גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לנצח "מצב חירום"? כבר 71 שנה שהח"כים המבוהלים משמרים מצב חוקי לא-דמוקרטי

הכנסת שוב אישרה ברוב קולות גדול במיוחד שיש "מצב חירום" בישראל ● איך קורה שלא קם איש וזועק נגד איומי הקטסטרופה המדומים ● התוצאה - שרים ופקידים בכירים, נהנים מכוח עצום מול החלטות כנסת ● דעה

ישיבת הפתיחה של מועצת המדינה הזמנית/  צילום: דוד אלדן, אוסף התצלומים הלאומי
ישיבת הפתיחה של מועצת המדינה הזמנית/ צילום: דוד אלדן, אוסף התצלומים הלאומי

לידיעתכם, אתם נמצאים במצב חירום. ב-12 ביוני 2019, בשעה 14:05, אישרה מליאת הכנסת ברוב של 50 תומכים מול 6 מתנגדים, את המלצת ועדת החוץ והביטחון - והכריזה על מצב חירום.

אין צורך להיבהל, ישראל מצוייה תחת "מצב חירום" מאז ארבעה ימים לאחר קום המדינה, לפני 71 שנה. מצב שמעולם לא בוטל. הצו עתיר החוקים, התקנות והצווים מתחדש בכנסת בכל שנה מחדש. בהרמת ידיים כמעט אוטומטית של חכי"ם מבוהלים. קואליציה ואופוזיציה.

לכאורה מדובר בדאגה לביטחון המדינה, הלכה למעשה זהו מצב חירום שנוח וכדאי לממשלות לדורותיהן. בפועל מדובר בפסקת ההתגברות הראשונה - של הממשלה מהכנסת.

מצב החירום נותן לשרים ולפקידים הבכירים, בעיקר במשרדי האוצר, משפטים וביטחון, כוח עצום מול החלטות כנסת. הוא קובע לממשלה סמכויות-על לבטל, למחוק, לשנות או לדחות חוקים שעברו בכנסת, וגם להוציא תקנות שמתוקף החירום מקבלות מעמד של חוק.

מדובר גם בחוקים או תקנות בעלי גוון "ביטחוני", שלעיתים הוא לא יותר מתירוץ. למשל סמכות לביצוע מעצרים בכלל ומעצרים מינהליים במיוחד, פיקוח על כלי שיט, מגבלות על חופש הביטוי, על זכות שביתה, על חופש ההתאגדות, הסדרת פיקוח על שיטות הצפנת מידע, סמכות לרתק עובדים במקומות קריטיים. אם המונח "פגיעה בדמוקרטיה" לא היה כל כך שחוק, אפשר היה להשתמש בו במקרה הזה.

במקביל, משרדי הממשלה אימצו תחת שמשיית "מצב החירום", סמכויות בלעדיות בנושאים כלכליים-משקיים, שהקשר שלהם לביטחון ולחירום מאולץ במיוחד. למשל, תפיסת מקרקעין של אנשים פרטיים או פיקוח על יהלומים שחלילה לא יציפו את המדינה ויגרמו לאינפלציה. מתוקף מצב החירום יש לנו פיקוח על טיפול בדגים ועל הפצת תכשירים להגנה מפני עקיצות  יתושים (הסיבה: הרבה חומר כזה עלול להיחשב חומר לוחמה כימית או ביולוגית). יש לנו פיקוח על מונים למוניות, על הפעלת מעליות, על משק הדבש, ייצור לחם פיתות ומצות, מוצרי חלב, ענבים, גז בישול ועוד ועוד ואפילו סמכות פיקוח עד כדי מתן הוראות לבנקי זרע.

והכול - מתוקף מצב החירום.

ב-19 במאי 1948 קיבלה מועצת המדינה הזמנית סמכות להכריז שקיים במדינה מצב חירום, ולהתקין תקנות שמתירות: "לשנות כל חוק, להפקיע זמנית את תוקפו או לקבוע בו תנאים, וכן להגדיל מיסים או תשלומי חובה אחרים".

גרסה שנייה מ-1996 הגבילה במעט את כוח-העל של מצב החירום, וקבעה בחוק יסוד: הממשלה, כי "אין בכוחן של תקנות שעת חירום למנוע פנייה לערכאות, לקבוע ענישה למפרע, או להתיר פגיעה בכבוד האדם".

ב-1999 הגישה התנועה לזכויות האזרח עתירה לבג"ץ בדרישה לבטל את ההכרזה על שעת חירום, בטענה כי חוקים שתוקפם תלוי ונשען על מצב החירום מאפשרים מגבלות קשות על זכויות הפרט והן בניגוד לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.

בית המשפט העליון הוציא צו על תנאי והממשלה ביקשה וקיבלה ארכה, ועוד ארכה ועוד כמה, רק כדי להשלים את הליכי החקיקה הנדרשים. הצדדים המשיכו לבוא ולצאת מבית המשפט, עד שבמאי 2012 דחה בג"ץ סופית את העתירה. השופט העליון אליקים רובינשטיין, שהיה לפני כן היועץ המשפטי לממשלה, כתב: "...אין להתעלם מכך שישראל טרם באה אל המנוחה ואל הנחלה...", וקבע כי הכרזה על מצב חירום היא שיקול דעת שאין מקום לבית המשפט להתערב בו.

איכשהו התקדמו הדברים, בין עתירה להכרזה, וב-2009 הודיעו כי ועדה משותפת לוועדות החוץ והביטחון וחוק, חוקה ומשפט של הכנסת, תתחיל לפעול לביטול מצב החירום. באותה עת עמדו בתוקף בכסות מצב החירום 165 צווים ו-9 חוקים. בתקופה הראשונה פעלה הוועדה במרץ וביטלה עשרות צווים. למשל, הוועדה ביטלה את צו החירום לפיקוח על ייצור הגלידה, ייצור פודינג, ערבוב קפה ואפילו צו איסור מאכל בשר גמל.

אבל, מאז זה הולך הרבה יותר לאט, למרות שבכנסת טוענים שזה הולך מהר-מהר. בהודעה שיצאה בשבוע שעבר, לאחר עוד הכרזה על מצב חירום, נכתב "כיום עומדים בתוקף חמישה חוקים ו-21 צווים בלבד. כלומר, בעשור האחרון בוטלו או הוסדרו ארבעה חוקים ו-144 צווים". ולזה היה צריך 10 שנים?!

ובכל זאת, איך קורה שבכל פעם מצביעים חברי כנסת אחרים, גם מהאופוזיציה, בעד עוד שנה של מצב חירום? התשובה הכי טובה ניתנה בנאומו של בני גנץ, פעם רמטכ"ל ועכשיו ראש כחול לבן, בהצבעה האחרונה: "...אנחנו נצביע היום בעד, אבל הסיבה שאנחנו עושים את זה היא כי אנחנו לא רוצים לתקוע את המדינה ולעצור חוקים, שבאופן פרדוקסלי מחוברים עדיין לעניין זה...".

גנץ לא לבד, בטח לא במהותו הצה"לית-ממסדית. שנה אחר שנה, עשור אחר עשור, מרימים בכנסת ידיים בעד החלטה שהם שונאים, אבל מפחדים להצביע נגד.

הנה מה שאמר/איים/הזהיר יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ אבי דיכטר (ליכוד), רגע לפני ההצבעה בשבוע שעבר: "בחוקים, בתקנות ובצווים השונים נקבעו הסדרים חיוניים. הן מבחינה ביטחונית והן מבחינה כלכלית. אם הכנסת לא תשוב ותכריז מצב חירום, הסדרים חיוניים אלה יפקעו".

הבעיה היא שכך זה עלול להימשך עוד שנים - אלא אם יקום ח"כ שיתעשת מול איומי הקטסטרופה, יקלקל את השורות ויצעק: המלך עירום - בואו נראה מה הוא מסתיר מתחת לכתר. 

עוד כתבות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים