גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חושבים שאין לכם ניסיון? תחשבו שוב

בשוק שבו המטבע החדש הוא יכולות, במקום מקצועות, לכולנו יש ניסיון בעבודה ● עם כניסתה של האוטומציה לעוד ועוד תחומים, בני אדם הם עדיין מומחים בלהיות בני אדם, ולכן דווקא היכולות ולא המקצועות יהיו המטבע שנסחר בשוק העבודה

קורות-חיים / צילום: Shutterstock
קורות-חיים / צילום: Shutterstock

במודעות דרושים רבות אפשר למצוא את הדרישה לניסיון קודם, אבל בתקופה הזאת ההגדרה של ניסיון משתנה. אנחנו צריכים להבין מה הוא הניסיון הקודם שלו ולהתאים אותו למה שמחפשים. בעידן של מקצועות משתנים, פעמים רבות ניסיון קודם רלוונטי הוא יכולת מסוימת שלנו או היכרות עם תעשייה מסוימת, ולא רק תפקיד ומקצוע ספציפיים.

את השיעור הזה למדתי לפני שנים רבות מחבר שהלך ללמוד קואוצ'ינג. בסוף הקורס, עסקו במיוחד בקושי להשיג את הלקוחות הראשונים, מאחר שאין להם ניסיון. "למה אין ניסיון?" שאל החבר שלי. "כבר שנים, כעמית, כמנהל, אני עושה קואוצ'ינג לעמיתים שלי, למנהלים שלי, לעובדים שלי. יש לי ניסיון של יותר מעשור בקואוצ'ינג, עכשיו רק השלמתי כלים שיעזרו לי להתפתח בתחום".

חברת Burning Glass , שניתחה משרות דרושים בארה"ב, טוענת שרק כרבע מהמשרות דורשות ניסיון קודם של יותר משלוש שנים. הנתון הזה ירד ב-30% בתגובה למחסור באנשים, אבל הסיפור האמיתי הוא השאלה מה הוא ניסיון קודם. אם פעם היה זה ניסיון בתחום, במקצוע, היום ניסיון קודם יכול להגיע מעשייה שמפתחת מיומנויות רלוונטיות ולא בהכרח בסיס ידע בתחום עצמו.

להגדיר מחדש מה זה ניסיון

גם לסטודנט, שנדמה לו שהוא מחפש משרה ללא דרישת ניסיון, יש ניסיון קודם שמראה על יכולות ועל פוטנציאל - מהשירות הצבאי, ממועצת התלמידים, מהפעילות בתנועת נוער, מחוגים, מהתנדבות, מהעבודה כשמרטף או מלצרות ומכל פעילות אחרת. חישבו על השירות הצבאי שלכם, לדוגמה. למדתם תחום עיסוק, קיבלתם אחריות, אולי אפילו על אנשים ועל תקציבים. למדתם לעבוד עם אנשים, בתוך מסגרת, להתמודד עם אתגרים, הרבה פעמים בלי שהיו לכם תשובות ברורות והייתם צריכים לעשות את מה שנכון על פי הבנתכם. כל אלה יכולות חשובות מאוד לעולם העבודה המשתנה, שבו התשובות לא קיימות. לפעמים אפילו לא השאלות.

מהצד השני יגידו אלה שיש להם עשרות שנות ניסיון שדווקא להם קשה היום למצוא עבודה, אולי משום ששנות ניסיון ארוכות מזוהות עם חוסר גמישות וחוסר עדכנות. אבל גם אם בסיס הידע לא מעודכן, לאנשים עם שנות ניסיון רבות יש ניסיון בעבודה בארגונים, בצוותים, בתרבות ארגונית, בניהול זמן ושינויים, אולי גם בניהול אנשים, וזה לא משנה אם הניסיון הזה נרכש בתפקיד או במקצוע אחרים.

יותר מדי פעמים השיח על עתיד עולם העבודה מתמקד במקצועות המשתנים ובצורך לעדכן את בסיסי הידע המתיישנים. אכן, חשוב להתעדכן ולעדכן, אבל השינויים המהירים במקצועות ובתעשיות לא מאפשרים לנו לכוון את הקריירה למקצוע או לתעשייה, שכן ממילא נעבוד בתפקידים ובמקצועות ששמותיהם ישתנו על פני זמן.

לינקדאין מפרסמת בכל שנה את התפקידים הצומחים ביותר ברשת, וזה כמה שנים שאותם תפקידים כלל לא היו קיימים חמש שנים קודם לכן. יש כאן דבר נוסף מעניין: התנועה המתמשכת מעבודה עם הידיים לעבודה מבוססת ידע ומשם לעולמות חדשים שבהם העבודה משלבת לא רק ידע אלא גם יכולות רכות כמו יצירתיות, עבודת צוות גמישות, ניהול זמן וניהול עצמי.

כשאנחנו חושבים על פער המיומנויות בשוק העבודה, לא פעם נדמה לנו שהשווקים החמים נמצאים במקצועות הטכנולוגיה, ההנדסה, אולי גם בתחומי הידע של הרשתות החברתיות. אבל מחקרים רבים מצביעים על כך שדווקא יכולות בין-אישיות, במיוחד יכולות תקשורת, הן במוקד הפער הגדול בין דרישות העבודה למצאי המועמדים. אלה יכולות הקשורות לאופן שבו נתפקד בעבודה ולא לתוכן העבודה עצמה.

עם כניסתה של האוטומציה לעוד ועוד תחומים, בני אדם הם עדיין מומחים בלהיות בני אדם. לכן דווקא היכולות ולא המקצועות יהיו המטבע שנסחר בשוק העבודה. הן יגדירו את הערך שאנחנו מביאים למגוון של תחומי עשייה, מקצועות ותעשיות. לא צריך לדעת לכתוב קוד, אבל כן צריך אוריינות דיגיטלית בסיסית, לדעת לעבוד עם טכנולוגיה ולהתפתח איתה כשהיא מתפתחת. ואולי לא כולם צריכים להיות מנהלים, לתאם עשייה, הקצאת משאבים, אבל רובנו צריכים לדעת להתנהל בצוותים ללא מנהלים, לעבוד בשיתוף פעולה, לנהל את הזמן של עצמנו, לתאם מול אחרים, לתת ולקבל משוב וקואוצ'ינג בזמן אמת, לספר סיפור, להראות דרך, להוביל וגם לעקוב.

תרגיל בכתיבת קורות-חיים חיים של יכולות

לכולנו יש הרבה יותר יכולות וניסיון מכפי שנדמה לנו. הנה תרגיל: כיתבו קורות-חיים של יכולות וניסיון, בלי להזכיר אף מקצוע או תפקיד. התחילו מוקדם יותר מהלימודים לתואר. היכן באמת התחילה ההתנסות שלכם בעשייה, עם אנשים, עם אחריות? כיתבו בכל שלב כזה מה הם הניסיון והיכולות שצברתם. עכשיו חיזרו לשוק העבודה, למקום המפגש עם העולמות שמעניינים אתכם, ובידקו: מי מחפש יכולות וניסיון מהסוג שיש לכם? ואיך הם קוראים לזה?

בעולם העבודה הישן הורגלנו להכניס את עצמנו לתוך "קוביות". לכו ללמוד מקצוע טוב, אמרו לנו. לכו לעבוד בחברה טובה. היכנסו בדלת, בתפקידים ראשוניים, ואז הסתכלו למעלה אל הבוס שלכם. כך נראית קריירה. הארגון יקרא לכם מדי פעם לשיחת משוב, יקדם אתכם בכל כמה שנים בתפקיד או בדירוג ואחרי כמה עשורים תגלו שאתם מנהלים או מוקדי ידע ותשייטו לכם בנוחות עד הפרישה.

בין שזו הפנטזיה שלכם ובין שזה הסיוט שלכם, העולם הזה לא קיים יותר. המקצוע שלמדנו אולי בכלל לא קיים, ואם הוא קיים, סביר להניח שאחוזים רבים ממה שלמדנו כבר לא רלוונטי. אבל לאורך כל השנים האלה צברנו יכולות וניסיון שאף אחד לא ייקח מאיתנו. וזה פותח לנו מרחב חדש של אפשרויות להמשך הקריירה שלנו.

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד הוא פיתח את אפליקציית "פארמי", שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד