גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אני עדיין לא מבין את התופעה של WeWork; כשהם יראו מודל של רווח, ארוץ להשכיר להם שטחים"

שלמה איזנברג, בעלי קבוצת ישרס, בדיון על שוק המשרדים בכנס הנדל"ן של EY: "כשאני משכיר שטח משמעותי בנכסים שלי, הדבר הראשון שאני בודק זה את המאזן הכספי של השוכר, כי אני מאמין שחברה שלא מרוויחה לא יכולה לשלם שכר דירה"

שלמה איזנברג / צילום: איל יצהר
שלמה איזנברג / צילום: איל יצהר

"אני עדיין לא מבין את התופעה של WeWork, אולי בגלל גילי המתקדם. כשאני משכיר שטח משמעותי בנכסים שלי, הדבר הראשון שאני בודק זה את המאזן הכספי של השוכר, כי אני מאמין שחברה שלא מרוויחה לא יכולה לשלם שכר דירה - זו נקודת הפתיחה שלי. כך אמר אתמול שלמה איזנברג, בעל השליטה ויו"ר קבוצת הנדל"ן ישרס בכנס הנדל"ן של פירמת הייעוץ וראיית החשבון EY, ומשרד עורכי הדין שטיינמץ, הרינג, גורמן ושות', שהתקיים בתל אביב.

בפאנל שעסק בין היתר בשינויים הנרשמים בשוק המשרדים, התייחס איזנברג לחברת חללי העבודה השיתופיים, שהיא ודומותיה נחשבות כמחוללות שינוי עיקריות בתחום. לדבריו, "אין ספק שהמודל ש-WeWork מציעה הוא מלהיב וחדשני, ולכן בעקבותיו הגיעו כל כך הרבה חקיינים, אבל אני לא כל כך מבין אותו.

"למרות זאת, אנחנו כן משכירים לחברות מסוגה, אבל רק מעט שטחים, ורק לגופים בינלאומיים. אחד היתרונות שאני רואה בכניסה של חברה כמו WeWork לנכסים שלנו הוא דווקא בשוכרים קטנים, שנוח לנו שיצמחו אצלנו ואז כשהם יגדלו יעברו להיות שוכר רגיל אצלנו. את דוחות WeWork לא ראיתי, ואני קורא עליהם רק דרך העיתונות, אבל כשהם יראו מודל של רווח, ארוץ אחריהם להשכיר להם שטחים".

מול דבריו של איזנברג אמר עוזי לוי, סגן נשיא לנדל"ן ב-Wework, כי "אמנם הרבה פעמים התייחסו בתקשורת לדוחות הכספיים של החברה, אך אני לא אתייחס לכך. אבל צריך לזכור שהחברה פותחת כל חודש מרכזים מסחריים בהיקף של מגדל עזריאלי, ואין ספק שהוצאות הפיתוח משפיעות על המאזן ועל גודלה של וויוורק".

לוי אמר, כי "וויוורק עושה לא רק שינוי, אלא שידוד מערכות בתחום המשרדים משום שהיא הכניסה משהו חדש לשוק מסורתי, והנושא פה הוא בכלל קהילה ולא חללי עבודה משותפים. חלל העבודה שנותן חוויית משתמש אחרת לגמרי הוא חלק מהקהילה".

"מעבר לכך", הוסיף לוי, "וויוורק הכניסה את השוק לעולם טכנולוגי שלא היה קיים לפני כן. היום אפשר להזמין משרד דרך האפליקציה של החברה ולעבוד בכל מקום בעולם. הטכנולוגיה גם משולבת בבחירת הבניינים ובתכנון שלהם, במעברים הקיימים בתוך הבניין, בחדרי הישיבות ובעוד הרבה נתונים שיחד מספקים חלל עבודה המאפשר לכל אחד לצמוח בצורה הטובה ביותר".

לפי הנתונים שהציג לוי, לוויוורק יש היום כ-500 בניינים ברחבי העולם, ביותר מ-100 ערים וב-30 מדינות. עוד ציין לוי, כי "כ-40% מהשטחים של וויוורק כיום הם של האנטרפרייזים הגדולים בעולם; זה לא רק שטח שהוא תחליף לסטרטאפיסט שישב לפני כן בבית קפה".

דודו זבידה, מנכ"ל קבוצת מבנה (הכוללת את חברת מבני תעשיה), אמר כי "יש לנו כבר עשרות אבות-טיפוס של חללים משותפים, בין אם אותה חברה נמצאת כשוכרת עוגן של כל הבניין, או רק בחלקו. אם חברה כמו וויוורק יושבת בנכס ותיק שלנו יש לכך יתרון, כי היא יכולה לייצר גם לי וגם לה אפגרייד, אבל אני לא בטוח שבבניין חדש כדאי שחברה כזו תשב, כי לעיתים זה עלול לפגוע לי בשווי.

"אני דוגל בשיטה של מקצוענות, והפעילות של וויוורק הוא עסק בפני עצמו, לכן כמו שלא אפעל להקים רשת של בתי מלון, גם לא אכנס לפעילות שכזו. אם הרעיון עובד להם טוב, אז צריך לעבוד איתם בשילוב, לא לגנוב להם את הרעיון וליישם אותו, ואנחנו לא בנויים להתעסק עם עשרות או מאות שוכרים קטנים. השכרה זה לא רק מתן שטחים, זה עסק מורכב עם השקעות בנכסים".

אבי ורטהיים, יו"ר אלוני חץ ומבעלי השליטה בחברת השקעות הנדל"ן, אמר כי "המתחמים המשותפים הם כאן כדי להישאר. כשמדברים על וויוורק ודומותיה, מדברים על כל מיני תופעות כמו אורך תקופת השכירות, אספקה של מכלול שירותים שניתנים בנכס, לעומת אספקה של ארבעה קירות בלבד כפי שהיה פעם, ועוד".

"באופן מובהק יש פה חיבה לנדל"ן"

בפאנל אחר בכנס, שעסק במימון עסקאות נדל"ן, אמר עופר עמיר, מנהל צוות הנדל"ן EMEA Ratings, s&p Global, כי "תחום הנדל"ן מהווה כשליש מהאג"ח המדורגות בישראל, ובארה"ב כ-3%, כך שניתן לראות שבאופן מובהק יש פה חיבה לנדל"ן. לכן, מי שרוצה לממן נדל"ן יש לו יתרון מובנה בשוק המקומי". 

לדברי עמיר "השוק פה אוהב את הנראות של הנדל"ן המניב, וב-S&P רואים את הסיכון בנדל"ן המניב כנמוך יחסית, כשבוחנים אותו לטווח ארוך". לגבי מצב השוק ציין עמיר כי "סביבת הריבית כרגע תומכת בנדל"ן המניב ומסייעת לנושא המימון שלו, מה שעוזר להרבה חברות שפעלו למימון חוב מחדש בריביות נמוכות יותר ומח"מ ארוך יותר ממה שהיה להם, כך שרובן כעת במצב פיננסי טוב יותר משהיו. מצד שני, מצב השוק גורם לתופעה של הרבה כסף נזיל, ובהתאם, התמחור של השוק מתחיל להיות בעינינו קצת בעייתי".

רנן כהן אורגד, מנכ"ל לידר הנפקות, אמר כי "בעוד שמשקל הנדל"ן בבורסה המקומית גבוה וחריג ביחס לעולם, באופן מפתיע משקל ההייטק בבורסה נמוך ביחס לעולם, למרות שכמדינה אנחנו יותר מעצמת הייטק ממעצמת נדל"ן. חלק מהסיבה לכך קשורה לכך שהחיסכון ארוך הטווח יותר גדול ומשוכלל ממה שיש בעולם, וכסף פנסיוני ארוך-טווח מחפש השקעות יותר סולידיות".

חנה הולנדר, מנכ"לית אקסלנס בית השקעות התייחסה גם היא למצב השוק, ואמרה כי "אין ספק שהריבית מאוד משפיעה על מחירי הנכסים, ועליית ריבית היא אחד האיומים הגדולים על מחירי מניות חברות הנדל"ן המניב בארץ. אבל אין ראיה באופק שהריבית תעלה, וזה משהו שתומך בעליית מחירי הנדל"ן, ושינוי בשיעורי הריבית הוא גם האיום הגדול ביותר עליהם. כיום יש פער גדול בין מחירי הנדל"ן ובין שיעורי ההיוון של הנכסים, לבין מחירי הגיוס שבהם החברות מגייסות חוב, מה שתומך באקוויטי".

גיל רושינק, מנכ"ל אלקטרה נדל"ן, אמר כי "היתרון הגדול בנדל"ן הוא היכולת למנף אותו ותפיסת העולם היא שעל נכס הבסיס אפשר לשים חוב, זאת לעומת השקעות אחרות בשוק ההון או בהייטק, שם קשה לקבל מימון. בסך הכול לא צריך להיבהל מחוב, אבל צריך להיות שמרן וזהיר בנוגע אליו".

טלי ריצ'מן, מנהלת אגף נדל"ן ותשתיות בבנק דיסקונט, סיפרה על מצב הפעילות בבנק ואמרה כי "הסביבה העסקית מאתגרת ותחרותית ביותר, והצורך להתאים את עצמך לסביבה עסקית משתנה הוא לא פשוט. העובדה שאנחנו בנק לא מאוד גדול מאלצת אותנו להיות מאוד חדים בפעילות שלנו".

המשתתפים בפאנל התייחסו גם למצב האג"ח של חברות הנדל"ן האמריקאיות שהגיעו להיסחר בבורסה המקומית, ובעניין זה אמרה הולנדר, כי "ברמת המאקרו, התשואות על האג"ח הללו היו נמוכות מדי במועד ההנפקה. אבל היום יש לא מעט הזדמנויות בשווקים, ולהחזיק חלק מהסדרות של האמריקאיות זה נכון, בגלל התשואות הנוכחיות עליהן".

יוסי דורי, משנה למנכ"ל, מנהל חטיבת ההשקעות כלל חברה לביטוח, ציין כי "נוצר משבר אמון בין המשקיעים לבין המכשיר שהחברות האלה מציעות, וצריך לטפל שם ברמת השקיפות והממשל התאגידי. אנחנו עוברים איתם שלבי התבגרות, ואחרי שהן יעברו את חבלי ההתבגרות אני מאמין שנחזור לראות פה הנפקות יותר חזקות".

לדברי כהן אורגד, "בגלל שהייתה ירידה במחירים ועליית תשואות משמעותית, הסביבה כיום פחות אטרקטיבית עבור חברות חדשות להגיע להנפיק, אבל לדעתי יש כאן תמחור לקוי עם תשואות גבוהות מדי לרוב החברות האמריקאיות. העובדה שחברה היא אמריקאית, לא הופך אותה למועמדת גדולה יותר ל'דיפולט' מהמקבילה הישראלית שלה, ובחלק מהמקרים אפילו הפוך". 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם