גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אינטל רוצה לשכפל את ההצלחה של מיקרוסופט

בחברת אינטל הודיעו על הקמת מרכז סטארט-אפים חדש וגם הם מודים: אנחנו לא מספיק מחוברים לסטארט-אפים ולחדשנות ● כדי לשנות זאת, המנכ"ל בוב סוואן, שמבקר בימים אלו בארץ, מנסה לעשות לענקית השבבים את מה שסאטיה נאדלה עשה במיקרוסופט - שינוי תרבותי והטמעת דנ"א חדשני ● פרשנות

בוב סוואן, מנכ"ל אינטל העולמית/ צילום: רויטרס
בוב סוואן, מנכ"ל אינטל העולמית/ צילום: רויטרס

ענקית השבבים אינטל היא אחת מנותנות החסות הבולטות של מרכז פרס לשלום וחדשנות. זה גם היה המקום שנבחר למפגש של העיתונות הכלכלית עם מנכ"ל אינטל העולמית, בוב סוואן, שמבקר בימים אלו בארץ. במפגש הודיעה החברה על הקמת מרכז סטארט-אפים חדש בתל אביב, שיהווה מודל להקמת מרכזים דומים ברחבי העולם. כמו שמרכז פרס לשלום הוסיף ב-2016 לשמו את המילה "חדשנות", אינטל רוצה לשנות את הדנ"א שלה ולהפוך את עצמה לחדשנית יותר.

סוואן, שהיה בתפקידו הקודם סמנכ"ל הכספים של אינטל, רוצה לעשות באינטל מה שסאטיה נאדלה עשה במיקרוסופט. לצורך כך הביאו לחברה את צחי וייספלד, לשעבר מנהל תוכנית הסטארט-אפים הגלובלית של מיקרוסופט, שעזב אותה לפני כשנה. "המרכז נועד לחולל שינוי תרבותי באינטל", אמר וייספלד ל"גלובס" אתמול.

תוכנית הסטארט-אפים החדשה תפעל "להאצת חברות סטארט-אפ ישראליות בשלבים מוקדמים". באינטל מספרים כי התוכנית מיועדת עבור סטארט-אפים המתמקדים בהתפתחויות המשפיעות ביותר על התעשייה כיום, לרבות בינה מלאכותית (AI), מערכות אוטונומיות וטכנולוגיות ממוקדות נתונים ומודלים עסקיים אחרים. לאחר תהליך מיון, התוכנית תכלול 10-15 חברות בשלב הפרה-סיד עד סיד, שיעברו תהליך מיון. התוכנית תימשך 20 שבועות, שבה החברות יעברו תהליך ליווי חניכה על ידי מומחים מאינטל ומהתעשייה. החברה לא מתכוונת לקחת מניות בחברות שמשתתפות בתוכנית.

רוצים ללמוד מהיזמים איך יוצרים חדשנות

לפני 5-10 שנים, עוד לפני כניסתו של נאדלה לתפקיד מנכ"ל מיקרוסופט, חיפשה החברה - היום הגדולה בעולם במונחי שווי שוק - את דרכה. הרבה טענו שהיא לא רלוונטית, ובחברה עצמה הרגישו שהיא צריכה להמציא את עצמה מחדש, לשנות דנ"א ולהטמיע חדשנות בצורה טובה יותר. זה המקום שבו אינטל נמצאת היום.

אינטל עמדה בפני אתגרים לא פשוטים בשנים האחרונות. החברה פספסה את מהפכת הסמארטפונים, ביצעה השקעות כושלות כמו רכישת חברת אבטחת המידע ומפתחת האנטי וירוס מקאפי, התמהמה שוב ושוב בהשקת השבבים בארכיטקטורת 10 ננומטר, ולאחרונה - לאחר שהפסידה את רכישת מלאנוקס לאנבידיה - גם הודיעה על נטישת סגמנט המודמים הסלולרים בדור החמישי. בנוסף, בעקבות הדוחות האחרונים בהם פספסה החברה את התחזיות, ירדה מניית החברה בחדות ומחקה את כל העליות שרשמה ב-2018.

יותר מכך, בשנים האחרונות התפתחו סטארט-אפים חדשניים בתחום השבבים, בין השאר הודות לכסף הרב שזורם לתעשיית ההייטק ומאפשר פיתוחים יקרים, אך גם מכיוון שנוצר חלל אותו הותירה אינטל. גם החברות מיקרוסופט וגוגל מאתגרות את אינטל בכך שהחלו לפתח שבבים לחוות השרתים שלהן. דבר מזה לא הפריע לסוואן לפתוח את דבריו במסיבת העיתונאים באמירה כי "בשנה שעברה חגגנו את שנת ה-50, והשנה שעברה הייתה השנה הטובה ביותר ב-50 השנים, זו הייתה שנה נהדרת עבורנו".

ועדיין, פתיחת תוכנית הסטארט-אפים מראה כי באינטל מבינים היטב שהחברה לא נחשבת חדשנית, ולא מחוברת מספיק לתהליכי חדשנות שמתבצעים בקרב סטארט-אפים. ענקית השבבים לא הייתה מספיק זריזה בזיהוי התפתחויות טכנולוגיות בשנים האחרונות, עד כדי כך שסטארט-אפים לא מזהים אותה עם חדשנות. הדובר של אינטל בישראל כתב את זה שחור על גבי לבן בפייסבוק שלו, בהתייחסות לתוכנית החדשה: "מה אנחנו רוצים בתמורה? להשתנות. תרבותית. הבנו שאנחנו חייבים את זה, כפי שסאטיה נאדלה הביא רוח חדשה למיקרוסופט. אנחנו מקווים שהיזמים ילמדו אותנו באינטל איך יוצרים חדשנות".

אחד השינויים המשמעותיים שמיקרוסופט עברה בעשור האחרון היה בגישתה למפתחים ולקוד פתוח, אליו התנגדה בעבר. בדבריו של סוואן ניתן למצוא למהלך מקביל שאינטל עשויה לבצע, באמצעות מובילאיי הישראלית: "אין לי שום חרטות על רכישת מובילאיי. אנחנו רק מתחילים לגרד את ההזדמנויות למנף את הדאטה שהטכנולוגיה שלהם מייצרת לאורך הדרך באופן שירחיב את התפקיד שמובילאיי משחקת בתעשייה. למשל, אנחנו יכולים להשתמש בדאטה שנוצר במערכות של מובילאיי לדברים כמו הענקת שירותים, או להעניק לגופים אחרים אפשרות להשתמש בדאטה שאנחנו אוספים לצרכים שלהם, למשל להבין איפה ניתן לשפר את התשתיות".

מה עומד מאחורי העיכוב בהקמת המפעל

נראה שכחלק מרצונו של סוואן לעשות שינוי ארגוני ותרבותי בחברה, הוא בוחן גם את הצדדים הטכנולוגיים. החברה החליטה לצאת מעסקי המודמים לסמארטפונים מהדור החמישי, וסוואן אמר ביחס לכך: " אנו מבצעים הערכה אסטרטגית של מהי הדרך היעילה ביותר למוניטיזציה של הטכנולוגיה הזאת, ולראות את רמת העניין של שחקנים בתעשייה - באשר לאפשרות שהם ירצו לרכוש אותה או לרכוש רישיונות שימוש בה באיזושהי דרך. בכל מקרה אנחנו רק בשלב הראשוני של תהליך ההערכה הזה".

בחינה מחדש של ההיבטים הטכנולוגיים יכולה להיות הסיבה מאחורי העיכוב בהקמת המפעל בקריית גת. אינטל דוחה את הקמת המפעל במספר חודשים לפחות - כך הודיעה החברה לספקים וקבלני משנה. ככל הידוע, לא נקבע מועד רשמי להתחלת העבודות. הקמת המפעל היא חלק מהשקעת ענק שכוללת השקעה של 40 מיליארד שקל. אינטל מקבלת מהמדינה מענק של 4 מיליארד שקל בגין הקמת המפעל (ובגין הקמת המפעל הקודם).

לפי הערכות, אינטל אמורה להקים בישראל מפעל של 10 ננו מטר, אך גורמים בשוק מעריכים כי יכול להיות שדחיית הקמת המפעל היא חלק מתהליך מחשבה על שינויים טכנולוגיים, החברה עשויה להחליט על הקמת מפעל של 7 ננו מטר.

סוואן לא התייחס באופן ישיר לעיכוב, אך אמר בנוגע למפעל כי "הלקוחות שלנו סומכים עלינו שלא נגביל את הצמיחה שלהם בגלל קיבולת ייצור נמוכה. בהתאם לכך, מה שאנו עומדים לעשות זה להרחיב את מתקני הייצור בארה"ב, בישראל ובאירלנד. התקציב הגדול שלנו מחכה למפעלי ייצור ברחבי העולם. זו התוכנית שלנו, הגשנו את התוכנית העסקית בדצמבר או ינואר השנה. התוכנית שלנו היא להרחיב את קיבולת הייצור במפעלים שלנו בשלוש המדינות הללו לאורך הזמן, כך שלא נצטרך להגביל את הצמיחה של הלקוחות שלנו".

מאינטל נמסר כי "החברה מחויבת לישראל וממשיכה להשקיע בה. אינטל הגישה תוכנית עסקית למרכז ההשקעות בחודש ינואר, ומאז לא הוציאה עדכון על פרויקטים חדשים. כל השקעה מבוצעת בשלבים, ותמיד ייתכנו שינויים, בהתאם לצרכים עסקיים, כלכליים ואחרים". 

עוד כתבות

סופרמרקט בתל אביב / צילום: גלית חתן

מאייפונים, דרך יוקר המחיה ועד עובדים זרים: זה מה שמעסיק את קמעונאי המזון

בכירי ענף קמעונאות המזון סבורים כי בישראל קיים עודף רגולציות ובירוקרטיה, אך מנכ"ל קינג סטור טוען כי הבעיה היא דווקא הריכוזיות במשק ● בעוד מנכ"ל קרפור מהלל את המותג הפרטי, נרשמות גם דעות אחרות, ורמי לוי מציע לחכות ש"הדולר יירד ל־3.20 שקלים"

מטוס F-35 ''אדיר'' מתוצרת לוקהיד מרטין / צילום: לוקהיד מרטין

לטראמפ יש אינטרס להזדרז עם מכירת ה-F-35 לסעודיה. מהו?

במשך עשרות שנים, שלט במדיניות האמריקאית עיקרון ה־QME: היתרון הצבאי האיכותי של ישראל ● מה עומד מאחוריו, אילו מגבלות הוא מטיל על הנשיא - והאם העסקה עם סעודיה מסמנת את סופו? ● המשרוקית של גלובס

לגדר או להיות חשוף למט''ח? / צילום: Shutterstock

"השמדת ערך עצומה": האם לאחר התחזקות השקל עדיין כדאי לנטרל את סיכון המט"ח ב־S&P 500

המשקיעים הישראלים בקרנות ובמסלולים מחקי מדד ה־S&P 500 פספסו השנה ובגדול, בעיקר בגלל התחזקות השקל מול הדולר ● האם כעת, כשהמטבע האמריקאי כה נמוך, עדיין מומלץ לנטרל את רכיב המט"ח בהשקעה? ● וגם: מה לעשות אם לא רוצים "להמר" על כיוון השקל־דולר?

ירידות בוול סטריט / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הקריפטו וה-AI נחתכו, מדד הפחד טיפס: השוק עצבני ומחכה לדוח שיקבע את המגמה בהמשך

השווקים בעולם מצביעים בימים האחרונים בעיקר על ירידות - החל מהקריפטו ועד לוול סטריט ● השאלה העיקרית שמעסיקה את המשקיעים היא אם אנו במצב של בועה בגלל היקף ההשקעות האדיר ב־AI ● כעת, כל העיניים נשואות לדוחות של ענקית השבבים אנבידיה

הכתובת שרוססה הלילה על בניין רשת 13 / צילום: רשת 13

"דם הבוגדים עוד יותר לפרסום": ברשת 13 מגישים תלונה במשטרה על גרפיטי מסית

ברשת 13 הביעו זעזוע עמוק מהאירוע ומביטויי האלימות וההפחדה הגוברים כלפי עיתונאים וגופי תקשורת בישראל ● "מדובר בחציית קו אדום נוספת במסגרת גל מתמשך של איומים והפחדות"

39 חברות ביטחוניות ביריד נשק בפריז: "מקרון רוצה לפייס את ישראל"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם:  נשיא צרפת מקרון שינה כיוון ואישר לחברות ישראליות להשתתף ביריד הנשק בפריז, מה היה במפגש בין נשיא ארה"ב ליורש העצר הסעודי, ובבריטניה התחילו המשפט של הפעילים הפרו-פלסטינים שהרסו מפעל של אלביט ● כותרות העיתונים בעולם 

הדמיית מגדל SIX 8 / צילום: SIX 8

יותר מ-200 אלף שקל למ"ר: מחיר שיא לדירה ליד הים בתל אביב

לגלובס נודע כי לאחרונה התבצעה אחת העסקאות הגבוהות שבוצעו השנה - דירה בקומה העשירית במגדל SIX 8, לא רחוק מהדולפינריום בתל אביב, נמכרה תמורת 58 מיליון שקל ● הסכום ששולם מבטא מחיר ממוצע למ"ר של כ־210 אלף שקל ואינו לוקח בחשבון שטח מרפסות ושטחי שירות אשר עשויים לשנות את המחיר הממוצע

שמוליק נבון, מנכ''ל וולט מרקט / צילום: קוסטנסין גרוסמן לקבוצת שטיר

מנכ"ל וולט מרקט: "מתנהל שיח פורה עם רשות התחרות"

בזמן שבוולט מחכים להכרעה על הפטור מהסדר כובל - מנכ"ל וולט מרקט שמוליק נבון מבהיר כי המרקט הוא עסק קמעונאי נפרד ● לדבריו, "ביוון עלות הליקוט היא חמישית מישראל"

הסלון האווירי בדובאי / צילום: Altaf Qadri

רוסיה מציגה בדובאי: העתק של מל"ט מתוצרת התעשייה האווירית

בסלון האווירי בדובאי, שמתקיים בימים אלו, רוסיה מציגה לראווה גרסת יצוא של מל"ט מתוצרת התעשייה האווירית, אליו קיבלה רישיון בעבר ● שיתוף הפעולה בין תע"א לרוסיה נקטע כבר לפני עשור, אך זה לא מפריע לרוסים לייצר העתק במפעל אזרחי תחת שם שונה

בכיר חמאס, ח'ליל אל-חיה / צילום: ap, Khalil Hamra

דיווח בלבנון: הפגישה שתוכננה היום בין וויטקוף לח'ליל אל-חיה בוטלה בגלל לחץ ישראלי

משבר כוח-האדם בצה"ל: מאות אנשי קבע ביקשו לפרוש ● התביעה בגרמניה חשפה: כך מתעצם חיזבאללה ומנהל את פרויקט הכטב"מים ● צה"ל חיסל מחבלים במתחם חמאס בצידון, בלבנון מדווחים על 13 הרוגים ● עדכונים שוטפים

נשיא סוריה אחמד א־שרע / צילום: ap, Stephanie Lecocq

ישראל תישאר בחוץ? ההימור החדש של האמירויות להקמת מסדרון חוצה יבשות

ענקית נמלים אמירותית החלה להפעיל את נמל טרטוס שבסוריה בחוזה ארוך טווח ובהשקעה של מאות מיליוני דולרים - מהלך שמעמיד חלופה אזורית לנתיבי הסחר הפוטנציאליים דרך ישראל ● לפני שנתיים הציגה ארה"ב תוכנית ענק למסדרון בין יבשתי, אך זו לא התקדמה

טראמפ ובן סילמאן לוחצים ידיים בארוחה שהתקיימה הלילה בבית הלבן / צילום: ap, Alex Brandon

גרעין אזרחי והסכם ביטחוני נרחב: עסקת הענק בין טראמפ לבן סלמאן נחשפת

נשיא ארה"ב ויורש העצר חתמו על שורת הסכמים בבית הלבן ● ארה"ב תספק מטוסי F35 לסעודיה, הממלכה תרכוש כ-300 טנקים אמריקאים ותשקיע כטריליון דולר בתשתיות אמריקאיות ● טראמפ ובן סלמאן אף חתמו על מזכר הבנות בתחום ה-AI ועל הסכמים כלכליים וטכנולוגיים ● במסיבת העיתונאים המשותפת, הנשיא החמיא ליורש העצר ואף סיפק תגובה חריגה למעורבותו ברצח העיתונאי ב-2018: "דברים קורים"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

לא מצא עובד מדינה: לוין מינה שופט מחוזי בדימוס לפקח על חקירת הפצ"רית

שר המשפטים עדכן את מ"מ נציב שירות המדינה כי לא הצליח לאתר עובד מדינה מכהן בהתאם לקריטריונים שקבע בג"ץ ● כדי להתגבר על דרישה זו, לוין החליט כי שופט המחוזי בדימוס יוסף בן חמו יועסק בשירות המדינה באופן זמני לצורך הפיקוח על חקירת הפצ"רית

מיצב אמנות המציג את הנשיא דונלד טראמפ וג'פרי אפשטיין מחזיקים ידיים, המוצב סמוך לקפיטול / צילום: ap, Jose Luis Magana

הקונגרס אישר סופית: כל תיקי ג'פרי אפשטיין ייחשפו; החוק בדרך לחתימת טראמפ

הקונגרס האמריקאי אישר ברוב מוחץ הצעת חוק דו-מפלגתית המחייבת את משרד המשפטים לשחרר את כל התיקים הקשורים לעבריין המין ג'פרי אפשטיין ● המסמך נשלח לחתימת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

האם הפחתת ריבית של רבע אחוז מספיקה כדי להניע את שוק הנדל"ן?

הורדת הריבית הצפויה מעוררת תקוות בענף הנדל"ן, אך מומחים מזהירים שהציפיות מוגזמות: גם ריבית נמוכה יותר לא תפתור את משבר המחירים וההיצע

רן עוז, מנכ''ל ישראכרט / צילום: יח''צ ישראכרט

הישראלים שחזרו לחו"ל ותיק האשראי סייעו לישראכרט להגדיל ב-23% את הרווח הנקי

מנכ"ל החברה רן עוז מסכם את הקדנציה שלו בישראכרט בצורה חיובית ● העלייה ברווח נבעה מהצמיחה בכל תחומי הפעילות ומהקיטון בהוצאות בגין הפסדי אשראי ● בקרוב, איתמר פורמן, ראש החטיבה העסקית מבנק הפועלים, ייכנס לתפקידו כמנכ"ל החברה

עידן וולס / צילום: יח''צ

יותר מבנק: הרווח הנקי של קבוצת דלק ברבעון – 3 מיליארד שקל

הרווח הנקי של קבוצת דלק זינק במעל ל-640% ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● עיקר הגידול נבע אומנם מרישום חשבונאי, אבל הוא מייצג את השווי העצום במאגרי הנפט בים הצפוני שבשליטת דלק דרך חברת איתקה ● הקבוצה תחלק דיבידנד של 275 מיליון שקל ● במהלך הרבעון השלישי השלימה את רכישת השליטה בישראכרט

מסחר באסיה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט

החוזים עתידיים בוול סטריט שוב בירידות, בניו יורק זוהי פתיחת נובמבר הגרועה ביותר מזה עשור, נמשכת הרוטציה אל המניות הקטנות, מדד השבבים בטריטוריית תיקון • האזהרה החריפה של מנכ"ל גוגל  ● האינפלציה בבריטניה התקררה ל־3.6% באוקטובר

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים מציגים רווחי שיא ומגדילים דיבידנדים, אז למה המניות שלהם יורדות?

למרות התוצאות החזקות של הבנקים והדיבידנדים העצומים עליהם הכריזו תודות להקלת מגבלות הפיקוח, המשקיעים בבורסה שלחו את מניותיהם ליומיים של ירידות ● נראה כי התחזית להפחתת ריבית בקרוב, לצד התקררות באינפלציה, מעוררות חששות לגבי התוצאות קדימה

חברות הייטק / צילום: Shutterstock

שורה של חברות ישראליות נמכרו בהפסד: עכשיו גם החברה הזו מהרצליה

לפי ההערכה, נמוגו נמכרה בעסקת מניות בשווי של עשרות מיליוני דולרים, ככל הנראה בין 20 ל-40 מיליון דולר לחברה צרפתית קטנה בשם AB Tasty ● הסטארט-אפ מהרצליה גייס כ-84 מיליון דולר והגיע בעבר לשווי של 177 מיליון דולר