גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חרף לחצי דרמר: מחוקקים בקונגרס מוסיפים לדבוק ב'שתי מדינות'

הסנאטור הרפובליקאי לינדסי גראהם, ידידו האישי של נתניהו: "אינני יכול להעלות על הדעת שאפשר ליישב את הסכסוך בפיתרון של מדינה אחת" ● אייפ"ק, השדולה הפרו-ישראלית, מסתייגת מפתרון 'מדינה אחת' ● סטירת לחי לנתניהו

בנימין נתניהו / צילום: יוסי זמיר
בנימין נתניהו / צילום: יוסי זמיר

אכזבה לראש הממשלה, בנימין נתניהו: הסנאטור הרפובליקאי לינדסי גראהם, ידידו האישי, החליט להוסיף ולקדם יזמת חקיקה שמביעה תמיכה בפיתרון של שתי מדינות. גרהאם מתעלם מלחצים של שגריר ישראל בוושינגטון, רון דרמר, שביקש ממנו לא לאזכר את המונח 'פתרון של שתי מדינות' בנוסח יזמת החקיקה שהסנאטור דוחף.

ל"גלובס" נודע כי אייפ"ק, השדולה הפרו-ישראלית בוושינגטון, מסתייגת ממאמצי נתניהו / דרמר לפורר את רעיון שתי מדינות והיא אינה מעורבת במאמצי השגרירות "למחוק אותו מהלקסיקון הפוליטי", כדברי מקור. אין כל תיאום בין אייפ"ק לשגרירות בסוגיה זו.

בראיון לרשת עיתוני מקלאצ'י, שמוציאה לאור 29 עיתונים ב-14 מדינות, אמר גראהם, כי אין לו שום תוכניות לזנוח את תמיכתו רבת השנים בפיתרון של שתי מדינות.

"פשוט אינני יכול להעלות על הדעת שניתן ליישב (את הסכסוך הישראלי-פלסטיני) בפיתרון של מדינה אחת לשני עמים", אמר הסנאטור הוותיק, יו"ר ועדת ההקצבות של הסנאט, שמרבה לבקר בישראל ובמדינות אחרות במזה"ת.

גראהם, יחד עם הסנאטור הדמוקרטי כריס ואן הולן, שאף הוא שימש מטרה ללחצי השגרירות הישראלית, צפויים להניח בקרוב על שולחן הסנאט נוסח של הצעת החלטה סמלית בלתי מחייבת, שתביע תמיכה בשתי מדינות - מדינת ישראל ומדינה פלסטינית שיחיו בשלום זו בצד זו.

בתשובה לפניית "גלובס" אמרה השגרירות, כי היא אינה מגיבה על שאלות בסוגיה זו.

בהודעה לעיתונות אמרה ברידג'ט פריי, דוברת של הסנאטור ואן הולן, כי שני הסנאטורים "תומכים זה מכבר בפיתרון של שתי מדינות והם פועלים למציאת הדרך הטובה ביותר לקדם מחויבות (לפיתרון זה) בקונגרס".

הסנאטור גראהם אמר בראיון, כי הוא וסנאטור ואן הולן מדברים "עם כל אחד" כחלק מהמאמץ לגבש את הצעת ההחלטה. "אנו עומדים לדבר עם הישראלים ועם הירדנים כדי לראות איך הם משתלבים", אמר גראהם.

בהתייחסו ל"סדנה הפיננסית" שמארגן ג'ארד קושנר בבחריין, במאמץ לגייס עשרות מיליארדי דולר לקניית הסכמה פלסטינית לעסקת המאה של דונלד טראמפ, אמר הסנאטור גראהם: "אינני רוצה להפריע לג'ארד, אבל אינני יכול לדמיין פיתרון של מדינה אחת. זה לא יעבוד. כלומר, לצורך פיתרון כזה יהיה צורך לשלול את זכות ההצבעה של הפלסטינים, וזה לא יעבוד. אם יותר להם להצביע, במדינה אחת, הם יכריעו את הישראלים. גם זה לא יעבוד. וכך, אם רוצים מדינה יהודית דמוקרטית בטוחה, יש צורך בפיתרון של שתי מדינות כדי שהדבר יצלח".

גראהם הכחיש שגורמים רשמיים (ישראלים - ר.ד.) פנו אליו והביעו אי שביעות רצון מהכללת המונח 'פיתרון של שתי מדינות' בנוסח ההחלטה או שמישהו עודד אותו לבטל כליל את מיזם החקיקה. "הייתי מעוניין מאוד לפגוש מישהו שתומך ברעיון של מדינה אחת", הוא אמר. "הייתי רוצה לראות איך ייראה דבר כזה".

שני מקורות המודעים למגעים בין גורמים ישראליים לגראהם אישרו למקלאצ'י את קיום המגעים האלה. הראשון שדיווח על כך היה העיתונאי הישראלי ברק רביד בערוץ 13 ובאתר החדשות האמריקאי אקסיוס, ב-6 ביוני.

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, חזר בו זה מכבר מתמיכה מפורשת ברעיון שתי מדינות והוא מעדיף להפגין עמימות בסוגיה זו (ואף רמז, לפני הבחירות, כי יספח חלקים מהגדה לישראל). דונלד טראמפ הולך בעקבותיו. הוא אמר אמנם, כי רעיון שתי מדינות "מוצא חן בעיניו", אך הוסיף הסתייגות משמעותית: "אם הישראלים והפלסטינים רוצים מדינה אחת, זה בסדר מבחינתי".

בה בעת, ג'ארד קושנר, החתן הנשיאותי ויועץ בכיר לנשיא, רמז שתוכנית השלום בין ישראל לפלסטינים, בת טיפוחיו, לא תכלול קריאה לשתי מדינות.

יזמת החקיקה של גראהם / ואן הולן (והיא אינה היחידה; נרחיב בהמשך) היא מכה אישית לנתניהו ומימושה עלול להכביד על מסע הבחירות שלו. ראש הממשלה נוהג להתפאר בקשריו המצוינים עם הממשל והקונגרס, והעובדה שסנאטור רפובליקאי בכיר - ולא עוד אלא גם ידידו האישי - משיב את פניו ריקם ומוסיף לדבוק בפיתרון של שתי מדינות, שנתניהו התנער ממנו, פוגעת בדימויו של רה"מ כאשף שלש את המחוקקים האמריקאים כרצונו.

יתר על כן, מזה שנים מתנהל נתניהו כבעל ברית כמעט מוצהר של המפלגה הרפובליקאית, תוך התעלמות מזלזלת במפלגה הדמוקרטית (למשל: ייזום נאומו של נתניהו בקונגרס בשנתו האחרונה של ברק אובמה בבית הלבן, בלי להודיע על כך לנשיא). התנהלות זו לא קנתה לו ידידים בקרב המחוקקים הדמוקרטים והיא חוסמת עתה לפניו אפיקי תקשורת דווקא בשעה שהוא זקוק להידברות עימם. רבים מהם רק שמחים לאידו. "ככה זה כששמים את כל הביצים בסל אחד", אמר לי עוזר למחוקק דמוקרטי, שלא התאמץ להסתיר את נימת הסיפוק בקולו.

מקורות פרו-ישראליים אמרו ל"גלובס", כי אייפ"ק, השדולה הפרו-ישראלית, אינה שותפה לקמפיין של שגרירות ישראל נגד פיתרון של שתי מדינות ולמעשה היא מסתייגת מעצם המהלך הישראלי. באופן חריג, אין כל תיאום בין השגרירות לבין השדולה במסע נגד "שתי המדינות", לדברי המקורות. השדולה יעצה לשגרירות להימנע מהקמפיין.

למעשה, במשך שנים ניסתה השדולה לקדם פיתרון של שתי מדינות על גבעת הקפיטול. תמיכה ברעיון היא חלק מרכזי במצע של אייפ"ק, כפי שהוא מופיע באתר של השדולה, תחת הכותרת "האג'נדה שלנו".

וכך נאמר שם: "פיתרון של שתי מדינות - מדינת ישראל היהודית, שתחיה בשלום ובביטחה לצידה של מדינה פלסטינית מפורזת - פיתרון שיושג במו"מ, הוא הדרך הברורה ביותר ליישוב הסכסוך הישראלי-פלסטיני".

ובהמשך: "הקונגרס צריך לעודד את מדינות ערב לתמול במאמצים להשגת פתרון של שתי מדינות ולנרמל את היחסים עם ישראל".

כאמור, יזמת החקיקה של גראהם / ואן הולן אינה היחידה בזירה. שישה סנאטורים דמוקרטים, ובהם שני מתמודדים על מועמדות מפלגתם לנשיאות, ברני סנדרס ואליזבת וורן, יזמו לא מכבר הצעת חוק נפרדת שמכריזה על מחויבות ארה"ב לפתרון של שתי מדינות לשני עמים ושיוצאת נגד מאמץ ישראלי פוטנציאלי לסיפוח שטחים בגדה המערבית.

גם כאן מדובר בהחלטה דקלרטיבית, ללא שיני כפיה, אך היא מצביע על הלוך הרוח במפלגה הדמוקרטית. יתר על כן, היא עלולה לאלץ מחוקקים רפובליקאים לנקוט עמדה ברורה בסוגיית פתרון של שתי מדינות. רפובליקאים רבים הולכים בעקבות דונלד טראמפ ונמנעים מלהביע דעה מפורשת בסוגיה זו. גראהם הוא הראשון ששבר שתיקה.

לבד מוורן וסנדרס, חתומים על יזמת החוק הדמוקרטית הסנאטורים דיק דרבין וטאמי דאקוורת (אילינוי), ג'ף מרקלי (אורגון), ודאיין פיינסטין (קליפורניה).

"סיפוח חד-צדדי של שטחים מהגדה המערבית יפגע בסיכויים לפתרון של שתי מדינות, יפגע ביחסי ישראל עם שכנותיה הערביות, יאיים על אופייה היהודי וזהותה הדמוקרטית של ישראל ויחתור לחת ביטחונה של ישראל", נאמר בנוסח הצעת החוק של המחוקקים הדמוקרטים.

הצעת חוק דומה הונחה על שולחן בית-הנבחרים בתחילת מאי ועד עתה הצטרפו אליה כ-100 צירים, רובם ככולם דמוקרטים.

עוד כתבות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

התקיפה באיראן: איזה חימוש קצר טווח מחזיקה ישראל

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

מתמתנות הירידות באירופה; השקל מתייצב

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על כ-87 דולר ● ירידות קלות בחוזים העתידיים על וול סטריט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

דיווח: גורם מודיעיני הבהיר שאיראן לא תגיב

דיווחים על תקיפה ישראלית באזור איספהאן באיראן ● מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו