גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית ההשקעות פסגות השיק את "אמנת פסגות להשקעות אחראיות"

ברק סורני, מנכ"ל פסגות: "זה עניין של גם וגם. השיקול הראשון בבחינת כל השקעה ימשיך ויהיה החובה לשמור על כספי העמיתים תוך שאיפה למקסום התשואה" ● סר רונלד כהן: "יש מעבר ממדידת החזר כלכלי ומדידת סיכונים למדידת השפעה"

"קיים קשר ברור וחיובי בין ההשקעות החברתיות לבין הביצועים הפיננסיים של חברות" - כך הסביר ברק סורני, מנכ"ל בית ההשקעות פסגות, באירוע השקת "אמנת פסגות להשקעות אחראיות", שנערך הבוקר (א') בבורסה לניירות ערך בתל-אביב. 

הבנה זו היא שהביאה, לדברי סורני, את בית ההשקעות להכריז על אמנה מנחה להשקעות אחראיות (או בשמן האחר - השקעות אימפקט), המאגד שלושה תחומים - סביבתי, חברתי ונושאי ממשל התאגידי (ESG). גישה זו, לדבריו, תתרום בסופו של דבר לשיפור התשואה לאורך זמן, תפחית את הסיכון בתיקים המנוהלים ובהמשך - היא עשויה לשפר את הנורמות הקיימות בשוק ההון הישראלי.

בתוך כך דאג סורני להבהיר כי השיקול הראשון בבחינת כל השקעה ימשיך ויהיה החובה לשמור על כספי העמיתים תוך שאיפה למקסום התשואה. "זה עניין של גם וגם", הוא הדגיש. הוא ציין כי האמנה תפעל כקוד פתוח על מנת שניתן יהיה לעדכנה במהלך הדרך.

את נאומו של סורני קטעה מחאה שקטה יחסית מהקהל - כשמספר מפגינים נושאי שלט מחו על כך שפסגות ממשיך להזרים כספים לפרויקט מאגר הגז הטבעי לוויתן. "אתייחס להכול", הבטיח סורני.

כאמור, עקרונות האמנה הם: שילוב נושאי חברה, סביבה, וממשל תאגידי בתהליכי ניתוח חברות ותהליכי קבלת החלטות - ציון ESG יצורף לאנליזות (בשיתוף חברת Greeneye, לכלכלה סביבתית); גילוי אקטיביות כבעלי מניות ושילוב נושא השקעות אחראיות במדיניות המעורבות המוסדית ובנוהלי העבודה של פסגות; וחתירה לגילוי נאות בסוגיית השקעות אחראיות מהגופים בהם פסגות משקיע, בשיתוף פעולה עם הרגולטורים לקידום הנושא בשוק ההון בישראל. בנושאים החברתיים ניתן למנות בין היתר גיוון מגדרי בדירקטוריון, בחינת רצף של אירועים שליליים, בהם למשל תאונות עבודה של חברות בנייה.

עוד במסגרת זו חתם פסגות באחרונה על יוזמת PRI - Principles for Responsible Investments, הפועלת בשיתוף האו"ם. "אנחנו הגוף הישראלי הראשון שמצטרף ליוזמה זו בה כ-2,500 חברים, ושהמטרה שלה לדאוג שהעולם יהיה מקום טוב יותר בעולם ההשקעות", הצהיר סורני. ביוזמה חברים ארגונים דוגמת בלאקרוק, ברקליס, HSBC ,UBS, JP מורגן ואחרים. עם החתימה מתחייב פסגות לשקיפות מול הארגון, על-מנת לאפשר לו לבחון את השקעותיה. 

העולם עובר טרנספורמציה

בהמשך, הזמין סורני לבמה את סר רונלד כהן, מייסד אייפקס פרטנרס, וממייסדי קרן האימפקט ברידג'ס. "האתגר הגדול ביותר עבורי הוא לנאום בעברית", פתח כהן בחשש, "לכן כדאי שאעבור לאנגלית", הוא התנצל בחיוך. כהן בירך את פסגות על המהלך. "העולם עובר טרנספורמציה במחשבה", הוא אמר, "בעבר ההשקעה הייתה רק ברווחיות, בהמשך החלו לחשוב על ניהול סיכונים. מה שאנחנו רואים היום, וזה קורה מסיבות שונות, זה מעבר ממדידת החזר כלכלי ומדידת סיכונים למדידת השפעה. היום מחפשים משמעות. צעירים באים ואומרים - די לנו רק לעבוד. אנחנו רוצים עבודה עם משמעות שתשפר את החיים בכדור הארץ. חלק מזה הוא תגובה למשבר של 2008. חלק אחר נובע מההבדלים ברווחה הכלכלית, דבר שרואים אותו גם בישראל.

"כשבראנו את מדיניות הרווחה חשבנו שיצרנו הגנה. אבל מה שגילינו זה שאנשים שנולדו למשפחות 'הלא נכונות' נתקעו מאחור. הממשלות הרימו ידיים - הן לא יכולות להתמודד כי הן לא הסביבה ליצירת חדשנות", הסביר כהן. ולא רק בקרב הצעירים והממשלות רואה כהן גורם מאיץ, אלא גם בקרב האוכלוסיה הבוגרת, "גם המבוגרים חוששים מהמקום שאליו הם ייצאו לפנסיה.
"המגזר הפרטי לא רק מייצר בעיות, הוא גם מייצר פתרונות", טען כהן, "כשמדברים על הנושאים האלה חושבים בדרך כלל על פילנטרופיה ונתינת כסף. אבל ההשקפה שלי שונה. טאלנטים לא רוצים לעבוד בחברות שנחשבות מזיקות, וגם המשקיעים לא רוצים להשקיע בהן - יש עוד דרכים לעשות כסף. בחברות כאלו קיים סיכון שההון ייפגע כי המשקיעים יתרחקו ממך".
כדוגמה לפעילות אימפקט אחראית ציין כהן לדוגמה את חברת אורקם של מייסדי מובילאיי ובראשם פרופ' אמנון שעשוע, שגייסה עשרות מיליוני דולר. החברה שמפתחת טכנולוגיה המסייעת לכבדי ראייה ועיוורים, נתנה, לדברי כהן, מענה להזדמנות, שבכוחו לתרום לכלכלה העולמית. 

כהן המשיך והתייחס גם לישראל כהזדמנות, זאת בין היתר בשל פוטנציאל ענף ההייטק הצומח. "התחלתי להשקיע בישראל בשנת 1993 כשהשקנו את קרן לאומי אייפקס. זה היה לפני המהפכה הטכנולוגית. מי היה מאמין שישראל תגיע למעמדה הטכנולוגי הנוכחי?", הוא אמר, "בישראל יש אתגרים חברתיים רבים כמו אי שוויון, אתגרי חינוך, שיכון, עוני ומגזרים שונים שמעורבים. הממשלה עושה את מאמציה הגדולים, אבל אם נוכל להביא יזמים שיעזרו טכנולוגית, הם יוכלו לעשות את זה טוב יותר. עולם השקעות האימפקט הוא היעד לכל השוק הפיננסי. בעוד 5 שנים ננתח את הקשר בין צמיחה לבין אימפקט. חשיבה זו תביא אותנו לכלכלת אימפקט. השקעות אימפקט שמות אותנו על המסלול לכלכלת אימפקט. בשנת 2030 השקעות האימפקט יהיו שוק של 30 טריליון דולר", סיכם כהן. 

עוד דיברו, הסבירו והשתתפו: נגה לבציון נדן, מייסדת ומנכ"לית Greeneye ושותפה מנהלת בקרן ההשקעות האחראיות Value2; יובל הברמן שותף בקרן Value2; ניצן קמחי, שותף מייסד באברהם הוסטלס; ד"ר דניאל סאמרפילד, ראש מחלקת תאגידים בקרן הפנסיה USS; רן גרודצקי, שותף מנהל בקרן ברידג'ס; תמרה דירקטור, מנכ"לית פסגות ני"ע; אהוד שפירא, לשעבר יו"ר פסגות והיום דירקטור; רענן כהן, לשעבר ח"כ ושר, חבר דירקטוריון עמ"י; ואחרים.

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב