גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיק שמרון מתנדנד: בפרקליטות שוקלים לא להעמידו לדין בפרשת הצוללות

עפ"י גורמים המעורים בתיק, קיימת התלבטות בשאלה אם חומר הראיות מצדיק הגשת כתב אישום נגד בן-דודו ופרקליטו של ראש הממשלה ● בימים האחרונים העבירה המשטרה לפרקליטות את חומרי החקירה בנוגע למיקי גנור – והמליצה להעמידו לדין בגין שוחד

עו"ד דוד שמרון / צילום: איל יצהר
עו"ד דוד שמרון / צילום: איל יצהר

האם הפרקליטות תסגור את התיק נגד עו"ד דוד שמרון, בן-דודו ופרקליטו לשעבר של ראש הממשלה נתניהו, שנחשב חשוד מרכזי בפרשת הצוללות? גורמים המעורים בנעשה בתיק אמרו בימים האחרונים ל"גלובס" כי בעוד שהפרקליטות נחושה להגיש כתב אישום בכפוף לשימוע נגד חלק מהחשודים, ובהם תא"ל במיל' אבריאל בר-יוסף ודוד שרן, ישנה התלבטות של ממש בשאלת גורלו המשפטי של שמרון.

לפני כשבעה חודשים סיימה המשטרה את חקירת פרשת הצוללות שנחשפה על-ידי העיתונאי רביב דרוקר, והעבירה את ממצאיה לפרקליטות לשם בחינת הגשת כתבי אישום נגד המעורבים בפרשה. זאת, בגין קיומה של מערכת יחסים שוחדית לכאורה בין גורמים עסקיים, עובדי ציבור ונושאי משרה בכירים, על רקע עסקאות רכש של צוללות וכלי שיט למדינה מתאגיד טיסנקרופ הגרמני.

לגישת המשטרה, נמצאה תשתית ראייתית להעמיד לדין את שמרון, לצד קציני הצבא הבכירים לשעבר המעורבים בפרשה - תא"ל במיל' אבריאל בר-יוסף, תא"ל במיל' שי (שייקה) ברוש, אלוף במיל' אליעזר (צ'ייני) מרום, וכן איש העסקים מיקי גנור, השר לשעבר ויו"ר קרן היסוד אליעזר (מודי) זנדברג, ודוד שרן, שהיה ראש מטה משרד ראש הממשלה.

המשטרה הגיעה למסקנה כי שמרון פעל בשליחותו של גנור לקידום עסקת כלי השיט, תוך שהוא משתמש במעמדו ובקרבתו לנתניהו מול גורמי ממשל ועובדי ציבור - בהם יועצים משפטיים במשרד הביטחון, וכן מנהלת הרשות לשיתוף-פעולה תעשייתי והשקעות זרות במשרד הכלכלה. זאת, מבלי ששמרון דיווח על כך ליועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה ובניגוד למוטל עליו מכוח הסדר ניגוד העניינים החל על משרדו.

בתמורה, על-פי החשד, קיבל שמרון "שכר הצלחה" שהגיע לכדי 270 אלף שקל. כיוון שהכסף ניתן לכאורה, לפי חקירת המשטרה, עבור "פתיחת הדלתות" והשפעה על עובדי ציבור, מעשים אלה עולים לגישתה לכדי תיווך לשוחד.

בנוסף, נחשד שמרון כי פעל בשליחות גנור לקידום עסקת השקעת כספי קרן גרמניה-ישראל למדעים, בסך 100 מיליון דולר, בבנק קרדיט סוויס השווייצרי. במשטרה סבורים כי שמרון שימש כמתווך פיקטיבי כדי להסוות את מעורבותו של גנור בעסקה, לאור ניגוד עניינים שחל בין גנור לבין יו"ר הקרן עתליה רוזנבאום. זאת, תוך שעו"ד שמרון הציג לכאורה מצג שווא בפני גורמים בנקאיים אודות מעורבותו בעסקת ההשקעה.

בתמורה לכך, על-פי החשד, קיבל שמרון במרמה עמלת תיווך בשיעור 20% מכספי ההשקעה, שאותה העביר לגנור בקיזוז 20% שכר-טרחה. זאת, לפי החשד, למול הנפקת חשבוניות פיקטיביות עבור שירותי ייעוץ שגנור סיפק לכאורה למשרד עורכי הדין.

מאז שהועברו ממצאי החקירה מהמשטרה, מנתחת פרקליטות מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה) את חומר הראיות ומגבשת את עמדתה. לפי המידע שבידי "גלובס", ההתלבטות בשאלת גורלו של שמרון נובעת מראיות ולפיהן חלק מהכספים שהמשטרה סבורה ששמרון קיבל במרמה התקבלו עבור עבודה ממשית שביצע. החלטה סופית בעניינו של שמרון טרם התקבלה, ומהפרקליטות נמסר כי "עניינם של כל החשודים נבחן בימים אלה".

עורך הדין של גנור בדרך לנתניהו?

בתוך כך, העבירה בימים האחרונים המשטרה לפרקליטות את ממצאי החקירה בעניינו של מיקי גנור, שחזר בו מהגרסה המפלילה שמסר במסגרת הסכם עד המדינה עמו. צעד זה גרר אחריו את ביטול הסכם עד המדינה עם גנור, והוביל לחקירתו המחודשת. לאור שינוי הנסיבות וביטול ההסכמות עמו, המשטרה ממליצה על העמדתו לדין של גנור בגין שוחד.

היום נודע כי פרקליטו של גנור, עו"ד בעז בן-צור, עשוי להצטרף בקרוב לצוות ההגנה של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בעבירות שבהן הוא חשוד. נתניהו עצמו אינו חשוד במעורבות בפרשת הצוללות, אך מסר בה עדות, וכמה מהחשודים בפרשה הם מקורביו - ובהם שמרון ושרן.

בן-צור, אגב, ייצג עד לפני כשלוש שנים את מפלגת "יש עתיד" של יאיר לפיד, ובעבר ייצג בתיקים שונים את איל ההון ארנון מילצ'ן, העומד במרכז תיק 1000. אם המגעים יבשילו, בן-צור ייצג את נתניהו בתיקים 2000 ו-4000, אך לא בתיק 1000, בשל הייצוג של מילצ'ן.

נתניהו מיוצג כיום על-ידי עו"ד עמית חדד, המייצג גם את שמרון. ראש צוות ההגנה של נתניהו עד לאחרונה, עו"ד נבות תל-צור, פרש מהצוות בשל אי-הסכמה בסוגיית שכר-הטרחה.

כך התגלגלה חקירת הצוללות

במהלך השנים סיפק התאגיד הגרמני טיסנקרופ למדינת ישראל חמש צוללות, שנמצאות בשירות פעיל כחלק ממערך הצוללות של חיל הים. עד שנת 2009 תא"ל במיל' ישעיהו (שייקה) ברקת, שימש כנציג התאגיד מול מדינת ישראל. במהלך אותה שנה הוחלף במפתיע ברקת בגנור, שהחל לתווך בעניין הרכש והשירותים שמספק טיסנקרופ למדינת ישראל.

ממצאי חקירת פרשת הצוללות העלו כי למפקד חיל הים דאז, אליעזר מרום (צ'ייני), ולמשנה לראש המל"ל דאז, אבריאל בר-יוסף, הייתה מעורבות דומיננטית בבחירתו של גנור במקומו של ברקת. זאת, לכאורה, מתוך ציפייה לקבלת תמורה מגנור עבור פועלם, ותוך נקיטת פעולות מצדם למימוש ציפייה זו. שכרו של הנציג משולם על-ידי טיסנקרופ, ומדובר בסכומי כסף משמעותיים ביותר המחושבים על-פי אחוזים משווי העסקאות.

מהחקירה עלה בנוסף כי בתקופה בה שימש גנור נציג התאגיד - בין השנים 2009 ועד לימי החקירה הגלויה במחצית שנת 2017 - הושלמה עסקת רכש כלי שיט נוספים מטיסנקרופ בשווי מאות מיליוני אירו, והתקיימו מגעים לרכישת כלים נוספים בשווי כספי גבוה עוד יותר.

על-פי ממצאי המשטרה, "לאורכה של החקירה עלו חשדות כי במהלכה של התקופה הרלוונטית כאמור, שורה של עובדי ציבור ונושאי משרה בכירים, בעבר ובהווה, לצד גורמים עסקיים ופרטיים - כולם או חלקם - לקחו ו/או דרשו טובות הנאה מגנור, בין במישרין ובין באמצעות מתווכים; בין בתשלומי שוחד במזומן ובשיקים ובין בכסות של חוזי ייעוץ פיקטיביים; בין בעבור ביצוע פעולה הקשורה בתפקידם ובין על-מנת להניע עובדי ציבור אחרים; בין בהקשר לעסקאות הצוללות וכלי השיט שנרקמו בין תאגיד טיסנקרופ לבין ישראל". כל זאת תוך הימצאותם של החשודים בניגודי עניינים מובהקים וחמורים בין תפקידם והאינטרס הציבורי שעליו הופקדו ובין קידום ענייניהם העסקיים והפרטיים. 

עורכע הדין עמית חדד ונועה מילשטיין מסרו בתגובה: "מהרגע הראשון טענו שלא נפל רבב במעשיו של עו״ד שמרון. אנו מברכים על הכיוון החיובי ומאמינים שבסופו של דבר הפרקליטות תורה על סגירת התיק נגד עו"ד שמרון".

*** חזקת החפות. ההליכים הפליליים נגד דוד שרן, דוד שמרון, מיקי גנור, אבריאל בר-יוסף, אליעזר מרום ושאר החשודים בפרשת הצוללות עודם בראשיתם. החשודים מכחישים את המיוחס להם, ושמורה להם חזקת החפות.

עוד כתבות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הבשורה של צוקרברג שהזכירה למשקיעים תקופות אחרות, ולמה לגוגל נוצרה סיבה לדאגה?

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב