן שמתמודדת לנשיאות ארה"ב וקוראת לפירוק ענקיות הטכנולוגיה, אף אמרה השבוע כי על דלרחים להימנע מלהשתתף בחקירות הנוגעות לגוגל ואפל, מאחר שעבד בעבר עבור החברות. וורן התייחסה לעבודתו של דלרחים עבור גוגל ב-2007, כשהחברה הייתה מעוניינת באישור ה-FTC (רשות הסחר הפדרלית) לקניית חברת מודעות האינטרנט DoubleClick, ואמרה כי "הוא לא צריך לפקח על החקירות של לקוחות לשעבר ששילמו לו עשרות אלפי דולרים עבור מאמצי לובי מול הממשל הפדרלי". 

עוד כתבות

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

תיקון והתנצלות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום