גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בינתיים בניו יורק: אושרה הרפורמה ההיסטורית שמגינה על זכויות השוכרים

החוק נועד לסגור פרצות שאפשרו לבעלי נכסים להעלות את שכר הדירה בשיעורים גבוהים מדי שנה ● "המחוקקים יגרמו לאובדן של מאות אלפי משרות ומיליארדי דולרים בהכנסות מעסקים וממסים", אמר נשיא איגוד בעלי הדירות

ניו יורק / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב
ניו יורק / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

אחרי מאבק עז שנפרס על פני שלושה עשורים, יותר ממיליון שוכרי דירות בניו יורק סיטי והסביבה זכו בסוף השבוע בשורה של הגנות חדשות. "חוק הגנת הדיור והדיירים של 2019" עבר בסנאט של מדינת ניו יורק ברוב של 36 על 24 קולות, ונחתם בזריזות על ידי מושל המדינה, אנדרו קומו, שראה בו הישג, אף שבחר לא להתערב בישורות האחרונות. "בתחילת המושב קראתי לחקיקה הגורפת והאגרסיבית ביותר בהיסטוריה של המדינה", אמר קומו במעמד החתימה, "אני בטוח שהחוק שעבר הוא מערכת הרפורמות החזקה ביותר שהמחוקק יכול היה להעביר והוא צעד חשוב עבור הדיירים ברחבי ניו יורק".

החוק החדש הוא גרסה מעודכנת לחוק משנות ה-90 שתוקפו פג בשבת האחרונה. מטרתו, שעל ניסוחה נאבקו שוכרים ומשכירים בחודשים האחרונים, הייתה לסגור פרצות שאפשרו לבעלי נכסים להעלות את שכר הדירה בשיעורים גבוהים מדי שנה, להשית עלויות מרובות על דיירים ולהפקיע מהם נכסים.

כך למשל בחוק החדש נאסר על משכירים לדרוש פיקדון בשווי של יותר מעלות שכר דירה חודשי אחד, ותוקנה פרצה שאפשרה לבעלי נכס להעלות את שכר הדירה ליחידה מוגנת, אם הדיירים המתגוררים בה מרוויחים יותר מסכום כסף מסוים בשנה, או אם הדירה עצמה מושכרת בעלות חודשית הגבוהה מ-2,722 דולר. הנוסח החדש אף מבטל את הצורך של נבחרי המדינה לחדש את החוק באופן קבוע.

קבלנים ובעלי נכסים שהחזיקו במשך שנים רבות בהשפעה גדולה על החקיקה ברמת המדינה, טענו כי החוק החדש יגרום להם להשקיע פחות באזורים המושפעים, יקטין את הבנייה וימחק משרות של עובדי קבלן. בהפגנות נגד הרפורמה, בעלי הבתים אף שלחו אוטובוסים של חשמלאים ומתקני דודים להפגין מול הסנאט, והשקיעו בפרסומות ברשתות החברתיות שפונות לאנשי תחזוקה ולעובדי קבלן.

כמה קבלנים אף טענו כי הרפורמה תגרום לאי עמידה מאסיבית בפירעון הלוואות ותהווה מהלומה עזה לבנקים. את תרומתם של בעלי הנכסים הציג איגוד בעלי דירות (שמייצג 25 אלף בעלי קרקעות) בדוח, שממנו עולה כי בעלי הנכסים השקיעו ב-2018 לבדה 13.3 מיליארד דולר בשדרוגים, שיפוצים, תחזוקה ותפעול הנכסים שלהם. לפי הדוח של האיגוד, עבודות אלו ייצרו הכנסות של יותר מ-24 מיליארד דולר באותה השנה ברמה המוניציפלית.

"המחוקקים יגרמו לאובדן של מאות אלפי משרות ומיליארדי דולרים בהכנסות מעסקים וממסים", אמר נשיא האיגוד שטען כי בעלי הנדל"ן מודרו לחלוטין מהליך החקיקה, והיקפה הפתיע אותם. באופן מסורתי ניהלו בניו יורק את הדיונים על חוקי השכירות בדלתיים סגורות בסנאט ובאסיפה של מדינת ניו יורק. בעלי הנדל"ן כבר הצהירו כי ייאבקו בחוק החדש בערכאות משפטיות.

ניו יורק היא לא המדינה הראשונה שמבצעת רפורמה נרחבת בשוק הדיור להשכרה שלה. לפניה היו אלה מדינות קליפורניה ואורגון שהכניסו שינויים מהותיים בחקיקה הקיימת במאי ובפברואר האחרונים, בהתאמה.

הפעולות אינן מתואמות, אך הן מגיעות ממצוקת דיור חובקת מדינה. מחקר שנערך באוניברסיטת הרווארד ב-2018 מצא שכמחצית מהשוכרים בארה"ב משקיעים יותר מ-30% מההכנסה שלהם בתשלומי שכירות. לפי מחלקת הדיור והפיתוח העירוני האמריקאית, השקעה בשיעור כזה מקשה על שוכרים לרכוש מצרכים חיוניים אחרים, כמו אוכל וביטוח בריאות.

הרפורמה שהתרחשה בניו יורק ריכזה תשומת לב רבה דווקא משום שהיא מחזירה רעיונות כמעט לא רלוונטיים בפוליטיקה האמריקאית, של פיקוח על שכר דירה, ומשום שניו יורק מהווה פעמים רבות מודל למדינות ולמחוקקים נוספים.

כך, אף שרק כארבע ערים ברחבי ארה"ב מנהיגות סוג מסוים של פיקוח על שכר דירה, ביותר מ-30 ערים גדולות אחרות מתנהל דיון מהותי בנושא. באותה הרוח, אגב, ניו יורק השתמשה במומנטום מהבחירות האחרונות כדי להעלות את שכר המינימום ל-15 דולר - מספר שהפך מאז כבר לסיסמת הבחירות של כל המועמדים הדמוקרטים המובילים. 

החברות האמריקאיות שחשופות לרפורמת השכירות והנפיקו אג"ח בת"א: ההשפעה עלינו מוגבלת

את רפורמת השכירות בניו יורק ירגישו גם שתי חברות נדל"ן אמריקאיות, שהנפיקו בעבר איגרות חוב בבורסה בת"א. לדברי שתי החברות, ההשפעות עליהן משינויי החקיקה יהיו מוגבלות ויורגשו בעיקר בעת ניסיון למכור יחידות דיור להשכרה.

החברה המרכזית היא דה זראסאי גרופ, שבשליטת ג'ואל וינר. לחברה אג"ח בהיקף של 2 מיליארד שקל ערך נקוב שנסחרות בבורסה.

דה זראסאי פועלות בארבעה רבעים של ניו יורק סיטי (מנהטן, ברוקלין, ברונקס וקווינס) ובבעלותה 10,300 יחידות דיור, מתוכן כ-9,000 יחידות דיור להשכרה בפיקוח. לדברי החברה, החקיקה שאושרה נמצא עדיין תחת בחינה של יועציה המשפטיים בארה"ב, אך לאחר בחינה ראשונית התיקון האמור לא ישפיע ככל הנראה באופן מהותי לרעה על צפי מכירת הדירות שלה, לפחות בשלוש השנים הקרובות, וגם לא על פעילותה ועל הכנסותיה מדמי שכירות.

למרות הדברים, נסחרה אתמול אג"ח ג' של דה זראסאי בירידה של כ-1% והשלימה נפילה של 6.2% בשלושה ימים.

החברה השנייה היא דלשה קפיטל, שבשליטת מייקל שהה. לחברה שלוש סדרות אג"ח שהונפקו בת"א בהיקף כולל של 642 מיליון שקל ערך נקוב.

לדלשה מספר מצומצם של דירות להשכרה בניו יורק, וגם היא ציינה כי לשינויי החקיקה לא צפויה השפעה על פעילותה ועל הכנסותיה מדמי שכירות.

עם זאת, בחברה הדגישו כי תיתכן השפעה שלילית ביחס להכנסות העתידיות ולאפשרויות להעלאת דמי השכירות ביחידות הדיור הכפופות לרפורמה החדשה, אך זו טרם נקבעה לפי שעה.

עוד כתבות

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי אולי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות