גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קטר הצמיחה של אירופה מזדקן

ירידת תשואות האג"ח שאנו עדים לה השנה בגרמניה, מושפעת לא מעט מההאטה בכלכלה הגלובלית ● ואולם, העובדה שבאופן אבסולוטי תשואות שוק האג"ח הגרמני דומות לרמות שמאפיינות את יפן, מרמזות על תהליך הרבה יותר פונדמנטלי ועמוק, שמאפיין את המשק הגרמני ● במבט לשנים הקרובות, הבעיה הדמוגרפית של גרמניה צפויה לגבות ממנה מחיר כבד

עובדי השירות הציבורי בברלין מפגינים בדרישה להעלאת שכרם / אינפוגרפיק: HANNIBAL HANSCHKE, רויטרס
עובדי השירות הציבורי בברלין מפגינים בדרישה להעלאת שכרם / אינפוגרפיק: HANNIBAL HANSCHKE, רויטרס

אם הייתם תרים בשבועות האחרונים אחר השקעה סולידית ל-10 השנים הקרובות, ודאי הייתם תוהים לנוכח הצעתה של ממשלת גרמניה. הגרמנים מוכנים שתשלמו להם בכל שנה 0.2% תמורת הזכות לממן אותם ל-10 שנים.

אותו מצב אבסורדי מביע את הסיכונים הגלומים באופק הכלכלי בגרמניה, כך שהשוק למעשה צופה שהשקעה באג"ח של גרמניה תעניק לכם את ההפסד מינימלי לעומת החלופות האפשריות. אחת מנקודות החוזק המרכזיות של הכלכלה הגרמנית היא שמדובר באחת מהמדינות התחרותיות ביותר בעולם ואחת מהפתוחות ביותר לסחר בינלאומי.

ירידת התשואות שאנו עדים לה ב-2019 בגרמניה, מושפעת לא מעט מההאטה בכלכלה הגלובלית. ואולם, העובדה שבאופן אבסולוטי תשואות שוק האג"ח הגרמני דומות לרמות שמאפיינות את יפן, מרמזות על תהליך הרבה יותר פונדמנטלי ועמוק, שמאפיין את המשק הגרמני.

את התואר "קטר הצמיחה של אירופה" קיבלה גרמניה הודות לכך שהיא אחראית לבדה לחמישית מהתוצר של האיחוד האירופי. בשנים האחרונות, לאחר שהצמיחה שלה במחזור הכלכלי הנוכחי הגיעה לשיאה ב-2017, גרמניה התחילה להאט, כך שב-2018 היא צמחה ב-0.9% בלבד - תהליך שנמשך אל תוך 2019.

נכון להיום, ענקית התעשייה ומובילת הגוש סובלת מחולשה גדולה בפעילות התעשייתית, גם אבסולוטית וגם באופן יחסי למדינות אחרות באירופה. מדד מנהלי הרכש בתעשייה, הסוקר את העוסקים בתפקידי רכישה, תיעוד וביקורת בחברות השונות במשק, מראה גם הוא כי השיא חלף. המדד מחדד את המצב הקשה של התעשייה הגרמנית, שמובילה את אירופה מהסוף בתחום זה, עם שפל של כל הזמנים ב-44.4 נקודות, שמאותתות על התכווצות התעשייה.

גם מדד שוק המניות הגרמני, שבעבר הוביל את שוקי אירופה, דישדש בשנה החולפת. השפעות חיצוניות רבות היכו את מדד ה-DAX במהלך השנה האחרונה, ובהן תקן הרכב החדש (WLTP) שפגע בסקטור הרכב, ההאטה הכלכלית בסין ופריצת מלחמת הסחר, שהפילו את סקטור חומרי הגלם, ועוד.

בעוד השפעות אלה נחשבות לזמניות בהשפעתן, הן על הכלכלה והן על שוקי המניות, לקטר הצמיחה הגרמני צפויות רוחות חזיתיות דרמטיות בעשור הקרוב, והן מגיעות בעיקר מכיוון הדמוגרפיה, שצפויה לפגוע משמעותית בפוטנציאל הצמיחה של גרמניה - ומשם גם בפוטנציאל שוק המניות, שלאורך זמן, מתואם ברמה גבוהה ומובהקת עם הצמיחה הנומינלית.

התוצר הפוטנציאלי תלוי בעיקר בכמות ההון במשק, כוח העבודה, יעילות כוח העבודה ושיעור האינפלציה הטבעי במשק. כשאנו בוחנים מהו פוטנציאל צמיחה של מדינה, אנו מפרקים את מנועי הצמיחה שלה לשניים: פריון העבודה והדמוגרפיה. על פי המגמות, נראה כי גרמניה עוברת תהליך "הזדקנות", שהולך להיות חד מאוד, כך שהיא הולכת להיות אחד ממוקדי החולשה של אירופה במבט לעשור הקרוב.

בין שנת 2000 ל-2015, האוכלוסייה בגילאי העבודה העיקריים (25-64) בגרמניה התכווצה בממוצע בקצב של 0.4% בשנה (ראו תרשים). למזלה של גרמניה, היא נהנית מפריון עבודה גבוה באופן יחסי לשאר אירופה - מה שעזר לה לשמור על קצבי צמיחה גבוהים ביחס למדינות אחרות באירופה. עם זאת, במבט לשנים הקרובות, הבעיה הדמוגרפית של גרמניה צפויה לגבות ממנה מחיר כבד.

על פי התחזיות הרשמיות, האוכלוסייה בגילאי העבודה העיקריים צפויה להתכווץ בקצב של יותר מ- 1.0% בשנה, כך שכוח העבודה הגרמני ירד מ-55.1% כיום ל-47.1% ב-2035. בהנחת פריון יציב, מדובר בירידה של כ- 0.6 נ"א בצמיחה הפוטנציאלית של גרמניה, שצמחה בממוצע בקצב של 1.5% מאז כינונו של גוש האירו.

הזדקנות האוכלוסייה מביאה עמה עלייה מבנית בגירעון הממשלתי, מכיוון שהצמיחה הכוללת טומנת בחובה את היכולת להכיל את הגירעון התקציבי, ובכך לשמור על יחס חוב-תוצר נמוך. עד כה הגרמנים בהחלט הצטיינו בשמירה על החוב שלהם נמוך, והם עשו זאת בעיקר הודות לחשבון השוטף החיובי שלהם, שנהנה מהגנתו של האירו.

אם כן, ברור לכל מדוע גרמניה הובילה עד כה את הקו הקשוח בכל הנוגע לאחריות מוניטרית בגוש, וברורה עוד יותר התעקשותה למנות את ג'נס וויידמן לנגיד הבא של הבנק המרכזי של אירופה (ECB). וויידמן, שמכהן כיום כנשיא הבונדסבנק, הוביל את הקו הגרמני שאמר לא לחילוצים במשברי החוב בשנים 2011-2012, ותמך בכפיית משטרי צנע ורפורמות מרחיקות לכת. בעוד הנשיא הנוכחי, מריו דראגי, מוביל כבר זמן רב קו נועז, בניסיון להצית שוב את מנועי הצמיחה ברחבי אירופה. וויידמן כנשיא, אם ייבחר, יוביל קו שמרני של שמירה על יציבות.

במבט קדימה, יציבות לבדה כנראה לא תספיק לגרמנים, והם ללא ספק יצטרכו לעשות מהלכים נועזים. בעוד שעל שיפור פריון העבודה אין הרבה מה לומר, ובהינתן שהיכולת של גרמניה לייצר צמיחה בעתיד נמוכה בשל הדמוגרפיה, הברירה היא בין "יפניזציה", שמשמעותה קיפאון בצמיחה והכלת חוב עצום, לבין פתיחת השערים למהגרים באופן מאסיבי. תיאורטית, הכנסת מהגרים שיש ביכולתם לספק ידיים עובדות, יכולה לסייע לגרמנים להגדיל את פוטנציאל הצמיחה כפי שהתרחש באוסטרליה, אבל הדבר תלוי באם כוח העבודה מיומן דיו ומשולב בצורה נכונה. 

גידול האוכלוסייה בגילאי העבודה במדינות שונות

הצעת החוק שעלולה לחולל מהפכה בשוק הנדל"ן הגרמני

עד לפני כמה ימים, שוק הנדל"ן למגורים בגרמניה נחשב לאחד מיעדי השקעות הנדל"ן המבוקשים ביותר בעולם, לאור תנאי שוק ייחודיים: יותר ממחצית מהגרמנים גרים בשכירות, והשוק מפוקח כך שבאופן היסטורי דמי השכירות הם מהנמוכים במערב אירופה. נוסף על כך, השוק נהנה מהריבית האפסית, תנאי מאקרו חיוביים, שוקי חוב בריאים ומשוואות היצע וביקוש נוחות מאוד - היקף הבנייה החדשה נמוך מהגידול בביקוש לדירות.

אי לכך, נהנו מניות הנדל"ן למגורים בגרמניה מעליות שערים נאות בשנים האחרונות, ונסחרו במכפילי FFO (תזרים נקי מפעילות שוטפת) גבוהים מאוד - 30-35 לחברות הפועלות בברלין (כמו איי.די.או, שנמצאת בבעלות ישראלית, או דויטשה ווהנן) ו-20-22 בחברות הפועלות בשאר גרמניה או באופן חלקי בברלין (כמו גרנד סיטי פרופרטיס, שנמצאת בבעלות ישראלית, וונוביה, LEG ואחרות).

ברלין נהנתה ממכפילים גבוהים יותר בשל הביקושים הרבים לדירות ודמי שכירות התחלתיים נמוכים מאוד (כיום, ממוצע שכר דירה למ"ר בברלין עומד על 6.7 אירו למ"ר, אחרי עליות של עשרות אחוזים בשנים האחרונות), שהובילו את המשקיעים לחשוב שפוטנציאל עליית שכר הדירה גבוה מאוד, בהתאם לתקנות הרגולציה (שקובעת שניתן להעלות שכר דירה בשיעור של עד 15%-20% למשך 3 שנים, ולא ניתן לפנות דיירים. נוסף על כך, יש להתחשב בשכר הדירה הממוצע באזור).

לפני כמה ימים דווח כי בסנאט של ברלין צפויה להעלות הצעה להקפאת שכר הדירה בעיר למשך 5 שנים, על רקע מחאה ציבורית רחבה. לא ידוע אם ההצעה בכלל תעבור, אם לעירייה בכלל קיימת סמכות לבצע מהלך כזה ואם המחאה הזו תתפשט לכל גרמניה או תישאר רק בברלין. שוק ההון הגרמני כבר הגיב לידיעה, ושלח את המניות הפועלות בברלין לירידות דו-ספרתיות (נציין כי חלק משמעותי מהשווי שלהן מתבסס על צפי לעליית שכר דירה בשנים הקרובות), ואת המניות הפועלות מחוץ לברלין (או פועלות בברלין באופן חלקי) לירידות חד-ספרתיות גבוהות. כרגע, השוק נמצא באי ודאות.

אתמול ההצעה עלתה באופן רשמי וידונו בה רק בספטמבר. לתוצאות ההצעה ולהשלכות שלה על שאר האזורים בגרמניה תהיה השפעה אדירה על השאלה אם מומלץ להשקיע במניות נדל"ן למגורים בגרמניה. 

הכותבים הם מנהל מחלקת מאקרו, מערך המחקר והאסטרטגיה בפסגות ואנליסט בכיר במחלקת מחקר של פסגות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא, והוא אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך.

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת ב-24.5% במסחר המאוחר

אינטל נופלת ב-7% במסחר המאוחר לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים