גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אי.בי.אי: "הרפורמה בניו יורק מחייבת מעקב אחר מכירת הדירות של דה זראסאי כדי לראות אם יש פגיעה בתזרים"

בבית ההשקעות אי.בי.אי טוענים כי שינוי החקיקה בשוק השכירות המפוקחת בניו יורק הוא הדרמטי ביותר שהושג זה עשרות שנים ● חברת הנדל"ן דה זראסאי, בעלת חוב אג"ח של 2 מיליארד שקל בבורסת תל אביב, מחזיקה ביותר מ-10,000 דירות בניו יורק

ניו יורק / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב
ניו יורק / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

שוק השכירות המפוקחת בניו יורק עבר בסוף השבוע האחרון שינוי חקיקה מקיף, שאת השפעותיו הרגישו היטב גם מחזיקי איגרות החוב של חברת דה זראסאי אגח ג דה זראסאי אגח ד , הנסחרות בבורסת תל אביב.

מאז החקיקה איבדה אג"ח ג' של דה זראסאי 3.6% מערכה, והיא נסחרה היום לפי תשואה שנתית לפדיון של 8.2%, הנחשבת לתשואה גבוהה עבור אג"ח הזוכה עדיין לדירוגים גבוהים של Aa3 בחברת מידרוג ושל AA מינוס בדירוג S&P מעלות. לדברי נדב ברקוביץ', אנליסט הנדל"ן של אי.בי.אי בית השקעות, מדובר בשינוי החקיקה הדרמטי ביותר שהושג זה עשרות שנים. "סיבת השינוי היא רצון המפלגה הדמוקרטית בניו יורק לשנות את מערכת החוקים לטובת הדיירים ולמנוע ירידה במספר יחידות הדיור הנמצאות תחת פיקוח. ההשלכות הן רוחביות ומשפיעות על כל שוק השכירות בעיר", כתב ברקוביץ' בסקירה שהופצה אתמול לגופים מוסדיים.

ברקוביץ' מסביר כי שוק הדיור להשכרה בניו יורק מורכב מ-2.2 מיליון דירות, המושכרות בדמי שכירות חציוניים של 1,450 דולר בחודש ובדמי שכירות ממוצעים של 1,875 דולר בחודש. 43% מהדירות הן פרטיות ו-44% נמצאות תחת שכירות מפוקחת. לפיכך, לדבריו, השלכותיו של שינוי החוק רלוונטיות לכ-1 מיליון יחידות דיור בעיר.

השינויים העיקריים בחוק כוללים, לדבריו, ביטול האפשרות להעלאת שכר הדירה ב-20% לאחר יציאה של דייר; פגיעה ביכולת להעלות שכר דירה בין השכירות בפועל לשכירות החוקית; פגיעה ביכולת להעלות שכר דירה דרך שיפור הבניין או שיפוץ הדירה; ביטול היכולת להוציא דירה משכירות מפוקחת, אם השכירות עולה מעל לרף מסוים; וכן שינוי הרף הנדרש להסכמת דיירים בבניין כדי להסב את הדירות בו למכירה, מ-15% ל-51%. לפי ברקוביץ', מדובר בשינוי כללי המשחק, שהשפעתו רלוונטית לכל מי שעוסק בתחום.

"החוק החדש מקטין את התמריצים של בעלי הנכסים להשקיע דרך פגיעה בהכנסות העתידיות. חשוב לציין כי לא כל השחקנים עובדים באותה טקטיקה, ויש בעלי דירות שהמודל העסקי שלהם מגיע ממקורות אחרים מעבר לשכר דירה, אבל הקשחת התנאים להעלאת שכר דירה ופגיעה ביכולת להמיר דירות למכירה פוגעות גם בתזרים העתידי, וכפועל יוצא גם בשווי הנכסים", כתב ברקוביץ'.

דה זראסאי גרופ פעילות מכירת הדירות בשנים האחרונות

"נכסי המגורים מהוונים בשיעור נמוך"

שתי חברות נדל"ן אמריקאיות, שהנפיקו בעבר איגרות חוב בבורסת ת"א, עדכנו ביומיים האחרונים את המשקיעים בנוגע להשפעות של השינויים בחוקי השכירות המיוצבת (Rent Stabilization) במדינת ניו יורק. החברה המרכזית בתחום זה מבין השתיים היא דה זראסאי גרופ, שנמצאת בשליטת ג'ואל וינר.

לדה זראסאי אג"ח בהיקף של 2 מיליארד שקל ערך נקוב, שנסחרות בבורסה, מתוכן 1.77 מיליארד שקל ערך נקוב מסדרה ג' הלא-מובטחת ו-235 מיליון שקל ערך נקוב מסדרה ד' המובטחת. דה זראסאי מחזיקה בבעלותה 10,300 יחידות דיור בניו יורק, מתוכן כ-9,000 יחידות דיור להשכרה בפיקוח וכן כ-1,350 דירות שהוסבו למכירה לרוכשים פרטיים בשוק החופשי (דירות קונדו).

בתגובה לחקיקה דיווחה דה זראסאי למשקיעים כי קיימים שני רכיבים בתיקון החקיקה שעשויים להשפיע על פעילותה. הרכיב הראשון קשור להגבלה על המרה של בנייני דירות להשכרה מפוקחת, לבניינים שבהם ניתן למכור את הדירות בשוק החופשי (נכסי קונדו). לדברי דה זראסאי, אין בתיקון המדובר כדי להשפיע על זכויותיה בדירות הקונדו בבניינים שבהם כבר הושלם תהליך ההמרה. לפיכך, היא רשאית למכור את הדירות האלה בשוק באופן חופשי. בחברה הוסיפו כי היא ממשיכה לבחון עם יועציה את השפעת תיקון החקיקה על הבניינים המוחזקים על ידה, שבהם התחיל הליך ההמרה לנכסי קונדו לפני התיקון, אבל הליך זה טרם הושלם.

כך או כך, בחברה הדגישו כי לאחר בדיקה ראשונית שביצעה, התיקון האמור לא ישפיע, ככל הנראה, באופן מהותי לרעה על צפי מכירת הדירות שלה, וזאת לפחות בשלוש השנים הקרובות. התיקון השני שאליו התייחסה דה זראסאי, עוסק בהכנסות מדירות להשכרה. לדבריה, עיקר השינויים בתיקון לא ישפיעו באופן מהותי לרעה על פעילותה ועל הכנסותיה מדמי שכירות.

לדברי האנליסט ברקוביץ' מאי.בי.אי, חששות המשקיעים מהשפעות החקיקה על דה זראסאי נובעים משתי נקודות עיקריות - המינוף והתזרים. "נכסי המגורים של דה זאראסי מהוונים בשיעור היוון נמוך (פחות מ-3% בממוצע), תחת הנחה כי קיים שיפור עתידי דרך המרת הדירות או שכירות גבוהה יותר בעתיד. פגיעה בשווי הנכסים תעלה את מינוף החברה, שנכון לדוחות האחרונים עומד על יחס של 56% חוב ל-CAP", כתב ברקוביץ'.

"בנוגע לתזרים החברה, דה זאראסי מסתמכת על שני מקורות: הראשון הוא מנכסים מניבים (כ-53 מיליון דולר ב-2018), והשני הוא תזרים ממכירת דירות (כ-60 מיליון דולר ב-2018), כשלחברה יש מלאי נטו של 1,350 יחידות דיור ועוד כ-300 יחידות דיור שהוגשה עבורם תוכנית. התזרים מנכסים מניבים מכסה את הריביות לבנקים ולאיגרות החוב, בעוד שמכירת הדירות היא המקור התזרימי לתשלום האג"ח. לפיכך, הנקודה החשובה לבעלי האג"ח היא יכולת המכירה וצפי ההכנסות מיחידות דיור שבמלאי", מסביר ברקוביץ'.

בשורה התחתונה, לדבריו, דה זאראסי תמיד הייתה אחת החברות היציבות בין חברות הנדל"ן האמריקאיות שנסחרות בתל אביב, ובניגוד למקרים אחרים, האירועים האחרונים הם אקסוגניים ואינם קשורים להתנהלות החברה. "לדה זאראסי יתרון בהיקף הנכסים, מלאי יחידות דיור למכירה, ובכך שהחברה מסתמכת פחות על העלאת שכר דירה, כי השכירות הממוצעת בנכסים נמוכה", מציין ברקוביץ'. "למרות זאת, שינוי כללי המשחק מקשה על היכולת העתידית של החברה להמיר דירות חדשות למכירה, ועלול לפגוע ביחסים הפיננסים, אם שווי הנכסים ייפגע. ברבעונים הקרובים, בעלי האג"ח יצטרכו לעקוב אחר קצב מכירת הדירות העתידיות כדי לראות אם יש פגיעה בתזרים.

"אם קצב מכירת הדירות ומחירן יישארו ללא שינוי, אנו מעריכים כי קיים אפסייד מסוים באג"ח", הוסיף ברקוביץ'. "אבל אם תהיה פגיעה משמעותית בתזרים הצפוי ממכירת הדירות, אנו מעריכים כי השוק יבצע תמחור שלו מחדש". 

עוד כתבות

עשן מתנשא מעל מרכז העיר טהרן לאחר פיצוץ, הבוקר / צילום: Reuters, Anadolu

שעות לפני התקיפה: פלטפורמת ההימורים התחילה לגעוש

בזמן שמערכות המכ"ם התחממו, פלטפורמת "פולימרקט" כבר הראתה זינוק של 100% בהסתברות לעימות ● אחרי שהשוק "סגר את הפינה" על התקיפה האמריקאית הקרובה, השאלה הגורלית על עתיד המשטר ב-2027 נסחרת כעת ביותר מ־50%

נתב''ג / צילום: Shutterstock

המרחב האווירי נסגר: מה לעשות אם יש לכם טיסה בקרוב?

בעקבות מתקפת המנע באיראן המרחב האווירי של ישראל נסגר ל-48 שעות ● נעצרו המראות ונחיתות ● נוסעים ישראלים שנתקעו בחו"ל מתבקשים ליצור קשר עם חברות התעופה שלהם

סמטת דיאגון מתוך ''הארי פוטר'' באולפני הוורנר ברדרס / צילום: ap, Ross D. Franklin

מהפך דרמטי בארה"ב: בוורנר ברדרס מעדיפים את ההצעה המשופרת של פרמאונט, נטפליקס נסוגה

לאחר שחתמה עם נטפליקס בחודש דצמבר על עסקה שהוערכה בכ-83 מיליארד דולר, חברת וורנר ברדרס מסרה אמש כי הצעתה המשופרת של חברת פרמאונט בסך 111 מיליארד דולר "עדיפה" ● מנכ"לי נטפליקס בתגובה הלילה: "העסקה כבר אינה אטרקטיבית מבחינה כלכלית"

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור

שלמה איזנברג / צילום: תמר מצפי

אחרי הקריסה במניה: שלמה אייזנברג פרסם הצעת רכש למזג את מלם תים לחברה האם

בעל השליטה מקפל שכבה, לתוך החברה האם, באמצעות החלפת מניות אחרי שקיבל את אישור רשות המסים שהאירוע לא ייחשב כאירוע מס ● בחודש האחרון מניות חברות ה- IT קרסו בבורסה בעקבות החשש שה- AI עלול להחליף את חברות התוכנה ● מלם תים צללה ביותר מ-30%

הקריה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תל השומר בפנים, הקריה עדיין לא: נחתם הסכם לפינוי 11 בסיסי צה"ל

על פי ההסכם, פינוי הבסיסים יאפשר הקמה של כמעט 19 אלף יח"ד על פני כ־2,300 דונמים במרכז הארץ • לגבי פינוי הקריה בתל אביב – תוקם מנהלת משותפת שתקדם תהליך לבחינת היתכנות ההעתקה

המבורגר שרימפס / צילום: חיים יוסף

לא טרנדית ולא מתחנפת: מסעדה שהיא עדיין אחת הטובות בת"א

המסעדה שייסד אוראל קמחי לפני 13 שנה מציעה אוכל גבוה או פשוט, בצלחות פיין דיינינג או שאוכלים עם הידיים – העיקר שתתענגו

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

אכזבה ברבעון האחרון של באפט: הרווח התפעולי של ברקשייר נחתך בכ-30%

הרווח התפעולי של ברקשייר האת'ווי צנח בכמעט 30% ברבעון האחרון של באפט ● קופת המזומנים הדשנה של החברה הצטמצמה מעט ל-373 מיליארד דולר ברבעון האחרון

תושבים צופים בפטריית העשן כתוצאה מפיצוצים בטהרן, הבוקר / צילום: ap

פיצוצים וענני עשן: התמונות והסרטונים מאיראן

שורה של פיצוצים וענני עשן במספר מוקדים במרכז טהראן מדווחים בשעה האחרונה במדיה האיראנית ● בין היעדים שהותקפו לפי התקשורת במדינה: מגוריו של נשיא איראן, מטה המודיעין הראשי ובעיקר מערכות תקשורת והגנה אווירית ● אלו התיעודים

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

חלק ממאגרי הגז ומתקנים בבזן הושבתו, תחנות הכוח עוברות לדלק חירום

בהנחיית שר האנרגיה הופסקה זמנית הפקת גז מחלק מהמאגרים, ומשק החשמל נשען כעת על דלקי חירום ופחם ● בבזן צופים עלייה בפליטות בעקבות הדממת מתקנים ● היחידות הפחמיות בחדרה עשויות לפעול ללא מגבלת שעות במצב חירום

הר תנופה. יש גם סחלבים / צילום: יובל אינהורן

כלניות בשלושה צבעים וסחלב במופע נדיר: מסלולי הפריחה שלא הכרתם

בימים שבהם נדמה שעל כל כלנית צצים עשרה מדריכים שיסבירו לכם איך להגיע אליה באפס מאמץ, הכנו לכם שלוש המלצות לטיולי פריחה דווקא למיטיבי הלכת

כבר לא "רוקי" ו"קראטה קיד": לספורטאים בקולנוע היום יש נקודות חולשה

מסימון ביילס ועד הקאמבק של אליסה ליו - מהפכת הספורטאיות של העשור האחרון לא נולדה על הפודיום, אלא בהחלטה לעצור ולחזור לתחרות בתנאים שהן מנסחות לעצמן ● התופעה לא פוסחת על המסך ההוליוודי, שמחליף את הפוקוס מהשאלה "איך הם מנצחים?" ל-"מה נשאר מהם אחרי הניצחון?"

פיטר פלצ'יק / צילום: פאקו לוזאנו

"התמסחרתי? אין לי בעיה עם זה": פיטר פלצ'יק לא מתנצל על זה שהוא עושה כסף

לצד קריירת הספורט המרשימה, פיטר פלצ'יק דאג לפתח קריירה מסחרית, לשמש כפרזנטור של מותגים חזקים ואפילו להשתתף ברוקדים עם כוכבים ● בראיון לפודקאסט "מגרש עסקי" הוא מספר איך נראים החיים הכלכליים של ספורטאי אולימפי בישראל, ומשחזר את הרגע המיוחד עם המאמן שלו אורן סמדג'ה ● והיעד הבא? "אני בשלבים של הבאת מותג בלוקצ'יין לארץ. בעוד עשור אהיה עמוק בעולם העסקי"

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

בישראל גוברת ההערכה שחמינאי חוסל. איך ייבחר המחליף?

בישראל מעריכים שהמנהיג העליון של איראן חוסל • מה קורה כשצריך למנות לו מחליף, ואיך זה ישפיע על המבנה המסועף של משטר האייתוללות? • המשרוקית מסבירה

''אחרי המסיבה''. הצעקה שמטלטלת הכול / צילום: באדיבות סלקום טי.וי

הדרמה שנחשבת לאחת הטובות של השנה ומגיעה מניו זילנד

"אחרי המסיבה" היא מיני־סדרה ניו זילנדית שהגיעה למסך הישראלי ומציעה דרמה מטלטלת על אמת שנאמרת בקול רם מדי עבור קהילה שמעדיפה שקט ● מורה לביולוגיה מאשימה את בעלה בהטרדת נער, חייה מתפרקים והעיירה כולה נאלצת לבחור צד

בית החולים סורוקה / צילום: Shutterstock

בתי החולים עוברים למרחבים המוגנים; הפעילות הלא דחופה נעצרה

לאחר שבועות של היערכות, אגירת ציוד רפואי ותרגיל גדול עם צה"ל, מערכת הבריאות העלתה כוננות לרמה הגבוהה ביותר ● בתי החולים ימשיכו לתת מענה למקרים דחופים, חלק מהטיפולים יבוטלו ● משרד הבריאות מסר כי בנק הדם במוכנות גבוהה, וצוותים תוגברו בדרום ● נכון לעכשיו טיפות החלב נותרות בשלב זה פתוחות

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור ונתב״ג מושבת לפחות עד יום שני, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, ארה״ב ואסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך יראה מבצע החילוץ ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

ד''ר אנג'לה עירוני / צילום: דוברות אסותא / עופר חג'יוב

המיילדת שהפכה למנהלת בית חולים והפרשה שהסעירה את המדינה

"לאחר שאח שלי עבר תאונת פגע וברח, שאילצה אותו לעבור ניתוח ראש מסובך, נולד החלום שלי להיות אחות בטיפול נמרץ נוירוכירורגי. לא היה מקום בתל השומר, אז התחלתי בגינקולוגיה" ● שיחה קצרה עם ד"ר אנג'לה עירוני, מנהלת בית החולים אסותא ראשון לציון והמרכז הרפואי אסותא רעננה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

שורת מדינות קראו לאזרחיה לעזוב את איראן, ולא להגיע לישראל

טראמפ: אני רוצה לעשות עסקה עם איראן, לא רוצה להשתמש בכוח צבאי אבל לפעמים חייבים ● אייר אינדיה מבטלת את הטיסות לישראל מיום ראשון למשך שבוע ● ארה"ב קוראת לעובדים לא חיוניים לעזוב את ישראל ● בתיאום מלא עם ארה"ב: דריכות שיא במערכת הביטחון ● משרד החוץ של קנדה: קוראים לאזרחינו לעזוב את איראן עכשיו כל עוד ניתן לעשות זאת בבטחה, בריטניה פינתה את עובדיה מאיראן ומבקשת מאזרחיה להימנע מנסיעות לישראל ● עדכונים שוטפים

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד ה-7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר בעקבות פתיחת מתקפת המנע וההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שני ● עם זאת, חברות התעופה כבר מתחילות להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל