גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נוסעות עם הזרם: הדור הבא של המכוניות החשמליות

המכוניות החשמליות מהדור החדש כבר לא מיועדות רק ללקוחות מבוססים ● הן זולות יותר וצפויות לכבוש את ציי הרכב ואת ההמונים ● בקרוב הן ינחתו בישראל, וככל הנראה ישנו את פני התחבורה המקומית

פרויקט בטר פלייס קרס בתחילת העשור, אך לזכותו ייאמר שהוא שאף להפוך את המכונית החשמלית למוצר עממי, המוני ונגיש. גישה שונה בתכלית מהגישה הנוכחית של רוב יצרני הרכב החשמליים "נטו", שעד כה מיצבו את הדגמים החשמליים שלהם ככלי רכב אופנתיים ויקרים עבור לקוחות מבוססים-עד-עשירים עם אג'נדה ירוקה. אבל כיום, תקנות הפליטה החדשות והמחמירות שוב מאלצות את יצרני הרכב לתכנן דור חדש של מכוניות חשמליות זולות יחסית, שיימכרו במאסות לציים ולהמונים. הגל הזה יתחיל לנחות כאן בעוד כמה חודשים ועשוי לשנות את פני התחבורה בערים ובכרכים של ישראל.

פיז'ו e-208: צמחה בממדים ובטווח

בעשור האחרון ניצבה פיז'ו מהצד, בעוד רנו, המתחרה המושבעת, המשיכה לפתח במרץ את הסופר-מיני החשמלית "זואי". אבל בינתיים, לבעלות על קבוצת PSA נוספה ענקית סינית, שמציבה כיום את הפיתוח של כלי רכב חשמליים בעדיפות עליונה. התוצאה היא ה-e-208, גרסה חשמלית לגמרי של פיז'ו 208 החדשה, שתושק בעולם במקביל לגרסת הבנזין.

אנשי השיווק של פיז'ו מכנים את העיצוב של המכונית "עתידני וצעיר", אבל האמת היא שזה העיצוב הכי בוגר ו"מכובד" שהציגה אי פעם סדרת ה-2 לדורותיה. מתחת לכסות הגרמנית ניצבת פלטפורמה חדשה ומתוחכמת, שתוכננה מבראשית לקלוט מערכות הנעה מסוגים שונים - מבנזין ועד היברידי וחשמלי "נטו".

המכונית עצמה קלה יותר בכמה עשרות קילוגרמים מה-208 המכונית היוצאת, מה שאִפשר לקזז את משקל הסוללה הכבדה, ושלדתה קשיחה יותר לטובת הבטיחות והנוחות. הגרסה החשמלית נטו מצוידת במנוע נמרץ יחסית לקטגוריה, שמייצר 136 כ"ס ומומנט של 26 קג"מ שזמין כבר מעמידה. היא כוללת מערכות שונות לחיסכון באנרגיה, כמו אפשרות לבצע חימום/קירור מבוקר של התא מבעוד מועד ומחזור אנרגיית הבלימה בכמה דרגות.

עם 50 קילוואט-שעה, מארז הסוללות הוא אחד הגדולים בקטגוריה, וכך גם הטווח בין טעינות שעומד על כ-340 ק"מ על-פי תקן WLTP - שווה ערך לכ-450 ק"מ על-פי תקן NEDC היוצא. פיז'ו גם מעניקה אחריות של 8 שנים או 160 אלף ק"מ על הסוללה. הסוללה מותקנת בצורה שטוחה ומוגנת ברצפת התא, מה שאומר שנפח תא הנוסעים ותא המטען של הגרסה החשמלית זהה לזה של גרסת הבנזין.

טעינה מלאה מהרשת הביתית אומנם אורכת 16 שעות ארוכות, אבל מטען ביתי תלת-פאזי ייעודי, שמספקת פיז'ו, יכול לעשות את העבודה בחמש שעות ורבע. עמדת טעינה ציבורית תפחית את זמן הטעינה ל-30 דקות עבור 80% מהקיבולת. ניתן לבצע את הטעינה בשליטה מרחוק ויש גם אפליקציות להפחתת "חרדת הטווח" באמצעות סימולציה מוקדמת של מסלול הנסיעה וצריכת החשמל לאורכו.

טכנולוגיה מתוחכמת וסוללות גדולות אינן דבר זול, והמכונית אמורה לעלות באירופה כ-31 אלף אירו לפני הטבות מס - בערך כמו ניסאן ליף ויונדאי איוניק החשמליות. כל הפיצ'רים הללו יופיע גם באחות הכמעט-תאומה אופל קורסה החשמלית החדשה.

רנו ניסאן KZE: חשמלי זעיר וזול

רנו-ניסאן מכרה עד היום יותר כלי רכב חשמליים-עממיים מכל יצרן רכב אחר, וה-K-ZE ממחיש היטב את הניסיון הנצבר. זהו SUV עירוני ממוזער ואופנתי, שניצב על בסיס גלגלים של 2.42 מ' בלבד ונמתח לאורך 3.73 מ' - לא הרבה יותר מפיאט 500 - אבל באורח פלא, מצליח לדחוס את כל הסממנים האופנתיים של פלח הפנאי, כולל מרכב גבוה יחסית עם מרווח גחון של 15 ס"מ, בלי להתפשר בנושא השימושיות.

רנו טוענת כי יש לו חלל פנים מרווח דיו לארבעה נוסעים פלוס תא מטען בנפח 300 ליטר, הגדול בקטגוריה. החברה לא שחררה יותר מדי פרטים על מערכת ההנעה, למעט העובדה שהסוללה צנועה יחסית, כ-27 קילוואט-שעה. לפיכך, ניתן להסיק שמבחינת הטווח והביצועים, הרכב הסדרתי יהיה מיועד בעיקר לתנועה אורבנית, רצוי בלי יותר מדי עליות.

היתרון הוא משקל עצמי נמוך יחסית - כ-980 ק"ג בלבד - ובעיקר מחיר נגיש. מחיר היעד לאירופה הוא כ-14 אלף אירו לצרכן לפני סובסידיות, ואם וכאשר תגיע אלינו, זה אומר פחות מ-100 אלף שקל על הכביש. עם זאת, בשלב הראשון לפחות, רוב הייצור יתבצע בסין וגם מיועד לשוק הסיני הענק.

סיאט וסקודה: מכוניות המיני נוטשות את הבנזין

לקבוצת פולקסווגן אצה הדרך לחשמל את ליין הדגמים שלה כדי לעמוד בדרישות המתקרבות של האיחוד האירופי להפחית את פליטת ה-‏CO2, ואין כדאיות כלכלית להתחיל לפתח פלטפורמות חשמליות ייעודיות בכל הפלחים.

הפתרון? הסבה טוטאלית של סדרות קיימות לחשמל, ובמקרה זה מדובר באחיות סיאט MII, סקודה סיטיגו ופולקסווגן UP. מכוניות המיני העירוניות הכמעט זהות ישמרו על עיצובן החיצוני והפנימי, אבל החל מיולי 2019 ייפסק כליל ייצורן עם מנועי בעירה מקובלים והן יהפכו להיות חשמליות "נטו".

מטבע הדברים, הייעוד הוא שימוש עירוני. לפיכך, המנוע החשמלי שלהן יהיה בהספק צנוע יחסית של 83 כ"ס והן יצוידו בסוללה של 36.8 קילוואט-שעה. בהתחשב במשקלן הקל, הן יספקו עד כ-260 ק"מ בין טעינות על-פי תקן WLTP המחמיר. גם נתוני הביצועים צנועים: אפס ל-50 קמ"ש ב-3.9 שניות ומהירות מרבית מוגבלת ל-130 קמ"ש.

המכונית תציע כמה אופציות טעינה - החל מטעינה מהרשת הביתית ועד לטעינה מהירה בעמדות הטענה מסחריות שאמורה לטעון כ-80% מקיבולת הסוללה בתוך שעה. לוח המחוונים ועיצוב הפנים מקבילים לאלה של גרסאות הבנזין, למעט חיווי לטעינת הסוללה והטווח. למרות ה"חישמול", תא המטען מציע נפח מכובד לקטגוריה של כ-250 ליטר.

המחיר של חשמליות המיני אמור להיות דומה לזה של גרסאות הבנזין, וכאשר המכוניות הללו, או לפחות אחת מהן, יגיעו אלינו במחצית הראשונה של 2020, הן יצטרפו למועדון ייחודי של "חשמליות בפחות מ-100 אלף".

סמארט: עם הפנים לסין

המותג סמארט ידע הרבה תהפוכות בחייו, אבל החל מהשנה הבאה הוא ישנה את ייעודו כליל ויהפוך למותג "הממוסד" הראשון באירופה, שכל-כולו חשמלי נטו. מדובר בקריצה לשוק הסיני, אבל גם במענה לתחרות מכיוון פולקסווגן.

בניגוד לגרסה החשמלית הקיימת של הסמארט, הדור החדש יציע עיצוב ותכנון הנדסי חדש, שלא יתבסס על הפלטפורמה של רנו טווינגו, שמשותפת לסמארט הנוכחית.

המכונית החדשה, שתפותח בשיתוף עם GEELY הסינית, בעלת השליטה החדשה בחברה, תציע טווח גדול משמעותית מה-120 ק"מ של הסמארט הקיימת ותהיה זריזה יותר, במקביל לדיגיטציה מקיפה של הרכב, החל במערך הפיקוד וכלה ברמות גבוהות של שליטה מרחוק באמצעות אפליקציות. העיצוב יתבסס כנראה על גרסת הוויז'ן שהוצגה השנה והמחיר, אחרי סובסידיות, אמור להיות מקביל או זול מעט מזה של הסמארט FORTWO הנוכחית.

יונדאי איוניק חשמלית 2020: יותר מתוחכמת

הגרסה החשמלית של ה-IONIQ - זו שגרסתה ההיברידית היא המכונית הנמכרת ביותר בישראל - הייתה אחת החלוצות בגל החדש של חשמליות "נורמליות" כאשר הושקה בעולם ב-2017. אלינו היא הגיעה רק בתחילת 2019 ובכמויות קטנות מאוד, אבל נראה שהעיכוב היה לטובה.

יונדאי ניצלה את הזמן להפקת לקחים, אימצה סוללות מתקדמות יותר והשיקה גרסה חשמלית מחודשת שתגיע אלינו עם הרבה שדרוגים בסוף השנה. השדרוג המרכזי הוא קפיצה משמעותית בקיבולת הסוללה של הגרסה החשמלית - מ-28 ל-38.3 קילוואט-שעה. הסוללה מציעה גם דחיסות אנרגיה גבוהה יותר, מה שאומר שממדיה ומשקלה כמעט לא השתנו, וכל זה מתורגם לטווח בין טעינות של כ-291 ק"מ על-פי מבחני WLTP המחמירים, שהם כמעט 380 ק"מ על-פי מבחני NEDC, שבהם נבחן הטווח של המכונית היוצאת.

המנוע עצמו לא עבר שינוי מהותי בהספק, אבל הוא מצויד כעת במטען מובנה מדור חדש, שמאפשר טעינה מהירה יותר מרשת החשמל הביתי וטעינה של 80% מקיבולת הסוללה בתוך 54 דקות בעת חיבור למטען ציבורי מהיר של 100 קילוואט. פרט לכך, זכתה המכונית לכל השדרוגים שתעבור השנה סדרת האיוניק בכללותה, כולל חרטום מתוחכם יותר עם פנסי LED, תא נוסעים משופר ומערכת טלמטיקה מתוחכמת, שמקושרת לאפליקציה בטלפון ומאפשרת בין השאר התנעה/כיבוי בשלט רחוק, שליטה ותזמון מרחוק על תהליך הטעינה והעיתוי שלה, ועוד. לפחות על-פי הידוע כרגע, השיפורים לא אמורים לשנות מהותית את מחיר הרכב, שמתחיל כיום בארץ בכ-160 אלף שקל בהתאם לקיבולת הסוללה.

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל