גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל פורום ה-15: "אנשים מוכנים לגור בערים צפופות, אם באותן ערים יש איכויות נוספות"

אף שהדרך לאישור השינויים בתמ"א 35, שיגדילו בצורה משמעותית את הצפיפות הערים, עוד ארוכה - הם כבר מעוררים תגובות עזות בענף ● איתן עטיה: "הממשלה צריכה לעשות שינוי דרמטי ולהגדיל במאות אחוזים את ההשקעות בשירותים האזרחיים"

תל אביב, ישראל / צילום: shutterstock
תל אביב, ישראל / צילום: shutterstock

תוכנית מינהל התכנון להגדיל בצורה דרמטית את הצפיפות בערים בישראל צפויה לעבור עוד דרך ארוכה עד לאישורה הסופי, אולם בענף היא כבר מעוררת תגובות רבות. רוב התגובות מבטאות את החשש שהתשתיות לא ישודרגו בהתאם לעליית הצפיפות, אבל הן גם מתייחסות לצורך בהסברה לציבור שיצטרך להסתגל לשינויים משמעותיים. "גלובס" יצא לבדוק מהן ההשפעות הצפויות של התוכנית, ואילו השלכות יהיו לה על הציבור, על הרשויות ועל השטחים הפתוחים.

איתן אטיה - מנכ"ל פורום ה-15 / צילום: איל יצהר

הציבור הישראלי: "הפסקת הפסיכוזה"

עו"ד איתן אטיה, מנכ"ל פורום ה-15, אומר כי "הקהל הישראלי התרגל בשיטת הבנייה של העשורים האחרונים לבניינים בצורת האות H - כל אחד חייב שלושה כיווני אוויר אחרת לא נוכל לנשום. זו פסיכוזה ישראלית. זאת אף שכל מעונות העובדים והשיכונים נבנו עם שני כיווני אוויר, וכשבודקים את זה מגלים שהדיירים שם דווקא מוציאים פחות כסף על קירור בקיץ.

"באירופה, למשל בפריז, בונים ברצף את כל הבלוק, ואז אפשר לייצר צפיפות מאוד גבוהה. הם רגילים לשני כיווני אוויר בלבד.

"אנשים כאן יצטרכו להתרגל לדגם מגורים אחר, כי אם נגיד עכשיו שבתוך מרכזי הערים הוותיקות נגדיל את הצפיפות אבל בלי לבנות בשיטה של כל הבלוק, ועם כל החניונים הענקיים האלה, נצטרך להגיע למגדלי ענק. ואין מגדלים שאנשים ממוצעים יוכלו לממן לאורך השנים".

ארנון פרידמן, מנכ"ל חברת אשדר מקבוצת אשטרום, טוען כי אנשים מוכנים לגור בערים צפופות, כאשר באותן ערים יש איכויות אחרות ואפשר ליהנות מכל מה שלעיר יש להציע כנגד הצפיפות. בתל אביב וברמת גן ובכל עיר אחרת במרכז הארץ, אנשים רוצים לגור חרף הצפיפות, כי בתמורה הם נהנים מהאיכויות שאותה עיר נותנת להם - קירבה לאזורי תעסוקה ובילוי".

יו"ר לשכת שמאי מקרקעין, חיים מסילתי מציין כי "הגדלת הצפיפות פותחת פתח להגדלת היטלי השבחה. כדי לא לגרום לעלייה במחירי הדירות יש לתת את הדעת גם לסעיפי המיסוי וערך הקרקעות".

ארנון פרידמן, מנכ"ל חברת אשדר מקבוצת אשטרום / צילום: איל יצהר, גלובס

 

סימן השאלה: שת"פ מהרשויות המקומיות

"ציפוף ערים היא אכן הדרך הנכונה, אולם קשה לי לראות את מינהל התכנון מעביר מהלך שכזה ללא הירתמות של ראשי ערים, מהנדסי הערים ושל תושבי הערים שהם הראשונים שמתנגדים לכך", אומר פרידמן. "הרצון של מינהל התכנון הפוך משל אלו שידם על השאלטר, ואנחנו רואים כבר היום מה קורה בערים מסוימות בכל הקשור לתמ"א 38.

אטיה מוסיף כי "אם הצפיפות תגדל ללא תשתיות מתאימות, יאשימו את הרשויות המקומיות כמו שהיה בתמ"א 38. אם נשאיר את האוטופיות האלה רק ברמה התכנונית, נייצר מראש אכזבה. מינהל התכנון צודק כשהוא אומר שהצפיפות בערי ישראל נמוכה במדד של מספר התושבים לקמ"ר ביחס לעולם, אבל צריך לזכור שבערים כמו ברצלונה, אותה המינהל אוהב להראות במצגות שלו, יש תחבורה ציבורית מאוד משוכללת שתומכת בכך - גם טראם, גם מטרו וגם אוטובוסים יעילים. אתה לא צריך רכב פרטי. היום במרכז פריז החניונים התת קרקעיים הם בתפוסה של פחות מ-50%.

"מדברים על זה שבקרוב תהיה רכבת קלה, אבל הקו האדום אפילו לא מתקרב לרמה אירופאית. אנשים בטעות חושבים שזה מטרו אבל זה יותר דומה לטראם - מהירות איטית, קיבולת נמוכה. נוסף לכך, זה לא יוצר רשת וזה ללא שכבות נוספות של תחבורה ציבורית.
"הממשלה צריכה לעשות שינוי דרמטי ולהגדיל במאות אחוזים את ההשקעות בשירותים האזרחיים.

"בשורה התחתונה, הכוונות של מינהל התכנון טובות והם גם צודקים, אבל אם לא תהיה לצד זה תמיכה בתשתיות -תחבורה, חינוך, גינות - זה לא יהיה טוב".

"לא סתם התושבים מזדעקים", אומרת האדריכלית ליאת איזקוב בן-שטרית ("עירוניות לאנשים"), מתמחה בצפיפות עירונית ועירוב שימושים: צפיפות גבוהה לא מבטיחה בהכרח איכות חיים טובה יותר. תלוי איך מתכננים אותה. הציבור לא טיפש. הציבור מתנגד כי הוא רואה שתשתיות לא מגיעות קודם. מדינה תלוית רכב פרטי לא יכולה להגיע לצפיפויות האלה ולספק איכות חיים לתושביה. המספרים האלה לא יספקו לנו רכבות שיביאו אותנו לעבודה בלי לעמוד שעתיים בפקקים".

לאטיה - וגם לאיזקוב בן-שטרית - יש עוד הסתייגויות מתוכנית הציפוף. אטיה: "המדדים שהם משתמשים בהם הם בעייתיים. צריך להביא בחשבון לא כמה אנשים גרים בתל אביב אלא כמה אנשים נמצאים בה במשך היום - לא 400 אלף אלא מיליון וחצי, שלהם צריך לתת שירותים".

מסילתי אומר כי "נכון יותר לטעמי לעבות שכונות חדשות ולא לצופף שכונות ותיקות משום שהתשתיות הישנות לא יעמדו בעומס של הגדלת מספר התושבים. דוגמה מצוינת היא שכונת אם המושבות שבנויה בצפיפות לעומת שכונות אחרות בפתח תקווה אך בשל התכנון שלה איכות החיים של תושבי השכונה גבוה".

האדריכלית גלי דולב, שותפה מנהלת בחברת ניהול הפרויקטים וקסמן גוברין גבע, מסכימה ואומרת כי "הפתרון הנכון הוא לצופף בכל יישוב או עיר קיימים, את האזורים בהם התשתיות כבר קיימות: רחובות, מים, ביוב, כבישים, מוסדות ציבורים ועוד, ולא להקים ערים חדשות. אין פרופורציה בעלויות של יישוב חדש לעומת יישוב קיים. בשורה התחתונה, אנחנו חייבים לשמור על השטחים הפתוחים שלנו לדורות הבאים".

באשר לציפוף שכונות קיימות צריך יהיה לראות כיצד יתיישב התיקון בתמ"א 35 עם תמ"א 38. עו"ד ספיר זילבר ממשרד עוה"ד צבי שוב אומרת כי "על פניו, נראה כי תמ"א 35 לא משנה את תמ"א 38 אלא נותנת קריאת כיוון, וייקח עוד זמן רב עד שיבצעו שינויים בתמ"א 38 בהתאם למגמה זו. ייתכן שתמ"א 35 תחלחל לתכניות פינוי בינוי והתחדשות עירונית שברקע, אבל ברמה של בעל המגרש הבודד קשה יהיה לראות את השינוי המידי, אולם שינוי יכול להיות ברמה של תכנון שכונתי, אך גם לכך ייקח זמן". 

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמודה: ישראל לא לחצה מספיק על חמאס ולכן אין עסקת חטופים

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם