גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חושבים שאין לכם ניסיון? תחשבו שוב

בשוק שבו המטבע החדש הוא יכולות, במקום מקצועות, לכולנו יש ניסיון בעבודה ● עם כניסתה של האוטומציה לעוד ועוד תחומים, בני אדם הם עדיין מומחים בלהיות בני אדם, ולכן דווקא היכולות ולא המקצועות יהיו המטבע שנסחר בשוק העבודה

קורות-חיים / צילום: Shutterstock
קורות-חיים / צילום: Shutterstock

במודעות דרושים רבות אפשר למצוא את הדרישה לניסיון קודם, אבל בתקופה הזאת ההגדרה של ניסיון משתנה. אנחנו צריכים להבין מה הוא הניסיון הקודם שלו ולהתאים אותו למה שמחפשים. בעידן של מקצועות משתנים, פעמים רבות ניסיון קודם רלוונטי הוא יכולת מסוימת שלנו או היכרות עם תעשייה מסוימת, ולא רק תפקיד ומקצוע ספציפיים.

את השיעור הזה למדתי לפני שנים רבות מחבר שהלך ללמוד קואוצ'ינג. בסוף הקורס, עסקו במיוחד בקושי להשיג את הלקוחות הראשונים, מאחר שאין להם ניסיון. "למה אין ניסיון?" שאל החבר שלי. "כבר שנים, כעמית, כמנהל, אני עושה קואוצ'ינג לעמיתים שלי, למנהלים שלי, לעובדים שלי. יש לי ניסיון של יותר מעשור בקואוצ'ינג, עכשיו רק השלמתי כלים שיעזרו לי להתפתח בתחום".

חברת Burning Glass , שניתחה משרות דרושים בארה"ב, טוענת שרק כרבע מהמשרות דורשות ניסיון קודם של יותר משלוש שנים. הנתון הזה ירד ב-30% בתגובה למחסור באנשים, אבל הסיפור האמיתי הוא השאלה מה הוא ניסיון קודם. אם פעם היה זה ניסיון בתחום, במקצוע, היום ניסיון קודם יכול להגיע מעשייה שמפתחת מיומנויות רלוונטיות ולא בהכרח בסיס ידע בתחום עצמו.

להגדיר מחדש מה זה ניסיון

גם לסטודנט, שנדמה לו שהוא מחפש משרה ללא דרישת ניסיון, יש ניסיון קודם שמראה על יכולות ועל פוטנציאל - מהשירות הצבאי, ממועצת התלמידים, מהפעילות בתנועת נוער, מחוגים, מהתנדבות, מהעבודה כשמרטף או מלצרות ומכל פעילות אחרת. חישבו על השירות הצבאי שלכם, לדוגמה. למדתם תחום עיסוק, קיבלתם אחריות, אולי אפילו על אנשים ועל תקציבים. למדתם לעבוד עם אנשים, בתוך מסגרת, להתמודד עם אתגרים, הרבה פעמים בלי שהיו לכם תשובות ברורות והייתם צריכים לעשות את מה שנכון על פי הבנתכם. כל אלה יכולות חשובות מאוד לעולם העבודה המשתנה, שבו התשובות לא קיימות. לפעמים אפילו לא השאלות.

מהצד השני יגידו אלה שיש להם עשרות שנות ניסיון שדווקא להם קשה היום למצוא עבודה, אולי משום ששנות ניסיון ארוכות מזוהות עם חוסר גמישות וחוסר עדכנות. אבל גם אם בסיס הידע לא מעודכן, לאנשים עם שנות ניסיון רבות יש ניסיון בעבודה בארגונים, בצוותים, בתרבות ארגונית, בניהול זמן ושינויים, אולי גם בניהול אנשים, וזה לא משנה אם הניסיון הזה נרכש בתפקיד או במקצוע אחרים.

יותר מדי פעמים השיח על עתיד עולם העבודה מתמקד במקצועות המשתנים ובצורך לעדכן את בסיסי הידע המתיישנים. אכן, חשוב להתעדכן ולעדכן, אבל השינויים המהירים במקצועות ובתעשיות לא מאפשרים לנו לכוון את הקריירה למקצוע או לתעשייה, שכן ממילא נעבוד בתפקידים ובמקצועות ששמותיהם ישתנו על פני זמן.

לינקדאין מפרסמת בכל שנה את התפקידים הצומחים ביותר ברשת, וזה כמה שנים שאותם תפקידים כלל לא היו קיימים חמש שנים קודם לכן. יש כאן דבר נוסף מעניין: התנועה המתמשכת מעבודה עם הידיים לעבודה מבוססת ידע ומשם לעולמות חדשים שבהם העבודה משלבת לא רק ידע אלא גם יכולות רכות כמו יצירתיות, עבודת צוות גמישות, ניהול זמן וניהול עצמי.

כשאנחנו חושבים על פער המיומנויות בשוק העבודה, לא פעם נדמה לנו שהשווקים החמים נמצאים במקצועות הטכנולוגיה, ההנדסה, אולי גם בתחומי הידע של הרשתות החברתיות. אבל מחקרים רבים מצביעים על כך שדווקא יכולות בין-אישיות, במיוחד יכולות תקשורת, הן במוקד הפער הגדול בין דרישות העבודה למצאי המועמדים. אלה יכולות הקשורות לאופן שבו נתפקד בעבודה ולא לתוכן העבודה עצמה.

עם כניסתה של האוטומציה לעוד ועוד תחומים, בני אדם הם עדיין מומחים בלהיות בני אדם. לכן דווקא היכולות ולא המקצועות יהיו המטבע שנסחר בשוק העבודה. הן יגדירו את הערך שאנחנו מביאים למגוון של תחומי עשייה, מקצועות ותעשיות. לא צריך לדעת לכתוב קוד, אבל כן צריך אוריינות דיגיטלית בסיסית, לדעת לעבוד עם טכנולוגיה ולהתפתח איתה כשהיא מתפתחת. ואולי לא כולם צריכים להיות מנהלים, לתאם עשייה, הקצאת משאבים, אבל רובנו צריכים לדעת להתנהל בצוותים ללא מנהלים, לעבוד בשיתוף פעולה, לנהל את הזמן של עצמנו, לתאם מול אחרים, לתת ולקבל משוב וקואוצ'ינג בזמן אמת, לספר סיפור, להראות דרך, להוביל וגם לעקוב.

תרגיל בכתיבת קורות-חיים חיים של יכולות

לכולנו יש הרבה יותר יכולות וניסיון מכפי שנדמה לנו. הנה תרגיל: כיתבו קורות-חיים של יכולות וניסיון, בלי להזכיר אף מקצוע או תפקיד. התחילו מוקדם יותר מהלימודים לתואר. היכן באמת התחילה ההתנסות שלכם בעשייה, עם אנשים, עם אחריות? כיתבו בכל שלב כזה מה הם הניסיון והיכולות שצברתם. עכשיו חיזרו לשוק העבודה, למקום המפגש עם העולמות שמעניינים אתכם, ובידקו: מי מחפש יכולות וניסיון מהסוג שיש לכם? ואיך הם קוראים לזה?

בעולם העבודה הישן הורגלנו להכניס את עצמנו לתוך "קוביות". לכו ללמוד מקצוע טוב, אמרו לנו. לכו לעבוד בחברה טובה. היכנסו בדלת, בתפקידים ראשוניים, ואז הסתכלו למעלה אל הבוס שלכם. כך נראית קריירה. הארגון יקרא לכם מדי פעם לשיחת משוב, יקדם אתכם בכל כמה שנים בתפקיד או בדירוג ואחרי כמה עשורים תגלו שאתם מנהלים או מוקדי ידע ותשייטו לכם בנוחות עד הפרישה.

בין שזו הפנטזיה שלכם ובין שזה הסיוט שלכם, העולם הזה לא קיים יותר. המקצוע שלמדנו אולי בכלל לא קיים, ואם הוא קיים, סביר להניח שאחוזים רבים ממה שלמדנו כבר לא רלוונטי. אבל לאורך כל השנים האלה צברנו יכולות וניסיון שאף אחד לא ייקח מאיתנו. וזה פותח לנו מרחב חדש של אפשרויות להמשך הקריירה שלנו.

עוד כתבות

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

תחרות לגז הישראלי? ארה"ב תייצא גז למצרים ב-4 מיליארד דולר

"הארטרי פרטנרס" האמריקאית תייצא למצרים גז בשווי 4 מיליארד דולר בתצורת גז טבעי מונזל ● וזאת לאחר שמצרים כבר חתמה עם שותפות "לוויתן" על עסקת יצוא בשווי 35 מיליארד דולר ● ברגע האחרון, במשרד האנרגיה החליטו לעכב את היתר היצוא הסופי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

באוצר מציגים הצעה למס חדש על הבנקים: כך הוא יעבוד

צוות משותף של משרד האוצר ובנק ישראל, לבחינת הטלת מס מיוחד על הבנקים, פירסם היום את מסקנותיו להערות הציבור ● החלופה המומלצת היא למס רווח דיפרנציאלי על רווחים של הבנקים העולים על 50%, בהשוואה לממוצע הרווחיות שלהם בשנים בהן סביבת הריבית הייתה נמוכה

משרדי רשות ניירות ערך בגבעת שאול בירושלים / צילום: ויקיפדיה

נאמני חברת הנדל"ן שקרסה: "היזם הוביל לנזק של 180 מיליון שקל"

חקירת הנאמנים העלתה כי עו"ד יאיר פנחסי, היזם של קבוצת אוורסט שממנה צמחה פרסונל, מכר את החברות לבעלי השליטה הנוכחיים אלון מורן ואלישי להב כאשר הן בחדלות פירעון ובגירעונות כבדים ● קבוצת ההתחדשות העירונית מצויה תחת חקירה וחייבת 500 מיליון שקל למשקיעים ● עורל דינו של פנחסי: "הוא מכר את החזקותיו שנים לפני הקריסה"

לירון עזריאלנט ודניאל רודיטי / צילום: Nir Slakman

בהיקף של 70 מיליון דולר: מירון קפיטל משיקה קרן השקעות שלישית

לאחר ששתי הקרנות הראשונות של מירון קפיטל גייסו יחד 100 מיליון דולר, קרן ההון סיכון משיקה היום (ה') את הקרן השלישית שלה, בהיקף של 70 מיליון דולר ● במקביל, גיל שי, יזם בעברו ואנג'ל פעיל בזרת הטק, מצטרף לקרן כשותף מנהל

מנכ''ל בנק הפועלים, ידין ענתבי / צילום: יונתן בלום

הפועלים נגד המגמה: מגדיל את ההפרשות ומחלק פחות - הרווח הנקי 2.8 מיליארד שקל

הרווח דומה לתחזיות האנליסטים והושפע לחיוב מהכנסות מס חד-פעמיות ● בניגוד לבנק לאומי שחילק דיבידנד בשיעור של 75% מהרווח הנקי, בחר הפועלים לחלק נתח צנוע יותר מרווחיו – 50% ● הבנק הודיע הבוקר כי יחלק 1.1 מיליארד שקל במזומן לבעלי המניות ויבצע רכישה עצמית של מניותיו בהיקף 276 מיליון שקל

הראל ויזל, מנכ''ל ובעל השליטה בפוקס / צילום: דימה טליאנסקי

10,000 מ"ר בראשון לציון: קבוצת פוקס במשא ומתן לפתיחת חנות ג'מבו נוספת

קבוצת פוקס במגעים לשכירת שטח בהיקף 10,000 מ"ר לצורך פתיחת חנות ג'מבו ● מינהל הבטיחות מקדם חובת הפסקת של 15 דקות בכל שעה עבור עובדי סלילת כבישים ● ארכימדס ומנורה יעמידו מימון בהיקף של כ-1.2 מיליארד שקל להתחדשות עירונית בפ"ת ● וגם: הרפורמות החדשות שיקצרו את הליך הרישוי ● חדשות השבוע בנדל"ן

מאור מלול, עומר אדם ונסים גאון / צילום: עידן כהן, שי פרנקו

לפי שווי של מיליארד ש': קרן אמריקאית רוכשת 20% מחברת חוות השרתים של עומר אדם, מאור מלול ונסים גאון

קרן ההשקעות האמריקאית BGA רוכשת 20% מחברת חוות השרתים של היזמים מאור מלול, נסים גאון ועומר אדם ● לפי ההערכות, העסקה מגלמת לחברה שווי של מיליארד שקל ותאפשר לה לרכוש קרקעות נוספות ולהתרחב לפרויקטים נוספים

התיקון שנכנס לתוקף לפני שלושה חודשים / איור: גיל ג'יבלי

התיקון שנכנס לתוקף לפני שלושה חודשים וחושף את המעסיקים לעיצומים של מיליוני שקלים

תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות, שנועד לשפר את ביטחון המידע בארגונים, נכנס לתוקף באוגוסט האחרון, והטיל חובות נרחבים כמעט על כל ארגון במשק ● בינתיים לא ננקטו עיצומים כספיים נגד אלה שלא הטמיעו אותו, אך ברשות להגנת הפרטיות מעריכים: זה יקרה ממש בקרוב ● איך להיערך?

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

דוחות חזקים לאנבידיה: מציגה שיא בהכנסות ומכה את התחזיות להמשך

ענקית השבבים דיווחה על הכנסות שיא בגובה של 57.01 מיליארד דולר - עלייה של 62% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. המניה מזנקת בקרוב ל-4% במסחר המאוחר ● גם תחזיות החברה לרבעון הרביעי עלו על הציפיות ● הדוחות מגיעים לאחר שבשבועות האחרונים, מניית החברה, לצד מניות נוספות בתחום ה-AI, ספגו לחצים על רקע חששות מפני הערכות שווי מנופחות בוול סטריט

לפני המלחמה עם איראן: פגישות סודיות של מדעני גרעין ברוסיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: רוסיה ניסתה לסייע לאיראן בפיתוח נשק גרעיני, גרמניה נמנעה לראשונה בהצבעה על המשך מימון אונר"א, ובצרפת חוקרים את ה-AI של מאסק בחשד להכחשת שואה  ● כותרות העיתונים בעולם 

מיצב אמנות המציג את הנשיא דונלד טראמפ וג'פרי אפשטיין מחזיקים ידיים, המוצב סמוך לקפיטול / צילום: ap, Jose Luis Magana

הנשיא טראמפ חתם על שחרור מסמכי ג'פרי אפשטיין

אחרי שהקונגרס העביר חוק שיחייב לפרסם את כל החומרים של העבריין המורשע - הנשיא חתם עליו כפי שהבטיח ● טראמפ הצהיר על כך ברשת Truth ותקף את המפלגה הדמוקרטית: "השתמשו בסוגיה כדי להסיח את הדעת מההצלחות שלנו, האמת תתגלה בקרוב" ● הוא טען כי כבר הורה להעביר כ-50 אלף עמודים מהמסמכים לקונגרס - ועקץ את ביידן: "לא העביר אפילו קובץ או עמוד אחד"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

עם תמיכה מוורן באפט: הענקית שהפכה למניה הלוהטת בוול סטריט

השבוע השיקה גוגל את הגרסה החדשה של מודל ה־AI שלה ג'מיני 3, והבטיחה ביצועים משופרים ● ההשקה מצטרפת לצמיחת יחידת הענן, דוחות חיוביים והתפזרות העננה הרגולטורית שריחפה מעליה ● המניה במגמת עלייה ונראה שאחרי המשבר, החברה חוזרת למרכז העניינים

גם זה קרה פה / צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

משהו לא טוב עובר על אחת הכלכלות הגדולות במזרח, וההשלכות לא ייעצרו שם

שוב פותרים משבר בלי לתכנן הלאה ● מה פרסם האוצר בלי להתכוון ● ואיתותים מדאיגים מיפן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בנקים בישראל

הבנקים רשמו רווח נקי של כ-9 מיליארד שקל ברבעון: 60% ממנו חולק כדיבידנד

חמשת הבנקים הגדולים פרסמו השבוע את התוצאות שלהם לרבעון השלישי, כאשר הרווח שהציגו צמח ב-17% והסתכם ב-8.7 מיליארד שקל ● בגזרת הדיבידנדים, הבנקים חילקו 5.2 מיליארד שקל - במה שמסמן עלייה חדה של 75% ● וכמה עמלות הם גבו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות, לקראת הדוחות הכספיים של אנבידיה

הנאסד"ק עלה בכ-0.6% ● אנבידיה תפרסם את תוצאותיה הכספיות לאחר נעילת יום המסחר ● אלפאבית טיפסה בכ-3%, על רקע אופטימיות סביב מודל ה-AI החדש שלה ● הביטקוין צונח ונסחר סביב 89 אלף דולר ● מחירי הנפט יורדים

גבינות בסופרמרקט / צילום: שירה ספיר

האוצר פרסם את התוכנית לייבוא גבינות. במשרד החקלאות תקפו: "אובססיה"

משרד האוצר פרסם היום (ה') את התוכנית לפיה יגדילו פי 3 את יבוא הגבינות במכסות פטורות ממכס ● במשרד החקלאות תקפו במילים קשות: "משרד האוצר הפך אובססיבי לענף החלב, כאילו הוא המקור ליוקר המחיה"

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

הרחבת סמכויות בית הדין הרבני תיפגע הפעם בעיקר בגברים

הוראת השעה המאפשרת לבתי הדין הרבניים לדון גם בסוגיית מזונות הילדים זכתה לתשומת-לב ציבורית - בעיקר בטענות לקיפוח נשים ● אך למעשה הפגיעה המשמעותית יותר היא דווקא כלפי הגברים, שבמקרים מסוימים יצטרכו לשלם הרבה יותר

מפעל סנו / צילום: שלומי יוסף

רשות התחרות סגרה את התיק נגד סנו בפרשת תיאום המחירים

עוד חוליה בפרשת תיאום המחירים נסגרת: סנו מצטרפת ליפאורה, ויליפוד, רמי לוי ואושר עד שקיבלו הודעה על סגירת תיק החקירה ● בינתיים כתבי אישום הוגשו נגד בכירים ברשתות ויקטורי, יוחננוף וסופר ברקת, ובעניינה של שופרסל טרם התקבלה הכרעה

שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי / צילום: יוסי זמיר

מסמך האוצר חשף בטעות: הכנסות המדינה יקפצו השנה ב־33 מיליארד שקל

התחזית נחשפה בדוח החודשי של החשב הכללי - ומציגה עודף של 12 מיליארד שקלים בהכנסות, לצד ירידה אנומלית בצמיחה ● ההכנסות ב־2026 צפויות לגדול משמעותית

רפי סער, ראש עיריית כפ''ס / צילום: יח''צ

כפר סבא במאבק מול הותמ"ל על עתודת הקרקע האחרונה: "פיגוע תכנוני"

עיריית כפר סבא מתנגדת לתוכנית של הותמ"ל בצפון העיר, שתכלול יותר מ-14 אלף יחידות דיור על פני 1,367 דונם ● "אתם מביאים מצגת מנותקת לחלוטין מהעיר", טען ראש העיר רפי סער, "בלי פתרון תחבורתי, בלי מט"ש ובלי שטחי ציבור. כמו גבינה צהובה מלאה חורים"