גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחירה של טעות יסודית: ביטול החוזה ופיצויים

האם יש להורות על אכיפת הסכם מכר חרף טעות משותפת בדבר אופי הזכויות בנכס? ביהמ"ש המחוזי בירושלים פסק שלא

ביטול חוזה / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב
ביטול חוזה / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב

בין העילות המאפשרות "ביטול חוזה בשל פגם בכריתתו", נקבע בחוק החוזים כי כאשר צד לעסקה התקשר בחוזה עקב טעות יסודית, והצד השני לחוזה לא ידע ולא היה עליו לדעת על כך - רשאי בית המשפט לבטל את החוזה.

כמו כן נקבע בחוק כי במקרה של ביטול חוזה עקב טעות שכזו, רשאי בית המשפט לחייב את הצד שטעה בפיצויים בעד הנזק שנגרם לצד השני.

במטרה למנוע שימוש לא ראוי בהוראות החוק, בחר המחוקק לצמצם את "עילת הטעות". בהתאם לכך נקבע בחוק כי לא ניתן לעשות שימוש בעילה זו במקום בו נפלה "טעות בכדאיות העסקה". כלומר, טעות שמקורה בהערכה שגויה של שווי העסקה או הפוטנציאל הכלכלי הטמון בה - לא תהווה עילה לביטול החוזה.

לאחרונה נדרש בית המשפט המחוזי בירושלים [תא (י-ם) 4995-10-15 משה אליאסיאן נ' מאיר שבו], להכריע בסכסוך בין שני צדדים להסכם מכר, במסגרתו נטען כי נפלה "טעות משותפת" בדבר טיבו של הנכס הנמכר.

נסיבות המקרה: רישום הזכויות עלה 1.8 מיליון שקל

בשנת 2012 נערך הסכם מכר בין זוג רוכשים לבין בעל הזכויות של נכס מקרקעין במושב בית מאיר, שהזכויות בו מנוהלות בספרי רשות מקרקעי ישראל (רמי"). בשל העובדה שהזכויות בנכס לא נרשמו על-שם המוכר, אלא נותרו על-שמו של החוכר המקורי, קבעו הצדדים "תנאי מתלה" לפיו נדרש המוכר "להשלים את העברת הזכויות של שמו", בפרק זמן של שנה. תמורת הזכויות בנכס, התחייבו הרוכשים לשלם למוכר כ-1.6 מיליון שקל. בנוסף הסכימו הצדדים כי מסך התמורה יישארו 300,000 שקל כפיקדון ל"השלמת הרישום על-שם המוכר".

לאחר החתימה פנה המוכר לרמ"י לטובת רישום הזכויות בנכס על-שמו, אולם הרשות השיבה כי בהתאם להסכם ההרשאה המקורי שנחתם ביחס לנכס, נקבע ייעודו כ"בית מקצועי", לשימוש בעלי מקצוע של המושב. לכן, לצורך רישומו כבעל הזכויות בנכס, נדרש המוכר לבצע הליך "הקצאה", המחייב תשלום לרשות של כ-1.8 מיליון שקל - יותר מתמורת המכר כולה.

כיוון שכך הודיע המוכר לרוכשים על ביטול ההסכם עקב אי-התקיימות התנאי המתלה, והרוכשים מצדם הגישו תביעה לאכיפת הסכם.

לשיטתם, על אף שהמוכר ידע שעליו לשאת בתשלום לרשות לצורך רישום הזכויות, הוא נמנע מכך, ולכן אינו רשאי להסתמך על אי-קיום התנאי. בנוסף טענו הרוכשים כי ככל שנפלה טעות בהערכת התשלומים הנדרשים לרישום זכויות בנכס, מדובר ב"טעות בכדאיות העסקה", שאינה מקנה למוכר את זכות הביטול.

מנגד טען המוכר כי טרם חתימת ההסכם הוסבר לרוכשים כי קיים חוסר ודאות באשר לאפשרות רישום הזכויות בנכס, ולכן כללו את התנאי המתלה בהסכם. לחלופין טען המוכר כי נפלה טעות בבסיס ההתקשרות בהסכם, ולפיה שגו הצדדים בהערכת אופי הזכויות בנכס. לעמדתו, הצדדים סברו בטעות כי מדובר בנכס שעבר "הקצאה", וכל שנדרש לרישום הזכויות הוא תשלום דמי הסכמה ששיעורם נמוך לאין-שיעור מדרישת הרשות בפועל.

החלטה: טעות משותפת של שני הצדדים

בית המשפט קבע כי את התנאי המתלה יש לפרש כ"אישור הרשות לרישום הזכויות על-שם המוכר". משכך, נדחתה טענת המוכר לפיה לא התקיים התנאי, שכן המניעה לרישום הזכויות לא נבעה מסירוב הרשות, אלא מסירובו לתשלום דרישת הרשות.

למרות זאת, נפסק כי הצדדים טעו בהערכת טיב הזכויות בנכס וסברו כי למוכר זכויות ממשיות המאפשרות את רישומן על-שמו - כנגד תשלום דמי הסכמה שלא יעלו על הפיקדון בסך 300 אלף שקל. עוד נקבע כי אין לקבל את הטענה לפיה מדובר ב"טעות בכדאיות העסקה".

נפסק כי לא ניתן לטעון שהמוכר נטל על עצמו סיכון לגבי גובה הסכום אותו יידרש לשלם לרשות מקרקעי ישראל, וכי מקור הטעות המשותפת של הצדדים הוא טיב הזכויות בנכס. בנוסף, נקבע כי בשל המשמעויות הכלכליות מרחיקות הלכת כלפי המוכר, מן הצדק להורות על ביטול ההסכם.

לצד דחיית התביעה, בית המשפט הורה על תשלום הפיצוי המוסכם לרוכשים, בהתאם להסכמות שנקבעו בהסכם המכר.

הכותבים הם ממשרד גינדי כספי

עוד כתבות

נשיא סין שי ונשיא איראן פזשכיאן נפגשים בבייג'ינג / צילום: ap, Ng Han Guan

תחת עיני הבית הלבן: סין הפכה לגורם מרכזי בשימור המשטר האיראני

בעוד שמוסקבה מתמהמהת באספקה, סין מטמיעה בטהרן מערכות הגנה מתקדמות ● מנגנון משומן של "מכליות רפאים" מאפשר לסין ליהנות מנפט איראני בהנחות עתק ● אלא שמאחורי הדברים, מסתתרת תמונה מורכבת של גירעון סחר מעמיק וניצול ציני

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: עופר עמרם

רשות שוק ההון דורשת מגלובל נט גמל להחזיר 11 מיליון שקל שהושקעו בקרנות בחו"ל

בדיקת הרשות מצאה כי הכספים שהשקיעו עמיתים בקופות גמל בניהול אישי (IRA) של החברה הועברו לקרנות בחו"ל, אשר חלקן אורגנו על ידי סוכנים המעורבים בפרשת סלייס ● גלובל נט גמל: "דוחים את המסקנות, שוקלים את צעדינו המשפטיים"

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

"אנחנו חייבים לעבוד": גרמניה נגד משרה חלקית ושבוע עבודה מקוצר

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

עדי שלג / צילום: אלון רון

עד המדינה בפרשת אי.די.בי: כולם "שיפצו" אז מחירי מניות, בדיעבד הבנתי שזו עבירה

עדי שלג העיד כי ביצע את הפעולות סביב הרצת מניות אי.די.בי ב-2012 לפי הנחיותיו של איתי שטרום, וכי הפך לעד מדינה אחרי שגילה כי שטרום ונוחי דנקנר "מפילים עליו הכול" ● הוא טען כי הוא "הוכה בתדהמה" מכך שדנקנר מייחס לו אחריות לפרשה, ולגבי פעולותיו הסביר כי "היום ברור לי שזה אסור, אבל אז זה היה אחרת"

חלפני כסף ברחובות טהראן / צילום: ap, Vahid Salemi

מצבה של איראן מחמיר והמשטר שולף שפן חדש

הריל האיראני הגיע לשפל חדש - 1.6 מיליון ריאל איראני לדולר אחד ● בניסיון להתמודד עם השחיקה, בבנק המרכזי בטהרן השיקו היום מטבע חדש של 5 מיליון ריאל

מטוס של KLM / צילום: Shutterstock

הזיגזג ההולנדי: חברת התעופה שהודיעה על חידוש הטיסות לישראל

שינוי מגמה? חברת התעופה ההולנדית KLM מודיעה על חידוש הטיסות לישראל, זאת לאחר היסוס שנרשם בשבועות האחרונים

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

נכסי אנרגיה ונמל אסטרטגי: האזורים שבהם התחוללו הפיצוצים באיראן

הפיצוצים באהוואז ובבנדר עבאס אירעו באזורים אסטרטגיים במיוחד - משדות הנפט הגדולים של איראן ועד לנמל המרכזי במיצר הורמוז ● בטהרן מנסים להציג את האירועים כ"תקלות", אך הרגישות של המוקדים שנפגעו מעוררת תהיות בזירה הבינלאומית

רחוב רבי עקיבא בבני ברק / צילום: Shutterstock

גן ילדים בבני ברק שביהמ"ש הורה לפנותו ממשיך לפעול ונאבק נגד תשלום שכירות

כמה שופטים קבעו בשורה של החלטות כי על הגן שהוקם על חלק מגג שבבעלות פרטית להתפנות, ובינתיים לשלם דמי שכירות - אך החברות המפעילות את הגן סירבו להתפנות ● מפעילי הגן: "מדובר בהחלטות טכניות, אנחנו פועלים בהתאם לפסקי הדין"

ארקפה / צילום: עינת לברון

קפה יקר: אחרי ארומה - גם רשת ארקפה מעלה מחירים

עפ"י ארקפה, עליית המחירים המשוקללת בכלל המוצרים תעמוד על 3%, וזאת לאחר שנה שבה הרשת נמנעה מלעדכן את המחירים ● בנוסף מציינים ברשת כי מחירי משקאות הקפה העיקריים לא השתנו

זכרון יעקב / צילום: איל יצהר

חברות תובעות 343 מיליון שקל מרמ"י: שיווקה קרקעות שאי אפשר לפתח

שלוש חברות שזכו במכרזי קרקעות בזכרון יעקב תובעות מרמ"י לבטל את העסקאות ולשלם להן 343 מיליון שקל, שכוללים את התשלומים ששילמו ופיצויים ● לטענתן, המדינה שיווקה את הקרקעות ביודעה שאין כל היתכנות לפיתוחן, גבתה מאות מיליוני שקלים מהיזמיות, ולאחר הזכייה הותירה אותן להתמודד לבדן עם סכסוך בין הרשויות

סוכנות דירוג האשראי מודי'ס / צילום: Shutterstock, Daniel J. Macy

פיץ' צפויה להצטרף: מאחורי הודעת מודי'ס והאם העלאת הדירוג קרובה

במשרד האוצר קיימו שיחות עם פיץ' ומעריכים כי תיישר קו בשבועות הקרובים בייצוב תחזית הדירוג ● במודי'ס העלו את תחזית הצמיחה של ישראל ל-5%, אבל הדרך חזרה לדירוג שלפני המלחמה עוד ארוכה

רשת moltbook / צילום: צילום מסך

מהתפעמות לחשש ועד פרצת אבטחה: מה הסיפור של Moltbook, הרשת החברתית של הבינה המלאכותית

הרשת החברתית לבוטים עוררה סקרנות עולמית, עד שפרצת אבטחה אחת העבירה את הדיון מתודעה לניהול ואבטחה

ענת אגמון. ''קשה מאוד להרוויח'' / צילום: כדיה לוי

ממאסטר שף ועד ההתאהבות בכרם: ראיון עם ענת אגמון

ענת אגמון חלמה להיות מהאימהות המייסדות של הקולינריה המקומית, חלום שנדחק הצידה עד שהלכה ל"מאסטר שף" ● בראיון לגלובס היא מספרת על חוויית ההשתתפות ("השתדלתי להיות בשליטה") על קשיי המסעדנים ("חיים כהן נסע לחפש עובדים בתאילנד") ועל הריפוי: "אתה לא באמת יכול להיות בסטרס אם אתה מנקה הר של טימין"

אונקיית כסף / צילום: Reuters, CFOTO

אחרי נסיקה מסחררת הגיעה הנפילה: מה גרם לירידות החדות במחירי המתכות?

בשבוע שעבר הזהיר צבי סטפק כי מחירי שתי המתכות ב"סחרור מסוכן שיגרום הפסדים כבדים למשקיעים" ● לדבריו "זה קורה בעיקר כאשר הראלי המטורף מוכתב ע"י כניסת משקיעים ש'מגלים' את ההזדמנות באיחור רב" ● ולמה גם הביטקוין הצטרף לירידות?

גלופה של שטרות של חמש דולר במטבעה של ארה''ב בוושינגטון הבירה / צילום: Reuters, Gary Cameron

קריסת הדולר מגלה לאמריקאים שהם לא המעצמה שעליה פינטזו

התחזיות סברו שהעשור הנוכחי יטלטל את העולם, ובינתיים הוא מקיים את המצופה ממנו ● תהיות על מצב הדולר האמריקאי מול סל המטבעות, ציפיות הריבית וגם האפשרויות שיוצרת הבינה המלאכותית - כל אלה ישפיעו עמוקות על הכלכלה בשנה הקרובה ● כתבה ראשונה בסדרה

סוכנות דירוג האשראי מודי'ס / צילום: Shutterstock, Daniel J. Macy

מודי'ס מעלה את תחזית הדירוג של ישראל

חברת הדירוג הבינלאומית הודיעה הלילה כי היא משנה את התחזית מ"שלילית" ל"יציבה" ● הטיעונים של מודי'ס להחלטה הם בראש ובראשונה ירידת הסיכון הביטחוני

קריית שמונה / צילום: אייל מרגולין

פחות משהובטח: הממשלה אישרה תוכנית תמיכה בקריית שמונה

הבוקר התכנסה הממשלה בעיר וקיבלה החלטה לשיקום וצמיחה דמוגרפית בקריית שמונה, ואולם הארנק הדיגיטלי שהובטח לתושבים יתקבל כמענק חד-פעמי ● מאידך, תושבים חדשים, אם יגיעו לעיר, יזכו למענק חודשי של כ-2,000 שקל למשך שנה וחצי

לירון אייזנמן (סיליקום), יהוא עופר (אודיסייט) / צילום: ברצי גולדבלט, שלומי יוסף

הישראלית שקפצה במעל 30% בשבוע, וזו שירדה לשפל של שנתיים וחצי

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● סיליקום קפצה במעל 20% בעקבות פרסום תוצאותיה הכספיות ותחזית חיובית לרבעון הראשון של 2026 ● אודיסייט טיפסה במעל 30% בשבוע, לאחר שדיווחה על שתי הזמנות פיילוט חדשות מלקוח ביטחוני גדול ● ורוניס ירדה לשפל של שנתיים וחצי, לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את המלצתם למניה

נכס יוקרתי בסביון / צילום: מרים חג'ג'

"תמחור שמרני": 17.5 מיליון שקל עבור נכס יוקרתי בסביון

הנכס כולל שני מבנים עם רמת גימור גבוהה הכוללת חיפוי של אבן ירושלמית ייחודית ● "הרוכשים הם תושבי חוץ - מה שמדגיש את המשך העניין הבינלאומי בנכסי פרימיום בישראל, גם בתקופה שבה הפעילות בשוק מצומצמת", אמר המתווך ● וכמה זה יקר ביחס להרצליה פיתוח?

עקב אכילס של חמינאי שעשוי להוביל אותו להפסד מול ארה"ב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ההבדלים הגדולים בין טראמפ לחמינאי, איך מתמודדים צעירי עזה עם המשבר הכלכלי ברצועה, והארגונים העשירים שרוצים להשפיע על בחירות האמצע בארה"ב • כותרות העיתונים בעולם