גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יחסי דת ומדינה - החילונים נמצאים תחת התקפה

לא נהפוך בקרוב למדינת הלכה, אך ישראל צועדת בדרך להפוך למדינה יהודית-דתית

ח"כ בצלאל סמוטריץ' / צילום: אוריה תדמור
ח"כ בצלאל סמוטריץ' / צילום: אוריה תדמור

מדינת ישראל אולי לא תהיה בקרוב מדינת הלכה, אך היא צועדת צעדים של ממש בדרך למדינה יהודית דתית, שבה ההלכה היהודית קובעת את החוקים והנורמות במרחב הציבורי, ולפעמים גם במרחבים פרטיים, הנוגעים למעמד אישי, חגים ושבתות, כשרות, ונורמות לבוש והפרדה בין גברים לנשים.

בקרב הזה על דמותה של המדינה נראה שהחילונים מפסידים, או יותר נכון, לא עולים כלל למגרש.

לחרדים ולדתיים יש היום כוח גדול בכנסת, מעל ומעבר למספרם בציבור, ויש להם השפעה מכרעת על הקואליציה. ההסכמה של בנימין נתניהו ושל הליכוד, למסור את משרדי הבריאות, החינוך, הפנים, הדתות, התחבורה, לצד ראשות ועדת הכספים של הכנסת לידיהם, יוצרת מציאות פוליטית אכזרית ולא מידתית, כלפי הרוב החילוני הישראלי.

מיעוט של דתיים שולט הלכה למעשה על צביונה הציבורי של המדינה, וכופה במרחבים רבים במדינה שמירה של שבת, כשרות, פטור מגיוס חרדים, הדתה במערכות החינוך והצבא, וגם הדרת נשים, והפרדה שלהן במרחבים פרטיים וציבוריים רבים.

התרגלנו כבר למונופול של הרבנות בנושאי נישואים וגירושים, בכשרות, לחברה קדישא בקבורה, לקצבאות ותקציבי ענק לישיבות, אבל שום דבר לא יכין אותנו לדרישות הבאות של הדתיים, להפרדה במרחב הציבורי הכללי, דרישות לשמירת כשרות, שבת, חגים, קוד לבוש לנשים, ועוד, שיגשימו את החזון של מדינה יהודית לפי ערכי ההלכה האורתודוכסית.

ספק אם למדינה כזאת יש זכות קיום ואפשרות קיום כלכלית. מי יעבוד? מי יילחם בצבא? מי יעסוק בפיתוח וחדשנות של טכנולוגיות? איזה תרבות תהיה כאן, כמה חילוניים יעזבו את הארץ?

המאבק עד היום נמצא כולו במגרש החילוני. הדתיים עולים להתקפה והחילונים מתגוננים מפני ההדתה. הכוח הפוליטי של המפלגות הדתיות, וההסכמה של מצביעי הימין לקואליציה הדתית, מביאים את החילונים בישראל לנהל קרב מאסף - נגד הדתה בחינוך, נגד מדידת גובה המכנסיים או החצאית בצבא ובכנסת, נגד הדרת נשים, נגד בתי חב"ד בשכונות חילוניות ונגד חוקי המרכולים והשבת, הנקבעים בכנסת ברוב הקואליציוני. אנו נמצאים במלחמת תרבות, והתרבות הישראלית והחופשית מפסידה בה.

הגיע הזמן שגם ישראל החופשית תעלה למגרש. במאבק הלא-סימטרי שמתנהל כאן בעשורים האחרונים, נעשה מאמץ גדול מצד אחד, הדתיים, להגיע אל החילונים, לחזר, ללמד, לשכנע, להחזיר בתשובה, וכן, גם לכפות, את הערכים והנורמות שלו על הציבור כולו.

מהצד השני, יש רק הגנה. כאילו קיבלו החילוניים את הטענה הישנה על העגלה המלאה והעגלה הריקה. המציאות היא כמובן הפוכה, העגלה המלאה כל טוב, נמצאת בצד החופשי והנאור. המדע, התרבות, האמנות, החופש, הטכנולוגיה, כל אלה יכולים להיות גורם מפתה מאוד עבור צעירים שגדלים בעוני ובכפיה מאחורי מסך הברזל החרדי והדתי.

המשטרים הקומוניסטים והבולשביקים נפלו בדיוק כך: הצעירים נחשפו לעולם המודרני, החופשי, המדעי הטכנולוגי והכלכלי שבמערב.

הגיע הזמן שישראל הליברלית והנאורה תחשוף יותר את הצעירים הגדלים בישיבות, אל היתרונות שבעולם החופשי, לכוחה של מחשבה ביקורתית, להנאה הגלומה בפתיחות, בידע רחב, בחופש תנועה מחשבה ומצפון, וגם ביתרונות הכלכליים ובפוטנציאל לחיים טובים, נוחים ומאושרים בישראל החופשית.

הגיע הזמן להסיר ולהרים את המעטה הכבד של ההגנה שהעולם החרדי מטיל על ילדיו. להסיר את הבערות, העוני והניתוק שכופים רבנים על הצעירים והצעירות במגזר החרדי.

המגזר החרדי צריך להבין שאם הוא לא מסתפק באורח חייו הפרטי, אלא חודר אלינו, משפיע על ילדינו, וכופה עלינו את ערכיו, אנו נעשה את אותו הדבר. האמצעי שלנו הוא פשוט וזמין עוד יותר מהדוכנים של חב"ד: הטכנולוגיה והסמארטפונים, הכוללים גישה חופשית לאינטרנט פתוח ולרשתות החברתיות, וגם הרחובות והמרחב הציבורי הפתוחים לנוכחות ולמראות ליברליים, כמו מצעדי הגאווה.

מי שחרד לעתידה של ישראל כחברה חופשית ודמוקרטית, יכול לפעול כדי להגיע לצעירים האלה, לחבר אותם לעולם המודרני, הטכנולוגי, הפתוח והחופשי, ולסמן להם דרך חדשה, לחברה ליברלית, נאורה משגשגת, שהם יכולים להיות חלק ממנה. לחרדים יש אולי כוח פוליטי, אך החשיפה של הצעירים לעולם המודרני, עשויים להתגלות ככוח לא פחות חזק, מהאמונה היוקדת, המסורת הסמכותנית והכפייה הדתית.

הכותב הוא מומחה למשפט תקשורת וטכנולוגיה, עוסק באחריות תאגידית ובאתיקה בעסקים

עוד כתבות

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה ג'י סיטי נופלת בכ-10%?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 30% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חוזר לפוליטיקה? הסדר טיעון ללא קלון למשה כחלון בפרשת יונט קרדיט

שר האוצר לשעבר צפוי לחתום עם הפרקליטות על הסדר טיעון, שיאפשר את חזרתו לפוליטיקה ● באחרונה נערך לכחלון שימוע בחשד שפעל כיו"ר חברת האשראי הציבורית יונט קרדיט כדי למנוע דיווח ולהסתיר מידע מהדירקטוריון לגבי אי-סדרים בסניף החברה בנצרת

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת"א: פשיטה על משרדי ארית

חוקרי רשות ני"ע הגיעו למשרדי ארית תעשיות באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ● ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה, ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של החברה-הבת רשף טכנולוגיות

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט