גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותדרור פויר

בבחינת הבגרות בפילוסופיה נשאלו תלמידי צרפת, "האם אפשר לחמוק מהזמן?". לדרור פויר יש תשובות

למה שמישהו ירצה לחמוק דווקא מהריקוד הלא פוסק של היקום, אין לי מושג

צילום: יונתן בלום
צילום: יונתן בלום

א.

"האם אפשר לחמוק מהזמן?", את השאלה המקסימה הזו נשאלו השבוע תלמידי התיכון בצרפת בבחינת הבגרות בפילוסופיה. שם הפילוסופיה היא מקצוע חובה. כמעט יצא לי המשפט המתבקש "חבל שלא בישראל", ואז עצרתי את עצמי בחריקה; אני יודע בדיוק מה הייתי חושב כתיכוניסט על עיתונאי מקשיש שמציע להטיל עליי עוד בחינה. אומר זאת כך, אם יש משטרת מחשבות שנוסעת בזמן, בטוח שהיא כבר שם/אז (הגרסה שלי למרחב־זמן) כדי לעצור אותי. ועדיין, גם בלי להיות חובה, מדובר בשאלה יפה ובמחשבה שכיף להתעסק בה כאילו היא בצק אם אתם אופים או אדמה אם אתם גננים.

ואם יורשה לי, אנסה לענות עליה בעזרת דוגמה שסיפק לי האדון זמן בכבודו ובעצמו בתחילת השבוע בעודי קושר את האופניים מחוץ למתנ"ס כמה דקות לפני שהצגת הסיום של נגה בחוג התיאטרון עומדת להתחיל. השנה מעלים את "אנני". תוך כדי שאני מתעסק עם המנעול מתקבלת נוטיפיקציה בטלפון, אני מנסה להוציא אותו מהכיס והמנעול הכבד נופל כמו אסטרואיד על זרת רגל ימין. אם אני העולם, זרת רגל ימין שלי היא אפריקה.

צולע לתוך האולם הקטן ותופס מקום, הייתי באולם הזה בשנה שעברה, לדעתי ישבתי באותו כיסא בדיוק, ומוציא את הטלפון. זה פייסבוק אינעל אחותו שמעלה לי זיכרון של טור שכתבתי לפני שנה בדיוק ובו, שימו לב טוב, אני בהצגת הסיום של נגה בחוג לתיאטרון, באותו אולם ובאותו כיסא.

העפתי מבט מהיר סביבי. לא נראה שמישהו בקהל שם לב שאנחנו בלולאת זמן. עד שהאורות כבים רפרפתי על מה שכתבתי: האולם היה קפוא, להצגה קראו "הצמיד של אופירה" ובמהלכה טפטף עליי המזגן. אני מכבה את הטלפון וחוזר להווה, הפעם המזגן לא עובד, טמפרטורת החדר היא כ־50 מעלות עם מיליון אחוזי לחות וחבורה של יתומות שרה שיר שמח.

האם אפשר לחמוק מהזמן? תשובה מספר 1: הזמן הוא מזגן מקולקל במרתף קטן בתל-אביב שראה יותר מדי סרטי מאפיה. בכל פעם שחשבת שאתה בחוץ, הוא מושך אותך בחזרה פנימה.

הזמן הוא מזגן מקולקל / איור: תמיר שפר

ב.

דברים חוזרים על עצמם, אני מזכיר לעצמי, אבל לא ממש ובטח שלא לנצח. נכון שכרגע אתה מרגיש שהזמן חוזר על עצמו, פעם כטפטוף מזגן ופעם כהזעת יתר, ושתמיד היית פה ותמיד תהיה - אבל לא. הילדים מסיימים כיתה ו’ וכל מה שחזר על עצמו שש שנים כפול שני ילדים כפול מי יודע כמה הצגות, מסיבות, תחרויות וטקסים - כל זה פחות או יותר מאחורינו. נשארו עוד כמה מסיבות סיום ודי. לופ אחד נגמר, אני אומר לעצמי באולם הלח והלוהט, ולופ אחר עומד להתחיל. באמצע יש חופש גדול לעבור. זהו, אני באולם הזה כבר לא אשב יותר.

החיים אינם גלגל. התנועה מתמדת, אבל לא חוזרת על עצמה. החיים, כלומר המעבר שלנו בזמן, הכי דומים לחוט הטלפון של פעם או לקפיץ. ילדים, הביטו באיור. אנחנו אומנם מתפתלים ומסתובבים, עולים ויורדים, אבל זה לא גלגל, זה חוט - אם מישהו יחזיק בשני הקצוות וימשוך, יתיישר החוט, אתה תיפול וכולנו יודעים טוב מאוד מה אומר קו ישר, נכון?

בצורה המפותלת הזו אפשר לדמות לא רע לא רק את מסלול החיים הקטנים שלי, ואולי גם שלכם, אלא את התנועה של מערכות שמש וגלקסיות שלמות בחלל, נעות זו סביב זו בצורה מעגלית תוך כדי תנועה, כמו מים שמסתחררים לנצח במורד כיור אינסופי. התנועה המעגלית בכיוון כלשהו, בקיצור, היא הריקוד הלא פוסק של היקום כולו. למה שמישהו ירצה לחמוק דווקא מזה, אין לי מושג, וזו תשובה מספר 2, בערך כמו שאני אומר לילדים כשהם מתעקשים על משהו וגורמים לי להתעקש בחזרה: תחמוק ממשהו אחר! בטח יש לך עוד משהו שהיית רוצה לחמוק ממנו - תתחיל שם. זה כבר יעסיק אותך. אל תחמוק מהזמן, תן לזמן לחמוק ממך.

ג.

ובכל זאת, פה ושם אני חומק מהזמן: מבחינתי ומבחינת הרוב המוחלט של הקהל בהצגות מהסוג הזה, העלילה מורכבת באופן בלעדי מהרגעים שבהם הילדה שלי על הבמה. הגרסה למחזה "אנני" שאני ראיתי מספרת על אחת גרייס פארל, מנהלת לשכה חרוצה ונאמנה, שהבוס שלה, מיליונר יהיר וגס רוח, לומד לאהוב אותה וגם היא אותו, וכל זאת בסביבת עבודה נייטרלית, מכבדת, מכילה ורגישה שיודעת לחבק ולהבין גם מקרים נדירים של התאהבות שוויונית במצב של יחסי מרות לכאורה. הדבר היחיד שלא הבנתי זה למה קוראים למחזמר "אנני".

כשהילדה שלי לא על הבמה הזמן אומנם עובר, אבל לא נספר ולא נרשם בשום ספר זיכרונות. זה זמן שיצא מהרצף של הזמן, הדקות שהיו יורדות בעריכה אם החיים היו סרט ועיקרון הרציפות לא היה נפגע. אני באותו מקום, אבל מה קרה בינתיים ולאן נעלמתי? הזמן עבר. אולי מאחוריי, אולי מצדדיי, אולי מתחתיי, אבל בטח לא עליי. זה אולי נראה כמו רצף, אבל לא מרגיש ככה. איפה כל הזמן מהסוג הזה - חיים שלמים! אם רק היה אפשר לאגור אותם - שעבר עלי בין תפקידים בהצגות, בתנאים לא תנאים, בחום ובקור, במרתפים וביערות. איפה הוא? הצלחתי לדלג מעליו, אולי בכל זאת אפשר לחמוק מהזמן?

יש משהו עצוב בשאלה הזו, היא רואה את הזמן כסוהר וממילא את החיים כתא כלא ואת השואל כאחד שלזמן יש עניין מיוחד דווקא בו. כן - דווקא בו מכל בני האדם והחיות והציפורים והדגים והחרקים והצמחים. החיים אינם כלא והזמן איננו סוהר, אז הזעת כמה דקות בהצגה של חוג תיאטרון ועכשיו אתה במרכז העולם? אנשים כאלה הם יותר גרועים מילדים. ילדים עוצמים עיניים וחושבים שבכל העולם אף אחד לא רואה אותם, זה חמוד. אבל אנשים כאלה פוקחים עיניים וחושבים שכל העולם כולו רואה רק אותם. אנשים כאלה, אני מכיר אותם, הם לא יתחמקו מהכלא שבנו לעצמם: זו תשובה מספר 3.

ד.

ההצגה נגמרת ממש טוב מבחינת גרייס פארל, היא מחליטה לאמץ יתומה. אני עומד ומוחא כפיים בהצגת הסיום של החוג לתיאטרון בפעם האחרונה. הקאסט משתחווה שוב ושוב וההורים מוחאים כפיים כאילו מי יודע מה ראינו פה. כולנו מבינים שלא ניפגש יותר באולם הזה לעולם, וזה לא רק דבר רע. מחיאות הכפיים שוככות, אני מחכה עוד פרק זמן לא מוגדר עד שהילדה תצא ואנחנו הולכים הביתה. עד שנגיע, אשכח שכל הסיפור הזה של גרייס פארלי קרה אי פעם. את הדרך בחזרה הביתה אזכור הרבה אחרי, היא הייתה נחמדה.

האם אפשר לחמוק מהזמן? תשובה מספר 4: כן, אבל רק מהעבר.

עוד כתבות

הלבנת הון (אילוסטרציה) / אילוסטרציה: דוברות המשטרה

נעצרו שלושה חשודים בהלבנת הון בחצי מיליארד שקל

המשטרה ורשות המסים עצרו שלושה חשודים בפרשת הלבנת הון, העלמת מס וקבלת דבר במרמה בהיקף של כחצי מיליארד שקל ● החשד הוא שהפעילו רשת של חברות ועמותות פיקטיביות בארץ ובחו"ל להלבנת כספים באמצעות חשבוניות כוזבות, העברות בנקאיות ושוברי תשלום בתחום הנדל"ן ● מעצרם של שני החשודים המרכזיים הוארך עד מחר

הפגיעה במגדל המפרש (''בניין הטיל'') / צילום: Reuters, Florion Goga

דחייה בפעם הרביעית: האכלוס המלא של "בניין הטיל" בחיפה עודכן לספטמבר

האכלוס המלא של "בניין הטיל" בחיפה נדחה בפעם הרביעית, לפחות עד ספטמבר, והמדינה ממשיכה לשאת בעלויות של עשרות מיליוני שקלים עבור משרדים חלופיים וחניות לעובדים ● וגם: עו"ד הדר ישראלי עוזבת את ברנע ג’פה לנדה ומצטרפת כשותפה למשרד הרצוג בתחום הצווארון הלבן ● אירועים ומינויים

בכירי מאנדיי בפתיחת המסחר בוול סטריט / צילום: נאסד''ק

במאנדיי התעקשו שאין צורך בפיטורים נרחבים. פתאום הכול השתנה

בחודשים האחרונים הסביר המנכ"ל המשותף, ערן זינמן, כי AI רק יגדיל את מצבת העובדים, דחה את מודל הפיטורים של וויקס והבטיח שמאנדיי אינה מחליפה כוח אדם ● כעת, פחות מחודשיים לאחר מכן, החברה מפטרת כ־620 עובדים, כ־20% מכוח האדם שלה, וממשיכה לטעון כי לא מדובר במהלך של התייעלות

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

ויאגרה נגד סרטן? הממצא המפתיע של חוקרים במכון ויצמן

נובו נורדיסק תובעת את אלי לילי בטענה שהפרסומות שלה מטעות ● חוקרים ממכון ויצמן מצאו מנגנון לא ידוע בויאגרה שיכול לעזור לחולי סרטן ● חברת פוליפיד הישראלית חתמה על הסכם לשיווק המוצר שלה, עוד לפני שאושר ● ופרס דוליטל של המיליארדר ג'רמי קולר ואוניברסיטת ת"א הוענק לחוקרת שמצאה משמעות בשירת הציפורים ● השבוע בביומד

פיטורים בהייטק / אילוסטרציה: Shutterstock

מאנדיי, וויקס ופייבר גילו: כשהמניה נופלת במעל 50%, האפשרויות מצומצמות

מאנדיי, וויקס ופייבר מישראל, אבל גם אורקל, מיקרוסופט וסיילספורס: גל "פיטורי AI" שוטף את חברות הטכנולוגיה, שמניותיהן צנחו על רקע התפתחות הבינה המלאכותית ● לפי נתוני TechCrunch, רק במחצית הראשונה של 2026 הגיע מספר המפוטרים בעולם ל-165 אלף

מתקן דלקים בסעודיה / צילום: ap, Amr Nabil

מחירי הנפט קופצים לאחר עוד לילה של תקיפות; טסלה וגוגל נפלו

מחיר חבית נפט מסוג ברנט עולה בכ-2.1% ומגיע ללמעלה מ-96 דולר, מחיר חבית מסוג WTI עולה בכ-1.7% ● מגמה חיובית בבורסות המרכזיות באסיה: הקוספי מטפס בכ-2.3% ● דוחות אלפאבית וטסלה הלילה הביאו לירידת המניות במסחר המאוחר ● ואילו עוד דוחות של ענקיות טכנולוגיה צפויים בקרוב?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל אלפאבית (גוגל) / צילום: Reuters, Mateusz Wlodarczyk

אלפאבית הכתה את התחזית עם הכנסות של 119 מיליארד דולר, והנתון המסקרן שמסתתר בדוחות

הן ההכנסות הכוללות והן ההכנסות מענן עקפו את הצפי - 116.5 ו-24.5 מיליארד דולר בהתאמה ● ההכנסות של אלפאבית מפרסום אכזבו

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

דיווח: ארה"ב וסעודיה הגיעו להסכם לפיתוח גרעין אזרחי

לפי דיווחים בארה"ב, ההסכם שיועבר לקונגרס אינו כולל שני מרכיבים שוושינגטון ראתה בעבר כבלמים בפני האפשרות שטכנולוגיה גרעינית אזרחית תשמש בעתיד גם למטרות צבאיות ● בניגוד לתוכניות שנדונו בעבר, ההסכם גם אינו כרוך בנורמליזציה בין סעודיה לישראל

מצר הורמוז / צילום: Reuters, Stringer

איראן מאיימת לנתק מחשמל את המפרציות: "מילכדנו את המצר"

האיום מגיע בתגובה לאיום ששיגר טראמפ ולפיו "בכל פעם שאיראן תתקוף ספינה בהורמוז - נפציץ גשר או תחנת כוח" ● בין המטרות שהותקפו הלילה באיראן ע"י צבא ארה"ב: מחסני כטב"מים ומטרות ימיות ● איראן: תקפנו בסיסים בירדן, הדי פיצוצים נשמעו באילת - אין נפילות בישראל ● רוביו: איראן לא רצינית לגבי השיחות ● דיווחים שוטפים 

מיכאל מירילשוילי ורמי לוי / צילומים: יונתן בלום

הסכמים, הלוואה ובקשת חדלות פירעון: החזית שנפתחה בין רמי לוי למירילשווילי

שיתוף־פעולה מבטיח בין רשת רמי לוי לבין סטארט־אפ השייך לחברה שבבעלות מיכאל מירילשווילי התדרדר לסכסוך משפטי, הכולל טענות הדדיות ומאבק על מיליוני שקלים ● במוקד: תביעה על הלוואה של מיליוני שקלים ובקשת פירוק שנבלמה בבית המשפט

אוניברסיטת תל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג טייוואן למצוינות מחקרית: אוניברסיטת ת"א מובילה, אך גם היא רק במקום ה-206

דירוג טייוואן למצוינות מחקרית שפורסם היום מציב את אוניברסיטת תל אביב כמובילה בין המוסדות האקדמיים בישראל, עם עלייה של שבעה מקומות לעומת השנה שעברה ● גם השנה אף אוניברסיטה ישראלית לא פרצה ל-200 המקומות הראשונים בדירוג

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הביטוח קפץ, מניות הבנייה ירדו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.8%, מדד ת"א 90 ננעל כמעט ללא שינוי ● אלקטרה נדל"ן המשיכה לרדת למרות ביטול המכרז למוסדיים ● אחרי צלילה של 25% מהשיא: בעל מניות במגה אור דרש גילוי על חוות השרתים ● ג'פריס שומר על המלצה לאלביט ● וגם: האם גל הירידות במדד המומנטום של S&P הוא הזדמנות קנייה?

כידן דהרי וירון אדיב, בעלי ישפרו־תנופורט / צילום: רמי זרנגר

השותף החדש בעסקת ג'י סיטי עוקץ את כצמן ומסמן את היעד: "נהיה אימפריה"

ישפרו של ירון אדיב וכידן דהרי תצטרף לצחי אבו ברכישת השליטה בג'י סיטי מחיים כצמן ● דהרי: "ג'י סיטי התרכזה במהלכים פיננסיים, נחזיר אותה להיות חברת נדל"ן מובילה" ● צחי אבו, שספג ירידה במניית ארי נדל"ן בשל העסקה: "החבר'ה האלה מזכירים לי את הרעב שלי"

צילום מסך מתוך אתר מכרז הדירות הגדול של פרשקובסקי

פרשקובסקי משיקה מכרז דיגיטלי למכירת דירות: מה גובה ההנחות?

חברת פרשקובסקי משיקה מכרז דיגיטלי למכירת דירות, עם מחירי מינימום שנמוכים ביותר מ־10% ממחיר המחירון ● במתחם ביג גלילות אושרה תוכנית להקמת מגדל משולב של דיור מוגן ומשרדים ● תוכנית להכפלת גודלו של בית החולים שיבא עד שנת 2045, לצד הרחבת תשתיות ● וגם: נכנסה לתוקף רפורמה לקיצור ההליכים בהשגות על שומות רמ"י ● חדשות השבוע בנדל"ן

ערן זינמן ורועי מן, מנכ''לים משותפים במאנדיי / צילום: נתנאל טוביאס

פיטורים נרחבים במאנדיי: תיפרד מכ-630 עובדים, יותר ממחציתם בישראל

חודשים ספורים אחרי שעל פי הצהרותיה פיטורים כלל לא היו על הפרק, מאנדיי הודיעה על קיצוץ דרמטי של 620 עובדים - כ־350 מהם בישראל ● המהלך מצטרף לביטול הרחבת המשרדים בתל אביב ולהימנעות מרכישות אסטרטגיות ● החברה אומנם מציגים נתונים פיננסיים מרשימים, אך גילתה שגם היא לא חסינה מהשלכות ה־AI

מכלית נפט נערכת לפריקה במחוז שאנדונג, סין / צילום: Reuters, CFOTO

לא סעודיה: זאת המדינה שקובעת את מחירי הנפט

בתחילת המלחמה כלכלנים חששו שמחירי הנפט יגיעו ל־150 דולר לחבית ● בגלל עצירת יבוא הנפט של סין, תחזית האימים לא התגשמה ● מה האינטרס של המעצמה בשמירה על מחירים נמוכים?

בנייה / איור: גיל ג'יבלי

56 משפחות תובעות את היזם בגלל איחור במסירת הדירות

56 משפחות שרכשו דירה בירושלים דורשות 4.2 מיליון שקל פיצוי בגין העיכוב ● התובעים נשענים על החלטת בג"ץ מיולי 2025 המחייבת קבלנים להוכיח קשר סיבתי ספציפי לאיחור ● היזמית טוענת כי האיחור נגרם מעיכוב בפיתוח התשתיות, וכי התביעה מופרזת

מייסדי GLOW (מימין לשמאל): אופיר אריה, VP R&D, רואי טיגר, CEO, עומר זינגר, CTO / צילום: צילום יח״צ

תוך שנה: הסטארט-אפ החדש של רואי טיגר מזנק לשווי של 1.2 מיליארד דולר

חברת הסייבר Glow, שהוקמה לפני כשנה ע"י יוצאי מטא, סנופלייק וקלארוטי, מפתחת פלטפורמה לאבטחת עמדות קצה בעידן הבינה המלאכותית ● החברה מעסיקה כיום כ־100 עובדים ומתכננת להרחיב את פעילותה בישראל ובארה"ב

ג'ניפר אניסטון, רוברט קנדי ג'וניור, ובקבוק פפטידים ברקע / צילומים: רויטרס - Sipa USA, AP - Jose Luis Magana

​ג'ניפר אניסטון "נשבעת" בהם, שר הבריאות בארה"ב בעד: מה עומד מאחורי שיגעון הפפטידים

פפטידים הפכו ללהיט של קליניקות לונג'ביטי, סלבס ומשפיענים, אבל רבים מהשימושים בהם עדיין אינם מאושרים ● רגע לפני דיון מיוחד ב־FDA על הקלות רגולטוריות, בדקנו מה באמת ידוע על ההבטחות, הסיכונים והאינטרסים שמאחורי הטרנד ● וגם: מהם החומרים שהכי מסעירים את השוק • מדעי אריכות החיים, מדור חדש 

מיקרוסופט / אילוסטרציה: Shutterstock

מיקרוסופט איבדה טריליון דולר מהשווי. למה כולם עדיין אופטימיים?

בתי השקעות מסמנים את ענקית התוכנה בתור המניה המועדפת עליהם, אבל בינתיים היא בעיקר יורדת ● בדוחות הכספיים שיפורסמו בעוד שבוע ייתכן שנגלה מי צודק: האנליסטים או המניה?