גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי ילדה טובה: "כשלקוח צועק עלייך ומשפיל אותך ומביא אותך לסף דמעות, זה מקום נמוך"

ריצוי יתר עלול לגרום לנו לקחת על עצמנו מטלות שאנחנו לא רוצים, להסכים לניצול וחוסר הוגנות כלפינו ● יכולת הריצוי שלה כל-כך הצליחה, שבאו לה המון לקוחות מרוצים, ושגשוג עסקי ● ואז קרה לה הדבר שתקע אותה: הקידום ● "העבודה הפכה להיות אני. הלקוחות הפכו להיות אני". טשטוש הגבולות הוא מוחלט

ורד רמון ריבלין / צילום: ענבל מרמרי
ורד רמון ריבלין / צילום: ענבל מרמרי

בקושי הצלחתי להוציא אותה מהמיטה בשבת בבוקר. דחקתי בה לעשות איתי ספורט. המראה המסוגף שלה הוא לא הטריגר שידחוף אותה להתאמן. אבל אמרתי לה שזה חשוב ממש לזרימת הדם, ולבריאות שלה. ובכלל, ככה נוכל לדבר תוך כדי.

בזמן האחרון עובר עליה משהו. היא משפצת את הבית, ובינתיים עברה לגור עם משפחתה בבית הוריה. פתאום היא מגלה איך נראים חיים אלטרנטיביים.

"אני אכולת קנאה, אני מקנאה באמא שלי", היא אומרת ברצינות, ואני צוחקת והודפת אותה קדימה, שתאיץ מהירות. "אני רואה אותה לוקחת את הזמן שלה. היא יורדת לקנות ירקות בנחת, ונפגשת עם החברות, ונוסעת לטייל, ולומדת. הזמן הוא ש ל ה", היא מתיזה את ההברות בהדגשה. וכל הברה נושאת עליה משקולת של כאב.

מכירים את האנשים שקמים בבוקר כדי לרצות את הסביבה? זאת היא. ככה גם התחברתי אליה. עבדתי מולה פעם והתקשרתי לכעוס, בידיעה שזו הולכת להיות התלקחות הדדית. אבל היא נתנה קונטרה בכזה קול רגוע ומפייס. ובכלל לא משנה מה היא אמרה, היא עשתה את זה כזה טוב. כמה סשנים אחר-כך, כבר נהיינו חברות.

היום אני יודעת להגיד שזה עובד בשבילה, היא יודעת לְרַצות. אבל זהו, שיכולת הריצוי שלה כל-כך אפקטיבית, שבאו לה המון לקוחות מרוצים, ולקוחות חוזרים, ושגשוג עסקי. ואז זה קרה לה: היא הגיעה לראש הפירמה. היא הבוסית עכשיו, והיא בצרות.

כל העומס הזה רובץ עליה. והלקוחות מרגישים שאם הכסף שלהם מושקע בה, היא צריכה לספק את הסחורה. היא הפכה להיות הסחורה. "כשלקוח צועק עלייך ומשפיל אותך ומביא אותך לסף דמעות, זה מקום נמוך. אז אני מסתכלת על אמא שלי בקנאה. היציאה שלה לפנסיה נראית כמו השחרור הגדול. היא גילתה את החיים".

אפילו אני, שמטיפה להארכת חיי העבודה לגיל מתקדם ככל שאפשר, נכבשת ברומנטיזציה שבה היא משרטטת את החיים שאחרי העבודה. זה נראה לה קיום אוטופי. הזמן שלה, היא מבינה עכשיו, לא באמת שלה. היא הולכת כפופה תחת עול המשימות שהיא חייבת למלא בו-זמנית. היא, הקרייריסטית הקיצונית, פתאום רק רוצה את סל הירקות שברי-המזל זוכים לבחור בנחת אצל הירקן. לא קידום, לא העלאה בשכר. הכי קטן, הכי לאט.

"העבודה הפכה להיות אני. הלקוחות הפכו להיות אני". טשטוש הגבולות הוא מוחלט. עיסה אחת דביקה שבה היא כבר לא יודעת איפה היא נגמרת, ומתחיל האחר.

לריצוי יש ערך הישרדותי, אבל ריצוי יתר עלול לגרום לנו לקחת על עצמנו מטלות שאנחנו לא רוצים, להסכים לניצול וחוסר הוגנות כלפינו, לא להיות מסוגלים להציב גבולות. "אין אני", היא קודרת, "ה'אני' רק ממלא משימות עבור אחרים, ששואבים את כל הלו"ז שלי, את המוח שלי, ולכן גם אין אותי". מריונטה. אז מה אם משלמים לה המון, היא כבר לא מצליחה ליהנות מזה. הריצוי שהביא אותה עד הלום, הוא בדיוק מה שננעץ בה חד בבטן, גומר אותה.

בכל סדנת מוטיבציה יטילו עלינו לפני הכול להציב יעדים שאנחנו רוצים להשיג, כאלה שיגרמו לנו לחרוג מעצמנו בענק. לקרוע את עצמנו כדי שנגיע להישג שיא, שלא חלמנו. שנים הייתה לי נטייה מוגזמת לחשוב במונחי עשייה, לא במונחים של ליהנות מלהיות. פשוט להיות. תוכנתתי לחיות בריצה מתמדת לעבר יעדים עתידיים מתוך תחושה שחסר לי משהו. תמיד חסר משהו. וכמה שאני לא עושה, זה אף פעם לא מספיק. אז הלו"ז סמיך וצמיגי וחרוך, אין אוויר.

הנזיר הבודהיסטי תיך נאת האן, שכתב את 'אמנות החיים', מדבר על אמנות העצירה. כשאנחנו מבינים שכבר יש לנו די. עכשיו. כל מי שמתרגל 'מיינדפולנס' מכיר את הקסם הזה שקורה כשאנחנו מתפנים לחיים ברגע הזה. כשאנחנו שמים את הקשב שלנו בפעולות הכי פרוזאיות שאנחנו עושים. אפילו בנשימה. בעיקר בנשימה. לעצור, לנשום, להירגע. יש דברים כל כך יפים, שאנחנו חולפים על פניהם כל יום בהיסח הדעת. אף פעם לא ראינו אותם ממש, כי כל הקשב תועל למשימות החשובות והדחופות.

כמה חוכמה מקופלת ביכולת לראות את כל זה בזמן. בדיוק כמו הבכיר והבכירה במערכת הבנקאית, שעזבו לאחרונה עמדות מפתח, כאלה שאנשים מוכנים להתאבד עליהן, רק כי ידעו לזהות את המכבש באמצע החיים. הם הודפים עכשיו הצעות לתפקידים הכי נחשקים במשק, אחרי שהפיתוי הפסיק לדבר אליהם. כי רגע הפיכחון הגיע. כמעט תמיד הוא בא.

הכול יושב על הקשב שלנו. עד כמה הוא מופנה לסביבה על חשבון ה'עצמי'. בשפיץ הקיצוני של זה נמצאים האנשים שלא מסוגלים להגיד 'לא' לאחרים. הקול הפנימי שלהם? נאלם. אף אחד לא שומע אותו, גם לא הם עצמם. הם מצליחים בקריירה, מתחתנים, מביאים ילדים, הכול לפי הספר. הם רודפים אחרי סממני הצלחה, הכרה, מימוש. לאו דווקא בגלל שזה חשוב להם, אלא כי הם בטוחים שזה מה שחשוב לאחרים. אבל אז מגיע גיל 04-05 והחיים מתחילים להיצבע בגוונים מהוהים של חרדה. משבר גיל? זה רק נראה ככה. פגשתי כל כך הרבה בכירים שנקלעו למקום הזה. את הדכדוך הקשה שיורד עליהם קשה לעין בלתי מאומנת להסביר.

נזכרתי בשיחה שהייתה לי פעם עם ד"ר עופרה אשל, הפסיכואנליטיקאית שהגתה את המושג 'החורים השחורים של הנפש'. כשאדם מצליח בקריירה תובענית, היא אמרה לי, 'העצמי האמיתי' שלו מדוכא. נשמע אבסורד, אבל רוב האנשים שהגיעו לניהול בכיר, נוטים לרצות. הם צייתנים אל החוץ, משם הם שואבים את הכוח, כלואים בתוך הציפיות של אחרים מהם.

עניין אותי להבין למה אדם הופך להיות בעל אישיות מרצה. ויניקוט נועץ את זה בינקות: מי שגדל אצל אמא שלא נענתה לצרכיו כתינוק, למד לקבור את רגשותיו. במקביל הוא פיתח יכולות לפענח את האיתותים ממנה כדי להיות מסוגל לשמח אותה. כל הילדות הוא בדק איך הדברים נראים לה, בהמשך הוא יבדוק אם לסביבה זה מתאים. וזה עובד ככה שנים, עד שמתפוצץ.
אנשים שכבר הגיעו, שכבר השיגו, שכבר יודעים איך זה שם, מתפנים פתאום להציל את עצמם, להסיט את הקשב פנימה, לאוורר את הכאבים, להיזכר מה הם צריכים באמת, להיזכר ב'עצמי', שהפך לאירוע מתכלה. גם הוא מת לחיות.

עוד כתבות

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

המדינה האירופית שהותירה את אלביט מחוץ למכרז הגדול

הענקית הביטחונית הגרמנית קיבלה ממדינת נאט"ו הזמנה של חימושים משוטטים מסדרת הירו של UVISION הישראלית ● נורבגיה החליטה להשאיר בחוץ את המערכת הרקטית של אלביט, במסגרת מכרז שהיא מבצעת למערכות רקטיות ארוכות־טווח ● השקעת המיליארדים של טורקיה במערכות נשק חדשות ● וגם: במסגרת המלחמה עם רוסיה, אוקראינה צברה 100 אלף רחפנים במודל רכש ייחודי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רקטת אקסטרא של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

התגובה לאיומי ארדואן: יוון מעוניינת לרכוש טילים בליסטיים מישראל

טילי לורה מיועדים לטווחים של כ־500-400 ק"מ, עם דיוק של עד פחות מעשרה מטרים – מה שהופך אותם למדוייקים במיוחד ● ההתעניינות ההתקפית היוונית לא מסתכמת בלורה. לפי הדיווחים, משרד ההגנה היווני מתעניין גם ברקטות "אקסטרא" מתוצרת אלביט והתעשייה האווירית ● העסקה הנרחבת נובעת מכך שאתונה לא השקיעה במשך רבות בטכנולוגיות הצבאיות שלה, ועתה מצאו עצמם היוונים בפער

ג'אקו 8 / צילום: יח''צ

שבעה מקומות וטווח חשמלי חריג: האם המכונית ההיברידית הזו מצדיקה את המחיר?

ג'אקו 8, הקרוס־אובר של ג'אקו, מציע עיצוב מרשים, אבזור שופע, מערכת הנעה מתוחכמת וטווח חשמלי ארוך ● יש מרווחים ממנו, אבל ברמת המחיר יש לו מעט מתחרים

וואלה

עיתונאי וואלה במכתב קשה להנהלה: "לא יכולים להמשיך במסלול הנוכחי שמוביל אותנו אל התהום"

יותר מ־20 כתבים ועורכים מתריעים מפני שינוי עמוק באופי אתר החדשות בחודשים האחרונים, לחצים לעמידה ביעדים ו"כתבות מטעם" הפוגעות באמון הציבור ● המכתב מגיע על רקע תקופה סוערת במיוחד במערכת וואלה, שהתאפיינה בעזיבות רבות ומתוקשרות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

למה מניית ארית התרסקה אחרי שהודיעה על הנפקת החברה הבת?

מניית ארית תעשיות צללה בבורסה בכמעט 20% לאחר ההחלטה להנפיק לציבור את החברה הבת רשף ● ארית מציעה להנפיק את רשף בשווי נמוך משמעותית מהשווי של חברת ההחזקות עצמה, בניגוד למקובל בשוק ● אנליסט מסביר: "השוק התאים את התמחור לכזה של חברת החזקות"

התחדשות עירונית בתל אביב. להבטיח את הזכויות בחוזה / צילום: דיויד לוין

להגן על זכויות הדיירים: מה עושים כשיזם של פרויקט התחדשות עירונית נקלע לקשיים?

לאחרונה נקלעו כמה פרויקטים של התחדשות עירונית ברובעים 3 ו־4 בתל אביב לקשיים שהובילו לעצירתם ● אילו סעיפים חשובים כדאי לדיירים להוסיף לחוזה ההתקשרות עם היזם כדי להגן על עצמם, ומה עושים כשהפרויקט נתקע?

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; הדיווח שהקפיץ את מניית מטא

S&P 500 ונאסד"ק ננעלו בעליות בציפייה לפגישת הפדרל ריזרב בשבוע הבא ● מטא זינקה לאחר דיווחים על צמצום המשאבים המוקצים ליוזמות המטא-וורס של החברה ● תשואת האג"ח בארה"ב התחזקו ● הביטקוין נסחר ביציבות סביב מחיר של 92.4 אלף דולר ● עלייה במחירי הנפט

''משתפים הכל וכל היום''. חייל צה''ל בשטח / צילום: AP- Lefteris Pitarakis

לוחות זמנים, תנועות כוחות ותיעודים מהשטח: צה"ל התמכר לוואטסאפ, וזה כל מה שחמאס צריך

בעוד צה"ל אוסף מקצינים כלי רכב סיניים ומגביל שימוש במכשירי אנדרואיד, דווקא וואטסאפ הפכה לזירה העיקרית להעברת מידע רגיש, בלי נהלים או בקרה ● מומחי סייבר ומודיעין מבהירים ש"הסודות הגדולים לא מעניינים את האויב כמו מידע טקטי חי" ● נראה שלא למדנו כלום מהאזהרות החוזרות ונשנות

הציור ''החלום (מיטה'') של פרידה קאלו מוצג בסותבי'ס, ניו יורק. נכס לאומי / צילום: Reuters, Lev Radin

על פער המחיר בין אומן לאומנית, בין פרידה קאלו לגוסטב קלימט

על אף השיא המרשים ששברה פרידה קאלו עם מכירת הציור היקר ביותר של אומנית אי־פעם, שוק האומנות רחוק מלהעניק לנשים מקום שוויוני ● דוחות מצביעים על עלייה במספר האומניות הפעילות, אך הן עדיין מהוות רק כרבע מהשוק, בעוד שהמכירות הגבוהות ביותר נותרות ברובן נחלתם של גברים ● ד"ר רות מרקוס מסבירה: "זהו לא פער של כישרון, אלא תוצאה של הדרה מערכתית רבת שנים"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום. עיבוד טלי בוגדונובסקי

הנגיד מזהיר: "תקציב הביטחון עלול להקפיץ את החוב ל-80% תוצר"

נגיד בנק ישראל, פרופ’ אמיר ירון, הזהיר בישיבת הממשלה כי מסגרת התקציב ל־2026 עלולה להוביל לעלייה בחוב הציבורי, במיוחד על רקע דרישות מערכת הביטחון, הפחתות המס וחוק הגיוס המוצע ● ירון קרא לביטול תקציבים הפוגעים בתמריצי עבודה, התריע מפני שימוש יתר במילואים ומתח ביקורת על פגיעה בתוכנית לפיתוח החברה הערבית - אך תמך ברפורמות מבניות כמו בניית שכירות, דיגיטציה ומיסוי תיירות

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

מבעלי השליטה ועד לתגובת המניה: ההצעה לרכישת צים שנחשפה בגלובס מסעירה את המשקיעים

בענף הספנות הבינלאומית מפנים תשומת לב רבה להתפתחויות בנוגע להתעניינות הרחבה של ענקיות הספנות בצים, שהרי עסקאות בסדר גודל שכזה לא מדוברות באופן שגרתי בתחום המסורתי ● כל זה מתרחש בעת שבהשפעת הזינוקים האחרונים במניה, שווי החברה הנוכחי עומד על כ־2.46 מיליארד דולר ● יו"ר ועד העובדים: "רכישת צים ע"י הפג לויד, שנשלטת בידי קטאר וסעודיה, היא סכנה ישירה לביטחון המדינה"

בורסת נאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; מניית נטפליקס ירדה בכ-3%

נעילה מעורבת באירופה ● נטפליקס הודיעה על רכישת וורנר ברדרס דיסקברי בעסקה היסטורית שמאחדת בין שירות הסטרימינג המוביל בעולם לבין אחד האולפנים הוותיקים והמשפיעים ביותר בהוליווד ● פורסמו נתוני מדד המחירים לצריכה פרטית (PCE)

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

ענקית הלואו קוסט מודיעה: תחזור לטוס לישראל בסוף מרץ 2026

חברת התעופה הבריטית איזי ג'ט מאותתת על חזרה לישראל, וזאת לאחר שהפסיקה לטוס לארץ בקיץ 2023 ודחתה מאז פעם אחר פעם את חידוש הטיסות ● ההיערכות כוללת בחינת קווים קיימים לצד פתיחת קווים נוספים

גל תורן בקמפיין בנק לאומי / צילום: צילום מסך יוטיוב

למרות שלא היו השבוע כלל באוויר, גל תורן מוביל את בנק לאומי לפרסומת האהובה ביותר

הפרסומת הזכורה ביותר גם השבוע שייכת לבנק דיסקונט, לאומי מתמקם שני בזכירות - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● ההשקעה הגדולה ביותר שייכת לחברת התעופה אל על, עם כ–2.7 מיליון שקל, אך היא נותרת מחוץ למדד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בבורסה: ת"א 35 מעל 3,500 נקודות; ארית צנחה בכ-20%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.1% וננעל בשיא חדש, ומדד ת"א 90 איבד 1.1% ● מדד הבנייה נפל ב-1.8% ● ארית תעשיות צנחה אחר שהודיעה שמתכננת להנפיק את החברה הבת ● מחירי הנפט עולים על רקע דשדוש המגעים לסיום מלחמת רוסיה-אוקראינה ● וגם: המניה הקטנה בתחום ה-AI שמכה את השוק, עם עלייה של 180% מתחילת השנה

פרופ' יצחק פריד / צילום: רמי זרנגר

אחד מחוקרי המוח המובילים בעולם מקים מרכז מחקר חדש בישראל: "בעוד 20 שנה העולם יופתע ממה שעושים היום במעבדה"

פרופ' יצחק פריד גויס על ידי אוניברסיטת רייכמן כדי לעמוד בראש מכון מחקר שיתמקד בממשק שבין המוח האנושי לבינה מלאכותית ● בראיון לגלובס הוא מדבר על רצון חופשי, על הבעיה עם עודף מידע והאפשרות לתת לחולי דמנציה עוד כמה שנות זיכרון ● על המיזם החדש הוא אומר: "אני מקווה שימנע עזיבת מדענים"

אבי לוי, יו''ר להב אל.אר / צילום: יח''צ

כשהוא קנה את השליטה בחברת ההחזקות, היא הייתה שווה בקושי 100 מיליון שקל. היום היא שווה מיליארדים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשהוא שולט בחברת הנדל"ן והקמעונאות להב אל.אר, הנסחרת בשווי של כ־2 מיליארד שקל, אבי לוי מביט אחורה ללא זעם על הפרידה מענקית הקניונים מליסרון שניהל: "אני אוהב את ליאורה עופר כמו אחות" ● הוא מספר על תוכניות ההתרחבות עם דלק ישראל ועל הניסיון שלא צלח להשתלטות על שופרסל, ומחמיא לאחים אמיר: "אני מוריד את הכובע בפניהם, לא חושב שהיינו מסוגלים לעשות יותר מזה"

פיוש גויאל / צילום: לע''מ

שר התעשייה של הודו מסביר איך אפשר לנהל יחסים טובים עם איראן וישראל במקביל

מאז מלחמת חרבות ברזל, הודו היא בין המדינות הבולטות שממשיכה להעמיק את קשריה עם ישראל - כולל בתחום הביטחוני ● בריאיון לגלובס אומר השר פיוש גויאל שניו דלהי מחויבת לקדם את מסדרון IMEC בין הודו לאירופה וכי "ישראל היא גורם אינטגרלי במהלך" ● הוא מדגיש את הפוטנציאל בשיתופי פעולה בטכנולוגיה, ביטחון ופוד־טק, ומסביר כיצד הודו מצליחה לנהל יחסים מקבילים עם ישראל ואיראן

חוזרים הביתה / צילום: Shutterstock

לשכת רה"מ: משלחת יצאה לקהיר במטרה להביא להשבה מיידית של החלל החטוף האחרון

רס"ל רן גואילי הוא החלל החטוף האחרון שנותר ברצועת עזה ● חוסל יאסר אבו שבאב, מנהיג המיליציה העזתית ששיתף פעולה עם ישראל ● אחרי התרעת הפינוי: חיל האוויר החל לתקוף מטרות של חיזבאללה בדרום לבנון ● צה"ל מאשר: חוסלו מג"ד מזרח רפיח, סגנו ומפקד פלוגה בחמאס ● המתווך טוען: חמאס מוכן להתפרק מנשקו ● עדכונים שוטפים

תכנון פרישה / צילום: Shutterstock

המומחה לתכנון פרישה ואשתו תכננו את הפנסיה המושלמת. ואז היא חלתה

יותר משלושה עשורים עיתונאי הוול סטריט ג'ורנל גלן רופאנאך כתב וערך מאמרים על פרישה ותכנון לקראתה, ואפילו כתב על זה ספר - ואז הקלפים נטרפו ● בטור אישי הוא חושף מהם הלקחים הקשים, הדברים שהיה רוצה לעשות אחרת, ובמיוחד מה הוא מצטער שדחה