גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה אנשים עדיין מזדעזעים מסיפורים על ריגול עסקי

תחקיר "עובדה" על בלאק קיוב מסעיר השבוע את העולם העסקי, הפוליטי והציבורי, אבל ריגול עסקי היה קיים מאז ומעולם והוא חלק בלתי נפרד מהמציאות ● וגם: ניסנקורן ממשיך לתקוע סכינים בגבו של כחלון ● פרשנות

סטלה פן שעבדה בבלאק קיוב / צילום מסך: חדשות 12
סטלה פן שעבדה בבלאק קיוב / צילום מסך: חדשות 12

המדינה מ ז ו ע ז ע ת. תחקיר "עובדה" על בלאק קיוב השבוע ממשיך להסעיר את העולם העסקי, הפוליטי והציבורי. השאלה היא: מה בדיוק לא ידעתם עד היום? אכן, שם החברה שרומז על מסתורין; חיתוך פניו חובק הסוד של המנכ"ל המייסד דן זורלא שזורק את הדמיון למקומות פרועים; קודקודי ההון וההשפעה ששילמו לו ממיטב כספם או כספי אחרים; והבחורים והבחורות המצוינים וחסרי הפנים שנרמז שהם בוגרי המוסד שמאיישים את השורות בלונדון ובתל-אביב מגבירים את התחושה שמדובר בסיפור מתח. אבל "מודיעין עסקי", או אם תרצו לכעוס ולגחך קיראו לזה "ריגול תעשייתי" (אנשי מקצוע טוענים ש"ריגול" הוא החלק הלא-לגיטימי בפעולת המודיעין העסקי), היה ותמיד יהיה חלק בלתי נפרד מהמציאות. הנחת היסוד היא שאין עסקה, מינוי בכיר, בחירות, מכרזים והליכי שינוי - בעסקים, בפוליטיקה ובביורוקרטיה - שלא מגויסים אליהם משרדי חוקרים. מצד זה או זה או שניהם, במטרה "למצוא את הגופות המוחבאות בארון".

בעניינים שיש בהם כסף גדול מאוד מגויסים שניים או שלושה משרדים במקביל, בלא שזה יודע על זה. ההחלטה לגייס חברת מודיעין/ריגול מוסתרת מהציבור אבל מתקבלת על ידי בעלי שליטה והנהלות, בגיבוי "חוות-דעת" חתומה על ידי עורכי הדין הבכירים ("גלובס", 10.6). המקצוע מבוקש. חיפוש של הצירוף "קורס למודיעין עסקי" בגוגל מעלה 15 כתובות גלויות ומכובדות. "לא תאמינו מה שאנחנו נמצא..." כתוב באחת מהן, בצירוף הבטחה ש"יוצאי יחידות מסווגות משירותי הביטחון זמינים עבורכם לכל משימה". במשרד המשפטים יש יחידה מיוחדת (אחת מתוך כ-50 היחידות שלו) שמטפלת בחוק חוקרים פרטיים ושירותי שמירה - 1972, בדרישות לימוד, התמחות (שלוש שנים) ומבחני הסמכה ממשלתיים. בין שלל נושאי הלימוד הגלויים והנדרשים: "גיוס סוכן ויצירת קשר", "איסוף מודיעין עסקי, מודיעין רשת, תהליך המודיעין, סוגי מקורות", "פרופילאות" (לזה יש גם מסלולי לימוד ייחודיים), "תרגילי חקירה, שפת גוף וגרפולוגיה", "ציוד בילוש - צילום ומצלמות סמויות", וכמובן - איך לא - שיעורים על שלל חוקי הארץ. חוקרים פרטיים, האזנות סתר, כבוד האדם, הגנת הפרטיות, חוק העונשין, המרשם הפלילי, איסור לשון הרע, סדר הדין הפלילי ועוד. בקיצור: מי שמגייס "מודיעין" או "ריגול" צריך לדעת שמגייסים אותם גם לחיפושים עליו.

בחירות IN - ביורוקרטיה OUT. ברגע אחד ביטלה-דחתה הממשלה את קיצוץ הפנסיות בקרנות הוותיקות, בלי מילה על גורם החסר העמוק: אי-העלאת גיל הפרישה לנשים. מיד אחרי שביטלה-דחתה הממשלה, בחסות משרד המשפטים, את מימוש התוכנית לקיצוץ או ביטול הטבות המס בפריפריה. כמה ימים אחרי שבכירי האוצר הכריזו כי "אין מקור תקציבי ל-475 מיליון שקל" לוועדת הבחירות ומימון מפלגות - הם גילו שדווקא יש מקור כזה והתקציב אושר. יום אחרי אצו בנימין נתניהו ומשה כחלון וגילו לאומה שגם הם עסקו בחפירות וגם הם מצאו "מקור תקציבי", כך שסבסוד הצהרונים שהסעיר משפחות צעירות יימשך.

בין לבין אישרה השבוע ועדת הכספים המתקפלת לקראת הבחירות העברות תקציביות בסך 7 מיליארד שקל, "עודפי תקציב" קוראים לזה. כלומר תקציבים שניתנו ב-2018, לא נוצלו והועברו ל-2019 (בתקווה שהשנה כן ינוצלו). מדובר בהעברות תקציביות של רשויות הפיקוח, רשות האוכלוסין, המטה לביטחון לאומי, משרד הרווחה, התיירות והתחבורה, והשיא: 2 מיליארד "עודפי" משרד החינוך ו-3.7 מיליארד "עודפי משרד השיכון". נשאר רק לממש את הגדלת סל בריאות, לאשר תקציב הגדלת תקני פקחים לענף הבנייה, לתת למורים כל מה שהם רוצים כדי שלא ישביתו את תחילת שנת הלימודים שבועיים לפני הבחירות, ובהזדמנות חגיגית זו גם לסגור מהר מהר עם הרופאים את הסכם השכר החדש, לעשר שנים, תמורת תוספת של כמה מיליארדים בשנה. מי עוד רוצה כסף ציבורי בלי ביורוקרטיה, פקידים, סחבת, תקנות, הוראות, חוקים, ועיוותים- שיקום מהר. כי אחרי הבחירות זה ייגמר.

היו היו שני חברים. משה כחלון ואבי ניסנקורן. שר האוצר ויו"ר ההסתדרות לשעבר היו פעם הכי הכי. הרבה שיחות וייעוץ כלכלי-חברתי צמוד של היו"ר לשר שכל-כך האמין להכרזות היפות עד שהצטרף לקואליציה שלו בהסתדרות. ואז הלך ניסנקורן להיות פוליטיקאי ב"כחול לבן" והתחיל להפיל על חברו-מעריצו לשעבר את כשלי הקדנציה - שהוא היה שותף להם. לפעמים יזם, דחף ומניע. השיא הגיע בהתקרב היום (שבוטל-נדחה השבוע) לקצץ בפנסיות מבוטחי הקרנות הוותיקות, בגלל עיכוב רב שנתי, בחסות ההסתדרות, בהעלאת גיל הפרישה לנשים. "זה ביזיון מתמשך. מורידים ל-270 אלף גמלאים עשרות שקלים מהקצבה בגלל בריחה מקבלת אחריות של האוצר", אמר האידיאולוג החברתי ותקע עוד סכין בגב השר.

הרפואה מידרדרת? החודש לפני 70 שנה: "אנחנו קורסים תחת העומס, הילדים מתים כמו זבובים", אמר רופא "שדרש להישאר בעילום שם" לסופר עיתון "דבר" (נוסד ב-1925, נסגר ב-1996) לאחר שנודע כי 17 ילדים מתו, בתוך שבוע אחד, בבית החולים הדסה בתל-אביב (קם ב-1918, נסגר ב-1992), אחרי ש"242 ילדים נשלחו בדחיפות לבית החולים, רק 65 התקבלו" (מתוך "כובע טמבל", שבועון הנוסטלגיה של המועצה לקידום המורשת הישראלית).

עוד כתבות

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד ה-7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר בעקבות פתיחת מתקפת המנע וההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שני ● עם זאת, חברות התעופה כבר מתחילות להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכ"ד כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

כבר לא "רוקי" ו"קראטה קיד": לספורטאים בקולנוע היום יש נקודות חולשה

מסימון ביילס ועד הקאמבק של אליסה ליו - מהפכת הספורטאיות של העשור האחרון לא נולדה על הפודיום, אלא בהחלטה לעצור ולחזור לתחרות בתנאים שהן מנסחות לעצמן ● התופעה לא פוסחת על המסך ההוליוודי, שמחליף את הפוקוס מהשאלה "איך הם מנצחים?" ל-"מה נשאר מהם אחרי הניצחון?"

יירוטים / צילום: Shutterstock, GERSHBERG Yuri

המומחית שמסבירה: למה איראן לא מצליחה לייצר מטחים משמעותיים

"אם לאיראן הייתה יכולת להוציא מטח כבד היינו רואים אותה כבר", אומרת הילה חדד־חמלניק, מנכ"לית Moonshot ובעבר חברה בצוות הפיתוח של כיפת ברזל ● לדבריה, מערך הטילים האיראני נפגע קשות ביוני האחרון - נתון שמקל על ההגנה האווירית הישראלית ● עם זאת, היא מדגישה: הסכנה לא חלפה, וגם שברי טילים עלולים לגרום לנזק כבד

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור ונתב״ג מושבת לפחות עד יום שני, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, ארה״ב ואסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך יראה מבצע החילוץ ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"לא בוטחות בארה"ב לטווח ארוך": המומחית שמסבירה למה מדינות המפרץ לא מגיבות לתוקפנות האיראנית

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

אחרי הוזלה של 40 אלף שקל: האם המכונית הזו שווה את המחיר?

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

חלק ממאגרי הגז ומתקנים בבזן הושבתו, תחנות הכוח עוברות לדלק חירום

בהנחיית שר האנרגיה הופסקה זמנית הפקת גז מחלק מהמאגרים, ומשק החשמל נשען כעת על דלקי חירום ופחם ● בבזן צופים עלייה בפליטות בעקבות הדממת מתקנים ● היחידות הפחמיות בחדרה עשויות לפעול ללא מגבלת שעות במצב חירום

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה במגמה מעורבת; המניה שזינקה ב-88% מתחילת השנה

ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.6%, ת"א 90 ירד ב-0.6% ומדד הבנקים עלה ב-1.4% ● הדולר מתחזק על רקע המתיחות בגזרת איראן ● מניית מגה אור בלטה בעליות והשלימה זינוק של 88% מתחילת השנה ● ואיך סיכמו המדדים את חודש פברואר?

תור לקוםות בסניף של טיב טעם, הבוקר / צילום: באדיבות עובדי טיב טעם

הבהלה לנייר טואלט: התנפלות על רשתות השיווק. אלה המוצרים המבוקשים

בעקבות התקיפה באיראן והאזעקות הבוקר, נרשמה עלייה של מאות אחוזים בתנועת הלקוחות ברשתות הפתוחות בשבת עם זינוק בביקושים למים, שימורים ונייר טואלט ● ברשתות מדגישים כי אין מחסור וכי המלאים מלאים, בעוד שירותי המשלוחים המהירים הושבתו בהתאם להנחיות פיקוד העורף

עשן בבחריין לאחר התקיפות מאיראן / צילום: Reuters

כטב"מים בבחריין, טילים בקטאר: איראן תוקפת בסיסים אמריקאיים במפרץ

המתקפה האיראנית מתרחבת מעבר לישראל, כשדיווחים מבחריין, קטאר ואיחוד האמירויות מצביעים על תקיפות לעבר בסיסים אמריקאיים, יירוטים והנחיות חירום לתושבים ● לפי הערכות קודמות, עשרות בסיסים של ארה”ב הפרושים במזרח התיכון היו צפויים להפוך ליעד במקרה של הסלמה, והאיומים האיראניים למקד פגיעה ב"נקודות התורפה" האמריקאיות מתממשים כעת בשטח

הר תנופה. יש גם סחלבים / צילום: יובל אינהורן

כלניות בשלושה צבעים וסחלב במופע נדיר: מסלולי הפריחה שלא הכרתם

בימים שבהם נדמה שעל כל כלנית צצים עשרה מדריכים שיסבירו לכם איך להגיע אליה באפס מאמץ, הכנו לכם שלוש המלצות לטיולי פריחה דווקא למיטיבי הלכת

ג'ק דורסי, מייסד טוויטר וסקוור / צילום: Shutterstock, Frederic Legrand - COMEO

היזם שמפטר 4,000 עובדים ביום אחד. מה הוא יודע שאנחנו לא

גל פיטורים נוסף; ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל חברת התשלומים האמריקאית בלוק, הודיע בדואר אלקטרוני לבעלי המניות שלו כי החברה תקצץ קרוב למחצית מעובדיה ● בלוק, שנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 33 מיליארד דולר, ייצרה רווח נקי של כחצי מיליארד דולר ברבעון השלישי של השנה שעברה ● המנייה זינקה במסחר המאוחר בכ- 24%

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: יוסי זמיר

הבכיר לשעבר שבטוח: "אנחנו הכי קרובים להשבתת פעילות הממשלה מאי פעם"

כחשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג גייס חוב חסר תקדים, התמודד עם הורדת הדירוג הראשונה של ישראל ונדרש לצנן את הוצאות הביטחון: "אמרתי - אל תאלצו אותי לבחור בין צה"ל לעמידה בתקציב" ● עכשיו הוא חושף את הפינות האפלות שדורשות פיקוח - ומתכנן את הטרק בנפאל

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

אזור הפגיעה בגוש דן / צילום: מד''א

הרוגה ו-20 פצועים בפגיעה ישירה בת"א

אחד נפצע קשה, היתר בינוני וקל ● גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● טראמפ אישר שחמינאי חוסל ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

בית החולים סורוקה / צילום: Shutterstock

בתי החולים עוברים למרחבים המוגנים; הפעילות הלא דחופה נעצרה

לאחר שבועות של היערכות, אגירת ציוד רפואי ותרגיל גדול עם צה"ל, מערכת הבריאות העלתה כוננות לרמה הגבוהה ביותר ● בתי החולים ימשיכו לתת מענה למקרים דחופים, חלק מהטיפולים יבוטלו ● משרד הבריאות מסר כי בנק הדם במוכנות גבוהה, וצוותים תוגברו בדרום ● נכון לעכשיו טיפות החלב נותרות בשלב זה פתוחות