גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההאקר הוותיק בטוח שהתעייפתם מלשמוע על פריצות וממליץ לציבור לא לסמוך על ממשלות

מארק רוג'רס, מההאקרים המוכרים והוותיקים בעולם, מספר בראיון ל"גלובס" על האובססיביות של האקרים והרצון שלהם למרוד, על האדרנלין בפריצות למערכות מתוחכמות, ועל העבודה עם יוצרי הסדרה "מר רובוט", שלה הוא מייעץ ● "כל אדם שיוצא מבית ספר צריך לדעת לזהות התקפות סייבר בסיסיות, הציבור לא יכול לסמוך על הממשלה", אומר רוג'רס

אירוע למעריצי הסדרה "מר רובוט"  / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
אירוע למעריצי הסדרה "מר רובוט" / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

ב-2015, שני האקרים הצליחו לפרוץ לרכב טסלה מודל S, לפתוח ולסגור דלתות, לשנות נתונים בלוח המכוונים ולכבות את הרכב לחלוטין - הכול באמצעות שליטה מרחוק. הפריצה, שהפכה לאחת הפריצות האייקוניות של השנים האחרונות, מבוססת על ניצול של ארבע חולשות שונות, אשר יחד הן אפשרו להאקרים לחדור למערכות המידע של הרכב. מאחורי הפריצה המפורסמת עומדים ההאקרים קווין מהאפי ומארק רוג'רס.

"אנשים מסתכלים על הפריצה לטסלה, ואומרים 'זה מדהים! איך עשיתם את זה?' - אבל זה לא שפשוט הגענו עם אייפון ונהגנו ברכב. היו שנתיים של עבודה קשה, של מציאת החולשות ועבודה עם חברת טסלה על תיקונן - ולבסוף היינו צריכים 'להרים' הדגמה כדי שנוכל להראות את הפריצה. זו עבודה מתישה שכוללת הרבה כישלונות", אומר רוג'רס בראיון טלפוני ל"גלובס". רוג'רס צפוי להגיע לביקור בישראל, במסגרתו ישתתף בשבוע הסייבר של המרכז למחקר סייבר באוניברסיטת ת"א, בשיתוף מערך הסייבר הלאומי.

רוג'רס הוא האקר בריטי ממוצא יהודי, יווני ואיטלקי, שמתגורר בסן פרנסיסקו. הוא משמש כסגן נשיא אסטרטגיות אבטחת סייבר בתאגיד Okta, נמנה עם מארגני DEF CON, כנס ההאקרים הגדול בעולם, וגם עובד כיועץ טכנולוגי לסדרה "מר רובוט".

מארק רוג'רס  / צילום: איאן צ'ו,

את דרכו כהאקר החל רוג'רס בגיל 15, כשפרץ לרשת המחשבים של בית הספר שלו באמצעות תוכנת סיסמה, וכך לדבריו "הסתבך בצרות". "באותה תקופה, 'האקינג' היה תחביב מוזר של כמה ילדים מוזרים. במושג האקינג החלו להשתמש ב-MIT בשנות ה-70, וההגדרה שלו הייתה להשתלט על מערכת קיימת ולשנות אותה כך שתעשה את מה שאתה רוצה, מבלי לפגוע במערכת ובמה שהיא אמורה לעשות במקור.

"שיחקתי עם מחשבים במשך שנים, וזה לעולם לא היה המקצוע שלי - זה היה תחביב. בתחום שלי, חייבים לעבור דרך המון כישלונות כדי להגיע להצלחה, ואם אין לך תשוקה לזה - הכישלונות והעבודה עם דאטה משעמם לאורך חודשים ירתיעו אותך. בגלל זה אנחנו רואים הרבה אנשים שיוצאים מאוניברסיטאות והם מאוד מנוסים בכתיבת קוד ושימוש באפליקציות למציאת חולשות, אבל אם הם יצטרכו למצוא חולשה באופן ידני - הם יתקשו מאוד.

"תחשבי על האקינג כעל תרגיל של פתירת בעיות - את מסתכלת על מערכת, רואה איך היא מוגנת, ואז מנסה למצוא דרך לעקוף את זה. זה הופך לתחרות של מי יותר טוב - את או האדם שעיצב את ההגנות של המערכת. היו פעמים שביליתי חודשים בעבודה על פריצה כדי לגרום לה לעבוד, וכשזה עובד יש תחושה מאוד חזקה של הצלחה. זה מתעצם אם גם משתמשים בחולשה הזו ומצליחים להיכנס לתוך המערכת, וזו זריקת אדרנלין של ממש. הטריק הכי גדול שגוף כמו בית ספר או אוניברסיטה צריך למצוא הוא לא רק איך לגרום לאנשים להיות מאומנים היטב - אלא גם איך להצית את התשוקה הזו", אומר רוג'רס.

"כל טכנולוגיה שפיתחו בני אדם יכולה להיפרץ"

רוג'רס אמנם מרבה לדבר על חשיבותם של כישלונות, אולם לאורך הקריירה שלו הוא ראה הצלחות לא מעטות: מלבד הפריצה לטסלה, הוא פרץ גם לזיהוי טביעת האצבע של מכשירי חברת אפל, וגם למשקפיים החכמות של גוגל. בימים אלה הוא מחפש פרצה ליכולות זיהוי הפנים של אפל. "אפל עשתה עבודה טובה, אבל לדעתי כל טכנולוגיה שנבנתה על ידי בני אדם יכולה גם להיפרץ על ידי בני אדם. עם הזמן, ככל שנקודת המבט והידע שלנו משתנים יש גם הזדמנויות חדשות לפרוץ לדברים", הוא אומר.

מה האתגר הכי גדול במציאת חולשות?

"כמעט כל החולשות המקוריות הן מאוד קשות למציאה, כי מעצם ההגדרה מנסים ללכת למקום שאף אחד לא הלך אליו קודם לכן. בנוסף, אתה מנסה לגרום למשהו לעשות דבר שהוא לא עוצב לעשות, אז זה תמיד יהיה קשה והסיכויים תמיד יהיו נגדך. טסלה היא אולי הדוגמה הטובה ביותר - עבדנו על זה שנתיים, ובשלב מסוים מצאנו כבר שמונה חולשות שונות, אבל לא הצלחנו לחשוב איך לנצל אותן כדי לפרוץ למערכת. רק אחרי כמה חודשים של הפסקה שבהם ניקיתי את הראש, הייתה לי סוג של התגלות לגבי איך נוכל לעשות זאת. זו הייתה דרך מאוד ארוכה ובשלב מסוים חשבנו שלא נוכל להצליח, אבל עם התמדה ומזל הצלחנו לבסוף".

באיזה אופן השתנה התחום מאז שהתחלת לבצע האקינג בשנות ה-80 ועד היום?

"אבטחת סייבר היא משחק בלתי נגמר. תמיד יהיו התקפות חדשות להגן מפניהן ותמיד יהיו מערכות חדשות להגן עליהן. תמיד יהיו דברים חדשים ודברים שלא חשבנו עליהם. לאחרונה התחלנו לראות פגמים בשבבים, מהאופן שבו הסיליקון מעוצב ועד להבנה כי שינוי במטען האלקטרומגנטי בתא זיכרון יכול לשנות את המטען האלקטרומגנטי בתוך השבב - ולאורך זמן יכול ליצור שינוי בדאטה שנמצא במקום אחר באותו השבב. הפרצה הייתה קיימת יותר משנה לפני שאנשים הבינו איך הם יכולים להשתמש בזה כדי לעקוף דברים כמו סיסמאות.

"ככל שדברים הופכים ליותר בטוחים - גם הפריצות יהפכו ליותר מורכבות. בשנות ה-90 היית צריך רק חולשה אחת כדי לקבל גישה מלאה לכל המערכת. היום, במערכות מודרניות כמו שיש באייפון, צריך שתיים או שלוש חולשות כדי להצליח לפרוץ: הראשונה כדי להיכנס פנימה, דרך איזושהי אפליקציה; השנייה כדי לפרוץ מתוך הסביבה המאובטחת שבה רצה האפליקציה; והשלישית כדי לקבל גישה מלאה למכשיר".

אתה מזהה שינויים שחלו גם אצל ההאקרים עצמם?

"כן, ההאקרים המקוריים היו בקטע של לחקור מערכות ולהשיג גישה אליהן כדי ללמוד על טכנולוגיה. לא היה תמריץ כלכלי באותו הזמן. אני למשל נכנסתי לזה כי אבא שלי קנה לי מחשב. לאורך השנים, זה עבר מתחביב של קומץ אנשים סקרנים והפך לתעשייה. בשנות ה-80 רוב החברות לא הרגישו שהן זקוקות לאבטחה, ואמצעי האבטחה היו שם משתמש וסיסמה במקרה הטוב - כי לא היו הרבה איומים. ככל שהאינטרנט התפתח ויותר כסף עבר לעולם המקוון, התוצאה הייתה עלייה בפשעים ובתקריות.

"זה הוביל ממשלות לקבוע רגולציה שמחייבת חברות להקים מערכי אבטחה, וגרם לכך שחברה שנותרת בלי אבטחה נהיית חשופה גם לנזק כלכלי וגם לאחריות פלילית. כך נהייתה תעשייה - וכשהגיע הכסף - נכנסו הרבה אנשים לתחום בשביל אינטרסים וכסף. זה שינה הרבה דברים, ובעיקר את המחקר בתחום. אחד החסרונות של זה הוא שהתעשייה היום לא מסתכלת על מה שמעניין וכיפי, אלא על מה שרווחי".

"הציבור החל להתעייף מלשמוע על פריצות"

התדמית הרווחת של האקרים היא של אנשים בודדים, אאוטסיידרים ואנרכיסטים, ורוג'רס מחזק את התפיסה הזאת. "באופן מסורתי, קהילת ההאקרים מורכבת מאנשים עם אישיות מסוימת: אנשים מאוד מופנמים, עד שהם נכנסים לרשת - כי שם אנחנו מביעים את עצמנו. לנו כהאקרים יש צדדים שאנחנו לא מדברים עליהם הרבה, אבל רוב ההאקרים הם אנשים אובססיביים ובעלי נטייה להתמכרות, שלא מסתדרים במצבים חברתיים - וזה לא נעים להודות בזה. אין לנו תחביבים אלא אובססיות, וכשאנחנו מתעניינים במשהו אנחנו מגזימים. כשהתחלתי להתעניין באקווריומים היה לי אחד, ותוך כמה שבועות היו לי שמונה.

"אנחנו נוטים לחרדה חברתית, אנחנו אינטליגנטים וגם מורדים, והחלק הזה הוא חשוב - כי להיות מורד זה מה שמוביל אותנו לאתגר את הסטטוס קוו ואת איך שדברים נעשים בדרך כלל. היכולת שלי לאתגר חוקים נותנת לי את היכולת להסתכל על מערכי אבטחה ולדעת איך לעקוף אותם. אותה היכולת היא מה שמוביל האקרים לרצות להיות אקטיבסטים נגד חוסר צדק. זה לא מפתיע שה'האקטיביזם' (האקרים אקטיביסטים, י"י) נולד בשנות ה-90 - כשההאקרים היו בשיאם.

"בשנות ה-90, אם הצלחת לפרוץ לאתר של חברה גדולה, היה מובטח לך עמוד ראשי בעיתונים ושהמסר שלך יופץ בעולם. היום הציבור החל להתעייף מלשמוע על פריצות. אם הפריצה שלך לא תהיה מאוד משמעותית לא תקבל כמעט סיקור, וזה הופך את זה למאוד קשה עבור האקטיביסטים לקבל את תשומת הלב שהם רוצים".

רוג'רס הוביל בעצמו קבוצה של האקטיביסטים, שפרצו בשנות ה-90 למחשבים של ממשלת בריטניה והחדירו מסרים פוליטיים לעמוד הבית של אתר מפלגת הלייבור. הקבוצה נקראה Agents of Hostile Powers (סוכני הכוחות העוינים), כבדיחה על חשבון ראש היחידה החדשה לפשעים ממוחשבים במשטרת בריטניה. בנאום כניסתו לתפקיד הוא קבע שכל ההאקרים הם ילדים שטופי מוח, שפועלים כסוכנים של כוחות עוינים. כשהסיפור הזה עלה בשיחתנו, רוג'רס מיהר להביע הסתייגות: "כמו ילדים אחרים שמתעסקים עם טכנולוגיה, עשיתי כמה דברים שלא היו הכי חכמים", הוא אומר.

נשמע שהרצון למרוד הוא חלק בלתי נפרד מלהיות האקר. אתה מתחרט על הדברים שעשית בתקופה הזו?

"אותו הרצון למרוד מקבל צורות אחרות, ומשתנה ככל שאנחנו מתבגרים. אני לא מתחרט על מה שעשינו, אבל היום אני יודע שרק דרך מעקב אחר כללי האתיקה יכולתי להתקדם ולהגיע ולמקום שבו אני נמצא היום. אני רוצה לזהות ילדים אחרים שיש להם את אותם הכישורים שהיו לי, ולקחת אותם לכיוון הנכון לפני שהם ייכנסו לצרות. כילד, הדחף לחקור דברים ולכופף את הכללים הוא חזק. זה מה שאנחנו עושים כבני אדם - חוקרים את סביבתנו - ועבור האקרים הסביבה הזו היא האינטרנט".

מהו הדבר הטוב ביותר שיצא לך מההתנסות הזו?

"זה דבר שחשבתי עליו הרבה. כמו הרבה קבוצות באותה התקופה, עבדנו על הקמת מסגרת העבודה בה יכולה להתבצע חשיפה הוגנת של חולשות. באותה התקופה לא הייתה תרבות כזאת, ולא היו פרסים כספיים עבור חשיפות הוגנות. כשהיינו מודיעים לחברות על החולשות שלהן, הן היו מגיבות לרוב בצורה עוינת ואיימו בהליכים משפטיים.

"החשיפה ההוגנת הראשונה הייתה רק בשנות ה-2000 המוקדמות, עם באג שהתגלה בחברת מיקרוסופט, והתוצאה היא שהיום חוקרים יכולים להסגיר חולשות כמעט לכל חברה. אני אהיה הראשון לומר שיש הרבה מקום לשיפור. אנחנו עדיין נאבקים עם תגובות אגרסיביות של החברות, שמרגישות שאיום בנקיטת צעדים משפטיים באמצעות עורכי דין היא הדרך היחידה שהן יכולות להגן על עצמן. אם נוכל להגיע לנקודה שהחברות באמת שמחות לשמוע על חולשות - זה יהיה מעולה".

"ייצוג שקרי בטלוויזיה יוצר מצג שווא בציבור"

בין הפרויקטים הרבים שרוג'רס מעורב בהם, הוא משמש כאמור כיועץ טכנולוגי לסדרה מר רובוט. הסדרה עוקבת אחרי אליוט אלדרסון, מהנדס אבטחת מידע בחברת סייבר אמריקאית ביום והאקר בלילה. אלדרסון סובל מחרדה חברתית, דיכאון קליני ופרנויה, והוא נוהג לפרוץ לחשבונות ולמכשירים של האנשים הסובבים אותו כדי להשגיח עליהם מפני סכנה. הוא מגויס על ידי האקר מסתורי בשם מר רובוט על מנת להצטרף לקולקטיב האקרים אנרכיסטי, ויחד הם פועלים נגד הקפיטליזם, הבנקים ותאגידי הענק. רוג'רס סיפר כי לדעתו "יש משהו בדמות הזו שמאוד לא נוח לצפות בה, והרבה מחבריי ההאקרים אמרו את אותו הדבר".

איזו פריצה הכי אהבת בסדרה?

"אני אוהב את כולן כמובן, אבל אני מניח שלמדתי הכי הרבה מהפריצה לטלפון של סוכן FBI עם אנטנת Femtocell (מודם סלולרי קטן לשימוש ביתי, י"י) בסוף העונה השנייה. בניתי את האנטנה בבית ומאוד נהניתי לשחק איתה. עד היום אני משתמש בה כדי לבדוק חולשות אבטחה על מכשירי IoT (ה"אינטרנט של הדברים") המחוברים לרשתות סלולר, כמו למשל מכוניות".

הפריצה הזו קיבלה שבחים רבים על כמה שהיא הייתה מציאותית.

"בתור האקר, כשאני רואה 'פייק האקינג' בטלוויזיה זה ממש משגע אותי. כולם מציגים מסך שנראה כמו מטריקס אבל במציאות אתה לא מקליד כמה דברים ופורץ לבנק. כדי ליהנות מסרט או סדרה - אתה חייב להצליח להאמין לה - וכל פעם שאני רואה כזה זיוף זה הורס את האשליה. כהאקרים שגאים במה שאנחנו עושים, תמיד כעסנו על הייצוג השקרי הזה. בנוסף, אני חושב שזה גם מסוכן ליצור מצג שווא בציבור, כי האנשים שצופים בסדרות האלה צריכים להיות מסוגלים לזהות האקינג ולהסתכל על זה בצורה אובייקטיבית. ארגונים משקיעים איפה שהם חושבים שההשקעה נדרשת, וההחלטות נעשות על ידי אנשים - שהם אותם אנשים שצופים בסדרות הללו.

"אני חושב שהיום הציבור יותר מיודע גם כי המדיה מכסה את זה יותר, וגם כי יש הרבה יותר פריצות. לא עובר חודש בו חברה גדולה לא נפרצת. ההיכרות הזו עם עולם ההאקינג היא גם חיובית וגם שלילית: היא טובה כי אנשים מבינים יותר ושואלים יותר שאלות, אבל היא רעה כי הם מקבלים תשובות מאוד קצרות".

רוג'רס אף פועל לטובת חינוך הציבור בנושאי סייבר, והוא עובד עם בתי ספר בסן פרנסיסקו על כינון תוכנית לימודים לבתי הספר היסודיים, אשר במסגרתה יילמדו כללי בטיחות ברשת ותכנות. "אם הייתי יכול לנופף בשרביט קסם, הייתי אומר שכל אדם צריך לעזוב את בית הספר עם השכלה שתספק לו את הכלים לזהות התקפות בסיסיות - כמו מיילים זדוניים ורשתות Wi-Fi מזויפות. הציבור חייב להיות מעורב, כי אנחנו לא יכולים לסמוך על הממשלה כדי למצוא תשובה לבעיות האבטחה. זו אחת הסיבות שאנחנו, אנשי האבטחה וההאקרים, לוקחים חלק במאמץ", הוא אומר. 

עוד כתבות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לישראל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי