גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קטר הצמיחה של אירופה מזדקן

ירידת תשואות האג"ח שאנו עדים לה השנה בגרמניה, מושפעת לא מעט מההאטה בכלכלה הגלובלית ● ואולם, העובדה שבאופן אבסולוטי תשואות שוק האג"ח הגרמני דומות לרמות שמאפיינות את יפן, מרמזות על תהליך הרבה יותר פונדמנטלי ועמוק, שמאפיין את המשק הגרמני ● במבט לשנים הקרובות, הבעיה הדמוגרפית של גרמניה צפויה לגבות ממנה מחיר כבד

עובדי השירות הציבורי בברלין מפגינים בדרישה להעלאת שכרם / אינפוגרפיק: HANNIBAL HANSCHKE, רויטרס
עובדי השירות הציבורי בברלין מפגינים בדרישה להעלאת שכרם / אינפוגרפיק: HANNIBAL HANSCHKE, רויטרס

אם הייתם תרים בשבועות האחרונים אחר השקעה סולידית ל-10 השנים הקרובות, ודאי הייתם תוהים לנוכח הצעתה של ממשלת גרמניה. הגרמנים מוכנים שתשלמו להם בכל שנה 0.2% תמורת הזכות לממן אותם ל-10 שנים.

אותו מצב אבסורדי מביע את הסיכונים הגלומים באופק הכלכלי בגרמניה, כך שהשוק למעשה צופה שהשקעה באג"ח של גרמניה תעניק לכם את ההפסד מינימלי לעומת החלופות האפשריות. אחת מנקודות החוזק המרכזיות של הכלכלה הגרמנית היא שמדובר באחת מהמדינות התחרותיות ביותר בעולם ואחת מהפתוחות ביותר לסחר בינלאומי.

ירידת התשואות שאנו עדים לה ב-2019 בגרמניה, מושפעת לא מעט מההאטה בכלכלה הגלובלית. ואולם, העובדה שבאופן אבסולוטי תשואות שוק האג"ח הגרמני דומות לרמות שמאפיינות את יפן, מרמזות על תהליך הרבה יותר פונדמנטלי ועמוק, שמאפיין את המשק הגרמני.

את התואר "קטר הצמיחה של אירופה" קיבלה גרמניה הודות לכך שהיא אחראית לבדה לחמישית מהתוצר של האיחוד האירופי. בשנים האחרונות, לאחר שהצמיחה שלה במחזור הכלכלי הנוכחי הגיעה לשיאה ב-2017, גרמניה התחילה להאט, כך שב-2018 היא צמחה ב-0.9% בלבד - תהליך שנמשך אל תוך 2019.

נכון להיום, ענקית התעשייה ומובילת הגוש סובלת מחולשה גדולה בפעילות התעשייתית, גם אבסולוטית וגם באופן יחסי למדינות אחרות באירופה. מדד מנהלי הרכש בתעשייה, הסוקר את העוסקים בתפקידי רכישה, תיעוד וביקורת בחברות השונות במשק, מראה גם הוא כי השיא חלף. המדד מחדד את המצב הקשה של התעשייה הגרמנית, שמובילה את אירופה מהסוף בתחום זה, עם שפל של כל הזמנים ב-44.4 נקודות, שמאותתות על התכווצות התעשייה.

גם מדד שוק המניות הגרמני, שבעבר הוביל את שוקי אירופה, דישדש בשנה החולפת. השפעות חיצוניות רבות היכו את מדד ה-DAX במהלך השנה האחרונה, ובהן תקן הרכב החדש (WLTP) שפגע בסקטור הרכב, ההאטה הכלכלית בסין ופריצת מלחמת הסחר, שהפילו את סקטור חומרי הגלם, ועוד.

בעוד השפעות אלה נחשבות לזמניות בהשפעתן, הן על הכלכלה והן על שוקי המניות, לקטר הצמיחה הגרמני צפויות רוחות חזיתיות דרמטיות בעשור הקרוב, והן מגיעות בעיקר מכיוון הדמוגרפיה, שצפויה לפגוע משמעותית בפוטנציאל הצמיחה של גרמניה - ומשם גם בפוטנציאל שוק המניות, שלאורך זמן, מתואם ברמה גבוהה ומובהקת עם הצמיחה הנומינלית.

התוצר הפוטנציאלי תלוי בעיקר בכמות ההון במשק, כוח העבודה, יעילות כוח העבודה ושיעור האינפלציה הטבעי במשק. כשאנו בוחנים מהו פוטנציאל צמיחה של מדינה, אנו מפרקים את מנועי הצמיחה שלה לשניים: פריון העבודה והדמוגרפיה. על פי המגמות, נראה כי גרמניה עוברת תהליך "הזדקנות", שהולך להיות חד מאוד, כך שהיא הולכת להיות אחד ממוקדי החולשה של אירופה במבט לעשור הקרוב.

בין שנת 2000 ל-2015, האוכלוסייה בגילאי העבודה העיקריים (25-64) בגרמניה התכווצה בממוצע בקצב של 0.4% בשנה (ראו תרשים). למזלה של גרמניה, היא נהנית מפריון עבודה גבוה באופן יחסי לשאר אירופה - מה שעזר לה לשמור על קצבי צמיחה גבוהים ביחס למדינות אחרות באירופה. עם זאת, במבט לשנים הקרובות, הבעיה הדמוגרפית של גרמניה צפויה לגבות ממנה מחיר כבד.

על פי התחזיות הרשמיות, האוכלוסייה בגילאי העבודה העיקריים צפויה להתכווץ בקצב של יותר מ- 1.0% בשנה, כך שכוח העבודה הגרמני ירד מ-55.1% כיום ל-47.1% ב-2035. בהנחת פריון יציב, מדובר בירידה של כ- 0.6 נ"א בצמיחה הפוטנציאלית של גרמניה, שצמחה בממוצע בקצב של 1.5% מאז כינונו של גוש האירו.

הזדקנות האוכלוסייה מביאה עמה עלייה מבנית בגירעון הממשלתי, מכיוון שהצמיחה הכוללת טומנת בחובה את היכולת להכיל את הגירעון התקציבי, ובכך לשמור על יחס חוב-תוצר נמוך. עד כה הגרמנים בהחלט הצטיינו בשמירה על החוב שלהם נמוך, והם עשו זאת בעיקר הודות לחשבון השוטף החיובי שלהם, שנהנה מהגנתו של האירו.

אם כן, ברור לכל מדוע גרמניה הובילה עד כה את הקו הקשוח בכל הנוגע לאחריות מוניטרית בגוש, וברורה עוד יותר התעקשותה למנות את ג'נס וויידמן לנגיד הבא של הבנק המרכזי של אירופה (ECB). וויידמן, שמכהן כיום כנשיא הבונדסבנק, הוביל את הקו הגרמני שאמר לא לחילוצים במשברי החוב בשנים 2011-2012, ותמך בכפיית משטרי צנע ורפורמות מרחיקות לכת. בעוד הנשיא הנוכחי, מריו דראגי, מוביל כבר זמן רב קו נועז, בניסיון להצית שוב את מנועי הצמיחה ברחבי אירופה. וויידמן כנשיא, אם ייבחר, יוביל קו שמרני של שמירה על יציבות.

במבט קדימה, יציבות לבדה כנראה לא תספיק לגרמנים, והם ללא ספק יצטרכו לעשות מהלכים נועזים. בעוד שעל שיפור פריון העבודה אין הרבה מה לומר, ובהינתן שהיכולת של גרמניה לייצר צמיחה בעתיד נמוכה בשל הדמוגרפיה, הברירה היא בין "יפניזציה", שמשמעותה קיפאון בצמיחה והכלת חוב עצום, לבין פתיחת השערים למהגרים באופן מאסיבי. תיאורטית, הכנסת מהגרים שיש ביכולתם לספק ידיים עובדות, יכולה לסייע לגרמנים להגדיל את פוטנציאל הצמיחה כפי שהתרחש באוסטרליה, אבל הדבר תלוי באם כוח העבודה מיומן דיו ומשולב בצורה נכונה. 

גידול האוכלוסייה בגילאי העבודה במדינות שונות

הצעת החוק שעלולה לחולל מהפכה בשוק הנדל"ן הגרמני

עד לפני כמה ימים, שוק הנדל"ן למגורים בגרמניה נחשב לאחד מיעדי השקעות הנדל"ן המבוקשים ביותר בעולם, לאור תנאי שוק ייחודיים: יותר ממחצית מהגרמנים גרים בשכירות, והשוק מפוקח כך שבאופן היסטורי דמי השכירות הם מהנמוכים במערב אירופה. נוסף על כך, השוק נהנה מהריבית האפסית, תנאי מאקרו חיוביים, שוקי חוב בריאים ומשוואות היצע וביקוש נוחות מאוד - היקף הבנייה החדשה נמוך מהגידול בביקוש לדירות.

אי לכך, נהנו מניות הנדל"ן למגורים בגרמניה מעליות שערים נאות בשנים האחרונות, ונסחרו במכפילי FFO (תזרים נקי מפעילות שוטפת) גבוהים מאוד - 30-35 לחברות הפועלות בברלין (כמו איי.די.או, שנמצאת בבעלות ישראלית, או דויטשה ווהנן) ו-20-22 בחברות הפועלות בשאר גרמניה או באופן חלקי בברלין (כמו גרנד סיטי פרופרטיס, שנמצאת בבעלות ישראלית, וונוביה, LEG ואחרות).

ברלין נהנתה ממכפילים גבוהים יותר בשל הביקושים הרבים לדירות ודמי שכירות התחלתיים נמוכים מאוד (כיום, ממוצע שכר דירה למ"ר בברלין עומד על 6.7 אירו למ"ר, אחרי עליות של עשרות אחוזים בשנים האחרונות), שהובילו את המשקיעים לחשוב שפוטנציאל עליית שכר הדירה גבוה מאוד, בהתאם לתקנות הרגולציה (שקובעת שניתן להעלות שכר דירה בשיעור של עד 15%-20% למשך 3 שנים, ולא ניתן לפנות דיירים. נוסף על כך, יש להתחשב בשכר הדירה הממוצע באזור).

לפני כמה ימים דווח כי בסנאט של ברלין צפויה להעלות הצעה להקפאת שכר הדירה בעיר למשך 5 שנים, על רקע מחאה ציבורית רחבה. לא ידוע אם ההצעה בכלל תעבור, אם לעירייה בכלל קיימת סמכות לבצע מהלך כזה ואם המחאה הזו תתפשט לכל גרמניה או תישאר רק בברלין. שוק ההון הגרמני כבר הגיב לידיעה, ושלח את המניות הפועלות בברלין לירידות דו-ספרתיות (נציין כי חלק משמעותי מהשווי שלהן מתבסס על צפי לעליית שכר דירה בשנים הקרובות), ואת המניות הפועלות מחוץ לברלין (או פועלות בברלין באופן חלקי) לירידות חד-ספרתיות גבוהות. כרגע, השוק נמצא באי ודאות.

אתמול ההצעה עלתה באופן רשמי וידונו בה רק בספטמבר. לתוצאות ההצעה ולהשלכות שלה על שאר האזורים בגרמניה תהיה השפעה אדירה על השאלה אם מומלץ להשקיע במניות נדל"ן למגורים בגרמניה. 

הכותבים הם מנהל מחלקת מאקרו, מערך המחקר והאסטרטגיה בפסגות ואנליסט בכיר במחלקת מחקר של פסגות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא, והוא אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך.

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: ap, Hussein Malla

מטוסי צה"ל תקפו משגרי חיזבאללה מוכנים לשיגור בדרום לבנון

4 חיילים נפצעו בינוני וקל מפגיעת טיל נ"ט סמוך לקיבוץ יפתח שבגליל העליון ● שני כטב"מים פגעו באזור בית הלל שבאצבע הגליל מבלי שהופעלה אזעקה • בטקס הקראת השמות בהיכל הזיכרון בהר הרצל, אמר שר הביטחון כי "המלחמה תימשך עד שנשיב את חטופינו ונפרק את שלטון חמאס" • התרעות בעוטף עזה ובגליל • עדכונים בולטים 

עדן גולן מופיעה בגמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

שברה את שיא הרייטינג של התאגיד: כמה ישראלים צפו בביצוע של עדן גולן?

המתמודדת הישראלית באירוויזיון עדן גולן שברה אתמול שיא בתאגיד מאז הקמתו, כאשר הריטיינג בביצוע שלה עמד על 53.6% ● המשדר כולו גרף רייטינג של 36.8%, שיא מאז 2019

עדן גולן הדהימה את העולם, ואוניברסיטת פרינסטון הסתבכה עם איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך סיקרו בעולם את ההופעה של עדן גולן באירוויזיון, אוניברסיטת פרינסטון מסתבכת עם איראן ובלבנון טוענים שנתניהו מנסה להאריך את המלחמה ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

עליות קלות בנעילה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 טיפס בכ-1.4%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● בשבוע הקרוב המסחר יהיה מקוצר בשל יום הזיכרון ויום העצמאות, ומדד המחירים לצרכן לחודש אפריל יפורסם במהלכו ● במוד'יס החליטו להותיר את דירוג האשראי בישראל ללא שינוי, על A2 ● בארה"ב צפויים להתפרסם נתוני האינפלציה של חודש אפריל ● למרות שהציגה דוח חלש, בבנק אוף אמריקה אופיטימיים לגבי חברת השבבים ARM

מיזם ''אבנים עם לב אדם'' / צילום: פרויקט אבנים עם לב אדם

המגזר העסקי זוכר: יוזמות ההנצחה האזרחיות

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת חיילים וחיילות שנפלו במערכות ישראל ונפגעי פעולות איבה, ובהם נופלי מלחמת חרבות ברזל

דובר צבא ירדן במסיבת עיתונאים / צילום: Reuters, Laith Al-jnaidi

בזמן מלחמת חרבות ברזל: תרגיל בינ"ל במעורבות לבנון בירדן

בתרגיל משתתפים כוחות יבשה, אוויר וים מ־33 מדינות כמו ארה"ב, בריטניה וצרפת וגם צבאות לבנון, מצרים ועיראק משתתפים בו ● לדברי דובר צבא ירדן, התרגיל מיועד לעזור במאבק בארגוני טרור ומהווה תגובה "להתפשטות כטב"מים, נשק ביולוגי, כימי וגרעיני"

חנות של רשת גיימסטופ / צילום: Shutterstock

80% בחצי שעה: האם המניה שהטריפה את וול סטריט תעשה זאת שוב?

מניות המם חוזרות לסיבוב נוסף? גיימסטופ (GME) מזנקת בוול סטריט ● ברקע הזינוק נמצא ציוץ אחד של קית' גיל, מי שגרם לזינוק המניה ב-2021, אחרי 3 שנים של שתיקה ● שתי מניות מם נוספות, רדיט ו-AMC, מטפסות אף הן

הריסת הבניין הישן / צילום: קטה גרופ

3 שנים בלבד להריסה: כך קידמתי פרויקט תמ"א במהירות שיא

גיא ליברמן עמד למכור את הדירה שלו בפתח תקווה אך שיחה מיזם שינתה את דעתו והוא החליט לקדם פרויקט התחדשות עירונית בבניין ● מה הוא למד ומה חשוב שאתם תדעו לפני שאתם חותמים ליזם ● האזינו

הדמיה של פרויקט The LINE מוצגת בתערוכה בינלאומית / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

שני בנייני ענק שיאכלסו 9 מיליון איש: כך נקלע לסחרור הפרויקט הגדול בעולם

התוכניות של ערב הסעודית להקים גורדי-שחקים תאומים בגובה אלפי רגל ולאורך 105 מייל בעיר העתיד ניאום, איבדו מומנטום כשנקלעו לסחרור עלויות ולרצף תקלות בנייה ● אפילו אדריכל בריטי המעורב בפרויקט כינה אותו "תמוה ובלתי סביר, אפילו עבור מי שעוסק בתכנונו"

ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה / צילום: ap, Mikhail Metzel

כלכלן בתפקיד שר ההגנה: טלטלה גדולה בממשלת רוסיה

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, מציע להחליף את שר ההגנה מאז 2012, סרגיי שויגו, בסגן ראש הממשלה אנדריי בלוסוב ● לפי מרבית ההערכות, ההדחה היא על רקע הקיבעון וההאטה במלחמה באוקראינה שנמשכת מאז פברואר 2022

הציבור לווה החודש משכנתאות בשווי 5.91 מיליארד שקל / אילוסטרציה: Shutterstock, Yuri Dondish

שוק המשכנתאות חוזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי הציבור לווה 5.91 מיליארד שקל בחודש אפריל האחרון ● הסקירות של הלמ"ס, בנק ישראל והכלכלן הראשי באוצר מורות על התאוששות משמעותית שחלה בשוק הדירות

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעקבות הפרסום בגלובס: אאורה מתקנת את הדיווח בדבר זכייתה בפרויקט ההתחדשות העירונית בגבעתיים

כזכור, בעירייה טענו כי הנתונים שפרסמה החברה אינם תואמים את התכנון שהיא מקדמת ● בחברה מפרסמים כעת "דוח משלים" לדיווח הראשון ובו גרסה מסויגת יותר, ומפורטת פחות, של הצפוי בפרויקט

נקודת טעינה חשמלית ברמת גן. הטבת האגרה השנתית לכלי רכב חשמליים כבר בוטלה / צילום: Shutterstock

בגלל ה"בור" בתקציב, באוצר בוחנים את ביטול הטבת מס הקנייה על רכב חשמלי

במסגרת הצעדים לצמצום החריגה מיעד הגירעון, נבחנת באוצר האפשרות לבטל את הטבת מס הקנייה על רכב חשמלי מ־2025 ● איך השתנתה האג'נדה הממשלתית ומה המודל של גרמניה מלמד על מה שיקרה לביקוש לרכב חשמלי בישראל עם מס קנייה של 83%

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אדם סליפסקי, מנכ"ל שירותי הענן של אמזון פורש מתפקידו

סליפסקי: "זהו זמן טוב עבורי לבלות זמן רב יותר עם משפחתי, להיטען מעט, וליצור לעצמי מרחב מנטלי כדי לשקף ולבחון את האפשרויות שלי" ● מאט גרמן, סגן נשיא למכירות ושיווק של שירותי האינטרנט של אמזון, יחליפו ● ברבעון האחרון, שירותי הענן יצרו לאמזון הכנסות של 25 מיליארד דולר, מעל ציפיות האנליסטים

יחיא סינוואר, מנהיג חמאס בעזה / צילום: ap, Adel Hana

דיווח: יחיא סינוואר מסתתר במנהרות בח'אן יונס

עם פתיחת אירועי יום הזיכרון הופעל צבע אדום בעוטף עזה ● פעמיים בתוך זמן קצר נשמעו אזעקות בשדרות: חלק מהרקטות יורטו וחלק נפלו בשטחים פתוחים • בצה"ל מעדכנים על התקדמות הלחימה בג'באליה, רפיח וזייתון: יותר מ-150 מטרות טרור הושמדו ביממה האחרונה ● עדכונים שוטפים

מטה ARM בסן חוזה, קליפורניה / צילום: Shutterstock, Tada Images

דרמה בענף השבבים: ארם תשיק מעבדי בינה מלאכותית משלה

ארם צפויה להקים חטיבת פיתוח שבבי בינה מלאכותית שעשויה גם להתפצל ממנה לחברה נפרדת בשנה הבאה, לפי דיווח ביפן ● מדובר בחדשות רעות לאנבידיה ששולטת בענף מעבדי הבינה המלאכותית וחדשות טובות לסופטבנק - בעלת 90% ממניות ארם

כ-300 אלף משתתפים במחאה פרו־פלסטינית בלונדון / צילום: ap, Alberto Pezzali

"זה לא מסובך": מה עומד מאחורי הסלוגן שפוגע בתדמית של ישראל

במשך 50 שנה, לפני הכרזת העצמאות ומייד אחריה, ישראל הייתה קלה להבנה ולהסבר ● עכשיו, מבקשי נפשה חוטפים את הנרטיב, ומכריזים שאין דבר פשוט יותר מהבנת צדקתם של הפלסטינים ● הנזק כבד והשאלה היא מה אפשר לעשות שעדיין לא נוסה

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

אין לנו צפון אחר / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

אין לנו צפון אחר: פרויקט מיוחד לחבל הארץ שאסור לנו לאבד

המחקר שחושף את מצב המפונים מהצפון ● העסקים שנאלצו לעזוב, אבל התחילו מחדש במקום אחר ● סיור במטולה ובכפר גלעדי, חושף סצנה מסוף העולם ● והיכולות שחיזבאללה עדיין שומר במגירה

ענבל קנקה, הממונה על הליך ההפקעות בנת''ע, וכיכר מגן דוד בתל אביב / צילום: כדיה לוי

"זו גם ציונות וגם משתלם לבעלי הבתים": עורכת הדין שמפקיעה נכסים לטובת תוואי המטרו

"ההפקעות יוצאות משתלמות מאוד לבעלים", אומרת עו"ד ענבל קנקה, הממונה על הליך הפקעות הנכסים בחברת נת"ע שאחראית על הקמת המטרו ● בראיון לגלובס היא מספרת על המבצע הגדול מסוגו בתולדות המדינה והודפת טענות ללחצים פוליטיים ● בונים את ישראל, פרויקט מיוחד