גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קריסת באליגם: הציבור מחזיק קופונים פתוחים בשווי 3.4 מיליון שקל

עוד עולה מהדיון בביהמ"ש כי החוב העיקרי של באליגם הוא לספקי תיירות - כ-6 מיליון שקל ● השופט איתן אורנשטיין: "כדי שהחברה תוכל להימכר כעסק חי, יש להמשיך ולהפעיל אותה למשך 30 ימים"

"כדי שהחברה תוכל להימכר כעסק חי, יש להמשיך ולהפעיל אותה למשך 30 ימים" - כך אמר היום (א') השופט איתן אורנשטיין, נשיא בית המשפט המחוזי בתל-אביב, בדיון על עתידו של אתר באליגם, שמופעל על-ידי חברת סיטי לייף סטייל. 

הדיון נערך בעקבות בקשה לכינוס נכנסים שהוגשה בשבוע שעבר נגד חברת סיטי לייף סטייל, שצברה חוב של 23 מיליון שקל, כ-10 מיליון מתוכם לקוגיטו קפיטל והיתרה לספקים, לנותרי שירותים ולאחרים.

מהדיון עולה כי מבין הספקים החוב העיקרי הוא מול ספקי תיירות - בהיקף המוערך ב-6 מיליון שקל. עוד עלה כי הציבור מחזיק בידיו שוברים בהיקף כולל של 3.4 מיליון שקל למימוש, שתמורתם לא שולמה לנותני השירותים - רובם מוצרי תיירות.

בין הספקים העיקריים שנפגעו מבאליגם: חברת קשרי תעופה, שמציינת כי החוב אליה נאמד במיליון שקל על עסקאות שמומשו ובעוד 1.5 מיליון שקל על עסקאות עתידיות; וחברת השטיח המעופף. נציגי שתי החברות השתתפו בדיון שנערך הבוקר.

השופט אורנשטיין מצפה שהספקים והנושה המובטח (חברת קוגיטו קפיטל שהגישה את הבקשה לכינוס נכסים, מ.ר.ח) יסייעו להפעלת החברה, בכך שהם יצטרכו לשאת בנזקים ולמצער בחלקם. "התמורה הצפויה עשויה להיטיב עם כל אלה ככל שהעסק ימשיך בפעילות... ככל שכך ייעשה, הדבר יאפשר לציבור הרחב אשר מחזיק בשוברים - בין אם התקבלו כבר כרטיסי טיסה או שוברים לבית מלון או בין אם רק שוברים של החברה - לממש את השוברים".

אורנשטיין התייחס לעובדה שרבים מהשוברים מיועדים למימוש בחופשת הקיץ הקרובה. "מצופה שהספקים, הנושה המובטח, נותני השירותים ואחרים יתגייסו באופן שהציבור יוכל לנצל את השוברים", אמר.

עוד התייחס השופט לכך שהמשך הפעלת החברה תאפשר את המשך העסקת העובדים (שמספרם 20), "וגם בכך יש טעם להיעתר לבקשה".

ב-30 הימים הקרובים עו"ד אהוד גינדס ורו"ח שלמה פילבה, שמונו לכונסי נכסים, יפעילו את החברה, ינהלו את המשא-ומתן מול הספקים ויתנהלו מול העובדים, שחלקם גם עלולים לאבד את מקום עבודתם, "בהתאם לצרכים".

כאמור, הציבור מחזיק ביד שוברים לקבלת מוצרים או שירותים בשווי של 3.4 מיליון שקל - תמורתם לא שולמה לנותני השירותים. השופט אורנשטיין ציין כי לא ניתן להכריע כעת האם חובת הספקים לתת את השירותים או לא, היות שיש לבדוק את המקרים באופן פרטני, אולם הוא שואף לכך שבמסגרת שיתוף-פעולה של כל הגורמים יחד ניתן יהיה למזער את הנזק לצרכנים.

עו"ד אהוד גינדס נדרש לספק תשובה כיצד הגיע החברה לחובות של 23 מיליון שקל. לדבריו, "לחברה יש אתר סחר, והיא נמצאת בעולם של שחקנים כמו עזריאלי קום, גרופון, וואלה שופס, ואלה שחקנים שנמצאים בידיים יציבות וחזקות. החברה הייתה במבנה של סטארט-אפ מבחינת הבעלות שלה. היא הוקמה לפני 9 שנים. מחזור העסקאות של כלל העסקאות שלה בממוצע הוא כ-50 מיליון שקל לשנה. אם היא מקבלת שוטף + 60, זה כבר 7-8 מליון שקל אשראי ספקים (נותני השירותים) ועוד החזר שנצבר".

לשאלה איך החברה מפסידה, השיב עו"ד גינדס: "יש תקופה ראשונית שהם לא הרוויחו כסף וצברו חוב".

לשאלה על דפוס הקנייה של הצרכנים, השיב עו"ד גינדס כי הלקוח רוכש שובר מבאליגם ומשלם לה. השובר מפנה אותו למימוש העסקה מול הספק, למשל אשת טורס או קשרי תעופה. באליגם גובה את התשלום ומעבירה אותו לספק בניכוי העמלה שלה, בהתאם לתנאי האשראי שנקבעו ביניהם, שהם "יותר טובים מתנאי האשראי שהיא מקבלת מהלקוח".

רו"ח שלמה פיליבה הסביר כי החברה מפסידה כ-2 מיליון שקל בשנה, וכי היא מתנהלת במצב שבו ההוצאות התפעוליות גבוהות יותר מהרווח. הוצאות התפעול החודשיות שלה נאמדות ב-550 אלף שקל. לדבריו, "הרווחיות הגולמית של החברה היא 10% מהסליקה.

עוד הוא ציין כי יש לחברה הוצאות גבוהות, לרבות שכר לכ-20 עובדים והוצאות תפעול מול הסוחרים. "זו חברה שבזמנו הוקמה יחד עם גרופון העולמית, בעוד שגרופון העולמית הזרימה לגרופון שהייתה פה. החברה הזו הזרימה מהוון שלה סכומים מסוימים (המוערכים במיליון שקל), וכשזה נגמר, התחיל אשראי הספקים לממן את זה; וכשזה נגמר, התחילו הלוואות לממן את זה. החברה כאמור מפסידה 2 מיליון שקל בשנה, ולכן במשך 9 שנים היא הגיע לסכום החוב הנטען (23 מיליון שקל)".

הנתיב שאליו הציע עו"ד גינדס להוביל את החברה הוא למכירה שצריכה להיעשות בהקדם האפשרי, היות שערך הנכס פוחת, והמוניטין שלו נפגע.

בקופת החברה יש 950 אלף שקל המשועבדים. עוד אמר עו"ד גינדס כי "60% מהפניות לשירות לקוחות כיום זה בעניין למה לא הצלחתי לבצע את ההזמנה, ולא למה לא קיבלתי את החולצה במידה הנכונה". עיקר הפניות הן של חבילות תיירות.

לדבריו, "אנשים התכוונו לנסוע לחו"ל השבוע או בשבוע הבא. מדובר בסכומים גדולים, חלקם לא יכולים לעשות עסקה חלופית, וזה פוגע בהם בצורה משמעותית. אם יש ספקים בהיקף של 11 מיליון שקל, מתוכם 6.5 מיליון שקל זה סיטונאי תיירות, ובערך חצי מזה - בגין טיסות או חבילות שטרם הגיע מועדן, וכאן נוצרת בעיה לשני הצדדים. מצד אחד, ספק התיירות מבין שהוא לא יקבל את כספ, והלקוח שכועס מאוד שהוא לא יכול לממש".

עוד הוא ציין כי בחלק מהמקרים, דוגמת טיסות המיועדות לשבוע הבא, הכרטיסים כבר כורטסו. לטיסות לחודש אוגוסט - הכרטיסים לא כורטסו.

הפתרון שמציע עו"ד גינדס כולל ספיגה של החוב גם מצד סוכני הנסיעות. "אם הלקוח לא ביטל את הטיסה, הספק מבקש ממני 50% וסופג חלק. הלקוח נוסע, וכתוצאה מכך שנינו סופגים פחות פגיעה במוניטין, וכל אחד קונה את הסיכון מול הלקוח. כשאנחנו מדברים על 3.5 מיליון, זה בערך 500-600 כרטיסי טיסה. 400 משפחות, שעם חלקן הגיעו להסדר, וחלקן צובאות על שירות הלקוחות שלהם ושלנו". לדבריו, הם מצויים במשאים-ומתנים מול הספקים - מתוכם 10 ספקים הם ספקים גדולים.

עו"ד ליזה חדש, שייצגה בדיון את חברת קשרי תעופה שפועלת מזה שנים מול באליגם, ציינה כי לחברה יש חוב כלפי קשרי תעופה בהיקף של מיליון שקל עבור הזמנות שמומשו וחוב של מיליון וחצי שקל עבור הזמנות קדימה, "שלא קיבלנו שקל".

לטענתה, באליגם נהנתה מאשראי ספקים, "שהוא רחוק משמעותית מיום קבלת התשלום בגין אותו מוצר שהם מכרו. הם קיבלו את הכסף מהלקוח או בתשלומים, ולספק הם שילמו חודשים ארוכים רק אחרי שניתן השירות".

עוד היא טוענת כי לקשרי תעופה הוצג מצג לפיו באליגם פועלת ברווחיות ולא בגירעון מתמשך מיום הקמתה לפני 9 שנים. היא חידדה כי ההתקשרות מול הלקוח הייתה של באליגם, לרבות המצאת חשבוניות או החזרת כספים או כל התחשבנות אחרת. "יתרה מכך", לדבריה, "כאשר נמכר השובר ללקוח, והלקוח לא מימש את השובר מסיבה כזו או אחרת, היחידה שנהנתה מאותם כספים זו באליגם, ולא קשרי תעופה".

באשר למתווה שהציעו כונסי הנכסים, לפי הספקים יחלקו את החוב, טוענת עו"ד חדש כי זהו מתווה שאין בו טיפה של הגינות. לדבריה, "הם מדברים על הפעלה גירעונית על סך 3.4 מיליון שקל בגין הזמנות פתוחות אל מול 3 מיליון שצפויים להיכנס - מדובר ב-89%. מדוע הם מציעים 50%? הנזק הוא נזק עצום לקשרי תעופה ולשאר הספקים. אנו עומדים על שיעור של כמעט 50% מההזמנות העתידיות".

כאמור, עו"ד חדש שללה הסכמה של המתווה והזכירה כי קשרי תעופה היא חברה ציבורית. "לצפות שחברה כזו תישא בנזק עתידי של 1.5 מיליון שקל? זה לא הגיוני", אמרה.

עוד היא טוענת כי מיום שניתנה הסכמה של החברה לכינוס, והוגש מכתב לצורך אכיפת שיעבודים ב-11 ביוני, החברה המשיכה לבצע הזמנות ולהעביר לקשרי תעופה הזמנות בסכומים ניכרים.

בתגובה לדבריה אמרה עו"ד שמרת מילמן, שייצגה את באליגם בדיון, כי מ-13 ביוני, המועד שבו נשלח המכתב לנושה המובטח, האתר אינו פעיל.

עו"ד משה כהן, שייצג בדיון את חברת השטיח המעופף, התייחס לחלק של חברות האשראי בתסבוכת הזו. "דומני שהפתרון מצוי בחברות האשראי. אם ייאכף עליהן ביטול העסקאות, הלקוחות הסופיים יוכלו ליהנות", אמר. 

בנוסף השתתפה בדיון הדס סרנס, שהוריה הם צרכנים שנפגעו מבאליגם. הוריה אמורים לנסוע מחר, והם רכשו שובר ממבאליגם למימוש באשת טורס. היא הלינה על כך שרק באותיות הקטנות בהסכם צוין כי העסקה לא תכובד במקרה שלא יועבר תשלום לספקית (כלומר לאשת טורס). בשורה תחתונה נאמר לה כי כדי לממש את העסקה, הוריה יצטרכו לשלם שוב.

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות