גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אינטל רוצה לשכפל את ההצלחה של מיקרוסופט

בחברת אינטל הודיעו על הקמת מרכז סטארט-אפים חדש וגם הם מודים: אנחנו לא מספיק מחוברים לסטארט-אפים ולחדשנות ● כדי לשנות זאת, המנכ"ל בוב סוואן, שמבקר בימים אלו בארץ, מנסה לעשות לענקית השבבים את מה שסאטיה נאדלה עשה במיקרוסופט - שינוי תרבותי והטמעת דנ"א חדשני ● פרשנות

בוב סוואן, מנכ"ל אינטל העולמית/ צילום: רויטרס
בוב סוואן, מנכ"ל אינטל העולמית/ צילום: רויטרס

ענקית השבבים אינטל היא אחת מנותנות החסות הבולטות של מרכז פרס לשלום וחדשנות. זה גם היה המקום שנבחר למפגש של העיתונות הכלכלית עם מנכ"ל אינטל העולמית, בוב סוואן, שמבקר בימים אלו בארץ. במפגש הודיעה החברה על הקמת מרכז סטארט-אפים חדש בתל אביב, שיהווה מודל להקמת מרכזים דומים ברחבי העולם. כמו שמרכז פרס לשלום הוסיף ב-2016 לשמו את המילה "חדשנות", אינטל רוצה לשנות את הדנ"א שלה ולהפוך את עצמה לחדשנית יותר.

סוואן, שהיה בתפקידו הקודם סמנכ"ל הכספים של אינטל, רוצה לעשות באינטל מה שסאטיה נאדלה עשה במיקרוסופט. לצורך כך הביאו לחברה את צחי וייספלד, לשעבר מנהל תוכנית הסטארט-אפים הגלובלית של מיקרוסופט, שעזב אותה לפני כשנה. "המרכז נועד לחולל שינוי תרבותי באינטל", אמר וייספלד ל"גלובס" אתמול.

תוכנית הסטארט-אפים החדשה תפעל "להאצת חברות סטארט-אפ ישראליות בשלבים מוקדמים". באינטל מספרים כי התוכנית מיועדת עבור סטארט-אפים המתמקדים בהתפתחויות המשפיעות ביותר על התעשייה כיום, לרבות בינה מלאכותית (AI), מערכות אוטונומיות וטכנולוגיות ממוקדות נתונים ומודלים עסקיים אחרים. לאחר תהליך מיון, התוכנית תכלול 10-15 חברות בשלב הפרה-סיד עד סיד, שיעברו תהליך מיון. התוכנית תימשך 20 שבועות, שבה החברות יעברו תהליך ליווי חניכה על ידי מומחים מאינטל ומהתעשייה. החברה לא מתכוונת לקחת מניות בחברות שמשתתפות בתוכנית.

רוצים ללמוד מהיזמים איך יוצרים חדשנות

לפני 5-10 שנים, עוד לפני כניסתו של נאדלה לתפקיד מנכ"ל מיקרוסופט, חיפשה החברה - היום הגדולה בעולם במונחי שווי שוק - את דרכה. הרבה טענו שהיא לא רלוונטית, ובחברה עצמה הרגישו שהיא צריכה להמציא את עצמה מחדש, לשנות דנ"א ולהטמיע חדשנות בצורה טובה יותר. זה המקום שבו אינטל נמצאת היום.

אינטל עמדה בפני אתגרים לא פשוטים בשנים האחרונות. החברה פספסה את מהפכת הסמארטפונים, ביצעה השקעות כושלות כמו רכישת חברת אבטחת המידע ומפתחת האנטי וירוס מקאפי, התמהמה שוב ושוב בהשקת השבבים בארכיטקטורת 10 ננומטר, ולאחרונה - לאחר שהפסידה את רכישת מלאנוקס לאנבידיה - גם הודיעה על נטישת סגמנט המודמים הסלולרים בדור החמישי. בנוסף, בעקבות הדוחות האחרונים בהם פספסה החברה את התחזיות, ירדה מניית החברה בחדות ומחקה את כל העליות שרשמה ב-2018.

יותר מכך, בשנים האחרונות התפתחו סטארט-אפים חדשניים בתחום השבבים, בין השאר הודות לכסף הרב שזורם לתעשיית ההייטק ומאפשר פיתוחים יקרים, אך גם מכיוון שנוצר חלל אותו הותירה אינטל. גם החברות מיקרוסופט וגוגל מאתגרות את אינטל בכך שהחלו לפתח שבבים לחוות השרתים שלהן. דבר מזה לא הפריע לסוואן לפתוח את דבריו במסיבת העיתונאים באמירה כי "בשנה שעברה חגגנו את שנת ה-50, והשנה שעברה הייתה השנה הטובה ביותר ב-50 השנים, זו הייתה שנה נהדרת עבורנו".

ועדיין, פתיחת תוכנית הסטארט-אפים מראה כי באינטל מבינים היטב שהחברה לא נחשבת חדשנית, ולא מחוברת מספיק לתהליכי חדשנות שמתבצעים בקרב סטארט-אפים. ענקית השבבים לא הייתה מספיק זריזה בזיהוי התפתחויות טכנולוגיות בשנים האחרונות, עד כדי כך שסטארט-אפים לא מזהים אותה עם חדשנות. הדובר של אינטל בישראל כתב את זה שחור על גבי לבן בפייסבוק שלו, בהתייחסות לתוכנית החדשה: "מה אנחנו רוצים בתמורה? להשתנות. תרבותית. הבנו שאנחנו חייבים את זה, כפי שסאטיה נאדלה הביא רוח חדשה למיקרוסופט. אנחנו מקווים שהיזמים ילמדו אותנו באינטל איך יוצרים חדשנות".

אחד השינויים המשמעותיים שמיקרוסופט עברה בעשור האחרון היה בגישתה למפתחים ולקוד פתוח, אליו התנגדה בעבר. בדבריו של סוואן ניתן למצוא למהלך מקביל שאינטל עשויה לבצע, באמצעות מובילאיי הישראלית: "אין לי שום חרטות על רכישת מובילאיי. אנחנו רק מתחילים לגרד את ההזדמנויות למנף את הדאטה שהטכנולוגיה שלהם מייצרת לאורך הדרך באופן שירחיב את התפקיד שמובילאיי משחקת בתעשייה. למשל, אנחנו יכולים להשתמש בדאטה שנוצר במערכות של מובילאיי לדברים כמו הענקת שירותים, או להעניק לגופים אחרים אפשרות להשתמש בדאטה שאנחנו אוספים לצרכים שלהם, למשל להבין איפה ניתן לשפר את התשתיות".

מה עומד מאחורי העיכוב בהקמת המפעל

נראה שכחלק מרצונו של סוואן לעשות שינוי ארגוני ותרבותי בחברה, הוא בוחן גם את הצדדים הטכנולוגיים. החברה החליטה לצאת מעסקי המודמים לסמארטפונים מהדור החמישי, וסוואן אמר ביחס לכך: " אנו מבצעים הערכה אסטרטגית של מהי הדרך היעילה ביותר למוניטיזציה של הטכנולוגיה הזאת, ולראות את רמת העניין של שחקנים בתעשייה - באשר לאפשרות שהם ירצו לרכוש אותה או לרכוש רישיונות שימוש בה באיזושהי דרך. בכל מקרה אנחנו רק בשלב הראשוני של תהליך ההערכה הזה".

בחינה מחדש של ההיבטים הטכנולוגיים יכולה להיות הסיבה מאחורי העיכוב בהקמת המפעל בקריית גת. אינטל דוחה את הקמת המפעל במספר חודשים לפחות - כך הודיעה החברה לספקים וקבלני משנה. ככל הידוע, לא נקבע מועד רשמי להתחלת העבודות. הקמת המפעל היא חלק מהשקעת ענק שכוללת השקעה של 40 מיליארד שקל. אינטל מקבלת מהמדינה מענק של 4 מיליארד שקל בגין הקמת המפעל (ובגין הקמת המפעל הקודם).

לפי הערכות, אינטל אמורה להקים בישראל מפעל של 10 ננו מטר, אך גורמים בשוק מעריכים כי יכול להיות שדחיית הקמת המפעל היא חלק מתהליך מחשבה על שינויים טכנולוגיים, החברה עשויה להחליט על הקמת מפעל של 7 ננו מטר.

סוואן לא התייחס באופן ישיר לעיכוב, אך אמר בנוגע למפעל כי "הלקוחות שלנו סומכים עלינו שלא נגביל את הצמיחה שלהם בגלל קיבולת ייצור נמוכה. בהתאם לכך, מה שאנו עומדים לעשות זה להרחיב את מתקני הייצור בארה"ב, בישראל ובאירלנד. התקציב הגדול שלנו מחכה למפעלי ייצור ברחבי העולם. זו התוכנית שלנו, הגשנו את התוכנית העסקית בדצמבר או ינואר השנה. התוכנית שלנו היא להרחיב את קיבולת הייצור במפעלים שלנו בשלוש המדינות הללו לאורך הזמן, כך שלא נצטרך להגביל את הצמיחה של הלקוחות שלנו".

מאינטל נמסר כי "החברה מחויבת לישראל וממשיכה להשקיע בה. אינטל הגישה תוכנית עסקית למרכז ההשקעות בחודש ינואר, ומאז לא הוציאה עדכון על פרויקטים חדשים. כל השקעה מבוצעת בשלבים, ותמיד ייתכנו שינויים, בהתאם לצרכים עסקיים, כלכליים ואחרים". 

עוד כתבות

המשרוקית מארחת. חברה ממשלתית / צילום: Shutterstock

להפריט או לא? זה המושג שעומד בלב המחלוקת המתמשכת

בממשלה נאבקים על השליטה בהן, והוויכוחים אודותן נמשכים כבר עשורים • מה עומד מאחורי "החברות הממשלתיות"? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

צילומים: ענת לברון, איל יצהר, שלומי יוסף, תמר מצפי, טלי בוגדנובסקי

פי 3 בשנה: מאחורי התשואה הפנטסטית של מניות הביטוח בת"א

מדד ת"א ביטוח קפץ היום ביותר מ-5% בבורסת ת"א בהובלת מניית מגדל ● בין הסיבות לזינוק: החברות לא צפויות להיפגע מהמלחמה עם איראן, הדוחות הטובים מהרבעון הראשון ורוח גבית מהביצועים החזקים של הבורסה המקומית ● ואיזו חברה מובילה בתשואה בשנה האחרונה?

מנכ''ל הכללית אלי כהן / צילום: באדיבות קופ''ח כללית

מנכ"ל בית חולים גדול בעבר ובהווה: בורסת השמות למנכ"ל קופת חולים כללית

על אף שהליך האיתור הוקפא, בסביבת קופת חולים כללית נוקבים בשמות של מועמדים אפשריים לתפקיד המנכ"ל ● ביניהם: מנכ"ל סורוקה שלומי קודש, יו"ר מגדל רוני גמזו וד"ר אורלי וינשטיין שמובילה את הקמת שיבא נגב ● ומה הסיכוי שהמנכ"ל הנוכחי אלי כהן בכל זאת לא סיים את תפקידו?

מארק צוקרברג מנכ''ל מטא / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

הבונוסים השמנים של צוקרברג: כך מנסה מטא למשוך את הטאלנטים מ־OpenAI

על רקע ביצועים מאכזבים של מודל ה־AI של מטא, Llama 4, מארק צוקרברג פותח את הארנק, עורך פגישות אישיות עם החוקרים המבריקים ביותר, ומציע, לפי פרסומים, בונוסים של עד 100 מיליון דולר ● בתוך המאבק האגרסיבי הזה, OpenAI מסרבת להרים ידיים

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

גילעד אלטשולר ויוסי לוי / צילום: איל יצהר, יח''צ

אלטשולר שחם מאבד לקוחות, והשווי נחתך. ומי בית ההשקעות הצומח שמככב?

עד לא מזמן אף אחד לא דמיין שזה יקרה: שווי חברת הגמל של מור עקף את זה של אלטשולר שחם ● ברקע: הנטישה ההמונית של לקוחות אלטשולר, שמצטברת ליותר מ־100 מיליארד שקל, והצטמקות רווחיו ● במקביל, מור מככב בטבלת התשואות וצומח מהר בהכנסות וברווחים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

זהבית כהן יוסף / צילום: רמי זרנגר

מצטרפת למימושים: קרן אייפקס מוכרת מניות מקס סטוק ב-120 מיליון שקל

לאחר שמניית מקס סטוק זינקה ב-34% בחודש האחרון, מצטרפת בעלת המניות הגדולה בה, אייפקס, למגמת המימושים בבורסה ● החברה מכרה 5.5% מניות מקס סטוק ב-15.4 שקל למניה - הנחה של 5% על מחיר השוק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

השקל מתחזק, אבל מחירי המזון לא יורדים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?

הדולר נחלש, מחירי הסחורות בירידה - אבל המחירים בסופר לא צפויים לזוז בקרוב ● בכירים בתעשייה מסבירים כי היבואנים והיצרנים לא ממהרים להוזיל בשל התנודתיות הרבה של השקל, התחייבויות עבר וקשיים לוגיסטיים ● ירידות מחירים, אם יגיעו, לא צפויות לפני 2026

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי

היבואנים ירוויחו, אל על צפויה להוציא מיליונים: המנצחים והמפסידים הגדולים מהתחזקות השקל

המלחמה מול איראן דחפה את השקל לשיאים חדשים מול הדולר והפכה אותו לאחד החזקים בעולם ● התחזקות המטבע המקומי תגדיל את רווחי היבואנים, אבל תפגע בחברות שכיכבו השנה כמו אל על ואלביט ● גם בעלי נכסים בחו"ל כמו נתן חץ וחיים כצמן צפויים להפסיד מהתפנית במט"ח ● וגם: S&P 500 בשיא כל הזמנים, אבל החוסכים בארץ רושמים הפסדים

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

מכוניות חדשות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

בממשלה רוצים לקצר את התור בנמלים, ובדרך פוגעים במכונת המזומנים שלהם

במשרדי התחבורה והאוצר גיבשו מתווה להרחבת התחרות על פריקת מכוניות – שנחשבת לאפיק רווחי במיוחד עבור הנמלים ● המטרה: לגרום להם לתת עדיפות לסחורות אחרות, כמו ברזל, שתקועות בלב ים זמן רב ● בוועדי הנמלים עשויים לצאת למאבק