גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אני עדיין לא מבין את התופעה של WeWork; כשהם יראו מודל של רווח, ארוץ להשכיר להם שטחים"

שלמה איזנברג, בעלי קבוצת ישרס, בדיון על שוק המשרדים בכנס הנדל"ן של EY: "כשאני משכיר שטח משמעותי בנכסים שלי, הדבר הראשון שאני בודק זה את המאזן הכספי של השוכר, כי אני מאמין שחברה שלא מרוויחה לא יכולה לשלם שכר דירה"

שלמה איזנברג / צילום: איל יצהר
שלמה איזנברג / צילום: איל יצהר

"אני עדיין לא מבין את התופעה של WeWork, אולי בגלל גילי המתקדם. כשאני משכיר שטח משמעותי בנכסים שלי, הדבר הראשון שאני בודק זה את המאזן הכספי של השוכר, כי אני מאמין שחברה שלא מרוויחה לא יכולה לשלם שכר דירה - זו נקודת הפתיחה שלי. כך אמר אתמול שלמה איזנברג, בעל השליטה ויו"ר קבוצת הנדל"ן ישרס בכנס הנדל"ן של פירמת הייעוץ וראיית החשבון EY, ומשרד עורכי הדין שטיינמץ, הרינג, גורמן ושות', שהתקיים בתל אביב.

בפאנל שעסק בין היתר בשינויים הנרשמים בשוק המשרדים, התייחס איזנברג לחברת חללי העבודה השיתופיים, שהיא ודומותיה נחשבות כמחוללות שינוי עיקריות בתחום. לדבריו, "אין ספק שהמודל ש-WeWork מציעה הוא מלהיב וחדשני, ולכן בעקבותיו הגיעו כל כך הרבה חקיינים, אבל אני לא כל כך מבין אותו.

"למרות זאת, אנחנו כן משכירים לחברות מסוגה, אבל רק מעט שטחים, ורק לגופים בינלאומיים. אחד היתרונות שאני רואה בכניסה של חברה כמו WeWork לנכסים שלנו הוא דווקא בשוכרים קטנים, שנוח לנו שיצמחו אצלנו ואז כשהם יגדלו יעברו להיות שוכר רגיל אצלנו. את דוחות WeWork לא ראיתי, ואני קורא עליהם רק דרך העיתונות, אבל כשהם יראו מודל של רווח, ארוץ אחריהם להשכיר להם שטחים".

מול דבריו של איזנברג אמר עוזי לוי, סגן נשיא לנדל"ן ב-Wework, כי "אמנם הרבה פעמים התייחסו בתקשורת לדוחות הכספיים של החברה, אך אני לא אתייחס לכך. אבל צריך לזכור שהחברה פותחת כל חודש מרכזים מסחריים בהיקף של מגדל עזריאלי, ואין ספק שהוצאות הפיתוח משפיעות על המאזן ועל גודלה של וויוורק".

לוי אמר, כי "וויוורק עושה לא רק שינוי, אלא שידוד מערכות בתחום המשרדים משום שהיא הכניסה משהו חדש לשוק מסורתי, והנושא פה הוא בכלל קהילה ולא חללי עבודה משותפים. חלל העבודה שנותן חוויית משתמש אחרת לגמרי הוא חלק מהקהילה".

"מעבר לכך", הוסיף לוי, "וויוורק הכניסה את השוק לעולם טכנולוגי שלא היה קיים לפני כן. היום אפשר להזמין משרד דרך האפליקציה של החברה ולעבוד בכל מקום בעולם. הטכנולוגיה גם משולבת בבחירת הבניינים ובתכנון שלהם, במעברים הקיימים בתוך הבניין, בחדרי הישיבות ובעוד הרבה נתונים שיחד מספקים חלל עבודה המאפשר לכל אחד לצמוח בצורה הטובה ביותר".

לפי הנתונים שהציג לוי, לוויוורק יש היום כ-500 בניינים ברחבי העולם, ביותר מ-100 ערים וב-30 מדינות. עוד ציין לוי, כי "כ-40% מהשטחים של וויוורק כיום הם של האנטרפרייזים הגדולים בעולם; זה לא רק שטח שהוא תחליף לסטרטאפיסט שישב לפני כן בבית קפה".

דודו זבידה, מנכ"ל קבוצת מבנה (הכוללת את חברת מבני תעשיה), אמר כי "יש לנו כבר עשרות אבות-טיפוס של חללים משותפים, בין אם אותה חברה נמצאת כשוכרת עוגן של כל הבניין, או רק בחלקו. אם חברה כמו וויוורק יושבת בנכס ותיק שלנו יש לכך יתרון, כי היא יכולה לייצר גם לי וגם לה אפגרייד, אבל אני לא בטוח שבבניין חדש כדאי שחברה כזו תשב, כי לעיתים זה עלול לפגוע לי בשווי.

"אני דוגל בשיטה של מקצוענות, והפעילות של וויוורק הוא עסק בפני עצמו, לכן כמו שלא אפעל להקים רשת של בתי מלון, גם לא אכנס לפעילות שכזו. אם הרעיון עובד להם טוב, אז צריך לעבוד איתם בשילוב, לא לגנוב להם את הרעיון וליישם אותו, ואנחנו לא בנויים להתעסק עם עשרות או מאות שוכרים קטנים. השכרה זה לא רק מתן שטחים, זה עסק מורכב עם השקעות בנכסים".

אבי ורטהיים, יו"ר אלוני חץ ומבעלי השליטה בחברת השקעות הנדל"ן, אמר כי "המתחמים המשותפים הם כאן כדי להישאר. כשמדברים על וויוורק ודומותיה, מדברים על כל מיני תופעות כמו אורך תקופת השכירות, אספקה של מכלול שירותים שניתנים בנכס, לעומת אספקה של ארבעה קירות בלבד כפי שהיה פעם, ועוד".

"באופן מובהק יש פה חיבה לנדל"ן"

בפאנל אחר בכנס, שעסק במימון עסקאות נדל"ן, אמר עופר עמיר, מנהל צוות הנדל"ן EMEA Ratings, s&p Global, כי "תחום הנדל"ן מהווה כשליש מהאג"ח המדורגות בישראל, ובארה"ב כ-3%, כך שניתן לראות שבאופן מובהק יש פה חיבה לנדל"ן. לכן, מי שרוצה לממן נדל"ן יש לו יתרון מובנה בשוק המקומי". 

לדברי עמיר "השוק פה אוהב את הנראות של הנדל"ן המניב, וב-S&P רואים את הסיכון בנדל"ן המניב כנמוך יחסית, כשבוחנים אותו לטווח ארוך". לגבי מצב השוק ציין עמיר כי "סביבת הריבית כרגע תומכת בנדל"ן המניב ומסייעת לנושא המימון שלו, מה שעוזר להרבה חברות שפעלו למימון חוב מחדש בריביות נמוכות יותר ומח"מ ארוך יותר ממה שהיה להם, כך שרובן כעת במצב פיננסי טוב יותר משהיו. מצד שני, מצב השוק גורם לתופעה של הרבה כסף נזיל, ובהתאם, התמחור של השוק מתחיל להיות בעינינו קצת בעייתי".

רנן כהן אורגד, מנכ"ל לידר הנפקות, אמר כי "בעוד שמשקל הנדל"ן בבורסה המקומית גבוה וחריג ביחס לעולם, באופן מפתיע משקל ההייטק בבורסה נמוך ביחס לעולם, למרות שכמדינה אנחנו יותר מעצמת הייטק ממעצמת נדל"ן. חלק מהסיבה לכך קשורה לכך שהחיסכון ארוך הטווח יותר גדול ומשוכלל ממה שיש בעולם, וכסף פנסיוני ארוך-טווח מחפש השקעות יותר סולידיות".

חנה הולנדר, מנכ"לית אקסלנס בית השקעות התייחסה גם היא למצב השוק, ואמרה כי "אין ספק שהריבית מאוד משפיעה על מחירי הנכסים, ועליית ריבית היא אחד האיומים הגדולים על מחירי מניות חברות הנדל"ן המניב בארץ. אבל אין ראיה באופק שהריבית תעלה, וזה משהו שתומך בעליית מחירי הנדל"ן, ושינוי בשיעורי הריבית הוא גם האיום הגדול ביותר עליהם. כיום יש פער גדול בין מחירי הנדל"ן ובין שיעורי ההיוון של הנכסים, לבין מחירי הגיוס שבהם החברות מגייסות חוב, מה שתומך באקוויטי".

גיל רושינק, מנכ"ל אלקטרה נדל"ן, אמר כי "היתרון הגדול בנדל"ן הוא היכולת למנף אותו ותפיסת העולם היא שעל נכס הבסיס אפשר לשים חוב, זאת לעומת השקעות אחרות בשוק ההון או בהייטק, שם קשה לקבל מימון. בסך הכול לא צריך להיבהל מחוב, אבל צריך להיות שמרן וזהיר בנוגע אליו".

טלי ריצ'מן, מנהלת אגף נדל"ן ותשתיות בבנק דיסקונט, סיפרה על מצב הפעילות בבנק ואמרה כי "הסביבה העסקית מאתגרת ותחרותית ביותר, והצורך להתאים את עצמך לסביבה עסקית משתנה הוא לא פשוט. העובדה שאנחנו בנק לא מאוד גדול מאלצת אותנו להיות מאוד חדים בפעילות שלנו".

המשתתפים בפאנל התייחסו גם למצב האג"ח של חברות הנדל"ן האמריקאיות שהגיעו להיסחר בבורסה המקומית, ובעניין זה אמרה הולנדר, כי "ברמת המאקרו, התשואות על האג"ח הללו היו נמוכות מדי במועד ההנפקה. אבל היום יש לא מעט הזדמנויות בשווקים, ולהחזיק חלק מהסדרות של האמריקאיות זה נכון, בגלל התשואות הנוכחיות עליהן".

יוסי דורי, משנה למנכ"ל, מנהל חטיבת ההשקעות כלל חברה לביטוח, ציין כי "נוצר משבר אמון בין המשקיעים לבין המכשיר שהחברות האלה מציעות, וצריך לטפל שם ברמת השקיפות והממשל התאגידי. אנחנו עוברים איתם שלבי התבגרות, ואחרי שהן יעברו את חבלי ההתבגרות אני מאמין שנחזור לראות פה הנפקות יותר חזקות".

לדברי כהן אורגד, "בגלל שהייתה ירידה במחירים ועליית תשואות משמעותית, הסביבה כיום פחות אטרקטיבית עבור חברות חדשות להגיע להנפיק, אבל לדעתי יש כאן תמחור לקוי עם תשואות גבוהות מדי לרוב החברות האמריקאיות. העובדה שחברה היא אמריקאית, לא הופך אותה למועמדת גדולה יותר ל'דיפולט' מהמקבילה הישראלית שלה, ובחלק מהמקרים אפילו הפוך". 

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו