גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם ההחלטה של שלמה רודב למיזוג החברות הבנות של בזק לא הייתה נמהרת מדי

ליו"ר בזק שלמה רודב נמאס לחכות שמשרד התקשורת יאפשר את ביטול ההפרדה המבנית ● בניגוד להמלצת חברת הייעוץ הבינלאומית דלויט לאחד בין בזק בינלאומי ל-yes, הוביל רודב איחוד של כל החברות הבנות, כולל פלאפון ● התוצאה בעייתית: הנהלה אחת שצריכה לנהל שלוש חברות שונות ● ניתוח "גלובס"

אי-שם בחודש פברואר השנה, עתרה חברת בזק לבג"ץ בדרישה לאפשר לה לבטל את ההפרדה המבנית, שלא מאפשרת לה למזג את כל הפעילויות שלה לחברה אחת. הנושא לא זכה כמעט לסיקור, ככל הנראה על רקע חקירת הרשות לנייר ערך, קרבות הרגולציה והדיווחים השוטפים על הקשיים של בזק  עם המחיקות וההפרשות בחברת yes.

הטיעון של בזק הוא שהמדינה בעצמה קבעה כי דינה של ההפרדה להתבטל, בעקבות יישום מדיניות השוק הסיטונאי, כפי שפורסמה ב"מסמך כחלון" ב-2012. מאז אותו מסמך עברו הרבה מים בנהר. ההפרדה לא בוטלה ובינתיים לא נראה גם שמשרד התקשורת מתכוון לעסוק בכך. לא בטוח מה יכריע בג"ץ. בינתיים המדינה מתעכבת עם התשובה והסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של שר תקשורת חדש, שימונה בממשלה הבאה.

המדינה קיבלה חודשיים להגיב על העתירה, לאחר מכן ביקשה עוד חודש וחצי ואז עוד חודשיים. הסלחנות שמגלה בג"ץ בעניין הזה מעידה אולי שהוא היה מעדיף להרחיק עצמו מהחלטה. על פניו המתנה של חצי שנה לתגובת המדינה נראית לא סבירה. נדמה שלמדינה, ובעיקר למשרד התקשורת, פשוט אין תשובה שתספק את השופטים.

המהלך שמעורר מחלוקת עמוקה

במקביל, וכאילו מדובר בישויות נפרדות, בחרה בזק באפיק אחר ושנוי במחלוקת: לבצע איחוד בין החברות בנות שלה - פלאפון, בזק בינלאומי ו-yes. המטרה המוצהרת של ראשי החברה היא צמצום הוצאות, אך מדובר במהלך מורכב מהיבטים רבים, שכן לכל חברה תרבות ארגונית משלה.

השאלה המתבקשת היא מדוע הנהלת החברה בראשותו של שלמה רודב פעלה לבצע מהלך כזה, בזמן שעתירתה לביטול ההפרדה המבנית עדיין תלויה ועומדת. למה למהר עם האיחוד במקום לחכות לשר תקשורת חדש שיחליט, אולי, על ביטול ההפרדה המבנית כולה.

משהו בהחלטה הזו נראה מרחיק לכת ולא ברור. היו מי שטענו בדירקטוריון שאי-אפשר יותר לחכות, והמשמעות של המתנה לכניסת שר כזה או אחר היא פשוט לא לעשות כלום, ולכן תמיד עדיף להתכונן ולהיות מוכנים לרגע שבו תתקבל החלטה. לכאן או לכאן.

מסתבר שהאיחוד הזה הוא לא האופציה היחידה שעמדה על השולחן. היתה עוד תוכנית חלופית, שלא פורסמה עד כה, שהגיעה מכיוונה של yes. תוכנית זו כללה מיזוג של חברת הלוויין ושל בזק בינלאומי, ללא פלאפון. בסופו של דבר, ההצעה נדחתה והוחלט על המיזוג המשולש.

אולם בדומה לביטול ההפרדה המבנית, גם המיזוג המשולש נדחה על ידי משרד התקשורת. כתוצאה מכך הוחלט על מודל של איחוד פעילויות, תחת הנהלה אחת משותפת לשלושה תאגידים שונים, שעוסקים בתחומים שונים לגמרי.

yes לא לבד. גם חברת הייעוץ הבינלאומית דלויט חיברה המלצה להותיר את פלאפון מחוץ למיזוג. יצוין, כי מי ששכר את שירותיה הוא יו"ר הדירקטוריון הקודם, דוד גרנות. אך לאחר חילופי ההנהלות, דחה היו"ר הנוכחי שלמה רודב את ההמלצה. ככל הנראה היא לא הייתה "מספיק שאפתנית" לדעתו.

כל יומיים בחברה אחרת

נראה שמעטים יתנגדו לעמדה, שבזק הייתה צריכה לעשות מהלך כלשהו. זה לא הגיוני עבורה להמשיך במודל של הפרדה מלאה בין החברות הבנות. הביקורת היא רק על האופציה שנבחרה ועל האופן שבו בוצע המהלך.

אם שלוש החברות היו מתמזגות מיזוג מלא, היה סיכוי גבוה יותר לייצר ערך דרך ההתייעלות. אבל בהיעדר אישור ממשרד התקשורת, קיבלנו שלושה תאגידים שונים שמתנהלים על ידי הנהלה אחת.

כך נוצר מצב חסר תקדים כמעט לפיו הנהלה אחת שנמצאת יומיים בשבוע בכל חברה.
גם אם חברי ההנהלה הם אנשי מקצוע מהמעלה הראשונה, זה לא הגיוני ולא יעיל לעבוד בצורה כזו. בפני כל אחת מהחברות ניצבים אתגרים אחרים, שדורשים מומחיות ספציפית וזמן ראוי.

כך למשל, yes הולכת לעבור שינוי עמוק עם המעבר לשידורים על גבי האינטרנט במקום על גבי הלוויין. מדובר במהלך שמקביל להקמת חברה חדשה. זה קורה בתקופה של תחרות מתעצמת ושחיקה אדירה בהכנסות וברווחיות.

גם בפלאפון המצב דומה. החברה עומדת לקראת אחד הפרויקטים הכי חשובים וגדולים בשוק התקשורת בשנים האחרונות - החדרת הדור החמישי לצד שינוי בתחומי התדרים שבהם היא פועלת. מדובר בפרויקט אדיר, שהחברה כולה תידרש להתגייס אליו. איך ניתן לעשות כן כשההנהלה צריכה להתפזר על פני כל כך הרבה תחומים.

זה הגיוני שההנהלה בבזק לא רוצה להמתין יותר והחליטה לקחת סיכון מחושב. נמאס לה מהדחיות בביטול ההפרדה המבנית והיא חשה שהיא חייבת לעשות מעשה. אבל אנחנו נמצאים בתקופת בחירות. גם אם 2019 היא "שנה אבודה", אחרי הבחירות עשויים להתרחש שינויים באוצר ובמשרד התקשורת, שאולי יטיבו עם החברה. לא ניתן לדעת בוודאות מה יקרה אחרי הרכבת הממשלה הבאה, אבל הסיכוי שילכו לקראת בזק קיים. הסיבה לכך היא שהדרג המקצועי במשרדי האוצר והתקשורת תמך בעבר במיזוג בזק בינלאומי עם בזק.

החטא הקדמון של בזק תחת ההנהלה הקודמת היה הסירוב שלה למזג את בזק בינלאומי ללא yes. היום, לאחר שנחשפה חקירת הרשות לניירות ערך, אנחנו יודעים למה היא התנגדה, אבל היום בזק במקום אחר. סביר להניח, כי אם יציעו לבזק היום למזג את בזק בינלאומי, ולמזג את yes בעוד שנה, היא לא תסרב מיידית.

לכן, למרות הייאוש שאוחז בראשי בזק בכל הקשור לרגולציה, שהוא ייאוש טבעי לנוכח מה שתיאר רודב כ"ניסיון מכוון לפגוע בבזק", הרי שבסופו של דבר אפשר היה לחכות לאחרי הבחירות משלוש סיבות.

ראשית, מחיר הסיכון הוא אדיר מבחינת בזק. אם המהלך ייכשל המחיר יהיה גבוה מאוד עבורה. שנית, חילופי הממשלות עשויים להביא לשינוי גישה כלפי בזק ולאפשר לה אולי תנאים מקלים יותר לשינויים מבניים. ולבסוף, גם אם הגישה לא הייתה משתנה, ניתן אולי היה לבצע התייעלות אגרסיבית בכל חברה בנפרד, בלי לאחד אותן תחת הנהלה אחת.

נדמה שהייאוש מהרגולציה הפך לגורם שהשפיע יותר מכל על ההחלטה על המיזוג, שלא ברור איזה פירות היא טומנת בחובה לעתיד. אבל בזק כאמור החליטה שלחכות זה לא לעשות. ימים יגידו מה נכון יותר היה לעשות ומה לא.

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי