גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אין להם מושג, בפד!": טראמפ מתנגח בבנק המרכזי שוב

מי שאינם אוהבים הפתעות, שיירדמו ל-17 חודשים ● עכשיו נשיא ארה"ב מתעניין בדבר אחד: בחירה חוזרת – וכמעט הכול משתעבד לתכלית הזו ● השבוע הוא תוקף את ראשי הבנק המרכזי, שאינם עומדים בציפיותיו, ומתפתה ללויאליות אישית ופוליטית גם מצד אנשים שהחוק מעניק להם עצמאות מלאה

דונלד טראמפ / צילום: רויטרס, Kevin Lamarque
דונלד טראמפ / צילום: רויטרס, Kevin Lamarque

הנה שימוש לשון, שתכיפותו גוברת והולכת באנגלית האמריקאית: weaponize (צוות התגובות המהירות של האקדמיה ללשון העברית מתבקש בזה לטבוע מונח עברי). מקורו כמובן במילה האנגלית "נשק". התרגום המסורבל הוא "להפוך (משהו) לכלי נשק". נראה שהכול עסוקים עכשיו בניסיונות להפנות כלי נשק חדשים ולא מתוכננים נגד מטרות שלא לשמן נועדו.

ההסבה לנשק הנפוצה ביותר של הימים האחרונים מיוחסת לדונלד טראמפ. הוא "הסב את משטר המכסים של ארה"ב לנשק" נגד מקסיקו, כדי שתשים קץ לתנועת מהגרים לא חוקיים אל גבולה הדרומי של ארה"ב.

זה שימוש שאיש לא הביא בחשבון, כאשר הקונגרס העניק סמכויות חירום לנשיא להטיל מכסים, ב-1977. אחד מראשי הרפובליקאים בקונגרס יוזם עכשיו את ביטול החקיקה בת 42 השנה. אפילו אחדים מנאמני הנשיא מתנגדים לנטיית ה"הסבה לנשק" המופרזת שלו.

להסתיר לו את מקיין

שבוע אחד קודם נשמעה תלונה אחרת על ההסבות של הנשיא. הוא "הסב את הצי האמריקאי לנשק פוליטי", כאשר אנשי מטהו, מהיותם להוטים להניח את דעתו, הורו לצי להסתיר מעיניו את אוניית המלחמה הקרויה על שם ג׳ון מקיין. הנשיא שנא את הסנאטור המנוח וגיבור המלחמה בחייו, והוא מוסיף לשנוא אותו במותו. אפילו בעידן טראמפ, קצת מרחיק לכת הוא הניסיון להסתיר אוניית מלחמה בגלל שמה, והנשיא עצמו ניסה להתנער מן החשד שידע ואישר.

שר ההגנה בפועל, פטריק שאנאהאן, ראה צורך להזכיר אתמול בכתב לכל המשרתים בכוחות המזוינים של ארה"ב, כי חובתם היא להישמר מפני מעורבות פוליטית. קצת קשה להאמין שהמפקד העליון יתפעל מן התזכורת הזו. טראמפ מודד את הכפופים לו על פי נאמנותם לסדרי יומו הפוליטיים. מרחק ואובייקטיביות אינם מובנים לו ואינם רצויים בעיניו.

"האנשים שלו"

השבוע חזרנו ונוכחנו בזה, כאשר הנשיא התייצב נגד הנהלת הפדרל ריזרב, הבנק המרכזי של ארה"ב. זו לא הייתה הפעם הראשונה שהוא תקף את הפד, אבל הפעם הוא עשה כן בגסות מיוחדת. הוא צייץ אתמול ב-5:47 לפנות בוקר, "אין להם מושג!" (They don’t have a clue!).

"הם" הם חברי ועדת השוק הפתוח של הפד, הקובעים את שער הריבית. שבעה מהם באים מחבר המנהלים של הפד, חמישה עומדים בראש השלוחות האזוריות של הפד. הנשיא הוא הממנה את חבר המנהלים, אבל ממוניו אינם כפופים לו, ואינם ניתנים לפיטורים. כל אחד מהם מתמנה ל-14 שנה, אם כי מעטים נשארים לכל תקופת הכהונה. חלק מן המכהנים משלימים תקופות כהונה של קודמיהם.

הנשיא טראמפ הספיק למנות כבר ארבעה חברים של הנהלת הפד, כולל הנגיד (יושב ראש הפדרל ריזרב) ושני סגניו. במידה שהוא הניח כי הם ישרתו את סדר יומו, הוא טעה, ממש כפי שטעו כל קודמיו. הוא רוצה שהפד יקצץ את הריבית קצרת המועד. היא נמוכה בכל קנה מידה היסטורי, אבל הוא רוצה שתהיה עוד יותר נמוכה. הוא רתח מזעם, כאשר "האנשים שלו" בהנהלת הפד איפשרו תחילה את העלאת הריבית, ואחר כך הצביעו נגד הורדתה.

הנגיד ג׳רום פאואל הוא יעד תקופתי להתקפות מרות ולעלבונות. חברי הקבינט של הנשיא מורגלים ביחס הזה. אבל בניגוד לחברי הקבינט, חברי הנהלת הבנק המרכזי אינם עושי דברו של הנשיא ואינם "משרתים על פי מידת העונג שלו", כפי שאומרים באמריקאית. תמיד היה מתח ניכר בין נשיאים לנגידים, אבל המתח נשמר מתחת לפני השטח. אצל הנשיא הזה אין שום סובטיליות, שום לשון המעטה. הוא יורה מן המותן.

פוטין מאוכזב

התלונות נגד טראמפ על weaponization באות בדרך כלל מסביבה מוכרת. לא כן השבוע. המתלוננת הייתה רוסיה. היא מגלה בהדרגה, שהמועמד המועדף שלה בבחירות של 2016 הוא איש לא-חזוי, האוהב לשחק באגרסיביות. ככל שמתחוור לו הכוח הפוטנציאלי של קלפיו הכלכליים, הוא נוטה להשתמש בהם.

הוא אינו מעוניין בהישגים אסטרטגיים, בתחומי השפעה או בהפלת משטרי דיכוי (חוץ מוונצואלה וקובה, מסיבות פנים-אמריקאיות). הוא מעוניין לעומת זאת ביתרונות כלכליים, גם מפני שהם שייכים אל הקטגוריה היחידה המעניינת אותו באמת, "השורה התחתונה"; וגם מפני שהוא מאמין, כי הם ישפרו את סיכוייו לחזור ולהיבחר בשנה הבאה.

הנשיא פוטין התלונן בסוף השבוע שעבר על האופן שבו ארה"ב, קרי טראמפ, הופכת סנקציות מסחריות לכלי נשק כלכלי. נשיא סין שי ג׳ינפינג עמד לצידו, בוועידה כלכלית בפטרבורג, שהסינים שיגרו אלף אנשי עסקים כדי למלא את כורסאותיה הפנויות (האמריקאים נשארו בבית). פוטין נתן שתי דוגמאות עיקריות לתלונותיו: החלטת טראמפ להחרים את ענקית הטלקומוניקציה הסינית וואווי והמאבק שהוא מנהל נגד הנחת ה-Nord Stream 2, הצינור העומד להוליך כמויות ענקיות של גז טבעי מרוסיה לאירופה.

לטראמפ לא ממש אכפת שרוסיה הפכה את סוריה לבסיס צבאי ענקי, או שהיא מאיימת על ביטחון אירופה; לא ממש אכפת לו שסין טווה רשת פוטנציאלית של בסיסים צבאיים על פני רוב כדור הארץ. אכפת לו לעומת זאת שהגז הרוסי יפגע בהכנסותיה של תעשיית הגז האמריקאית המתעצמת, ושהסינים מנסים להשיג יתרונות פתיחה במערכות סלולריות מתקדמות ובבינה מלאכותית.

פוטין מאשים את ארה"ב, שהיא משתמשת בסנקציות, כדי לרכוש יתרונות מסחריים וכלכליים שאין היא מסוגלת לרכוש בתחרות ישירה. יש בזה ממש.

נשק גוג ומגוג

נכונותו של טראמפ לנצל מגוון של כלים כדי לכופף זרועות, להלך אימים ולסחוט ויתורים היא עכשיו משתנה קבוע במשוואה הבינלאומית. כפי שהפגינה מקסיקו בשבועות האחרונים, משימתם העיקרית של המשתתפים האחרים היא להימנע מלעורר את חמתו של טראמפ. חמתו עלולה להביא אותו להשתמש בנשק גוג ומגוג: הדולר האמריקאי. 86% מכל הפעולות הפיננסיות בעולם נעשות בדולרים. אבוי למי שהכניסה אל מערכת השמש הדולרית תיאסר עליו.

כל זה כמובן מגדיל את חשקו של שאר העולם למצוא חלופות לדולר, אבל זה יהיה מסובך מאוד וידרוש שנים. זה בוודאי לא יקרה בשנה וחצי הבאות, עד סוף תקופת כהונתו הנוכחית של טראמפ.

מה רוצה עכשיו נשיא ארה"ב יותר מכול? זה קל: להיבחר לתקופת כהונה שנייה. בזה אין כלל ספק. בחודשים הבאים, הכול, או כמעט הכול, ישועבד לתכלית הזו.

זה זמן מה שמיטשטשים אצלו הגבולות בין פנימי לחיצוני. את יריבו העיקרי במחנה הדמוקרטי, ג׳ו ביידן, הוא תוקף בארסיות בביקור בטוקיו, בשעה שראש ממשלת יפן עומד לצדו. את יושבת ראש בית הנבחרים ננסי פלוסי הוא תוקף בבית עלמין של חיילים אמריקאיים בצפון צרפת. אפילו שגרירו בירושלים מפציר בגדולי התורה בבני ברק להתפלל לבחירתו החוזרת של שולחו.

אם יש משהו שבו הנשיא הזה אינו יכול להיחשד זה לשחק על בטוח. אלה השונאים הפתעות מוזמנים לקחת גלולת שינה גדולה במיוחד, כדי להתעורר בעוד 17 חודשים. או בעוד אולי בעוד 113 חודשים.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

חיפה. הובילה את מכירת הדירות בתקופת חגי תשרי האחרונים / צילום: Shutterstock

היצע הדירות על המדף מתחיל לרדת - לראשונה זה שלוש שנים וחצי

היצע הדירות החדשות הלא מכורות ירד לראשונה מאפריל 2022, מה שעשוי להעיד על כך שהקבלנים התחילו להוריד את הרגל מהגז ● במקביל, מבצעי "דירה בהנחה" שימרו את מיקומה של חיפה בראש טבלת המכירות הארצית בחודשים אוגוסט־אוקטובר, יותר מתל אביב וירושלים

אילוסטרציה: shutterstock

שתי המניות שמדאיגות את וול סטריט, ואיך זה ישפיע היום על ת"א?

לאחר שבוע שיא נוסף בבורסה בתל אביב, המסחר צפוי להיפתח היום בצל סגירה מעורבת בוול סטריט ● בעוד דאו ג'ונס ו-S&P 500 עלו לשיאים חדשים, נאסד"ק נחלש עקב האכזבה מדוחות אורקל וירידה במניות ה-AI • מניות דואליות, ובראשן טאואר, נובה וקמטק, יחזרו למסחר בת"א עם פערי ארביטראז' שליליים • ברקע: חדשות מהזירה הגיאופוליטית ופרסום מדד המחירים לצרכן

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

סבתא בת 102 הורישה הכול לנכד אחד. למה הצוואה בוטלה?

שלושה אחים פרסמו מכרז כדי לדעת כמה שווה הדירה שירשו מאביהם, אך בית המשפט המחוזי בלוד החליט שהם צריכים למכור אותה ● למה נפסלה צוואה במסגרתה הורישה הסבתא את כל רכושה לאחד מנכדיה? ● והאם הכנסה ממכירת דירות נחשבת הכנסה עסקית או פרטית לצורכי מס? ● 3 פסקי דין בשבוע

לארי אליסון, מייסד ויו''ר אורקל / צילום: Reuters, Noah Berger

החוב של אורקל תופח, המניה צונחת, ועסקה אחת מדאיגה במיוחד את השוק כולו

אחרי חוזה הענק עם OpenAI והשקעות עתק בדאטה סנטרים, השוק מתחיל להטיל ספק בקצב החזרת ההשקעות ובתזרים המזומנים של אורקל ● האם החברה תצליח להפוך את ההבטחות הגדולות להכנסות ממשיות, ומה זה אומר על עתיד כלכלת הבינה המלאכותית?

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

אילו מחלות נפש הן "אחיות" גנטיות? מחקר חדש חושף

מחקר ב־Nature ממפה קשרים גנטיים בין הפרעות פסיכיאטריות ● סטארט־אפ ישראלי לטיפול בכאב כרוני משלים גיוס הון ● קוצב מוח לאפילפסיה ופרקינסון נכנס לשימוש בישראל, בבית החולים הדסה ● מיקרוסופט מציגה כלי בינה מלאכותית חדש להתאמת טיפול בסרטן ● וגם: עמותת "אחת מתשע" יוצאת להאקתון להעלאת מודעות לאבחון מוקדם של סרטן השד ● השבוע בביומד

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

תל אביב ננעלה בירידות קלות; מניות הטכנולוגיה והבנייה נפלו

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.5% ● מניית נקסט ויז'ן קפצה בכ-4% ● שבוע של שיאים חדשים עבר על תל אביב, אבל בוול סטריט הרוחות סוערות ● רגע אחרי הורדת הריבית, דוחות של שתי שחקניות מרכזיות בתחום ה-AI הציפו מחדש את החששות בשוק ● השקל לא מפסיק להתחזק מול הדולר, ובבנק סיטי טוענים כי הוא מוערך יתר על המידה בכ-20% ● וגם: שתי המניות הישראליות שצנחו בעשרות אחוזים - ועכשיו האנליסטים מזהים בהן הזדמנות

זירת הפיגוע בסידני, אוסטרליה / צילום: ap

דיווח: המחבל השני שהשתתף בטבח בסידני - אזרח לבנוני ממוצא פלסטיני

משרד החוץ הצרפתי פרסם את שמו של דן אלקיים, תושב צרפת, שנרצח בפיגוע באוסטרליה ● בישראל בודקים אם הפיגוע ההמוני יצא לפועל בהכוונה של איראן או ארגון טרור ● משרד החוץ האיראני פרסם "גינוי", וטען כי "טרור והרג בני אדם בכל מקום בו בוצעו נדחים ומגונים"

לובי משרדי ''יעדים נדל''ן''. בעיגול: מוטי אברג'יל / צילום: יוסי כהן, יוטיוב

כתב אישום: הונאת נדל"ן בהיקף של עשרות מיליוני שקלים ממאות משקיעים

הפרקליטות הגישה כתב אישום נגד מוטי אברג'יל, לשעבר הבעלים והמנכ"ל של קבוצת הנדל"ן יעדים, בגין גיוס לא חוקי של 75 מיליון שקל ללא תשקיף, מתוכם 17 במיליון במרמה ● לפי האישום, אברג'יל פרסם רכישת קרקעות ברשתות החברתיות, אך המתעניינים קיבלו הצעה לתת לקבוצה הלוואות

חנויות רחוב / אילוסטרציה: כדיה לוי

נציגי חנויות הרחוב לשר ברקת: הרחבת הפטור ממע"מ תחסל אותנו

במסגרת המאבק נגד הגדלת הפטור ממע"מ על יבוא אישי, 20 בעלי עסקים קטנים ובינוניים נפגשו הבוקר עם שר הכלכלה ניר ברקת ● "אם תקדמו את החוק, אתם מחסלים אותנו ומפקירים את הרחוב לטייקונים", טענו הנציגים בפני השר, שמתנגד אף הוא למהלך שמוביל האוצר ● נשיא איגוד לשכות המסחר: "המהלך מוצג כהקלה ביוקר המחיה, אך בפועל עושה ההפך"

התוכנית הסודית של גרמניה למלחמה עם רוסיה / צילום: Reuters, Thomas Imo

במשך שלוש שנים התכוננה גרמניה למלחמה עם פוטין. ואז הכול קרס

הפלישה לאוקראינה ב–2022 הניעה מרוץ חימוש שאירופה לא ידעה כמותו מאז מלחמת העולם השנייה ● גרמניה שמה את כל הז'יטונים על מתווה בן 1,200 עמודים שהגתה ושמרה בחשאיות - למקרה של עימות עם רוסיה ● הוא כלל השקעה של 166 מיליארד אירו בתשתיות, גיוס חובה ורענון שיטות מימי המלחמה הקרה ● אלא שכשהגיע הרגע לתרגיל מבצעי שיוכיח שהיא מוכנה - הכול קרס

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

דירקטוריון צים מקבל רוח גבית במאבק מול בעלי המניות מישראל

לגלובס נודע כי חברת הייעוץ האמריקאית לגופים המוסדיים Glass Lewis ממליצה ללקוחותיה לתמוך בדירקטורים שהציע דירקטוריון צים ● יו"ר צים, יאיר סרוסי: "לבעלי המניות יש אישור חיצוני ברור שהדירקטוריון עצמאי, מוסמך ופועל לטובת כלל בעלי המניות"

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

דיווח: חברת הסייבר הישראלית ארמיס במגעים למכירתה תמורת 7 מיליארד דולר

ארמיס הישראלית במגעים למכירתה לחברת ServiceNow האמריקאית תמורת עד 7 מיליארד דולר - כך מדווח בלומברג ● לפי הדיווח, העסקה עשויה להיות מוכרזת בימים הקרובים

כלב-רובוט בדמות אילון מאסק / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

הלהיט הוויראלי חדש: כלב-רובוט עם פרצוף של מאסק ב-100 אלף דולר

לאמן ביפל, שהצית את טירוף ה־NFT ונחשב לאחד האמנים החיים היקרים בעולם, יש אטרקציה חדשה במחיר מופקע: רובוט דמוי כלב, שלגופו פרצוף אמיתי להפליא של מיליארדי טק כמו אילון מאסק, מארק צוקרברג וג'ף בזוס ● ביפל: "זה לא נגד אף אחד, גם אני אחד מהכלבים"

כל מה שקריטי לדעת לפני שמסתיימת 2025 / צילום: Shutterstock

לקראת סוף השנה: כך תצמצמו את עלויות המס

חוק הרווחים הכלואים, הוראת השעה להעברת נכסים, חזרת תושבים לישראל והטבות נדל"ן - כל מה שקריטי לדעת לפני שמסתיימת שנת 2025

נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית, שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת, דוברות בתי המשפט

בג"ץ ביטל את הדחת היועמ"שית: "הממשלה לא הייתה רשאית לפטר אותה"

הרכב מורחב עם רוב של שופטים שמרנים קבע: החלטת הממשלה על הדחת היועמ"שית גלי בהרב-מיארה - פגומה • השופטים ציינו כי הניסיון לעקוף את ועדת גרוניס ומהירות הבזק שבה התקבלה ההחלטה הובילו לביטולה • לוין וקרעי קראו להתעלם מפסיקת בג"ץ: "לחסום את כניסתה למשרדי הממשלה"; באופוזיציה בירכו

40 עד 40 2026

ההרשמה לפרויקט 40 הצעירים המבטיחים של גלובס יוצאת לדרך

לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים עד גיל 40 ל־‏2026, שמתפרסמת זו השנה ה־21, אנחנו מחפשים נשים וגברים מכל קצות החברה הישראלית שמובילים שינוי ויוזמה, בעלי עשייה מרשימה מוכחת ואופק מבטיח ● אם אתם רואים עצמכם מתאימים או מכירים אנשים ראויים, מוזמנים להגיש מועמדות ● ההרשמה תיסגר ב־31 בדצמבר

אילוסטרציה: Shutterstock

עשור לאחר ההרשעה: לירז אברג’ל תשלם כ-62 מיליון שקל לרשות המסים

10 שנים אחרי הטלת כפל המס במסגרת פרשיית סחר לא חוקי בזהב והוצאת חשבוניות פיקטיביות, בית המשפט המחוזי דחה את טענותיה של לירז אברג'ל לאי-ידיעה וחייב אותה לשלם לרשות המסים כ-62 מיליון שקל

אמבולנסים בדרך לאוניברסיטת בראון לאחר אירוע הירי / צילום: ap, Mark Stockwell

ארה"ב: הרוגים ופצועים באירוע ירי המוני באוניברסיטת בראון היוקרתית

לפחות 2 הרוגים ועוד 8 פצועים במצב קשה מאוד אך יציב, בתקרית שעדיין מתנהלת • הסטודנטים הונחו להסתגר בכיתות נעולות ולהשאיר טלפונים על שקט • מפקד המשטרה המקומית: "מנהלים מרדף אחר גבר לבוש בשחור" • גורמים רשמיים טענו שהיורה נתפס - וחזרו בהם לאחר מכן

מגרש ריק ברחוב איינשטיין בת''א / צילום: איל יצהר

אחרי 25 שנה: המס שבדרך חזרה לשוק הנדל״ן. כל הפרטים

המס יטיל חובת תשלום על קרקע פנויה, עבור הגדלת הכנסות המדינה ● עם זאת, מומחים מזהירים כי העיוותים מהעבר עלולים לחזור, בעוד חברות נדל"ן צפויות להעדיף לשלם ולא לשמש קרקעות ● גלובס עושה סדר

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

המרוץ על צים מתחמם: ענקית התובלה MSC הגישה הצעת רכש

לאחר שבגלובס נחשף כי הוגשה לצים הצעת רכישה מחברת התובלה הפג לויד, הצעה נוספת התקבלה ככל הידוע גם מחברת התובלה הגדולה יותר, MSC ● גם מארסק הוזכרה כמתעניינת ● דירקטוריון צים: "נבחנות מספר הצעות מחברות מובילות"