גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רגולטור אמריקאי: "חוקי ההגבלים העסקיים מתאימים גם לכלכלה הדיגיטלית"

מקאן דלרחים, האחראי על הגבלים עסקיים במחלקת המשפטים של ארה"ב, נשא אמש נאום וידאו בכנס באוניברסיטת ת"א ● בהתייחסות ראשונה מאז הדיווחים על חקירות נגד ענקיות הטכנולוגיה, אמר דלרחים: "איכות מופחתת היא סוג של פגיעה בתחרות, וגם פרטיות יכולה להיות ממד חשוב של איכות"

מקאן דלרחים / צילום: לוסי ניקולסון, רויטרס
מקאן דלרחים / צילום: לוסי ניקולסון, רויטרס

האם חוקי ההגבלים העסקיים הקיימים מאפשרים לרסן את ענקיות הטכנולוגיה? בניגוד לעמדת חלק מהמומחים, התובע הבכיר האחראי על הגבלים עסקיים במחלקת המשפטים של ארה"ב (Assistant Attorney General), מקאן דלרחים (Makan Delrahim), סבור שכן.

"יש ברשותנו כלים לאכוף את חוקי ההגבלים העסקיים של ארה"ב גם במקרים המערבים טכנולוגיות דיגיטליות. החוקים גמישים מספיק כדי להחיל אותם על שווקים ישנים וחדשים", אמר דלרחים בנאום וידיאו שנשא אמש (ג') בכנס באוניברסיטת תל אביב העוסק בהגבלים עסקיים ובכלכלה הדיגיטלית.

"מי שאומר שאנחנו צריכים חוקים חדשים או מתוקנים צריך להסתכל על ההיסטוריה. החששות של ארה"ב ממונופולים עתיקים יותר מהחוקה עצמה", הוסיף דלרחים. זוהי הפעם הראשונה בה דיבר דלרחים באופן ציבורי, מאז שדווח כי המחלקה להגבלים עסקיים תנהל חקירה נגד חברת גוגל.

כדי לבסס את טענתו, דלרחים הדגים כיצד החוק האמריקאי מסוגל להתמודד עם מציאות כלכלית משתנה ועם פיתוחים חדשניים, באמצעות שורה של מקרים היסטוריים בהם ארה"ב פעלה נגד מונופולים, והשווה ביניהם לבין הכלכלה הדיגיטלית.

הוא אמר כי החוקים מכסים אלמנטים נוספים של תחרות - מעבר לשמירה על מחיר נמוך עבור הצרכן - ואף ציין מספר שווקים דיגיטליים בהם שולטת היום רק שחקנית דומיננטית אחת או שתיים.

"המחיר לבדו לא נותן תמונה מלאה של הדינמיקות בשוק"

בין היתר ציין דלרחים את פירוק חברת סטנדרט אויל המונופוליסטית ל-34 חברות, ואמר כי "הייתה לה טכנולוגיה שעליה הוציאה פטנטים, והיא עלתה בתקופה של שינוי מהיר בשל המהפכה התעשייתית השנייה. היא הדגישה את הערך של נפט עבור צרכנים בדרכים מהפכניות ובלתי צפויות". עוד הוסיף כי "ניתן למצוא הקבלות מעניינות בין אותן נסיבות להיום. אנחנו חיים בזמנים בהם צרכנים מודעים יותר לכוחה של דאטה דיגיטלית, ויש מי שיגידו שהיא תביא למהפכה התעשייתית הבאה".

דלרחים אמר בנאומו כי בניגוד למה שטוענים אנשים שקוראים לשנות את חוקי ההגבלים העסקיים, החוקים לא מתייחסים רק לשמירה על מחירים נמוכים - אלא גם לממדים נוספים של תחרות. "המחיר לבדו לא נותן תמונה מלאה של הדינמיקות בשוק, בעיקר בשווקים דיגיטליים. אי אפשר להתלונן על מחירים של גוגל או אמזון", אמר, והסביר כי "אלמנטים נוספים של תחרות כוללים הגנה על חדשנות, ואיכות המוצרים השירותים. איכות מופחתת היא סוג של פגיעה בתחרות. גם פרטיות יכולה להיות ממד חשוב של איכות, ולהגנה על התחרות יכולות להיות השפעות על הגנה על הדאטה ועל הפרטיות," אמר.

בהתייחסותו לסטנדרט אויל, ציין דלרחים שהחברה פורקה על אף שצרכנים נהנו ממחירים נמוכים יותר במהלך שיא השליטה שלה בשוק, ואמר כי כמו ענקיות הטכנולוגיה היום, סטנדרט אויל פיתחה פטנטים חשובים - אך החדשנות שלה האטה כשהפכה למונופוליסטית.

דלרחים התייחס גם לפירוק חברת התקשורת AT&T, ואמר כי החברה צמחה בשל המצאת הטלפון כשהחלה להתקין רשתות טלפונים ולרכוש מתחרות מקומיות. "היא הייתה דוגמה מוקדמת לאפקט רשת (הערך שהמשתמש במוצר מעניק עבור משתמשים אחרים), מאחר שקנתה מתחרים מקומיים וסירבה לחבר לקווים שלה תעבורה עצמאית, כך שללקוחות היה ערך רב יותר בעבודה עמה." דלרחים ציין כי ב-1914 - בעקבות תביעה של הממשל - החברה התחייבה להרשות לחברות עצמאיות להשתמש ברשת שלה ולא לרכוש חברות נוספות ללא רשות הממשל, אולם חברות עצמאיות למעשה התלוננו על אותו הסכם - שמנע מהן להימכר ל-AT&T בתנאים מיטיבים. "זה מזכיר סטארט-אפים שרוצים אקזיט כשיירכשו ע"י חברה גדולה", הסביר.

מקרה שלישי אליו התייחס דלרחים, הוא כשארה"ב האשימה את חברת מיקרוסופט בכך שהיא מתחזקת מונופול לא חוקי בשוק המחשבים האישיים, על ידי כך שמנעה מיצרני ציוד ומצרכנים להתקין תוכנות אלטרנטיביות כמו נטסקייפ, במקום הדפדפן אינטרנט אקספלורר. "בית המשפט קבע שמיקרוסופט פעלה לשמר את המונופול שלה מול תוכנות כמו נטסקייפ, שהיו עשויות לאיים על עוצמתה בשוק. פעולות הממשל כנראה סללו את הדרך לחברות כמו גוגל, יאהו ואפל להיכנס לשוק", אמר דלרחים והוסיף כי "למזלנו, בארה"ב יש במחלקת ההגבלים העסקיים מומחים להצטלבות בין תחרות וטכנולוגיה, שהיו בחזית של אכיפת חוקי ההגבלים העסקיים בתחום ההייטק במשך עשורים".

בסוף דבריו דלרחים אף ציטט את דבריו של הסנטור ג'ון שרמן - שעל שמו נקרא חוק ההגבלים העסקיים האמריקאי המקורי - ואשר אמר כי אם האמריקאים "לא מוכנים להיכנע בפני כוחו של קיסר, אל לנו לקבל אוטוקרט גם בתחום המסחר". מדברים אלו, שמתייחסים לכוחות כלכליים מונופוליסטים, משתמע כי ייתכן שדלרחים מתכוון לנקוט ביד קשה נגד חברות גדולות.

"יש לבחון מה גורם לצמיחת החברה"

דלרחים אמר גם כי בחינה מדוקדקת של השווקים הדיגיטליים היא חשובה בתחומים בהם יש רק חברה או שתיים שהן דומיננטיות, וציין כי נראה שזה המצב בתחומי החיפוש באינטרנט, הרשתות חברתיות, מערכות הפעלה למובייל ולדסקטופ ומכירת ספרים אלקטרוניים. הוא ציין כי "הדבר נכון גם בשוק הפרסום הדיגיטלי, בו רק שתי חברות לוקחות את החלק הארי של ההוצאות על מודעות". לדבריו, "כאשר יש חששות שפרקטיקות עסקיות הן אנטי תחרותיות, אכיפה אפקטיבית של חוקי ההגבלים העסקיים היא הכרחית," וגם בכלכלה הדיגיטלית יש לבחון "האם חברה צומחת בשל חדשנות, מחיר ואיכות טובים משל המתחרים - או בשל פרקטיקות עסקיות לא מאוזנות ואנטי תחרותיות".

דלרחים אף הדגיש כי בשווקים דיגיטליים מסוימים, התחרות היא על תשומת הלב של משתמשים או על קליקים: "אם נבחן את הדינמיקה המסחרית של חיפוש באינטרנט, באותם מושגים שבחנו את דפי הזהב (Yellow pages) שנשלחו לפתח ביתנו לפני דור, לא נוכל להעריך באופן נכון את הפרקטיקות והדינמיקות שיוצרות עוצמה בשוק - ובמקרים מסוימים - עוצמה מונופוליסטית." הוא הסביר כי "כמו המונופולים הישנים, חברות שפועלות בשווקים דיגיטליים לרוב נבנות סביב טכנולוגיה שעליה יש להם זכות קניינית. המצליחות ביותר רוצות לצבור לקוחות ולהשתמש בכוח הרשתות שבנו כדי להוריד את המחירים, כי ככל שיש יותר משתמשים לפלטפורמה מסוימת - היא טובה יותר עבור כל אחד מהמשתמשים." עם זאת, דלרחים הזהיר מכך שניתן גם להשתמש באותו אפקט רשת כדי לייצר חסמי כניסה למתחרים, כפי שעשו AT&T ומיקרוסופט: "כשלחברה יש כוח בשוק צריך לשים לב לעסקאות שמחסלות את התחרות," אמר. הוא ציין כי גם מיזוגים ורכישות מסוימים עשויים להעלות את חשדות הרשות - שתבחן אם מטרתן להפחית את התחרות או ליצור מונופול בניגוד לחוק .

בתוך כך, נראה שמספר מחוקקים דמוקרטיים מחזיקים בעמדה הפוכה לזו של דלרחים, והצהירו שיבחנו מחדש את חוקי ההגבלים העסקיים - כדי לבדוק אם הם עומדים באתגרים החדשים שמציגה הדומיננטיות של ענקיות הטכנולוגיה. יו"ר ועדת בית הנבחרים להגבלים עסקיים, דיוויד סיקליין, אמר בפתיחת שימוע בוועדה השבוע כי "הקונגרס - ולא בתי המשפט, הרשויות או החברות הפרטיות - היה זה שקבע את החוקים, והקונגרס חייב להיות אחראי לקביעה אם הם מתאימים לבעיות התחרות של הכלכלה המודרנית".

בנוסף, הסנאטורית אליזבת' וורן שמתמודדת לנשיאות ארה"ב וקוראת לפירוק ענקיות הטכנולוגיה, אף אמרה השבוע כי על דלרחים להימנע מלהשתתף בחקירות הנוגעות לגוגל ואפל, מאחר שעבד בעבר עבור החברות. וורן התייחסה לעבודתו של דלרחים עבור גוגל ב-2007, כשהחברה הייתה מעוניינת באישור ה-FTC (רשות הסחר הפדרלית) לקניית חברת מודעות האינטרנט DoubleClick, ואמרה כי "הוא לא צריך לפקח על החקירות של לקוחות לשעבר ששילמו לו עשרות אלפי דולרים עבור מאמצי לובי מול הממשל הפדרלי". 

עוד כתבות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן