גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר ששליטת מוזס בוצרה: כמה באמת שווה "ידיעות אחרונות"?

העסקה ההיסטורית לביצור שליטתו של נוני מוזס ב"ידיעות אחרונות" יצאה השבוע לדרך והשאירה אחריה שובל של שאלות ● מה גרם לאיש שממילא שולט אפקטיבית באחת מקבוצות התקשורת החזקות בישראל להגדיל את חלקו דווקא כעת, מה הקשר להליך הפלילי המתנהל נגדו, ומה מלמדת העסקה על האפשרות שייכנס בעתיד הקרוב רוכש אחר בנעליו של מוזס?

בית "ידיעות אחרונות" בראשון-לציון / צילום: כדיה לוי
בית "ידיעות אחרונות" בראשון-לציון / צילום: כדיה לוי

בצל פרשת 2000, הפך השבוע נוני מוזס לבעל המניות הגדול ב"ידיעות אחרונות". מוזס הוא ממילא האיש החזק של קבוצת ידיעות, גם כשהחזיק 24% בלבד מהמניות. כעת, ערב שימוע על הגשת כתב אישום בעניינו הוא גם בעל המניות הגדול בקבוצה.

העסקה החריגה במסגרתה רכש את מה שמכונה "מניות פישמן" מבנק הפועלים לפי שווי קבוצה של כ-650 מיליון שקל, היא עסקה היסטורית במונחי שוק התקשורת הישראלי והיא מעלה שורה של שאלות: מה גרם לאיש שממילא שולט אפקטיבית באחת מקבוצות התקשורת החזקות בישראל להגדיל את חלקו דווקא כעת, מה הקשר להליך הפלילי המתנהל נגדו, ומה מלמדת העסקה על האפשרות שייכנס בעתיד הקרוב רוכש אחר בנעליו של מוזס. אלא שלפני שנצלול לכל אלו שווה להקדיש כמה מילים לשאלת שווי המניות.

 נוני  מוזס/ צילום: מגד גוזני

1. עסקה טובה בעיקר למוזס 

קבוצת "ידיעות אחרונות" עומדת על המדף בצורה כזו או אחרת כבר שנים. כונסי הנכסים למניות פישמן מטעם בנק הפועלים חיפשו בשנים האחרונות רוכש לחלקו (34%), וגם מוזס עצמו בחן אפשרויות שונות למכירת הקבוצה. בכל המגעים נהגו בקבוצת ידיעות ובסביבותיה לנקוב בשווי של כמיליארד שקל - סכום הגבוה משמעותית מהשווי לפיו תומחרה העסקה האחרונה בפועל.

גם העסקאות הנלוות המתוכננות כעת להמשך ביצור מעמדו של מוזס בקבוצה, כמו למשל, רכישת חלק ממניותיה של מרים (מימי) נופך-מוזס או אלו של משפחת יודקובסקי, צפויות להתבצע לפי שווי נמוך יחסית של 650-720 מיליון שקל.

במובן הזה מדובר בעסקה טובה למוזס. במינימום סיכון (וכמעט מבלי להביא כסף מהבית) הוא מבצר את מעמדו החזק ממילא ומונע ניסיונות להדיחו במחיר לא גבוה במיוחד. אלא שלבנק הפועלים אמור היה להיות, לפחות על פניו, אינטרס אחר של מקסום שווי המניות. מדוע אם כך הסכימו למכור למוזס את המניות במה שנראה על פניו כמו הנחה של עשרות אחוזים?

בשוק טוענים כי בסיטואציה שבה מוזס הוא ממילא הרוח החיה בעיתון שהולך ומאבד ממעמדו ובכל מקרה לא מחלק דיבידנד, לא הייתה אפשרות אפקטיבית למכור את המניות לאיש מלבד מוזס עצמו. בסיטואציה הזו של מוכר אחד וקונה אחד הרי שהשווי כמעט בהגדרה נמוך יותר.

אלא שההסבר הזה מציף שאלה אחרת - אם מוזס הוא האיש על פיו יישק ממילא דבר, מדוע לו לקנות בכסף שאין לו מניות שהיו יכולות להישאר על המדף בחינם מבלי להפריע לאיש? בהקשר הזה כבר נכנסות לתמונה הערכות שונות לפיהן מצבו המשפטי של מוזס ויחסי הכוחות בתוך העיתון הניעו אותו לפעולה. "גם בהינתן כתב אישום מי יעז לומר לנוני כעת שהוא צריך להשעות את עצמו?", אמר השבוע אחד העובדים בקבוצה. "זה גם מסר לא רע עבור הפרקליטות ערב כתב אישום - בבחינת אל תשכחו מי שולט בעיתון החזק במדינה".

2. שווי המניות נשחק לאורך השנים 

נתון נוסף ששווה להתייחס אליו ביחס לשווי המניות בידיעות הוא שחיקת הערך שלהן לאורך השנים. חלקו של פישמן נרכש ב-1997 באמצעות חברה משותפת למשפחות פישמן ובר און (ראו גילוי מלא) מידיו של זאב מוזס. בספר "העיתון" של עדי מרקוזה-הס מתואר כיצד נקבע שווי חלקו של פישמן (אז בשותפות עם בר און). על פי מרקוזה-הס, מוזס ביקש מעורך הדין יוסי שגב למצוא רוכש למניות. שגב שאל את מוזס בכמה הוא מעריך את חלקו, ומוזס נקב בסכום של מאות מיליוני שקלים - 'אם אשיג לך יותר אוכל לקבל את ההפרש?', שאל שגב ונענה בחיוב. זמן לא רב לאחר מכן נרכשו שליש מהמניות לפי השווי המיוחס היום לקבוצה כולה. שגב גרף לכיסו מאות מיליוני שקלים.

הסיפור הזה ממחיש עד כמה קביעת שווי ל"ידיעות אחרונות" - קבוצה פרטית המתנהלת בקנאות ביחס לתוצאותיה הכספיות - היא משימה קשה. אבל הוא גם ממחיש עד כמה נשחק שוויה לאורך השנים, ובעיקר כוחו של העיתון המודפס, ומשפיע לרעה על שווי הקבוצה כולה שאליה דווקא נוספו אפיקים הנחשבים מוצלחים יחסית לתזרים המזומנים כמו אתר ynet.

3. מה יעלה בגורל העיתון כעת?

אחת האפשרויות היא כמובן שמוזס אסף מניות כדי למכור אותן בעתיד, עם פרמיית שליטה במחיר גבוה יותר. אלא שאנשים שמכירים את מוזס מקרוב טוענים שעבורו "ידיעות אחרונות" הוא לא עסק אלא מפעל חיים וכי אין לו כל כוונה למכור את העיתון - מה שעלול להשתנות כמובן בתסריט שבו הוא יואשם, יישפט וייכנס לכלא.

"איבוד השליטה הטריף אותו", אומר שלא לייחוס בכיר בתעשייה על מוזס. "בשביל לקנות אותה חזרה הוא היה מוכן להשקיע הרבה כסף. להשקיע כדי לקנות משהו שבעצם שייך לו".

האם הניהול השוטף של ידיעות ישתנה לאור ביצור מעמדו של מוזס? בשביל אנשי "ידיעות אחרונות" מוזס הוא העיתון והעיתון זה הוא, וסביר להניח שבעיתון עצמו לא יקרו שינויים מרחיקי לכת בקרוב. אל שאם האיש הכול יכול של "ידיעות אחרונות" יסתבך משפטית עד כדי כך שימצא עצמו בכלא, אזי נפתח משחק חדש לחלוטין. 

*** גילוי מלא: רכישת המניות ב"ידיעות אחרונות" בשנת 1997 נערכה על-ידי חברה משותפת של משפחת פישמן ומשפחת בר און. כיום מדובר בהחזקה עקיפה ומשורשרת ללא זיקה אפקטיבית למניות "ידיעות אחרונות". איש העסקים אליעזר פישמן הוא בעל השליטה הקודם בחברת "מוניטין", המחזיקה (100%) בעיתון "גלובס". פישמן ואלונה בר און, מבעלי השליטה הנוכחיים בחברה, מצויים בסכסוך משפטי עסקי ואישי מתמשך.

*** חזקת החפות: יודגש כי גם לאחר המלצת המשטרה ופרסום כתב החשדות, ארנון (נוני) מוזס הוא בגדר חשוד, לא הורשע בביצע עבירה ועומדת לו חזקת החפות.

עוד כתבות

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי אולי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה יורדות ומושכות את נאסד"ק למטה

נאסד"ק יורד ב-0.6% ● תשואות האג"ח האמריקאיות מטפסות לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות