גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משטרית עד פולקמן: איך נראו ניסיונות העבר לבטל את יום השבתון בבחירות, ומה היו העלויות

מאיר שטרית הציע לבטל את יום השבתון כבר בשנת 2000, טומי לפיד שקל לקנוס את מי שלא יגיע להצביע, ורועי פולקמן ניסה לחסוך למשק מיליארד שקל ● כך נראה המאבק הממושך לשינוי הפורמט של יום השבתון, ואלה הקשיים שמנעו את המהפכה ● מצביעים. לא מבזבזים עוד יום עבודה 

הצבעה בקלפי בבחירות / צילום: רויטרס
הצבעה בקלפי בבחירות / צילום: רויטרס

בשנת 2001 נערכה בישראל מערכת בחירות חריגה. הכנסת, שנבחרה רק בשנת 1999, לא פיזרה את עצמה ובאותה עת נערכו רק בחירות ישירות לראשות הממשלה.

חבר הכנסת מאיר שטרית, שהיה אז חבר אופוזיציה מהליכוד, הגיש הצעת חוק פרטית לפיה יום החופש בבחירות יוענק רק לעובדים שיגיעו להצביע ויספקו הוכחה לכך למקום העבודה. ההצעה עברה קריאה טרומית ועברה לדיון בוועדת חוק חוקה ומשפט.

בדיון שנערך במליאה בדצמבר 2000, אמר שטרית: "כזכור לכם, העליתי הצעת חוק שעברה בכנסת בקריאה טרומית, שביקשה לקבוע כי מאחר שנותנים יום חופש לעובדים כדי לבוא להצביע, מי שלא יבוא להצביע, לא יקבל תמורה ליום עבודה. הרי נותנים לו חופש בשביל זה. בדיון בוועדת החוקה בהצעת החוק גילינו שהצעתי גוררת אחריה בעיות רבות. העלו בפני בעיות אחדות, כמו למשל מה קורה עם אדם ששמו לא מופיע בספר הבוחרים. הרי הוא יצטרך להוכיח שבאמת לא הופיע בספר הבוחרים, ובגלל זה הוא לא הצביע. מה קורה עם חייל שנמצא בפעילות מבצעית ולא יכול להצביע, אדם בחוץ לארץ, וכן הלאה וכן הלאה. דבר זה מפתח ביורוקרטיה שלמה של אישורים, ולכן נכון לעכשיו הקפאתי את הצעת החוק בוועדת החוקה ואינני מקדם אותה, אלא אם יימצא רעיון טוב יותר. נחשוב על רעיונות אחרים".

מערכת הבחירות ההיא הסתיימה בניצחון גורף של אריאל שרון, אבל המשק הישראלי הפסיד גם אז סכום עתק בגלל יום השבתון. בשנת 2002 שטרית כבר היה שר המשפטים בממשלת שרון והוא ניסה לקדם שוב את היוזמה, בין השאר בעקבות דיאלוג עם השופט מישאל חשין, שעמד בראש ועדת הבחירות המרכזית.

מנגנון בדיקה יקר ומסורבל

בראיון ל"גלובס" השבוע אומר שטרית: "נשמע לי מוזר ביותר שאנשים מקבלים יום חופש ולא באים להצביע - הצעת החוק שלי אמרה שצריך להביא אישור הצבעה כתנאי לקבלת יום חופש". אהוד שילת מי שהיה אז המפקח הארצי על הבחירות שיכנע אותי שהדבר לא ניתן לביצוע, ושהקמת מנגנון בדיקה שכזה תהיה יקרה ומסורבלת ולא תביא לחיסכון המקווה. לכן ירדתי אז מהחוק".

במהלך הבדיקה הצטרף ליוזמה גם יו"ר שינוי דאז, חבר הכנסת יוסף (טומי) לפיד. אחד הרעיונות שנבחנו באותה תקופה הוא לקנוס את מי שלא יבוא להצביע. גם לפיד נבהל מהביורוקרטיה כפי שהסביר אז בראיון עיתונאי: "תיפתח פה תסבוכת ביורוקרטית שאין לה התחלה ואין לה סוף. יש תמיד מאות אלפי אנשים בחוץ לארץ, אז צריך לבדוק לגבי כולם אם ביום הבחירות הם לא היו בחו"ל, כי אז ודאי אי אפשר להטיל עליהם קנס. בנוסף, בכל יום יש במדינה כמה עשרות אלפי חולים, אז אתה צריך להכריח אותם להביא תעודה רפואית".

מי שניסה לשכנע את לפיד טען בפניו כי יריביו החרדים מרוויחים מהשיטה הנוכחית שכן אצלם אחוז ההצבעה גבוה במיוחד. לדברי אותם גורמים, אם תונהג חובת הצבעה, יהיו יותר מצביעים למפלגות הגדולות והחילוניות, אבל הטיעון הזה לא הוביל לשינוי המצב.

אחד המתנגדים להצעה היה חבר הכנסת דאז שאול יהלום מהמפד"ל. הוא נימק את ההצבעה בכך שהיא בעצם סוג של כפיה: "אם נתחיל להכריח אזרחים להצביע, נגיע לכך שבשלב הבא נכריח אותם גם למי להצביע". שטרית נתן הסבר אחר. לדבריו באלקנה, מעוז הציונות הדתית הגיע שיעור ההצבעה ל-90% וליהלום לא היה רצון כל רצון לשנות את המשוואה.

שטרית לא התייאש. בכנסת ה-18 וה-19 הוא ניסה, הפעם במסגרת מפלגת קדימה, לחשב מסלול מחדש. במקום לבטל את יום החופש, לקנוס את מי שלא יגיע להצביע, ללא הסבר מספק, ב-500 שקל. "לצערי הממשלה הכשילה אותי פעמיים, וזו טיפשות ממדרגה ראשונה". גם כעת שטרית הוא תומך נלהב של התניית חופש בהצבעה או החלת חובת הצבעה.

"אם היה מתקבל שינוי כזה היה מתקבל", אומר שטרית, "המפה הפוליטית הייתה משתנה באופן דרסטי. כי היום במפלגות המגויסות מגיעים כמעט 100% מהמצביעים וביתר בקושי 60%, העלאת אחוז ההצבעה תביא בהכרח להקטנה בכוחן של מפלגות כמו ש"ס ויהדות התורה, ולגידול בהצבעה לגדולות. בנוסף אם אחוז ההצבעה יעלה, גם רף אחוז החסימה יעלה באופן ניכר, והדבר ידרבן הצבעה למפלגות הגדולות במקום לקטנות שספק אם יעברו את הרף. עד היום אני לא מבין למה הליכוד מתנגד לזה, הרי כוח הסחיטה של המפלגות החרדיות היה קטן בהרבה".

שטרית מוסיף כי ניתן לעקר בקלות את העילה המרכזית ליום החופש, באמצעות שינוי השיטה להצבעה דיגיטלית. "אנחנו מדינת הייטק עם שיטת הצבעה מפגרת. צריך לעבור להצבעה דיגיטלית, בהתאם להצעת חוק שהעברתי כשהייתי שר הפנים ב-2007."

בבחירות לרשויות המקומיות ב-2008 התקיימו בחירות כאלה בעשר רשויות שבכל אחת עשרת אלפים מצביעים לפחות, וזה עבד מצוין. שטרית מסביר כי הצבעה הדיגיטלית תאפשר הצבעה מכל מקום, במחשב הביתי הנייד או בטלפון בסלולרי. בשיטה הזו מתקצר זמן ההכנה לבחירות, נחסכים מאות מיליוני שקלים על התהליך, אחוז ההצבעה יעלה, ובעיקר, לא יהיה צורך להוציא את המשק כולו לשבתון.

יו"ר התאחדות התעשיינים תומך

הבחירות לרשויות המקומיות בחורף 2018 היו הראשונות שגם בהן נקבע יום שבתון, והתוצאה עלייה מסוימת באחוז ההצבעה מ-51% ב-2013 ל57% ב-2018. עוד בטרם התקיימו הבחירות נענה לאתגר חבר הכנסת רועי פולקמן ממפלגת כולנו. פולקמן הציע שאם עובד לא ימציא למעביד אישור הצבעה, יוכל המעביד לנכות ממשכורתו יום עבודה או למחוק יום חופשה ממאזנו. מטרת המהלך כפולה - העלאת אחוז ההצבעה לצד הפחתת הנזק למשק ולמעסיקים, ובעיקר לעסקים הקטנים ולעצמאים.

הצעת החוק זכתה לגיבוי משרגא ברוש, יו"ר התאחדות התעשיינים, שפנה לשר הפנים אריה דרעי בבקשה שיתמוך בה. ברוש כתב כי הצעת החוק תחסוך למשק כמיליארד שקלים, עלות יום החופשה הניתן למי שלא טורחים להצביע.

פולקמן מסביר היום כי ההכרזה על הבחירות לכנסת קטעה את התהליך. "אם הכנסת לא הייתה מתפזרת, התהליך היה מואץ, והיינו מביאים את הנושא לדיון כדי לחוקק את החוק הנכון הזה". לדבריו פולקמן, משרד הפנים צריך לבדוק את שעות ההצבעה כדי לבדוק האם החלת יום השבתון משפיעה על אחוז ההצבעה.

האם כדאי לקדם את החוק, בניסיון לבטל את יום השבתון כבר במערכת הבחירות הקרובה? פולקמן חושב שהתשובה שלילית. לדבריו, "כל דיון והצעת חוק כעת, לוקה בבעיה בשל האינטרסנטיות והפיכת כל הנושא לפוליטי לחלוטין. זה יעורר ויכוח לא ענייני. הדיון בשלב כה קרוב לבחירות ובמצב המורכב של בחירות כפויות בטווח כה קצר, היה גורם לכל מי שמאחוריו קבוצות הצבעה מאורגנות, לעמוד על הרגליים האחוריות. מה גם שאין לכך תשתית של נתונים ודיון".

עם זאת, פולקמן מבטיח שאם ייבחר לכנסת הוא ימשיך לקדם את הנושא."אני סבור שהקשר בין יום השבתון לבין אחוזי ההצבעה חלקי ביותר", אומר פולקמן, "אבל מחיר המשקי שלו גדול מאוד וניתן לצמצם אותו".

חלק מהמתנגדים ליוזמה, אז והיום, הם אנשי המפלגות החרדיות. אחד הנימוקים לכך, למרות שלא כולם יודו בכך, הוא אחוז ההצבעה הגבוה בקרב המגזר החרדי. בשנת 2002 טען חבר הכנסת מאיר פרוש מאגודת ישראל הביע התנגדות למהלך של חובת ההצבעה וטען שהוא כדי לפגוע בחרדים.

אחד מחברי הכנסת החרדים אמר לנו השבוע שלהצעת חוק ברוח זו אין סיכוי לעבור אם החרדים יהיו בממשלה. אם למפלגות המציעות את זה יש בעיה להביא את מצביעיהן, שיתאמצו יותר, אומר הח"כ. 

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה