גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חושבים שאין לכם ניסיון? תחשבו שוב

בשוק שבו המטבע החדש הוא יכולות, במקום מקצועות, לכולנו יש ניסיון בעבודה ● עם כניסתה של האוטומציה לעוד ועוד תחומים, בני אדם הם עדיין מומחים בלהיות בני אדם, ולכן דווקא היכולות ולא המקצועות יהיו המטבע שנסחר בשוק העבודה

קורות-חיים / צילום: Shutterstock
קורות-חיים / צילום: Shutterstock

במודעות דרושים רבות אפשר למצוא את הדרישה לניסיון קודם, אבל בתקופה הזאת ההגדרה של ניסיון משתנה. אנחנו צריכים להבין מה הוא הניסיון הקודם שלו ולהתאים אותו למה שמחפשים. בעידן של מקצועות משתנים, פעמים רבות ניסיון קודם רלוונטי הוא יכולת מסוימת שלנו או היכרות עם תעשייה מסוימת, ולא רק תפקיד ומקצוע ספציפיים.

את השיעור הזה למדתי לפני שנים רבות מחבר שהלך ללמוד קואוצ'ינג. בסוף הקורס, עסקו במיוחד בקושי להשיג את הלקוחות הראשונים, מאחר שאין להם ניסיון. "למה אין ניסיון?" שאל החבר שלי. "כבר שנים, כעמית, כמנהל, אני עושה קואוצ'ינג לעמיתים שלי, למנהלים שלי, לעובדים שלי. יש לי ניסיון של יותר מעשור בקואוצ'ינג, עכשיו רק השלמתי כלים שיעזרו לי להתפתח בתחום".

חברת Burning Glass , שניתחה משרות דרושים בארה"ב, טוענת שרק כרבע מהמשרות דורשות ניסיון קודם של יותר משלוש שנים. הנתון הזה ירד ב-30% בתגובה למחסור באנשים, אבל הסיפור האמיתי הוא השאלה מה הוא ניסיון קודם. אם פעם היה זה ניסיון בתחום, במקצוע, היום ניסיון קודם יכול להגיע מעשייה שמפתחת מיומנויות רלוונטיות ולא בהכרח בסיס ידע בתחום עצמו.

להגדיר מחדש מה זה ניסיון

גם לסטודנט, שנדמה לו שהוא מחפש משרה ללא דרישת ניסיון, יש ניסיון קודם שמראה על יכולות ועל פוטנציאל - מהשירות הצבאי, ממועצת התלמידים, מהפעילות בתנועת נוער, מחוגים, מהתנדבות, מהעבודה כשמרטף או מלצרות ומכל פעילות אחרת. חישבו על השירות הצבאי שלכם, לדוגמה. למדתם תחום עיסוק, קיבלתם אחריות, אולי אפילו על אנשים ועל תקציבים. למדתם לעבוד עם אנשים, בתוך מסגרת, להתמודד עם אתגרים, הרבה פעמים בלי שהיו לכם תשובות ברורות והייתם צריכים לעשות את מה שנכון על פי הבנתכם. כל אלה יכולות חשובות מאוד לעולם העבודה המשתנה, שבו התשובות לא קיימות. לפעמים אפילו לא השאלות.

מהצד השני יגידו אלה שיש להם עשרות שנות ניסיון שדווקא להם קשה היום למצוא עבודה, אולי משום ששנות ניסיון ארוכות מזוהות עם חוסר גמישות וחוסר עדכנות. אבל גם אם בסיס הידע לא מעודכן, לאנשים עם שנות ניסיון רבות יש ניסיון בעבודה בארגונים, בצוותים, בתרבות ארגונית, בניהול זמן ושינויים, אולי גם בניהול אנשים, וזה לא משנה אם הניסיון הזה נרכש בתפקיד או במקצוע אחרים.

יותר מדי פעמים השיח על עתיד עולם העבודה מתמקד במקצועות המשתנים ובצורך לעדכן את בסיסי הידע המתיישנים. אכן, חשוב להתעדכן ולעדכן, אבל השינויים המהירים במקצועות ובתעשיות לא מאפשרים לנו לכוון את הקריירה למקצוע או לתעשייה, שכן ממילא נעבוד בתפקידים ובמקצועות ששמותיהם ישתנו על פני זמן.

לינקדאין מפרסמת בכל שנה את התפקידים הצומחים ביותר ברשת, וזה כמה שנים שאותם תפקידים כלל לא היו קיימים חמש שנים קודם לכן. יש כאן דבר נוסף מעניין: התנועה המתמשכת מעבודה עם הידיים לעבודה מבוססת ידע ומשם לעולמות חדשים שבהם העבודה משלבת לא רק ידע אלא גם יכולות רכות כמו יצירתיות, עבודת צוות גמישות, ניהול זמן וניהול עצמי.

כשאנחנו חושבים על פער המיומנויות בשוק העבודה, לא פעם נדמה לנו שהשווקים החמים נמצאים במקצועות הטכנולוגיה, ההנדסה, אולי גם בתחומי הידע של הרשתות החברתיות. אבל מחקרים רבים מצביעים על כך שדווקא יכולות בין-אישיות, במיוחד יכולות תקשורת, הן במוקד הפער הגדול בין דרישות העבודה למצאי המועמדים. אלה יכולות הקשורות לאופן שבו נתפקד בעבודה ולא לתוכן העבודה עצמה.

עם כניסתה של האוטומציה לעוד ועוד תחומים, בני אדם הם עדיין מומחים בלהיות בני אדם. לכן דווקא היכולות ולא המקצועות יהיו המטבע שנסחר בשוק העבודה. הן יגדירו את הערך שאנחנו מביאים למגוון של תחומי עשייה, מקצועות ותעשיות. לא צריך לדעת לכתוב קוד, אבל כן צריך אוריינות דיגיטלית בסיסית, לדעת לעבוד עם טכנולוגיה ולהתפתח איתה כשהיא מתפתחת. ואולי לא כולם צריכים להיות מנהלים, לתאם עשייה, הקצאת משאבים, אבל רובנו צריכים לדעת להתנהל בצוותים ללא מנהלים, לעבוד בשיתוף פעולה, לנהל את הזמן של עצמנו, לתאם מול אחרים, לתת ולקבל משוב וקואוצ'ינג בזמן אמת, לספר סיפור, להראות דרך, להוביל וגם לעקוב.

תרגיל בכתיבת קורות-חיים חיים של יכולות

לכולנו יש הרבה יותר יכולות וניסיון מכפי שנדמה לנו. הנה תרגיל: כיתבו קורות-חיים של יכולות וניסיון, בלי להזכיר אף מקצוע או תפקיד. התחילו מוקדם יותר מהלימודים לתואר. היכן באמת התחילה ההתנסות שלכם בעשייה, עם אנשים, עם אחריות? כיתבו בכל שלב כזה מה הם הניסיון והיכולות שצברתם. עכשיו חיזרו לשוק העבודה, למקום המפגש עם העולמות שמעניינים אתכם, ובידקו: מי מחפש יכולות וניסיון מהסוג שיש לכם? ואיך הם קוראים לזה?

בעולם העבודה הישן הורגלנו להכניס את עצמנו לתוך "קוביות". לכו ללמוד מקצוע טוב, אמרו לנו. לכו לעבוד בחברה טובה. היכנסו בדלת, בתפקידים ראשוניים, ואז הסתכלו למעלה אל הבוס שלכם. כך נראית קריירה. הארגון יקרא לכם מדי פעם לשיחת משוב, יקדם אתכם בכל כמה שנים בתפקיד או בדירוג ואחרי כמה עשורים תגלו שאתם מנהלים או מוקדי ידע ותשייטו לכם בנוחות עד הפרישה.

בין שזו הפנטזיה שלכם ובין שזה הסיוט שלכם, העולם הזה לא קיים יותר. המקצוע שלמדנו אולי בכלל לא קיים, ואם הוא קיים, סביר להניח שאחוזים רבים ממה שלמדנו כבר לא רלוונטי. אבל לאורך כל השנים האלה צברנו יכולות וניסיון שאף אחד לא ייקח מאיתנו. וזה פותח לנו מרחב חדש של אפשרויות להמשך הקריירה שלנו.

עוד כתבות

מתוך הסרט בופור / צילום: יח''צ

היכן צולם הסרט "בופור" שביים יוסף סידר?

איזו מדינה אסייתית היא הראשונה בעולם שאסרה רכיבה על פילים, על שם מי נקראת כיכר ספרא בירושלים, וכמה צבעים יש בדגל הגאווה? ● הטריוויה השבועית

סקוט מוריסון / צילום: Reuters, Darrian Traynor ו־Jonathan Ernst

ראש ממשלת אוסטרליה לשעבר: "היחסים עם ישראל בצניחה חופשית"

האיש שהנהיג את אוסטרליה בקדנציה הקודמת מבכה את הידרדרות הקשר עם ישראל ("היחסים בצניחה חופשית"), מצר על השנאה הגואה ("שינוי מדיניות יצר רישיון לאנטישמיות") ומתוסכל מעצימת העיניים ● הוא מודה שמדיניות ההגירה באוסטרליה נשחקה, ומוצא פרטנר אצל טראמפ: "עם ביידן יכולת לחזות איך דברים יטופלו. אצל טראמפ זה לא עבד, כי הוא מבקש לשבש מערכות"

מפעל גלעם - קיבוץ מענית / צילום: איל יצהר

גלעם השלימה את ההנפקה בשווי של 1.03 מיליארד שקל; אלה המוסדיים שרכשו

בעלי השליטה קרן פימי ועמיתים קרנות הפנסיה הוותיקות מכרו מעט פחות ממה שתכננו ● לאחר ההנפקה פימי תמשיך להחזיק ב-29% ממניות החברה ● לגלובס נודע כי המוסדיים הגדולים שהשתתפו בהנפקה הם מנורה מבטחים ומיטב

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

הנתונים מגלים: החוסכים נהרו למכשיר ההשקעה הזה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מנתונים שהגיעו לידי גלובס עולה כי ההפקדות לפוליסות החיסכון זינקו אשתקד ל־32 מיליארד שקל, לעומת 19 מיליארד שקל שהופקדו במוצר המתחרה והזול יותר • מנכ"לי הבנקים הגדולים מזהירים מפני שאננות בראלי של וול סטריט ● וגם: מדוע הבורסה השיקה לא פחות מ-28 מדדים חדשים?

גיל גבע, יו''ר קבוצת תדהר / צילום: עופר חג'יוב

לפי 8 מיליארד שקל אחרי הכסף: תדהר השלימה את הנפקת הענק; אלה המוסדיים שהשתתפו בהנפקה

לגלובס נודע כי הגופים הגדולים שהשתתפו בהנפקה הם: מור, כלל, מגדל והפניקס, אלטשולר שחם, ילין לפידות ומיטב ● תדהר תיכנס לבורסה כשהיא במאבק מול דמרי וישראל קנדה על התואר חברת הבנייה הגדולה בבורסה ● בשנה שעברה הכניסה החברה 2.9 מיליארד שקל והרוויחה 207 מיליון שקל

צעדת אקלים בתל אביב, 2021 / צילום: שני אשכנזי

הממשלה קידמה את טכנולוגיית האקלים. האם זה מורגש בשטח?

לישראל יש פוטנציאל משמעותי לתעשיית האקלים־טק ● הממשלה ניסתה להעניק לה את הדחיפה הנדרשת - והיא גם רשמה הצלחות ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי עידוד חדשנות טכנולוגית בתחום האקלים

''10%-5% בהייטק עלולים למצוא עצמם בלי עבודה השנה''

לחיות מדמי אבטלה של 13 אלף שקל: מאחורי הטלטלה בהייטק

גל הפיטורים בהייטק מאיים לשלוח אלפים לבתיהם ● הסיבה הרשמית שהציגו רוב החברות היא מהפכת ה־AI, אלא שבתעשייה יש מי שחושב שזה רק תירוץ ● העובדים שנשארו מתארים היסטריה ומומחים מעריכים שזו רק ההתחלה, אבל לא כולם מתרגשים: "כל תחום חדש מייצר עבודה, לא רק לוקח"

מערכת הבלאק רייבן של חברת רובל / צילום: רובל חדשנות

מערכת היירוט הישראלית החדשה שעשויה לתת מענה לרחפני הנפץ

מערכות הגנה אווירית איראניות הוצבו בארמניה ● ביוון הוחלט להציב טילים מתוצרת רפאל סמוך לגבול עם טורקיה ● בארה"ב ממירים רחפני תובלה למשגרי רקטות ● וחברה ישראלית משיקה מערכת יירוט רחפנים מתקדמת ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יורם אורון / צילום: איל יצהר

אקזיט הרחפנים מרעננה חשף: המשקיע הסדרתי עשה זאת שוב

קרן ורטקס שמוביל יורם אורון הייתה המשקיעה הראשונה בחברת יירוט הרחפנים דיפנד, שנמכרה השבוע בכ-1.5 מיליארד דולר, עם השקעה של מיליונים ספורים ● מאז הוקמה לפני כ-30 שנה, יצא לקרן שם של מי שיודעת לזהות חברות מוצלחות בתחילת דרכן - בהן waze וסייברארק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

וול סטריט ננעלה בעליות; ברודקום השילה כ-300 מיליארד דולר משוויה

דאו ג'ונס וראסל 2000 ננעלו בשיא ●  ברודקום צללה - צמיחה של 143% לא הספיקה כדי להרשים את השוק ● לקראת דוח התעסוקה מחר, מספר הבקשות לדמי אבטלה ברמה הגבוהה ביותר מזה ארבעה חודשים ● הביטקוין המשיך לדמם, איבד כחצי משוויו מאז השיא ● תשואות האג"ח ירדו ומחירי הנפט ירדו

אושרי כהן ב''בופור'' (2007). סרט מלחמה ללא אויב נראה לעין / צילום: יח''צ

איך לרדת מההר בחיים: צה"ל מחזיר אותנו לבופור

חזרתם של כוחות צה”ל לבופור מחזירה גם את אחת הטראומות המכוננות של החברה הישראלית ● מרוביק רוזנטל, דרך רון לשם ועד יוסף סידר, התרבות הישראלית ניסתה להפוך את ההר לזיכרון סגור, אבל החדשות מהשבוע שוב טורפות את הקלפים

פרויקט פינוי בינוי במרכז. עדכון כל חמש שנים / צילום: רפי דלויה

הפרויקטים יחכו: התיקון לחוק שביקש לעשות סדר בהיטלי ההשבחה הצית מחלוקות חדשות

תיקון 133 לחוק התכנון והבנייה נועד לעודד מימוש של תוכניות התחדשות עירונית באמצעות יצירת ודאות ביחס להשבחה שנוצרה בעקבות הפרויקט ● אלא שבפועל רשויות שונות מפרשות את החוק באופן שונה, מה שמעקר את התיקון מתוכן ומחזיר את היזמים לוועדות הערר ולבתי המשפט

זום גלובלי / צילומים: AP - John Minchillo, רויטרס - Ameen Ahmed

קים ג'ונג און מודיע על "הרחבה אקספוננציאלית" של הנשק הגרעיני

אוניברסיטת אוהיו תפצה מאות קורבנות שעברו התעללות מינית מרופא בקמפוס • קוריאה הצפונית מודיעה על האצת תוכנית הגרעין • ומלך ירדן מודיע לאזרחים: תאחרו לעבודה ● זום גלובלי

גם זה קרה פה / צילום: יוסי זמיר, Shutterstock

הפער בין מה שרואים באוצר למה שרואים ב-OECD

ב–OECD פסימיים, באוצר רואים ורוד ● הכשל של חוק המעונות ● ומה מפריע לטיעון של התעשיינים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתחם הבונקרים Vivos xPoint / צילום: באדיבות WSJ

הם עברו לחיות בבונקרים כדי לשרוד את סוף העולם. האיום הגיע מבפנים

מתחם של מאות בונקרים בדרום דקוטה משווק כמפלט המושלם מתרחישים כמו מלחמה גרעינית או מגפה עולמית ● אלא שמה שהיה אמור להיות "הישרדות ברמת חמישה כוכבים", הפך לזירת קרבות ● מבעיות תשתית, דרך סכסוכי שכנים ועד יוקר הארנונה - התביעות נערמות, ואפילו נשקים נשלפו

קיה סטוניק / צילום: יח''צ

הסינים לא ניצחו אותו: הרכב שמגיע בגרסה משודרגת ובהנחה

קיה סטוניק הוא אחד מקומץ דגמי קרוס-אובר קומפקטיים שעדיין לא נכנעו ללחץ התחרותי הסיני ● יש לו עיצוב עם נוכחות משודרגת, תא נוסעים עדכני ומנוע נמרץ וחסכוני במחיר נוח ● יש בפלח מרווחים ומאובזרים ממנו, אבל הבונוס הוא התנהגות כביש נעימה

עדיה חזני / צילום: רוחמה חזני

ממשרד מכירות נטוש לשתי דירות שמניבות אלפי שקלים בחודש

הלחץ הכלכלי הביא את עדיה חזני לצאת לעבוד בכל עבודה שמצא כבר בכיתה ח', עד שגילה את הפוטנציאל בהשקעות נדל"ן ● בין היתר קנה מגרש והניח עליו בית מוכן ● "צריך לקום ולעשות, כי אחרת מפספסים הזדמנויות"

גבול ירדן / צילום: Associated Press, Raad Adayleh

המלחמה באיראן דוחפת קדימה את המסדרון האזורי לאירופה, אבל בלי ישראל

המלחמה האזורית אמנם מדגישה את הצורך בנתיבי מסחר חדשים לאירופה, אך מתברר שפרויקט הענק הזה לא זקוק לישראל ● שילוב של סחבת בירוקרטית בגבולות, תשתיות לא מספקות וקיפאון מדיני חריף מול ערב הסעודית עלול להותיר את ישראל מאחור

למה נעלמו השטרות מהצ'יינג'ים?

חברת רחפנים ישראלית נמכרה השבוע למוטורולה סולושנס האמריקאית. מה היה היקף הרכישה? ● כמה דירות מכרה ישראל קנדה בשדה דב ברבעון הראשון של השנה? • חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה בתל אביב סגרה שבוע אדום בעליות

ת"א 90 עלה ב-0.5% ● ירידות באירופה ובחוזים בניו יורק ● החל המסחר בחברה הבטחונית בגירה, ההנפקה הביטחונית הגדולה ביותר בשנים האחרונות ● יצרנית הדבש הקטנה שזינקה ● השקל ברצף הירידות הארוך מזה כשנה, 2.9 שקלים לדולר ● הביטקוין משלים היום יום שישי רצוף של ירידות, רצף ההפסדים הארוך ביותר מאז אוגוסט ● דוח התעסוקה בארה"ב היום: צפי לתוספת של 80 אלף משרות בלבד