גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  ניהול וקריירה

חושבים שאין לכם ניסיון? תחשבו שוב

בשוק שבו המטבע החדש הוא יכולות, במקום מקצועות, לכולנו יש ניסיון בעבודה ● עם כניסתה של האוטומציה לעוד ועוד תחומים, בני אדם הם עדיין מומחים בלהיות בני אדם, ולכן דווקא היכולות ולא המקצועות יהיו המטבע שנסחר בשוק העבודה

קורות-חיים / צילום: Shutterstock
קורות-חיים / צילום: Shutterstock

במודעות דרושים רבות אפשר למצוא את הדרישה לניסיון קודם, אבל בתקופה הזאת ההגדרה של ניסיון משתנה. אנחנו צריכים להבין מה הוא הניסיון הקודם שלו ולהתאים אותו למה שמחפשים. בעידן של מקצועות משתנים, פעמים רבות ניסיון קודם רלוונטי הוא יכולת מסוימת שלנו או היכרות עם תעשייה מסוימת, ולא רק תפקיד ומקצוע ספציפיים.

את השיעור הזה למדתי לפני שנים רבות מחבר שהלך ללמוד קואוצ'ינג. בסוף הקורס, עסקו במיוחד בקושי להשיג את הלקוחות הראשונים, מאחר שאין להם ניסיון. "למה אין ניסיון?" שאל החבר שלי. "כבר שנים, כעמית, כמנהל, אני עושה קואוצ'ינג לעמיתים שלי, למנהלים שלי, לעובדים שלי. יש לי ניסיון של יותר מעשור בקואוצ'ינג, עכשיו רק השלמתי כלים שיעזרו לי להתפתח בתחום".

חברת Burning Glass , שניתחה משרות דרושים בארה"ב, טוענת שרק כרבע מהמשרות דורשות ניסיון קודם של יותר משלוש שנים. הנתון הזה ירד ב-30% בתגובה למחסור באנשים, אבל הסיפור האמיתי הוא השאלה מה הוא ניסיון קודם. אם פעם היה זה ניסיון בתחום, במקצוע, היום ניסיון קודם יכול להגיע מעשייה שמפתחת מיומנויות רלוונטיות ולא בהכרח בסיס ידע בתחום עצמו.

להגדיר מחדש מה זה ניסיון

גם לסטודנט, שנדמה לו שהוא מחפש משרה ללא דרישת ניסיון, יש ניסיון קודם שמראה על יכולות ועל פוטנציאל - מהשירות הצבאי, ממועצת התלמידים, מהפעילות בתנועת נוער, מחוגים, מהתנדבות, מהעבודה כשמרטף או מלצרות ומכל פעילות אחרת. חישבו על השירות הצבאי שלכם, לדוגמה. למדתם תחום עיסוק, קיבלתם אחריות, אולי אפילו על אנשים ועל תקציבים. למדתם לעבוד עם אנשים, בתוך מסגרת, להתמודד עם אתגרים, הרבה פעמים בלי שהיו לכם תשובות ברורות והייתם צריכים לעשות את מה שנכון על פי הבנתכם. כל אלה יכולות חשובות מאוד לעולם העבודה המשתנה, שבו התשובות לא קיימות. לפעמים אפילו לא השאלות.

מהצד השני יגידו אלה שיש להם עשרות שנות ניסיון שדווקא להם קשה היום למצוא עבודה, אולי משום ששנות ניסיון ארוכות מזוהות עם חוסר גמישות וחוסר עדכנות. אבל גם אם בסיס הידע לא מעודכן, לאנשים עם שנות ניסיון רבות יש ניסיון בעבודה בארגונים, בצוותים, בתרבות ארגונית, בניהול זמן ושינויים, אולי גם בניהול אנשים, וזה לא משנה אם הניסיון הזה נרכש בתפקיד או במקצוע אחרים.

יותר מדי פעמים השיח על עתיד עולם העבודה מתמקד במקצועות המשתנים ובצורך לעדכן את בסיסי הידע המתיישנים. אכן, חשוב להתעדכן ולעדכן, אבל השינויים המהירים במקצועות ובתעשיות לא מאפשרים לנו לכוון את הקריירה למקצוע או לתעשייה, שכן ממילא נעבוד בתפקידים ובמקצועות ששמותיהם ישתנו על פני זמן.

לינקדאין מפרסמת בכל שנה את התפקידים הצומחים ביותר ברשת, וזה כמה שנים שאותם תפקידים כלל לא היו קיימים חמש שנים קודם לכן. יש כאן דבר נוסף מעניין: התנועה המתמשכת מעבודה עם הידיים לעבודה מבוססת ידע ומשם לעולמות חדשים שבהם העבודה משלבת לא רק ידע אלא גם יכולות רכות כמו יצירתיות, עבודת צוות גמישות, ניהול זמן וניהול עצמי.

כשאנחנו חושבים על פער המיומנויות בשוק העבודה, לא פעם נדמה לנו שהשווקים החמים נמצאים במקצועות הטכנולוגיה, ההנדסה, אולי גם בתחומי הידע של הרשתות החברתיות. אבל מחקרים רבים מצביעים על כך שדווקא יכולות בין-אישיות, במיוחד יכולות תקשורת, הן במוקד הפער הגדול בין דרישות העבודה למצאי המועמדים. אלה יכולות הקשורות לאופן שבו נתפקד בעבודה ולא לתוכן העבודה עצמה.

עם כניסתה של האוטומציה לעוד ועוד תחומים, בני אדם הם עדיין מומחים בלהיות בני אדם. לכן דווקא היכולות ולא המקצועות יהיו המטבע שנסחר בשוק העבודה. הן יגדירו את הערך שאנחנו מביאים למגוון של תחומי עשייה, מקצועות ותעשיות. לא צריך לדעת לכתוב קוד, אבל כן צריך אוריינות דיגיטלית בסיסית, לדעת לעבוד עם טכנולוגיה ולהתפתח איתה כשהיא מתפתחת. ואולי לא כולם צריכים להיות מנהלים, לתאם עשייה, הקצאת משאבים, אבל רובנו צריכים לדעת להתנהל בצוותים ללא מנהלים, לעבוד בשיתוף פעולה, לנהל את הזמן של עצמנו, לתאם מול אחרים, לתת ולקבל משוב וקואוצ'ינג בזמן אמת, לספר סיפור, להראות דרך, להוביל וגם לעקוב.

תרגיל בכתיבת קורות-חיים חיים של יכולות

לכולנו יש הרבה יותר יכולות וניסיון מכפי שנדמה לנו. הנה תרגיל: כיתבו קורות-חיים של יכולות וניסיון, בלי להזכיר אף מקצוע או תפקיד. התחילו מוקדם יותר מהלימודים לתואר. היכן באמת התחילה ההתנסות שלכם בעשייה, עם אנשים, עם אחריות? כיתבו בכל שלב כזה מה הם הניסיון והיכולות שצברתם. עכשיו חיזרו לשוק העבודה, למקום המפגש עם העולמות שמעניינים אתכם, ובידקו: מי מחפש יכולות וניסיון מהסוג שיש לכם? ואיך הם קוראים לזה?

בעולם העבודה הישן הורגלנו להכניס את עצמנו לתוך "קוביות". לכו ללמוד מקצוע טוב, אמרו לנו. לכו לעבוד בחברה טובה. היכנסו בדלת, בתפקידים ראשוניים, ואז הסתכלו למעלה אל הבוס שלכם. כך נראית קריירה. הארגון יקרא לכם מדי פעם לשיחת משוב, יקדם אתכם בכל כמה שנים בתפקיד או בדירוג ואחרי כמה עשורים תגלו שאתם מנהלים או מוקדי ידע ותשייטו לכם בנוחות עד הפרישה.

בין שזו הפנטזיה שלכם ובין שזה הסיוט שלכם, העולם הזה לא קיים יותר. המקצוע שלמדנו אולי בכלל לא קיים, ואם הוא קיים, סביר להניח שאחוזים רבים ממה שלמדנו כבר לא רלוונטי. אבל לאורך כל השנים האלה צברנו יכולות וניסיון שאף אחד לא ייקח מאיתנו. וזה פותח לנו מרחב חדש של אפשרויות להמשך הקריירה שלנו.

עוד כתבות

פירמת KPMG

ביקרנו במחנה ההכשרה שבו KPMG מלמדת רואי חשבון לחשוב בצורה ביקורתית

פירמת ראיית החשבון KPMG העבירה מתמחים משחק "חפש את המטמון" ותרגיל לפיענוח פרשת הונאה, כשהמסלול המקצועי בענף משתנה

משרדי קשת 12 ברמת החייל / צילום: אורטל דהן

קשת 12 עתרה נגד חוק התקשורת: "חקיקה להחלשת ביקורת על השלטון"

כשברקע ניפוץ דלת הכניסה של חדשות 12 הלילה, קשת 12 עתרה לבג"ץ נגד החוק של שר התקשורת שלמה קרעי ● טוענת כי מדובר בחקיקה פרסונלית ומפלה שמטרתה להחליש כלכלית את כלי התקשורת שמבקרים את השלטון - ולסייע כלכלית לאלה התומכים בו

נשיא איחוד האמירויות בן זאיד / צילום: ap, Kamran Jebreili

לא רק נמלים: האמירויות בוחנות הרחבה של תוכנית הגרעין

איחוד האמירויות הקימה את תוכנית הגרעין האזרחית שלה תחת מגבלות מחמירות ● אם סעודיה תקבל הסכם מקל יותר עם ארה"ב, המונופול הוותיק שלה בתחום יישבר, ותחרות חדשה תחל בין שתי המעצמות האזוריות

נמל פוג'יירה / צילום: Reuters, Amr Alfiky

ויתרו על הורמוז: איחוד האמירויות בונה על נמל מחוץ למצר

לאיחוד האמירויות יש יתרון מהותי על פני מדינות המפרץ האחרות - נמל הנמצא מחוץ למפרץ הורמוז ● כעת האמרתים מתכננים להרחיב את תשתיות הנמל, בלי להזכיר את האיום האיראני

שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

עננת הזיהום בשדה דב: רוכשי דירות בפרויקטים כבר מכניסים סעיפי ביטול

המשרד להגנת הסביבה דורש מעיריית ת"א לעצור עבודות בשדה דב, מחשש לסיכון בריאותי כתוצאה מהימצאות מזהמים ● במקביל לחילופי האשמות בין הגופים, מומחים מזהירים מכאוס רגולטורי, בזמן שרוכשים חדשים דורשים להכניס סעיפים לשחרור מהיר מהחוזה עקב זיהום

איתן מדמון, מנכ''ל אגוד הבנקים / צילום: תמר מצפי

הבנקים נאלצים לעצור את החלפת מנכ"ל האיגוד

לגלובס נודע כי בעקבות פניית רשות התחרות לבכירי המערכת הבנקאית לבדיקת ההתכתבויות סביב החלפת איתן מדמון, איגוד הבנקים מקפיא את הליך איתור המנכ"ל הבא ● התערבות רשות התחרות נחשפה אמש בגלובס

קרן כליפה, מנכ''לית חטיבת הנדל''ן בחברת ג'י סיטי / צילום: ויקטור לוי

עוד לא נכנסה לתפקיד וכבר קיבלה מצנח זהב של מיליונים

רגע לפני שינוי השליטה בחברת הנדל"ן, בעל השליטה היוצא כצמן מבקש להקדים את מינויה של קרן כליפה למנכ"לית במקומו ● במידה ותפוטר לאחר העברת השליטה בג'י סיטי לצחי אבו ושותפיו, תזכה כליפה למענק בגובה 200% משכרה השנתי

מיכה קאופמן, מייסד ומנכ''ל פייבר / צילום: רמי זרנגר

אפקט ה-AI: פייבר מפחיתה משמעותית את התחזית השנתית

תוצאות פייבר ברבעון השני היו בהתאם לטווח התחזית שהחברה מסרה בעבר, אך נמוכות מעט מתחזיות האנליסטים ● במכתב למשקיעים, המייסד והמנכ"ל מיכה קאופמן ציין כי לקוחות פייבר מאיצים את אימוץ ה-AI, ובשבועות האחרונים החברה החלה לזהות "האטה ניכרת בביקוש הכולל ובטראפיק" ● הפתרון: מעבר לפרויקטים מורכבים ובעלי ערך רב יותר ללקוח

רגליו של פראן טורס במונדיאל / צילום: צילום מתוך חשבון האינסטגרם של אנדר ארמור

המונדיאל הסתיים, עכשיו כוכבי הכדורגל גוזרים את הקופון

אנדר ארמור, דורדאש ואמריקן איגל הם רק חלק מהמותגים בינלאומיים שמגייסים את כוכבי המונדיאל לקמפיינים חדשים, ומנסים להפיק את המרב מרגע השיא שלהם

עדכון תוכנה ברכב / אילוסטרציה: Shutterstock

הפרמטר שרוכשי רכב כמעט לא בודקים ועשוי להשפיע על השווי שלו

כלי הרכב של ימינו הופכים דומים יותר ויותר לסמארטפונים, ותלויים בעדכוני תוכנה של היצרן כדי לשמור על תקינות, רלוונטיות וערך לאורך זמן ● אבל לא כל היצרנים מעניקים את אותה תמיכה, במיוחד לא לרכב שכבר עברו שנים מאז יצא מהמפעל ● מה כדאי לבדוק לפני שקונים?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מניה אחת מושכת מטה: הירידות בת"א שוב החריפו לקראת הנעילה

שידור חוזר מאתמול: הירידות בתל אביב החרפו בסיום; ת"א 35 צנח ב-1.6% ● הלחץ בבורסה המקומית גבר עם פתיחת המסחר השלילית בוול סטריט ● מדד הקלינטק צלל ב-3.5%, ומניות השבבים חטפו מכה קשה, בעוד הביומד בלט לחיוב ● אופקו הלת' זינקה בכ-33% לאחר הדוחות, והדולר טיפס

ג'ארד קושנר / צילום: ap, Jacquelyn Martin

חגיגת רווחים סעודית-קטארית: מאחורי מימוש הענק בהפניקס

קרן אפיניטי שמוביל ג'ארד קושנר, מכרה רבע ממניותיה בחברת הביטוח תמורת כמיליארד שקל לידי מוסדים אמריקאים ● בצל הזינוק במניית הפניקס, הקרן שגייסה כספים מסעודיה וקטאר מורווחת 3.4 מיליארד שקל "על הנייר" על ההשקעה שביצעה לפני כשנתיים

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות באירופה; בורסת דרום קוריאה צנחה ב-6%

בורסת פרנקפורט עולה בכ-0.2% ● מפולת בסקטור השבבים: מניות SK הייניקס וסמסונג קרסו ● מחירי הנפט קופצים ברקע התחדשות התקיפות ההדדיות בין ארה"ב לאיראן ● באירופה, מדווח ענק הבנקאות UBS על רווח לפני מס של מעל 3.6 מיליארד דולר ברבעון השני

ארז קופטש / צילום: נעומי רויטברג

מנהל ההשקעות שבטוח: זה הסקטור החבוט שהפך להזדמנות

ארז קופטש, מנהל תחום מניות ישראל בחברת הביטוח הכשרה, בטוח ששוק ההון מפספס את העובדה שאנחנו עומדים בפני דפלציה בארה"ב, ולכן הריבית שם תרד ● מציע להאריך מח"מ באג"ח, ובנוסף מספק המלצה על שלושה סקטורים שנמצאים בתמחור אטרקטיבי בת"א

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מגמה שלילית בתל אביב; נופר אנרג'י יורדת, שיכון ובינוי אנרגיה קופצת

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.6% ● המסחר מתנהל ברקע הירידות החדות במניות השבבים, המתקפה האיראנית בירדן והחששות משיבושים באספקת הנפט ● בורסת סיאול צוללת, ובוול סטריט המשקיעים נוטשים את השבבים לטובת המניות המחזוריות ● הערב: החלטת הריבית של הפד, התחזיות חלוקות ● וגם: האם דוחות ענקיות הטכנולוגיה ירגיעו את חששות ה-AI?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ומוג'תבא חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: AP

איראן שיגרה טילים לירדן, ארה"ב: "זה ניסיון למתקפת פתע"

צבא ארה"ב: "כוחות משמרות המהפכה האיסלאמית שיגרו כמה טילים בליסטיים מאיראן בניסיון לבצע מתקפת פתע נגד כוחות אמריקאים המוצבים במזרח התיכון; הטילים יורטו, ואנחנו בכוננות גבוהה" • זו מתקפת הטילים האיראנית הראשונה נגד בסיס אמריקאי באזור מאז יום שישי ● ארה"ב וסעודיה תקפו חוליות טרור איראניות בעיראק ● עדכונים שוטפים

נמל רוטרדם, הולנד. בקרוב יהיו פחות סחורות מישראל / צילום: Reuters, Piroschka Van De Wouw

הולנד העבירה חוק נגד סחר עם ישראל, והחריגה חברת ענק

חוק חדש שעבר בהולנד לחרם על מוצרי התנחלויות, כולל רמת הגולן, עשוי לפגוע ביחסי המסחר של המדינה האירופית עם ישראל, ואף לשמש כמדריך למדינות נוספות ששוקלות חרם דומה ● מה כולל החוק, כמה יקבל מי שיעבור עליו, ולמה בוקינג הוחרגה?

דגם של טיל בליסטי איראני בהפגה נגד ישראל  בטהרן (ארכיון) / צילום: ap, Vahid Salemi

איך איראן הצליחה להפוך את הטילים שלה למדויקים וקטלניים יותר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: הפסקת האש לצד חוסר המוערבות של ישראל במתקפה האחרונה אפשרו לאיראן לשדרג את הטילים שלה, הפנטגון מחפש כלי נשק זולים ומהירים, והאטלנטיק מסקר את השפל בפופולריות של ראש הממשלה נתניהו בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם    

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

השיטה החדשה של אוניברסיטת רייכמן ללמד סטודנטים לרפואה

מחקר חדש עשוי לסלול את הדרך לטיפולים חדשניים בהפרעת אישיות גבולית; בית החולים איכילוב חושף חממה חדשה לסטארט־אפים בתחום הבריאות; והפרויקט הישראלי שזכה בפרס אירופי ● השבוע בביומד

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו / צילום: מולי גולדברג

עלייה של 109% בחמישה חודשים: מי הרוויחו מהקפיצה של פאלו אלטו בת"א

עוד בטרם כניסתה למדדים בשבוע הבא ריכזה מניית הסייבר עניין רב בת"א, עם מחזור יומי ממוצע של 8.5 מיליון שקל, הכפלת מחיר המניה מאז נרשמה למסחר ושווי המהווה 30% משוק המניות כולו ● הבורסה: "הכניסה למדדים תציב אותה בליגה אחרת מבחינת ביקושים וסחירות"