גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם יהיה פוליטיקאי אמיץ מספיק להגיד "המסים יעלו"?

הגירעון הענק צפוי להחזיר את השיח הכלכלי לבחירות - אולי הפעם נציגינו בכנסת יהיו חייבים לתת תשובות עמוקות או לפחות לקמץ בהבטחות ● שר האוצר כחלון אולי מפנטז לנסוע לפסגה הבינלאומית בבחריין, אבל רק אם נתניהו לא יחטוף לו את הנסיעה הזאת ● נראה שמנכ"ל משרד רה"מ יואב הורביץ מעריך מאוד את ראש הממשלה - אז למה הוא עזב? ● פרשנות

בנימין נתניהו / צילום: תמר מצפי
בנימין נתניהו / צילום: תמר מצפי

1. הסתיים שלב התשובות הסתומות

פוליטיקאי ישראלי בכיר, שעשוי להיות משמעותי ביותר במערכת הבחירות לכנסת ה-22, אמר השבוע בשיחת טלפון שכל מנהיגי המפלגות יהיו חייבים לספק תשובה לציבור בנוגע להתמודדות עם הגירעון הצפוי. "מי שלא יסביר שהוא ייאלץ להעלות מסים, פשוט מורח את הציבור הישראלי", הזהיר אותו בכיר. לדבריו, קמפיין מפלגתו יאלץ לומר את המונח שפוליטיקאים מפחדים כל כך להגיד: "לא יהיה מנוס מהעלאת מסים".

לפי משרד האוצר, הגירעון הצפוי לתקציב 2020 עומד על 54 מיליארד שקל, חריגה של יותר מ-20 מיליארד שקל ממה שתוכנן. גירעון גדול, אבל שר האוצר משה כחלון לא אומר דבר על כך. הוא לא מתראיין ולא מסביר.

בחודשים שקדמו לפיזור הכנסת ה-21 הוא הכחיש את עצם קיומו של הגירעון. במדורים הכלכליים אפילו דווח בהרחבה על מאמצים לפרסם את המידע הרשמי בצורה שלא תתפוס כותרות רבות. זו היא בריחה פוליטית מן המציאות. אם כחלון יהיה שר האוצר הבא, חובה עליו להסביר כבר במהלך הקמפיין מה אמור לקרות, מה היא התוכנית של הליכוד, מפלגתו הישנה-חדשה. קיצוץ רוחבי? היכן וכמה. יתרה מכך, ייתכן שקיצוץ לא יספיק. העלאת מסים? אולי לא תהיה ברירה.

אולם הנושא הזה רחב יותר מאשר כחלון. במהלך קמפיין 2019 מועד א', כל שאלות העיתונאים בנוגע להתמודדות עם הגירעון נענו בתשובות כלליות וסתומות. שאלתי זאת מספר פעמים במסיבות העיתונאים של מפלגת כחול לבן בחודש מרץ. ח"כ בני גנץ השיב: "אנחנו מזהים יותר מ-10 מיליארד שקל של כספים קואליציונים, שאפשר לחתוך. אנחנו מזהים את רווחי הגז כמקור צמיחה ובתחום המלחמה בשחיתות, נמצאים הרבה כספים. נוכל להוסיף 12-13 מיליארד שקל לשנה לתקציב, שנוכל להשתמש בהם".

באשר לרעיונות לגבי קיצוץ בתקציב הביטחון, גנץ סיפק תשובה כללית ולא מחייבת: "אנחנו נשמור על הביטחון. ישראל צריך מערכת ביטחון שדורשת מעצמה התייעלות ללא הפסקה. אנחנו לא רוצים להעלות מסים. יש לנו הרבה צוותים שהראו לנו איך אפשר לשפר את המערכת מבלי להעלות מסים".

יאיר לפיד, לשעבר שר אוצר, הוסיף באותה מסיבת העיתונאים: "מדינת ישראל מוציאה הרבה מאוד כסף. אני לא חושב שאנשים מבינים מה עושה משרד התפוצות. יש בלי סוף בורות שומן בתקציב המדינה. אנחנו מעדיפים להעביר את הכסף הזה. יצירת הגירעון זה מעשה חסר אחריות. צריך לסגור אותו. לא רק שלא יהיה צורך להעלות מסים, אנחנו מתכוונים לשקול בהמשך הורדת מסים".

ומה עם עמדתו של סגן שר הבריאות יעקב ליצמן, שדורש תוספת מיידית של 4.5 מיליארד שקל לתקציב הבריאות. ומה חושבים על כך הח"כים רפי פרץ ובצלאל סמוטריץ', שר הפנים אריה דרעי, ח"כ אביגדור ליברמן וח"כ משה גפני?

אסור שהאישים האלה יתראיינו בתקשורת בלי שיידרשו לתת תשובות מפורשות לגבי הגירעון.

כל הפוליטיקאים יודעים לשנן מתוך שינה שאסור לרמוז לציבור שיועלו מסים, השאלה היא אם יבוא פוליטיקאי חדש שיגיד פעם אחת את האמת הפשוטה.

2. ההכנות לפסגה בבחריין מתקדמות

ממשל טראמפ, באמצעות היועץ-חתן ג'ראד קושנר והשליח ג'ייסון גרינבלאט, השיג השבוע פריצת דרך קטנה. עבדאללה מלך ירדן אמר שממשלו ישתתף ב"סדנאות השלום" בבחריין בסוף חודש יוני. מדובר בהישג יפה עבור קושנר וגרינבלט, שמגיע פחות משבועיים לאירוע ובשעה שהפלסטינים מחרימים באופן מוחלט את הקונספט של פריצת דרך כלכלית לפני הפתרון הפוליטי ומסרבים לדבר עם הממשל האמריקאי.

גם ערב הסעודית, קטאר, מצרים, מרוקו, קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי ישתתפו בסדנאות הכלכליות שיימשכו יומיים בעיר הבירה של בחריין, מנאמה. לבנון, שהזמנתה נחשבה להפתעה, הודיעה שלא תגיע.

ומה עם ישראל? לא ברור. עד לרגע זה לא התקבלה הזמנה פורמלית להשתתף בסדנאות הכלכליות בהובלת קושנר וגרינבלט. ישראל עדיין לא הוזמנה מאחר שהפלסטינים לא שם. השתתפות ישראלית תגרום נזק תדימיתי לוועידה פטרונית, בנוכחות המדינה שמחזיקה בשטחי יו"ש באמצעות הצבא. בעולם הערבי זה עשוי לייצר יותר נזק מתועלת.

וכך, גם בקשותיהם של עיתונאים ישראלים (לרבות "גלובס") לסקר את האירוע נתקלות במענה נבוך. "איננו יודעים לתת תשובות בשלב הזה"', משיבים גורמים אמריקאיים.

האירוע יתקיים תחת ציפיות נמוכות במיוחד - ואולי עדיף כך, כאשר כל השחקנים בזירת המזרח התיכון אומרים מראש שאין סיכוי להתקדמות בחזית היחסים בין ישראל לפלסטינים.

האמריקאים מתאמצים לא לתייג את האירוע "ועידת שלום" ולא להגדיר יעדים מדויקים. נכון לעכשיו הממשל לא פרסם תוכנית לאירוע. החשיבות הגדולה מבחינתם היא בעצם קיום האירוע. 

כל המהלך המדיני הזה מתנהל מתוך קבוצת שליטה מצומצת בבית הלבן, בהובלת קושנר, גרינבלט וסביבתו של טראמפ. לדיפלומטים של מחלקת המדינה אין כל השפעה או מעורבות.

תפנית מעניינת עשויה להתרחש, אם יצא שר ישראלי לסדנאות השלום. לכאורה, לפי תבנית האירוע ודרישות האמריקאים והמארחים הבחריינים, צריך להיות זה שר האוצר של המדינה. כלומר, משה כחלון.

כחלון יהיה מאושר לנסוע לשם. נסיעת חלומות, שתחלץ אותו מדיבורים על תקציב הצהרונים, גירעון בסך 50 מיליארד שקל והעלאת מיסים לקראת תקציב 2020. אולם לנתניהו, שנמצא שוב (או שמא יש לומר "תמיד") בקמפיין, עשויה להיות תאווה פוליטית כבירה להשתתפות, ללחיצות ידיים, לאאוטינג של יחסיו עם הסעודים ואחרים. שלל הזדמנויות צילום והישגים למנהיג הימין. זה פוטו-אפ מהסרטים.

לא בטוח שלאמריקאים זה יהיה נוח, אבל זה קטן עליו. נתניהו הצליח בעבר לכפות את האג'נדה המדינית שלו, נאומיו וסיוריו בעולם על מנהיגים זרים (למשל, נאום איראן בקונגרס האמריקאי, שבועיים לפני בחירות 2015, שנתפס כהתרסה פוליטית בוטה נגד הנשיא ברק אובמה).

3. המשפחה הלוחמת ביואב הורוביץ

בימי החורף הקרים, עוד לפני שכנסת ישראל פיזרה את עצמה לדעת, נהג נתניהו להסתובב בין מזנוני הכנסת. יותר מפעם אחת, בעיקר בימים של הצבעות ממושכות שהוא אמור להשתתף בהן ולא יכול היה להרחיק, הוא נהנה לצאת מלשכתו בקומה השניה בבניין הכנסת ולצעוד למזנון הבשרי או החלבי מוקף בפמליה עצומה.

לא כל ראשי המדינה נזקקו לפמליות ענק שמהלכות סביבם לכל נקודה בתוך בניין הכנסת (ולבטח לא נזקקו לשלל שומרים בתוך הבניין המאובטח. אבל נתניהו אוהב את מופע הפמליה ולחיצות ידיים במסדרונות הכנסת עם עסקנים אקראיים.

אל מזנון חברי הכנסת, בשעות הערב, הוא הגיע עם הדוברים, היועצים, אשת הקשר לחרדים, איש הקשר לחקיקה ומזכיר הכנסת. אבל סביב השולחן הקטן במזנון יכלו לשבת לצידו רק 2-3 איש. יואב הורוביץ תמיד היה צמוד אליו.

שני הגברים, ראש הממשלה כבן 68 (אז) והורוביץ, צעיר בעשור, חלקו חיבה למרק עוף עם שקדים. במקרים אחרים ישבו על קפה וכוס סודה, והעיתונאים, שהוזנקו למקום, קיבלו אפשרות לשאול שאלות פוליטיות, ספרותיות או קולינריות, כשנתניהו והורוביץ מחייכים.

הורוביץ יצא עם נתניהו לכל הנסיעות שלו בעולם (והיו המון כאלה), היה שותף לוויכוחים על קיצוצים רוחביים וכראש לשכה הוא גם עסק בכל הסוגיות הפוליטיות והיה מעורב עד צוואר במו"מ מול האו"ם להוצאת כמחצית ממהגרי העבודה/מסתננים/פליטים החיים בישראל.

האירועים סביב אותו הסכם, שהובל על ידי הורוביץ והיועץ לביטחון לאומי מאיר בן שבת בפברואר 2018 - ובוטל תוך 24 שעות למן הרגע שהוכרז על ידי נתניהו עצמו, היו מכה קשה.

הורוביץ עמל קשות על ההסדר, וזכה לתשואות על ההישג הראוי והמדויק, תוך שישראל לא אמורה לזרוק כסף על הטיפול בבעיה. אבל הביקורת העצומה מימין (על השארת החצי הנוסף של הזרים בישראל), כולל ביקורת מתוך ביתו הפרטי של נתניהו, טירפדו את ההישג וזרקו את המו"מ לפח. במקום לאפשר למחצית מהזרים לצאת מישראל, נותרה המדינה עם הבעיה המקורית, כולם פה, ללא פתרון.

אירועים מהסוג הזה התישו את הורוביץ, שהוא אדם נעים הליכות. אי אפשר היה לפספס את חיבתו, אולי אף את הערצתו, לנתניהו. אבל הסביבה המשפחתית של נתניהו הכריעה את הכף. חודשיים לאחר שהועבר מתפקיד מ"מ מנכ"ל משרד ראש הממשלה לתפקיד המנכ"ל, הוא הודיע השבוע על עזיבה מיידית.

בצמרת הליכוד אמרו ל"גלובס" שהחלטת הורוביץ לעזוב את תפקידו מסמנת את "ההשתלטות המוחלטת של שרה ויאיר עליו", לשון בכיר במפלגה. 

עוד כתבות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-1.5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ