גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רגולטור אמריקאי: "חוקי ההגבלים העסקיים מתאימים גם לכלכלה הדיגיטלית"

מקאן דלרחים, האחראי על הגבלים עסקיים במחלקת המשפטים של ארה"ב, נשא אמש נאום וידאו בכנס באוניברסיטת ת"א ● בהתייחסות ראשונה מאז הדיווחים על חקירות נגד ענקיות הטכנולוגיה, אמר דלרחים: "איכות מופחתת היא סוג של פגיעה בתחרות, וגם פרטיות יכולה להיות ממד חשוב של איכות"

מקאן דלרחים / צילום: לוסי ניקולסון, רויטרס
מקאן דלרחים / צילום: לוסי ניקולסון, רויטרס

האם חוקי ההגבלים העסקיים הקיימים מאפשרים לרסן את ענקיות הטכנולוגיה? בניגוד לעמדת חלק מהמומחים, התובע הבכיר האחראי על הגבלים עסקיים במחלקת המשפטים של ארה"ב (Assistant Attorney General), מקאן דלרחים (Makan Delrahim), סבור שכן.

"יש ברשותנו כלים לאכוף את חוקי ההגבלים העסקיים של ארה"ב גם במקרים המערבים טכנולוגיות דיגיטליות. החוקים גמישים מספיק כדי להחיל אותם על שווקים ישנים וחדשים", אמר דלרחים בנאום וידיאו שנשא אמש (ג') בכנס באוניברסיטת תל אביב העוסק בהגבלים עסקיים ובכלכלה הדיגיטלית.

"מי שאומר שאנחנו צריכים חוקים חדשים או מתוקנים צריך להסתכל על ההיסטוריה. החששות של ארה"ב ממונופולים עתיקים יותר מהחוקה עצמה", הוסיף דלרחים. זוהי הפעם הראשונה בה דיבר דלרחים באופן ציבורי, מאז שדווח כי המחלקה להגבלים עסקיים תנהל חקירה נגד חברת גוגל.

כדי לבסס את טענתו, דלרחים הדגים כיצד החוק האמריקאי מסוגל להתמודד עם מציאות כלכלית משתנה ועם פיתוחים חדשניים, באמצעות שורה של מקרים היסטוריים בהם ארה"ב פעלה נגד מונופולים, והשווה ביניהם לבין הכלכלה הדיגיטלית.

הוא אמר כי החוקים מכסים אלמנטים נוספים של תחרות - מעבר לשמירה על מחיר נמוך עבור הצרכן - ואף ציין מספר שווקים דיגיטליים בהם שולטת היום רק שחקנית דומיננטית אחת או שתיים.

"המחיר לבדו לא נותן תמונה מלאה של הדינמיקות בשוק"

בין היתר ציין דלרחים את פירוק חברת סטנדרט אויל המונופוליסטית ל-34 חברות, ואמר כי "הייתה לה טכנולוגיה שעליה הוציאה פטנטים, והיא עלתה בתקופה של שינוי מהיר בשל המהפכה התעשייתית השנייה. היא הדגישה את הערך של נפט עבור צרכנים בדרכים מהפכניות ובלתי צפויות". עוד הוסיף כי "ניתן למצוא הקבלות מעניינות בין אותן נסיבות להיום. אנחנו חיים בזמנים בהם צרכנים מודעים יותר לכוחה של דאטה דיגיטלית, ויש מי שיגידו שהיא תביא למהפכה התעשייתית הבאה".

דלרחים אמר בנאומו כי בניגוד למה שטוענים אנשים שקוראים לשנות את חוקי ההגבלים העסקיים, החוקים לא מתייחסים רק לשמירה על מחירים נמוכים - אלא גם לממדים נוספים של תחרות. "המחיר לבדו לא נותן תמונה מלאה של הדינמיקות בשוק, בעיקר בשווקים דיגיטליים. אי אפשר להתלונן על מחירים של גוגל או אמזון", אמר, והסביר כי "אלמנטים נוספים של תחרות כוללים הגנה על חדשנות, ואיכות המוצרים השירותים. איכות מופחתת היא סוג של פגיעה בתחרות. גם פרטיות יכולה להיות ממד חשוב של איכות, ולהגנה על התחרות יכולות להיות השפעות על הגנה על הדאטה ועל הפרטיות," אמר.

בהתייחסותו לסטנדרט אויל, ציין דלרחים שהחברה פורקה על אף שצרכנים נהנו ממחירים נמוכים יותר במהלך שיא השליטה שלה בשוק, ואמר כי כמו ענקיות הטכנולוגיה היום, סטנדרט אויל פיתחה פטנטים חשובים - אך החדשנות שלה האטה כשהפכה למונופוליסטית.

דלרחים התייחס גם לפירוק חברת התקשורת AT&T, ואמר כי החברה צמחה בשל המצאת הטלפון כשהחלה להתקין רשתות טלפונים ולרכוש מתחרות מקומיות. "היא הייתה דוגמה מוקדמת לאפקט רשת (הערך שהמשתמש במוצר מעניק עבור משתמשים אחרים), מאחר שקנתה מתחרים מקומיים וסירבה לחבר לקווים שלה תעבורה עצמאית, כך שללקוחות היה ערך רב יותר בעבודה עמה." דלרחים ציין כי ב-1914 - בעקבות תביעה של הממשל - החברה התחייבה להרשות לחברות עצמאיות להשתמש ברשת שלה ולא לרכוש חברות נוספות ללא רשות הממשל, אולם חברות עצמאיות למעשה התלוננו על אותו הסכם - שמנע מהן להימכר ל-AT&T בתנאים מיטיבים. "זה מזכיר סטארט-אפים שרוצים אקזיט כשיירכשו ע"י חברה גדולה", הסביר.

מקרה שלישי אליו התייחס דלרחים, הוא כשארה"ב האשימה את חברת מיקרוסופט בכך שהיא מתחזקת מונופול לא חוקי בשוק המחשבים האישיים, על ידי כך שמנעה מיצרני ציוד ומצרכנים להתקין תוכנות אלטרנטיביות כמו נטסקייפ, במקום הדפדפן אינטרנט אקספלורר. "בית המשפט קבע שמיקרוסופט פעלה לשמר את המונופול שלה מול תוכנות כמו נטסקייפ, שהיו עשויות לאיים על עוצמתה בשוק. פעולות הממשל כנראה סללו את הדרך לחברות כמו גוגל, יאהו ואפל להיכנס לשוק", אמר דלרחים והוסיף כי "למזלנו, בארה"ב יש במחלקת ההגבלים העסקיים מומחים להצטלבות בין תחרות וטכנולוגיה, שהיו בחזית של אכיפת חוקי ההגבלים העסקיים בתחום ההייטק במשך עשורים".

בסוף דבריו דלרחים אף ציטט את דבריו של הסנטור ג'ון שרמן - שעל שמו נקרא חוק ההגבלים העסקיים האמריקאי המקורי - ואשר אמר כי אם האמריקאים "לא מוכנים להיכנע בפני כוחו של קיסר, אל לנו לקבל אוטוקרט גם בתחום המסחר". מדברים אלו, שמתייחסים לכוחות כלכליים מונופוליסטים, משתמע כי ייתכן שדלרחים מתכוון לנקוט ביד קשה נגד חברות גדולות.

"יש לבחון מה גורם לצמיחת החברה"

דלרחים אמר גם כי בחינה מדוקדקת של השווקים הדיגיטליים היא חשובה בתחומים בהם יש רק חברה או שתיים שהן דומיננטיות, וציין כי נראה שזה המצב בתחומי החיפוש באינטרנט, הרשתות חברתיות, מערכות הפעלה למובייל ולדסקטופ ומכירת ספרים אלקטרוניים. הוא ציין כי "הדבר נכון גם בשוק הפרסום הדיגיטלי, בו רק שתי חברות לוקחות את החלק הארי של ההוצאות על מודעות". לדבריו, "כאשר יש חששות שפרקטיקות עסקיות הן אנטי תחרותיות, אכיפה אפקטיבית של חוקי ההגבלים העסקיים היא הכרחית," וגם בכלכלה הדיגיטלית יש לבחון "האם חברה צומחת בשל חדשנות, מחיר ואיכות טובים משל המתחרים - או בשל פרקטיקות עסקיות לא מאוזנות ואנטי תחרותיות".

דלרחים אף הדגיש כי בשווקים דיגיטליים מסוימים, התחרות היא על תשומת הלב של משתמשים או על קליקים: "אם נבחן את הדינמיקה המסחרית של חיפוש באינטרנט, באותם מושגים שבחנו את דפי הזהב (Yellow pages) שנשלחו לפתח ביתנו לפני דור, לא נוכל להעריך באופן נכון את הפרקטיקות והדינמיקות שיוצרות עוצמה בשוק - ובמקרים מסוימים - עוצמה מונופוליסטית." הוא הסביר כי "כמו המונופולים הישנים, חברות שפועלות בשווקים דיגיטליים לרוב נבנות סביב טכנולוגיה שעליה יש להם זכות קניינית. המצליחות ביותר רוצות לצבור לקוחות ולהשתמש בכוח הרשתות שבנו כדי להוריד את המחירים, כי ככל שיש יותר משתמשים לפלטפורמה מסוימת - היא טובה יותר עבור כל אחד מהמשתמשים." עם זאת, דלרחים הזהיר מכך שניתן גם להשתמש באותו אפקט רשת כדי לייצר חסמי כניסה למתחרים, כפי שעשו AT&T ומיקרוסופט: "כשלחברה יש כוח בשוק צריך לשים לב לעסקאות שמחסלות את התחרות," אמר. הוא ציין כי גם מיזוגים ורכישות מסוימים עשויים להעלות את חשדות הרשות - שתבחן אם מטרתן להפחית את התחרות או ליצור מונופול בניגוד לחוק .

בתוך כך, נראה שמספר מחוקקים דמוקרטיים מחזיקים בעמדה הפוכה לזו של דלרחים, והצהירו שיבחנו מחדש את חוקי ההגבלים העסקיים - כדי לבדוק אם הם עומדים באתגרים החדשים שמציגה הדומיננטיות של ענקיות הטכנולוגיה. יו"ר ועדת בית הנבחרים להגבלים עסקיים, דיוויד סיקליין, אמר בפתיחת שימוע בוועדה השבוע כי "הקונגרס - ולא בתי המשפט, הרשויות או החברות הפרטיות - היה זה שקבע את החוקים, והקונגרס חייב להיות אחראי לקביעה אם הם מתאימים לבעיות התחרות של הכלכלה המודרנית".

בנוסף, הסנאטורית אליזבת' וורן שמתמודדת לנשיאות ארה"ב וקוראת לפירוק ענקיות הטכנולוגיה, אף אמרה השבוע כי על דלרחים להימנע מלהשתתף בחקירות הנוגעות לגוגל ואפל, מאחר שעבד בעבר עבור החברות. וורן התייחסה לעבודתו של דלרחים עבור גוגל ב-2007, כשהחברה הייתה מעוניינת באישור ה-FTC (רשות הסחר הפדרלית) לקניית חברת מודעות האינטרנט DoubleClick, ואמרה כי "הוא לא צריך לפקח על החקירות של לקוחות לשעבר ששילמו לו עשרות אלפי דולרים עבור מאמצי לובי מול הממשל הפדרלי". 

עוד כתבות

מפעל ''רשף טכנולוגיות'' בשדרות / צילום: דוברות משרד הביטחון

יצרנית המרעומים רשף תונפק לפי שווי של 4.3 מיליארד שקל – גופים זרים ישתתפו

חברת ארית מערכות, בניהולו של חיים שטפלר, מנפיקה את חברת הבת שלה רשף טכנולוגיות לפי שווי של 4.3 מיליארד שקל ● לגלובס נודע כי גופים זרים צפויים להשתתף בהנפקה

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

בהנחה משמעותית: וויז שכרה את הקומות העליונות במגדל לנדמרק 2 בת"א

וויז, שממוקמת כיום במגדל רחוב דובנוב בת"א, שכרה את הקומות העליונות במבנה שבמתחם שרונה ● את השטח היא השיגה בהנחה משמעותית, תודות למו"מ שניהל המשקיע הראשון בחברה, גילי רענן

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

בריאות, טכנולוגיה ושווקים מתעוררים: ההמלצות של ענקית קרנות הסל מוול סטריט

בסטייט סטריט, שמנהלת נכסים פיננסיים בסך 5.4 טריליון דולר, מאמינים ב־AI, כולל הזדמנויות השקעה במדינות אסיה, וממליצים גם על מניות הבריאות והפיננסים ● מנהל הפעילות בישראל: "ההשקעות בבינה מלאכותית עדיין נמוכות, בהשוואה למהפכות אחרות בהיסטוריה העולמית"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב; מניות הבנייה נופלות, ארית תעשיות צוללת

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.6% ● וול סטריט ננעלה אתמול בעליות, על אף דוח התעסוקה של ADP, שהצביע על ירידה חדה ומפתיעה בכמות המועסקים ● מחירי הנפט עולים על רקע דשדוש המגעים לסיום מלחמת רוסיה-אוקראינה ● וגם: המניה הקטנה בתחום ה-AI שמכה את השוק, עם עלייה של 180% מתחילת השנה

דונלד טראמפ וקווין האסט / צילום: Reuters, Brian Snyder

המרוץ הוכרע? טראמפ ביטל ראיונות עם המועמדים ליו"ר הפד ואותת מי היורש

הממשל האמריקאי היה צריך לקיים השבוע שורת שיחות עם המועמדים לתפקיד יו"ר הבנק המרכזי, אך ביטל אותן ברגע האחרון ● "בדקנו 10 שמות, אבל צמצמנו אותם לאחד", הצהיר השבוע טראמפ ● ההערכה: היועץ הכלכלי הוותיק של הנשיא, קווין האסט, צפוי להיבחר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות ומצפה להורדת ריבית; מיקרוסופט איבדה גובה

הנאסד"ק עלה בכ-0.2%, הדאו ג'ונס התחזק בכ-0.9% ● דוח התעסוקה של ADP העיד על האטה מפתיעה, עם ירידה של 32 אלף במספר המועסקים בנובמבר ● מניית מיקרוסופט ירדה בכ-2.5%, בעקבות דיווח על כך שקיצצה את מכסות המכירה שלה לתוכנות AI ● יום המסחר באירופה ננעל במגמה מעורבת, הדאקס נסחר ביציבות ● הניקיי טיפס בכ-1.1% ● הביטקוין נסחר ביותר מ-93 אלף דולר

17 מניות בת"א זינקו ביותר מ-100%. האם יגיע גל מימושים לפני סוף השנה?

סוף השנה האזרחית מייצר באופן מסורתי פעילות מוגברת בשוק ההון, כשמשקיעים מתאימים את התיק לקראת השנה הקרובה ● בבורסה בת"א העריכו השבוע כי לאחר שנת שיא בשוק המניות המקומי, משקיעים עשויים לנצל את דצמבר "למימוש רווחים", גם לצורך קיזוז מס ● בשוק חלוקים

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; בורסת טוקיו זינקה בכ-2.4%, בהובלת מניות הטכנולוגיה

הדאקס קופץ בכ-0.8% ● העליות ביפן באות על רקע התגברות הציפיות להורדת ריבית בארה"ב בשבוע הבא ● וול סטריט ננעלה אתמול בעליות, על אף דוח התעסוקה של ADP, שהצביע על ירידה חדה ומפתיעה בכמות המועסקים ● הביטקוין נסחר ביציבות סביב מחיר של 93 אלף דולר ● מחירי הנפט רושמים עליות

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ’ / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

שר האוצר מציג את תקציב 2026: "יהיה מס על בנקים. הוא יהיה קבוע וגדול"

שעות לפני ההצבעה על הצעת התקציב בממשלה, מערכת הביטחון והאוצר עדיין חלוקים על תקציב הביטחון השוטף וההתמודדות עם האיום האיראני ● נתניהו מבקש עוגן תקציבי לעשור קדימה, שמקבע את המסגרת ומצמצם תקציבים אזרחיים ● עוד ברקע: רפורמות במחלוקת, מאבקים מול שרים והסתדרות מוחלשת

מגדל אפשטיין / הדמיה: משרד האדריכלים AS+GG

בורג’ חליפה של ירושלים: התוכנית אושרה, המחלוקת נשארה

מגדל מתחם D.V. Ivory, המכונה "בורג' חליפה", אושר לאחרונה ע"י רוב חברי ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה ● אולם אחד מהם, בדעת מיעוט, כתב כי מדובר במגדל שאינו תורם דבר לציבור ● שלוש הערות על השאלות שעולות מאישור הפרויקט

פרידה עבאס-יוסף / צילום: ענבל מרמרי

"החברות המונפקות הן קטנות יחסית ועם גישה מוגבלת למימון": מנהלת מחלקת הנדל"ן ברשות ני"ע בראיון

ראש תחום נדל"ן ברשות ניירות ערך, פרידה עבאס־יוסף, מתארת כיצד מחנק המימון, המינוף הגבוה והעלאת הריבית הובילו לשנת שיא בהנפקות, ומבהירה כי הרשות תתעקש על גילוי מלא של המצב הפיננסי של החברות וצפויה אף להחמיר את ההנחיות

פאנליים סולריים על שטחים חקלאיים / צילום: תמר מצפי

לראשונה: מינהל התכנון עוקף רשות מקומית ונותן היתר בנייה

רשות הרישוי הארצית הוציאה לראשונה היתר בנייה, לאחר שהמועצה האזורית הגלבוע סירבה לאשר הקמת שדה סולארי בתחומה למרות הוראות ועדת הערר ● מדובר בשימוש תקדימי בסמכויות שקיבלה הרשות השנה, במסגרת מהלך שמטרתו להסיר חסמים תכנוניים ● האם נראה בקרוב שינוי כיוון גם בתחום הבנייה למגורים?

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך תשפיע הורדת הריבית על הקרנות הכספיות? התשובה של צבי סטפק

קרנות הנאמנות הכספיות חוו בארבע השנים האחרונות זינוק אדיר בנכסיהן - כמה מזה קשור לרמת הריבית במשק, והאם כעת האטרקטיביות שלהן תפחת? ● עוד מיתוסים שחשוב לבחון: האם רק דמי הניהול מבחינים בין הקרנות, ומה פוטנציאל הצמיחה על חשבון הפיקדונות בבנקים​

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

האוצר נסוג: הגבלות יצוא הגז הוצאו מחוק ההסדרים בעקבות התנגדות משרד האנרגיה

המהלך הדרמטי של האוצר להגבלת יצוא הגז, שנועד לעודד תחרות מקומית ולהאריך את חיי המאגרים, ירד מחוק ההסדרים לאחר שמשרד האנרגיה סירב לקדם שינוי מחוץ לוועדת דיין ● כעת המשרדים יידרשו להגיע לפשרה בתוך הוועדה עצמה ולא במסגרת התקציב

חיילי צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הצעת התיווך של המל"ל: תקציב הביטחון יעמוד על 118 מיליארד שקל?

במסגרת הדיונים הקדחתניים שמתקיימים בין משרד האוצר למערכת הביטחון, לגלובס נודע כי המל"ל הציע שתקציב הביטחון יעמוד ב-2026 על 118 מיליארד שקל ● הדרישות של מערכת הביטחון עומדות על 144 מיליארד שקל, בעוד האוצר מכוון לאזור ה-90 מיליארד ● האם הצדדים יצליחו להתפשר?

ד''ר יפעת בן חי שגב / צילום: איל יצהר

ד"ר יפעת בן חי שגב עוזבת את חדשות 13, אך הפלונטר עדיין לא הותר

דירקטוריון חדשות 13 מתנהל זה זמן רב ללא יכולת הכרעה, בשל דד-לוק שיצרו שניים מחבריה ● ההתפטרות העכשווית עשויה לפתור זאת ולהוביל למינוי מנכ"לית קבועה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

למה מניית ארית מתרסקת אחרי שהודיעה על הנפקת החברה הבת?

מניית ארית תעשיות צוללת בבורסה ביותר מ-16% לאחר ההחלטה להנפיק לציבור את החברה הבת רשף ● ארית מציעה להנפיק את רשף בשווי נמוך משמעותית מהשווי של חברת ההחזקות עצמה, בניגוד למקובל בשוק ● אנליסט מסביר: "השוק התאים את התמחור לכזה של חברת החזקות"

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

רשות ני"ע אוסרת על שיווק פיקדון ה-S&P 500 של לאומי

בהמשך לחשיפת גלובס, בנק לאומי החליט לעצור את שיווק הפיקדון המובנה של לאומי, אשר עורר התנגדות עזה מצד קרנות הנאמנות ● ברשות צפויים לפרסם בתקופה הקרובה נייר עמדה המסדיר את המגבלות החלות על המוצרים המובנים

מאיה ורטהיימר בקמפיין יד2 / צילום: צילום מסך יוטיוב

תקציב הפרסום של יד2 עובר למקאן תל אביב

בשמונה השנים האחרונות טופל תקציב יד2 בראובני-פרידן, והחל מ-2026 הוא יעבור למשרד פרסום חדש ● השבוע נמכרה פלטפורמת היד השנייה לקרן אייפקס העולמית תמורת 3.1 מיליארד שקל

שר המשפטים, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בג"ץ פסל את המינוי, לוין תקף: "מיירטים בזה אחר זה את מינוי השופטים"

בית המשפט העליון פסל היום את החלטת שר המשפטים להטיל על השופט בדימוס יוסף בן-חמו את הפיקוח על חקירת הדלפת הסרטון משדה תימן ● לשיטתם, בן-חמו אינו עונה על הגדרת "עובד מדינה בכיר" ● מה אמר לוין ולאן ממשיכים מכאן?