גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אין להם מושג, בפד!": טראמפ מתנגח בבנק המרכזי שוב

מי שאינם אוהבים הפתעות, שיירדמו ל-17 חודשים ● עכשיו נשיא ארה"ב מתעניין בדבר אחד: בחירה חוזרת – וכמעט הכול משתעבד לתכלית הזו ● השבוע הוא תוקף את ראשי הבנק המרכזי, שאינם עומדים בציפיותיו, ומתפתה ללויאליות אישית ופוליטית גם מצד אנשים שהחוק מעניק להם עצמאות מלאה

דונלד טראמפ / צילום: רויטרס, Kevin Lamarque
דונלד טראמפ / צילום: רויטרס, Kevin Lamarque

הנה שימוש לשון, שתכיפותו גוברת והולכת באנגלית האמריקאית: weaponize (צוות התגובות המהירות של האקדמיה ללשון העברית מתבקש בזה לטבוע מונח עברי). מקורו כמובן במילה האנגלית "נשק". התרגום המסורבל הוא "להפוך (משהו) לכלי נשק". נראה שהכול עסוקים עכשיו בניסיונות להפנות כלי נשק חדשים ולא מתוכננים נגד מטרות שלא לשמן נועדו.

ההסבה לנשק הנפוצה ביותר של הימים האחרונים מיוחסת לדונלד טראמפ. הוא "הסב את משטר המכסים של ארה"ב לנשק" נגד מקסיקו, כדי שתשים קץ לתנועת מהגרים לא חוקיים אל גבולה הדרומי של ארה"ב.

זה שימוש שאיש לא הביא בחשבון, כאשר הקונגרס העניק סמכויות חירום לנשיא להטיל מכסים, ב-1977. אחד מראשי הרפובליקאים בקונגרס יוזם עכשיו את ביטול החקיקה בת 42 השנה. אפילו אחדים מנאמני הנשיא מתנגדים לנטיית ה"הסבה לנשק" המופרזת שלו.

להסתיר לו את מקיין

שבוע אחד קודם נשמעה תלונה אחרת על ההסבות של הנשיא. הוא "הסב את הצי האמריקאי לנשק פוליטי", כאשר אנשי מטהו, מהיותם להוטים להניח את דעתו, הורו לצי להסתיר מעיניו את אוניית המלחמה הקרויה על שם ג׳ון מקיין. הנשיא שנא את הסנאטור המנוח וגיבור המלחמה בחייו, והוא מוסיף לשנוא אותו במותו. אפילו בעידן טראמפ, קצת מרחיק לכת הוא הניסיון להסתיר אוניית מלחמה בגלל שמה, והנשיא עצמו ניסה להתנער מן החשד שידע ואישר.

שר ההגנה בפועל, פטריק שאנאהאן, ראה צורך להזכיר אתמול בכתב לכל המשרתים בכוחות המזוינים של ארה"ב, כי חובתם היא להישמר מפני מעורבות פוליטית. קצת קשה להאמין שהמפקד העליון יתפעל מן התזכורת הזו. טראמפ מודד את הכפופים לו על פי נאמנותם לסדרי יומו הפוליטיים. מרחק ואובייקטיביות אינם מובנים לו ואינם רצויים בעיניו.

"האנשים שלו"

השבוע חזרנו ונוכחנו בזה, כאשר הנשיא התייצב נגד הנהלת הפדרל ריזרב, הבנק המרכזי של ארה"ב. זו לא הייתה הפעם הראשונה שהוא תקף את הפד, אבל הפעם הוא עשה כן בגסות מיוחדת. הוא צייץ אתמול ב-5:47 לפנות בוקר, "אין להם מושג!" (They don’t have a clue!).

"הם" הם חברי ועדת השוק הפתוח של הפד, הקובעים את שער הריבית. שבעה מהם באים מחבר המנהלים של הפד, חמישה עומדים בראש השלוחות האזוריות של הפד. הנשיא הוא הממנה את חבר המנהלים, אבל ממוניו אינם כפופים לו, ואינם ניתנים לפיטורים. כל אחד מהם מתמנה ל-14 שנה, אם כי מעטים נשארים לכל תקופת הכהונה. חלק מן המכהנים משלימים תקופות כהונה של קודמיהם.

הנשיא טראמפ הספיק למנות כבר ארבעה חברים של הנהלת הפד, כולל הנגיד (יושב ראש הפדרל ריזרב) ושני סגניו. במידה שהוא הניח כי הם ישרתו את סדר יומו, הוא טעה, ממש כפי שטעו כל קודמיו. הוא רוצה שהפד יקצץ את הריבית קצרת המועד. היא נמוכה בכל קנה מידה היסטורי, אבל הוא רוצה שתהיה עוד יותר נמוכה. הוא רתח מזעם, כאשר "האנשים שלו" בהנהלת הפד איפשרו תחילה את העלאת הריבית, ואחר כך הצביעו נגד הורדתה.

הנגיד ג׳רום פאואל הוא יעד תקופתי להתקפות מרות ולעלבונות. חברי הקבינט של הנשיא מורגלים ביחס הזה. אבל בניגוד לחברי הקבינט, חברי הנהלת הבנק המרכזי אינם עושי דברו של הנשיא ואינם "משרתים על פי מידת העונג שלו", כפי שאומרים באמריקאית. תמיד היה מתח ניכר בין נשיאים לנגידים, אבל המתח נשמר מתחת לפני השטח. אצל הנשיא הזה אין שום סובטיליות, שום לשון המעטה. הוא יורה מן המותן.

פוטין מאוכזב

התלונות נגד טראמפ על weaponization באות בדרך כלל מסביבה מוכרת. לא כן השבוע. המתלוננת הייתה רוסיה. היא מגלה בהדרגה, שהמועמד המועדף שלה בבחירות של 2016 הוא איש לא-חזוי, האוהב לשחק באגרסיביות. ככל שמתחוור לו הכוח הפוטנציאלי של קלפיו הכלכליים, הוא נוטה להשתמש בהם.

הוא אינו מעוניין בהישגים אסטרטגיים, בתחומי השפעה או בהפלת משטרי דיכוי (חוץ מוונצואלה וקובה, מסיבות פנים-אמריקאיות). הוא מעוניין לעומת זאת ביתרונות כלכליים, גם מפני שהם שייכים אל הקטגוריה היחידה המעניינת אותו באמת, "השורה התחתונה"; וגם מפני שהוא מאמין, כי הם ישפרו את סיכוייו לחזור ולהיבחר בשנה הבאה.

הנשיא פוטין התלונן בסוף השבוע שעבר על האופן שבו ארה"ב, קרי טראמפ, הופכת סנקציות מסחריות לכלי נשק כלכלי. נשיא סין שי ג׳ינפינג עמד לצידו, בוועידה כלכלית בפטרבורג, שהסינים שיגרו אלף אנשי עסקים כדי למלא את כורסאותיה הפנויות (האמריקאים נשארו בבית). פוטין נתן שתי דוגמאות עיקריות לתלונותיו: החלטת טראמפ להחרים את ענקית הטלקומוניקציה הסינית וואווי והמאבק שהוא מנהל נגד הנחת ה-Nord Stream 2, הצינור העומד להוליך כמויות ענקיות של גז טבעי מרוסיה לאירופה.

לטראמפ לא ממש אכפת שרוסיה הפכה את סוריה לבסיס צבאי ענקי, או שהיא מאיימת על ביטחון אירופה; לא ממש אכפת לו שסין טווה רשת פוטנציאלית של בסיסים צבאיים על פני רוב כדור הארץ. אכפת לו לעומת זאת שהגז הרוסי יפגע בהכנסותיה של תעשיית הגז האמריקאית המתעצמת, ושהסינים מנסים להשיג יתרונות פתיחה במערכות סלולריות מתקדמות ובבינה מלאכותית.

פוטין מאשים את ארה"ב, שהיא משתמשת בסנקציות, כדי לרכוש יתרונות מסחריים וכלכליים שאין היא מסוגלת לרכוש בתחרות ישירה. יש בזה ממש.

נשק גוג ומגוג

נכונותו של טראמפ לנצל מגוון של כלים כדי לכופף זרועות, להלך אימים ולסחוט ויתורים היא עכשיו משתנה קבוע במשוואה הבינלאומית. כפי שהפגינה מקסיקו בשבועות האחרונים, משימתם העיקרית של המשתתפים האחרים היא להימנע מלעורר את חמתו של טראמפ. חמתו עלולה להביא אותו להשתמש בנשק גוג ומגוג: הדולר האמריקאי. 86% מכל הפעולות הפיננסיות בעולם נעשות בדולרים. אבוי למי שהכניסה אל מערכת השמש הדולרית תיאסר עליו.

כל זה כמובן מגדיל את חשקו של שאר העולם למצוא חלופות לדולר, אבל זה יהיה מסובך מאוד וידרוש שנים. זה בוודאי לא יקרה בשנה וחצי הבאות, עד סוף תקופת כהונתו הנוכחית של טראמפ.

מה רוצה עכשיו נשיא ארה"ב יותר מכול? זה קל: להיבחר לתקופת כהונה שנייה. בזה אין כלל ספק. בחודשים הבאים, הכול, או כמעט הכול, ישועבד לתכלית הזו.

זה זמן מה שמיטשטשים אצלו הגבולות בין פנימי לחיצוני. את יריבו העיקרי במחנה הדמוקרטי, ג׳ו ביידן, הוא תוקף בארסיות בביקור בטוקיו, בשעה שראש ממשלת יפן עומד לצדו. את יושבת ראש בית הנבחרים ננסי פלוסי הוא תוקף בבית עלמין של חיילים אמריקאיים בצפון צרפת. אפילו שגרירו בירושלים מפציר בגדולי התורה בבני ברק להתפלל לבחירתו החוזרת של שולחו.

אם יש משהו שבו הנשיא הזה אינו יכול להיחשד זה לשחק על בטוח. אלה השונאים הפתעות מוזמנים לקחת גלולת שינה גדולה במיוחד, כדי להתעורר בעוד 17 חודשים. או בעוד אולי בעוד 113 חודשים.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

בשורה להורים ולדולות: משרד הבריאות מקפיא את הכוונה להוציא טיפולים מהשב"ן

לאחר הביקורת הציבורית, משרד הבריאות חתם על מסמך מעודכן לקופות החולים וחזר בו מההחלטה להוציא מביטוח השב"ן את האפשרות לקבל החזרים על טיפולים משלימים בתחומי התפתחות הילד, הריון ולידה ● במשרד יערכו בדיקה מקיפה ולאחריה יוחלט אם לגנוז את השינוי לחלוטין

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

"השד יצא מהבקבוק": האזהרה החדשה של וורן באפט

באפט תמיד הזהיר שמתקפה גרעינית או ביולוגית היא הסיכון הגדול ביותר ● עתה הוא מוצא הקבלה בתחום ה-AI וטען בראיון ל-CNBC שחוסר ההבנה של מובילי התחום בנוגע לכיוון אליו הטכנולוגיה מתקדמת הוא מסוכן ● להמחשה בחר את דבריו איינשטיין בנוגע לאטום: "זה משנה הכל בעולם, פרט לאופן שבו אנשים חושבים"

מייסדי Novee גון חלמיש, עידו גפן ועומר נינבורג / צילום: Eclipse media

ארבעה חודשים מהקמתו: סטארט־אפ הסייבר Novee גייס 51.5 מיליון דולר

חברת Novee, שהוקמה במאי 2025 ע"י יוצאי 8200 ומשרד ראש הממשלה, מפתחת פלטפורמת AI לבדיקות חדירה רציפות ומשמשת כבר עשרות לקוחות ● "בתוך פחות מארבעה חודשים הצלחנו לבסס סבב A משמעותי, וכעת המיקוד שלנו הוא הרחבת הפעילות בארה"ב", אמר המנכ"ל עידו גפן

הלוויה של איש כוחות ביטחון איראני שנהרג במהלך המהומות בטהראן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

החוקר שטוען: אם טראמפ רוצה לערער את איראן - זה מה שהוא צריך לעשות

המחאות באיראן הן הגדולות והאלימות ביותר מאז המהפכה ב-1979, ולפי ארגוני זכויות אדם, אלפי אזרחים נהרגו על ידי המשטר ● פרופ' קובי מיכאל, חוקר בכיר במכון משגב וב-INSS, מסביר מה הם התרחישים האפשריים בהתפתחות המחאות באיראן, מה העמדה הישראלית וממה חוששות המדינות הערביות?

מערכת משגרי רקטות ארטילריות מסוג PULS של אלביט / צילום: אלביט מערכות

בתאילנד מאוכזבים מהטנקים הסינים, והודו רוכשת תותחים של אלביט

צבא הודו חתם על חוזה בסך 35 מיליון דולר לאספקת מערכות שיגור רקטות המבוססות על פיתוחים של אלביט ● בתאילנד מביכים את בייג'ינג ומותחים ביקורת קשה על טנק המערכה הסיני ● ארה"ב סוגרת עסקה במיליארדים עבור תחזוקת מסוקי אפאצ'י ● וענקית הנשק לוקהיד מרטין מגדילה את קצת ייצור מיירטי הפטריוט ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חומרים: Shutterstock, AP/Jacquelyn Martin (עיבוד תמונה)

מי שמתעמר בפאוול - יש לו עסק איתם: סוחרי מניות המם מתייצבים להגנת יו"ר הפד

משקיעים פרטיים הפעילים במדיה החברתית לא מתכוונים לעבור לסדר היום על האשמות מצד הבית הלבן בדבר מעשים פליליים של הנגיד פאוול, שמטרתן כנראה להפעיל לחץ כדי להביא להפחתות ריבית נוספות ● כמי שבתקופתו דהר שוק המניות לשיאים, הוא זכה באהדתם לנצח

ההצעה של אב־גד / צילום: יח''צ

הטרייד־אין של אב-גד חוסך עשרות אלפי שקלים ובעיקר כאב ראש

החברה מציעה לרוכשים למכור עבורם את הדירה הישנה בהפחתה של 6% מהמחיר שיקבע שמאי, ב־14 פרויקטים שהיא משווקת כיום בארץ • למשפרי דיור ההצעה יכולה לחסוך בעיות בתקופה קשה בשוק היד השנייה ● מאחורי המבצעים, מדור חדש

מספר המשכורות הדרושות לדירה יורד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

שינוי מגמה: ירידה במספר המשכורות הנדרשות לרכישת דירה

מדד המשכורות לרכישת דירה נסוג השנה לרמה של כ-160, לאחר שבשנת 2024 נרשם שיא של 174 משכורות ● במשרד השיכון רואים בכך "סימן ראשוני לשינוי מגמה", אך המומחים מזהירים מפני הסתמכות על "מדד טיפש" שמתעלם מהריבית הגבוהה ומשחיקת כוח הקנייה ● זאת ועוד: הנתונים חושפים כי כוח הקנייה של משקי הבית נשען כיום על עלייה חדה במספר המפרנסים

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

רמי לוי נדל"ן צפויה להנפיק בת"א לפי שווי של 2.8 מיליארד שקל

רמי לוי נדל"ן תגייס כ-520 מיליון שקל לפי שווי של 2.7-2.8 מיליארד שקל, בהנפקה שצפויה להשלמה בשבוע הקרוב ● בתוך כך, היום נודע גם כי רמי לוי פיננסים הגישה לרשות ני"ע בקשה לרישיון למתן שירותי תשלום - שיאפשר ללוי להקים מעין חשבונות עו"ש דיגיטליים - ובהמשך אף לבקש מבנק ישראל אישור לנהל בנק קטן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

האם לקנות קרן סל או מחקה? כעת יש שיקול חדש שתצטרכו להביא בחשבון

346 מיליארד שקל כבר מנוהלים בתעשייה הפסיבית בישראל - שיא של כל הזמנים ● אך רבים מהמשקיעים לא מודעים להבדל בין קרנות סל לקרנות מחקות ● מדוע זה יכול להיות מאוד משמעותי עבורכם, ולמה המעבר של הבורסה למסחר בשישי עשוי להשפיע על החלטת ההשקעה?

רוברט אנטוקול מנכ''ל ומייסד פלייטיקה / צילום: יח''צ אוהד רומנו

פלייטיקה תפטר 15% מעובדיה: "המציאות הכלכלית של התעשייה השתנתה"

חברת הגיימינג צפויה לפטר ברבעון הראשון מעל 500 עובדים, כאשר כ-1,000 מכלל עובדיה מועסקים בישראל ● המנכ"ל רוברט אנטוקול ציין כי החברה שואפת להוביל בתחום המשחקים למובייל, בין היתר על־ידי הרחבת המכירות הישירות לצרכן ושימוש ב-AI ובאוטומציה ● מניית החברה איבדה כ-86% מערכה מאז ההנפקה ב-2021

סניף של בנק איינדה בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

כך קריסת בנק החלה את תהליך ההתרסקות של המשטר באיראן

הלוואות מרובות למקורבי המשטר הפילו את בנק איינדה, והאיצו משבר פיננסי ארוך טווח ● הכישלון, מעריכים מומחים, הפך גם לסמל וגם לגורם שהאיץ את ההתפוררות הכלכלית של הרפובליקה האסלאמית - שבסופו של דבר הביאה למחאות ענק ברחבי איראן

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ופז / צילום: יח''צ

את ממדאני הוא כבר ניצח: האם ההימור של זוהר לוי על נדל"ן בניו יורק ישתלם?

ראש עיריית ניו יורק ניסה לנצל את זכיית סאמיט של לוי במכרז לרכישת 5,100 יח"ד, כדי לעורר את סוגיית הדיור המפוקח ● האם הרכישה והורדת הריבית בארה"ב יצדיקו את השקעות הענק?

חן עמית, מנכ''ל טיפלתי / צילום: תמונה פרטית

טיפלתי תפטר עשרות עובדים בישראל ובחו"ל, חודשיים לאחר הסבב הקודם

חברת הפינטק החלה במהלך פיטורים נוסף, זאת חודשיים לאחר גל הקיצוצים הקודם במסגרתו כ־40 מעובדי החברה בישראל פוטרו

מטוס לופטהנזה / צילום: יח''צ

מחשש להסלמה: לופטהנזה החלה לבטל טיסות לישראל

קבוצת לופטהנזה הודיעה על המשך פעילות במתכונת טיסות יום בלבד, על רקע צפי מתחזק להסלמה ביטחונית ● זאת, כדי לאפשר לצוותי האוויר לשוב למדינות המוצא ללא לינה בישראל ● הניסיון מהמלחמה מראה: כאשר הקבוצה מחליטה לצמצם פעילות חברות תעופה אירופיות נוטות ללכת בעקבותיה

יניב ויצמן, מייסד teenk / צילום: כפיר בנישו

למה הצעירים של היום כבר לא נכנסים ליוטיוב?

בני הנוער מעדיפים לבלות בחוץ, מתעניינים בהשקעות, משלמים בכרטיס אשראי פרטי אך מצמצמים הוצאות בשל יוקר המחיה ● סקר חדש של סוכנות הפרסום לצעירים teenk מגלה למנהלי השיווק איך מגיעים ב-2026 לארנק ולרגש של הדור הצעיר

סניף של רשת JUMBO יוון / צילום: דניאל בטש

בהשקעה של עד 24 מיליון שקל: סניף הדגל החדש של הראל ויזל בראשון לציון

חנות ג'מבו יוון תוקם במתחם בר־און בראשון לציון בשטח של 7,000 מ"ר, אותו שכרה קבוצת פוקס, בעלת הזיכיון, מקבוצת מבנה ● פוקס מפעילה בימים אלה ארבעה סניפי ענק של רשת הריטייל היוונית, שצפויה להתרחב עוד בישראל - וגם בקנדה

  / אילוסטרציה: Shutterstock

ביטחון ובתי השקעות בראש: 1 מכל 12 חברות בת"א הכפילה את ערכה בשנה

לצד השיאים ההיסטוריים במדדי הבורסה בת"א, זינקו בשנה החולפת 45 מניות ביותר מ–100% ● שיאניות התשואה: חברות התעשייה הביטחונית והפיננסים ● חמש מניות זינקו ביותר מ–1000% בשלוש שנים: ארית, נקסט ויז'ן, קווליטאו, מיטב ומנועי בית שמש

אנבידיה ומכון ויצמן / צילום: שלומי יוסף, שאטרסטוק

מכון ויצמן ואנבידיה פיתחו מודל שמנבא סוכרת 12 שנה מראש

מאמר שפורסם בכתב העת המדעי המוביל Nature מראה כיצד ניתן לנבא מי מהמוגדרים כיום "טרום סוכרתיים" בסיכון לפתח סוכרת ומי לא בסיכון, וכך למקד את ההתערבות המונעת במי שזקוק לה ● פרופ' ערן סגל, שעל בסיס מחקריו קמה DayTwo ובמעבדתו בוצע המחקר הנוכחי, מקווה להראות בהמשך כיצד ניתן לקשר בין המידע על הסוכר לתוצאות נוספות כמו דפוסי שינה עתידיים

הנהלת Vast Data / צילום: Vast Data

לפי שווי דמיוני: סבב הגיוס של ואסט דאטה מתל אביב יוצא לדרך

לגלובס נודע כי ואסט דאטה, המעסיקה כ־500 עובדים בישראל, נמצאת בישורת האחרונה לקראת גיוס הון ● מדובר על היקף של מיליארד דולר, לפי שווי של כ־25 מיליארד דולר ● בנוסף ימכרו העובדים והמייסדים מניות במאות מיליוני דולרים בסבב סקנדרי