גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לתקשורת תפקיד מרכזי במשחק המשפטי, אבל היא לא תחליף לשימוע

שני מקרי בוחן: נתניהו ומולו נאשם כלכלי אנונימי - האחד מנהל את מאבקו מול המצלמות, השני שותק

עו"ד עמית חדד / צילומים: שלומי יוסף
עו"ד עמית חדד / צילומים: שלומי יוסף

לפני כשנה וחצי ביקשנו, אני ועיתונאית נוספת, להיפגש עם נאשם שהורשע באחת מהפרשות הכלכליות הגדולות שהתרחשו כאן בשנים האחרונות. חשדנו שאולי נגרם לו עוול, או עוול מסוים. ידענו שיש לו סיפור לספר וחשבנו שחשוב שהציבור ישמע ויכיר את הסיפור הזה.

בהתחלה הוא שיתף פעולה. בשיחות ה"אוף רקורד" לקראת הראיון המצולם שהתכוונו לערוך עימו, הוא דיבר בגילוי רב ומדם לבו על כל מה שעובר עליו. הייתה לו ביקורת קשה על מערכת המשפט ועל הדרך שבה היא פעלה כלפיו. עברו כמה ימים מהפגישה האחרונה והוא בישר לנו במפתיע בשיחת טלפון שהחליט לבטל את הראיון. הוא הסביר שהוא חושש שאם יעז למתוח ביקורת פומבית על מערכת המשפט בעיתוי כזה, המערכת תתנקם בו. מאמצינו לשנות את דעתו לא הועילו. הוא היה מבוהל.

נזכרתי באותו אדם ביום שלישי האחרון, כשקיבלתי בשעה 19:57 בערב מדובר ראש הממשלה, עופר גולן, סרטון בווטסאפ בכיכובו של עו"ד עמית חדד, הפרקליט האחרון, בינתיים, שנותר להגן על ראש הממשלה בנימין נתניהו.

חדד התייצב לפני המצלמה כדי לבשר ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, אך בעיקר לאומה, שנתניהו נאות להתייצב להליך השימוע שנקבע לתחילת חודש אוקטובר.

נתניהו ופרקליטו יכולים היו להודיע על כך ליועמ"ש במכתב לאקוני ולהסתפק בכך. הם החליטו לעשות זאת במקביל בהופעה טלוויזיונית. ראש הממשלה בחר כבר די מזמן לנהל את הקרב המשפטי שלו מחוץ לשדה המשפטי לא פחות, ואולי יותר, מאשר בתוכו. להבדיל מאותו נאשם בפרשה כלכלית שעליו דיברתי, נתניהו כנראה מאמין שיש בכוחו להשתמש בתקשורת כדי לשפר את מצבו המשפטי (ולא רק את מעמדו הציבורי וסיכוייו בבחירות ששוב חוזרות).

מי משני החשודים יצליח לשפר את מצבו המשפטי בצורה משמעותית יותר בזכות האסטרטגיה התקשורתית שבה הוא נוקט? האם הנאשם בפרשה הכלכלית שהעדיף, אחרי התלבטויות, שלא "להרגיז את המערכת", לשבת בשקט, ולהמתין לגזר דינו. או שמא, ראש הממשלה, שמנהל את ההליך המשפטי הפלילי שלו כמעט במקביל, ולעתים בעל כורחו בשל תפקידו, מול הפרקליטות ולאוזני ועיני העיתונות?

אין לי תשובה מוחלטת. אבל, ברור שלתקשורת יש תפקיד מרכזי במשחק הזה והשפעה רבה על תוצאותיו.

מי שעשיין סבור שהליך פלילי יכול להתקיים באופן סטרילי, מנותק לחלוטין מהאווירה מסביב, מומלץ לו להקשיב למה שאומרים על כך השופטים בעצמם. השופט מישאל חשין המנוח שהיה המשנה לנשיא ביהמ"ש העליון אמר ב-2013 שהתערבות התקשורת פוגעת בהליך השיפוט. "בתי המשפט נמצאים תחת לחצים אדירים מצד התקשורת, ושופט צריך להיות 'אדם-על' בכדי לא להיות מושפע. הידיעה שאתה נכנס לבתי המשפט תחת גלי הלחץ האלה זה דבר בעייתי, ואני לא מוחל לתקשורת", אמר חשין.

ואילו השופט חאלד כבוב מהמחלקה הכלכלית בביהמ"ש המחוזי בת"א, הודה בוועידת "גלובס" בדצמבר 2013 כי נוכחות עיתונאים באולם המשפט משפיעה על ההליך המשפטי.

"הימצאות התקשורת באולם מגבילה את יכולתו של בית המשפט לגלות מעורבות בהליך ומחייבת את השופט להיזהר בכל התבטאות. כשתיק מתוקשר מגיע למשרדך, אתה יודע שעליך לנהל את ההליך בדריכות ובזהירות, ואני משתדל להיזהר בהתבטאויות בתיקים מתוקשרים, וזה לא מאפשר לי להגיד לצדדים את דעתי לפעמים". אמר כבוב והוסיף: "כשיש פרסומים בתקשורת על הליך משפטי, אני לא תמיד ער ללקוחות שבוחשים מתחת לקרקע, לאינטרסים הסותרים שקיימים ולפרסומים מניפולטיביים".

העובדה שהייצוג המשפטי, בעיקר בתיקים של נאשמים בכירים בתיקי צווארון לבן, כולל היום גם ליווי תקשורתי, תובעת מעורכי הדין להיות מיומנים בהופעה מול מצלמה ולא רק בביהמ"ש.

יעקב וינרוט המנוח, שליווה את נתניהו במשך שנים, היה אלוף בזה. וינרוט ידע לכבוש את המצלמה במבטו הנוקב, בדיבורו החכם. כמו פוליטיקאי טוב, הוא היה חוזר על ביטויים ומשפטים פעם ופעמיים כדי להעביר את המסר. הוא היה אורטור גדול בביהמ"ש ומחוצה לו וגם כשהיה מדבר על הנושאים המלוכלכים ביותר, ידע להשתמש בלשון מתוחכמת ומכובסת.

כשווינרוט דיבר (בראיון ליונית לוי) על הסיגרים, התכשיטים, ושאר מיני התופינים וההטבות שקיבל נתניהו מארנון מילצ'ן וג'יימס פאקר הוא אמר: "זה ברור שלא עולה מהם טיפולוגיה של שוחד... אם ראש הממשלה הוא משוחד, אז מדברים על ארכי-שלומיאל". וינרוט גרם לכך שבמקום לחשוב על המתנות שקיבל נתניהו מאיל ההון והסיבות להתנהגותו, הצופים הלכו לחפש במילון מה זו "טיפולוגיה" ומה הכוונה ב"ארכי-שלומיאל".

חדד, תלמידו ובן טיפוחיו של וינרוט, מצטיין גם הוא בהופעה מול המצלמה. כשצופים בחדד מדבר אי-אפשר שלא לראות בו את התגשמות דמויותיהם של וינרוט ונתניהו כאחד. קולו עמוק. הדיבור שלו קצר, איטי, מדויק, מבטו נוקב. הניסוחים מתקרבנים. הוא עושה שימוש בתנועות ידיו כדי להדגיש את המסרים שברצונו להעביר לצופה. צפייה בסרטון קצרצר בין 2 דקות שבו מדבר חדד על השימוע של ראש הממשלה, יכולה להוציא כל בן אנוש כשראשו סחרחר עליו.

חדד נותר כמעט לבדו במערכה. סנגוריו האחרים של נתניהו נשרו זה אחר זה מהייצוג שלו. רבים חשבו שהוויכוח בין נתניהו לסנגורים הוא חלק מתוכנית-על גדולה שתכליתה למשוך זמן, להראות ליועמ"ש מי הבוס, או השד יודע מה.

קשה היה להם להתמודד עם העובדה שהסניגורים, עוה"ד נבות תל-צור, פיני רובין, טל שפירא, לא היו חלק מקנוניה אלא דיברו אמת כשאמרו שהם מסרבים לעבוד עבור נתניהו ללא תשלום. גם האמת היא לפעמים אופציה. אפילו אצל עורכי דין.

עד שיבואו סנגורים חדשים או יוסדרו העניינים הכספיים עם הסנגורים הישנים, חדד נראה כמו הנער ההולנדי ההוא, עומד עם אצבעו תקועה בסכר ומונע לבדו מנתניהו להישטף בשיטפון הגדול של ההליך הפלילי על כל המשמעויות הציבוריות והפוליטיות הנגזרות ממנו.

גם חדד יודע ומודה שהוא לבדו לא יספיק. שנתניהו חייב לעבות את צוות ההגנה שלו, שההופעות מול התקשורת לא יספיקו ושהגיע הזמן להתחיל להתכונן ברצינות לשימוע, כפי שכבר עושים, בשקט בשקט והרחק מעיני התקשורת, עוה"ד של שני הנאשמים המרכזיים הנוספים בתיקי נתניהו, ארנון (נוני) מוזס, ושאול אלוביץ'.

תיק פסגות: 12 שנה חלפו מהעבירה והתיק עדיין מחכה להכרעה בביהמ"ש העליון

ב-27 באפריל 2017 נשלחו שי בן-דוד ודוד אדרי, בכירי חברת "פסגות" לשעבר על-ידי השופט חאלד כבוב ל-2.5 שנות מאסר ו-4.5 שנות מאסר בהתאמה, בגין הרשעתם בהרצת אג"ח.

בקיץ 2018, נדון בבית המשפט העליון ערעורם של השניים על ההרשעה וגזר הדין. במהלך הדיון הציעו שופטי העליון לאדרי ובן-דוד למשוך את הערעורים בתמורה להקלה בעונש. השניים סירבו לפשרה והחליטו לעמוד על הטענה כי הם חפים מפשע. מאז ועד היום ממתינים השניים להכרעת העליון בערעור.

פרשת הרצת האג"ח בפסגות תוארה עלידי ביהמ"ש כאחת מפרשות ההונאה החמורות ביותר שהתרחשו כאן. היא כללה בתחילת הדרך חשד נגד בכירים מאדרי ובן-דוד ובראשם רועי ורמוס מנכ"ל פסגות בתקופה הרלוונטית, שב-2013 הוחלט לסגור את התיק נגדו בהסדר מותנה שכלל קנס ללא הרשעה.

זוהי פרשה שטוב שרשויות אכיפת החוק חשפו וטיפלו בה. סביר להניח שאדרי ובן-דוד יורשעו גם בעליון (אך להערכתי הם יקבלו הקלה משמעותית בעונש).

אבל המעשים שאדרי ובן-דוד הועמדו לדין בגינם התרחשו בשנת 2007. החקירה נפתחה ב-2010, כתב האישום הוגש ב-2014. מערכת אכיפת החוק שיפרה בשנים האחרונות את קצב הטיפול בחקירות ובתיקים הפליליים. אבל אם גם היום ממשיך להתקיים במדינת ישראל הליך פלילי שעוסק במעשים שהתרחשו לפני 12 שנה, אז יש עוד מקום לשיפור. הרבה מאוד מקום לשיפור. 

עוד כתבות

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

בהנחיית ראש הממשלה, בנימין נתניהו, המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● כזכור, השרה מירי רגב הנחתה את גורמי המקצוע במשרדה שלא לקיים דיונים ולא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לרה"מ

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

פעילות קרקעית של צה''ל ברצועת עזה / צילום: ap

צה"ל: יותר מ-140 מטרות טרור הותקפו ביממה האחרונה ברצועת עזה

איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● עדכונים שוטפים

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת תל אביב; מניות הביטוח והבנייה שוב מזנקות

חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את חיל האוויר האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בחיל האוויר האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; באסיה, על רקע משבר בשיחות הסחר עם ארה"ב, בורסת טוקיו ירדה ב-1.2%

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות