גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תביעה נגד הבעלים של הפועל ת"א לשעבר: "לא החזירו חובות במיזם בת ים של הקבוצה"

בתביעה של 16 מיליון שקל נטען כי אמיר כבירי שימש כ"איש-קש" של מני ויצמן, וכי מדובר בדפוס שיטתי של התחמקות מתשלום חובות ● "הגיעה העת להסיר את המסכה מעל פניו של 'הטייקון' ויצמן ולחשוף כי מדובר באדם המציג עצמו כאיש עסקים מכובד – אולם בפועל הוא אינו עומד בהתחייבויותיו"

מה הקשר בין קריסת מועדון הכדורגל הפועל תל-אביב להקמתם של מרכז מסחרי, מלון ואצטדיון בעיר בת ים? במסגרת סכסוך כספי-משפטי חדש בין כמה אנשי עסקים מוכרים במשק, נטען כי הבעלים לשעבר של מועדון הכדורגל הפועל תל-אביב עשו שימוש בכספים שהועברו אליהם עבור המיזם העסקי בעיר בת ים לצורכי קבוצת הכדורגל - וכעת הם מסרבים, לכאורה, להשיבם.

הטענות הללו עולות בתביעה שהגיש היום (א') איש העסקים והיזם דניאל קרול נגד מני ויצמן, מי שמוגדר בתביעה כ"איל מלונאות ונדל"ן", ונגד בעלי הפועל תל-אביב לשעבר, אמיר כבירי, על-סך כ-16 מיליון שקל. בתביעה נטען כי ביוזמתו של ויצמן, השקיע קרול בחברה שהתמודדה במכרז של עיריית בת ים להקמת מרכז מסחרי, מלון ואצטדיון חדש אשר ישמש את הפועל תל-אביב.

כמו כן, לטענתו, קרול התבקש להעביר כספים נוספים לכבירי ולויצמן כהלוואות ששימשו אותם לצורכי קבוצת הכדורגל וחברת סופרמטיסט גרופ; אך כספים אלה לא הושבו על אף התחייבותם של ויצמן וכבירי להשיבם.

עוד נטען בתביעה שהוגשה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, באמצעות עורכי הדיו יצחק יונגר ויואב זטורסקי ממשרד פרידמן יונגר, כי קיים דפוס התנהגות עסקית מעורר תהיות מצד ויצמן, שנוהג להעמיד בחזית עסקיו אנשים אחרים, בעוד הוא עצמו מתחמק מחובות.

בפתח התביעה נטען כי "עניינה של תביעה זו בהתחמקות מתשלום חוב ברור ומוחלט של מני ויצמן, 'טייקון' בעל נכסים בשווי מאות מיליוני אירו הפועל באירופה ובישראל - תמיד באמצעות אחרים, לעתים אלה שני בניו, לירן ויצמן באירופה וניר ויצמן בישראל, ולעתים אלה אנשים אחרים, ובהם אמיר כבירי, בכל הקשור לקבוצת הפועל תל-אביב".

התנערות מהבטחות

לטענת התובע, "התנהלותו המתחמקת של ויצמן היא דפוס פעולה חוזר שלו. מצד אחד, ויצמן מציג את עצמו כאמור כאיש עסקים מכובד ובעל מוניטין, שבבעלותו ו/או בניהולו נכסים רבים. בפועל נוהג ויצמן 'להסתתר' מאחורי הקלעים ולהעמיד בחזית אנשים מטעמו, שאליהם הוא מפנה כאשר באים אליו בטרוניות, וזאת מתוך מטרה כי לא ידבק בו כל רבב (על אף שהוא עומד בפועל מאחורי הפעילות ואחראי לה מאחורי הקלעים)".

עוד לטענת קרול, במקרה שלו דובר בכבירי, אולם כך נוהג ויצמן גם לגבי עסקי המלונאות שלו בישראל. על-פי הנטען, איש העסקים מני ויצמן שולט, במישרין או בעקיפין ביחד עם בניו, על קבוצה של בתי מלון ומסעדות באירופה, שורה של בתי מלון בישראל וכן נדל"ן בשווי מאות מיליוני אירו.

עוד נטען כי ויצמן עומד בראש רשת המלונות בראון שבבעלות הרשמית של בנו ניר (המפורסם בזכות היותו בעלה של כוכבת הילדים "מיכל הקטנה"), יחד עם ליאון אביגד וניצן פרי; שולט גם בעסקי הנדל"ן והמלונאות של המשפחה באירופה, שבראשם עומד בנו לירן, באמצעות Grand City Hotels, Europe Hotels Private Collection ו-The Entourage Group; ואף בעסקי הקנאביס של חברת "תיקון עולם", שבה עומד בחזית בן נוסף, תמיר ויצמן.

לטענת קרול, "במסגרת דפוס התנהגות זה פועל ויצמן באופן אישי כדי למשוך משקיעים, תוך השקעת 'מאמצי שיווק' בעניינם, תוך שהוא מציג עצמו כמי שעומד 'בחזית'. אלא שלאחר ביצוע ההשקעה, וככל שהעניינים מסתבכים, מפנה ויצמן את המשקיעים לגורמים אחרים, שאותם הוא מעמיד 'בחזית', תוך התנערות מהבטחותיו".

נזכיר כי לאחרונה דווח בתקשורת כי ויצמן נשא ונתן מטעם מלונות בראון בקשר לרכישת חברת ישראייר, חרף העובדה שאין לו תפקיד רשמי במלונות בראון, המוחזקת לכאורה על-ידי בנו. כפי שפורסם ב"גלובס" בפברואר השנה, ויצמן ובנו הציעו לרכוש את חברת התעופה תמורת 70 מיליון דולר, ללא בדיקת נאותות, אך תוך מינופה של ישראייר עצמה.

מסכת התחמקויות

ויצמן מוכר במשך שנים כדמות פעילה בקבוצת הכדורגל הפועל תל-אביב וכמי שלמעשה אחראי לקבלת ההחלטות בה; ואילו אמיר כבירי, הנתבע יחד עם ויצמן, היה בעל השליטה במועדון הפועל תל-אביב מיוני 2015 ועד ינואר 2017, אז נמכרה הקבוצה במסגרת הקפאת הליכים עקב הקשיים הכלכליים שאליהם נקלעה.

המיזם העסקי שברקע התביעה הוא מכרז של עיריית בת ים להקמת מרכז עסקי, מלון ואצטדיון בעיר. על-פי התביעה, בספטמבר 2015, פנו ויצמן וכבירי לקרול כדי שישקיע בחברה שתתמודד במכרז. ואכן, קרול הסכים להשקיע ולרכוש מניות של סופרמטיסט גרופ, החברה שהוקמה לצורך המכרז לבניית האצטדיון. במסגרת ההסכם רכש קרול 12.5% ממניות סופרמטיסט בעלות של 2.5 מיליון אירו.

על-פי הצעת ויצמן, ועל-מנת לשכנע את קרול לבצע את ההשקעה, ניתנה לקרול בהסכם ההשקעה אופציה (מסוג PUT) לחייב את כבירי לרכוש ממנו בחזרה את מניות אותה חברה בתוך 12 חודש מיום ההודעה על הזכייה במכרז, נגד השבת מלוא הסכום ששילם קרול עבור המניות, ובתוספת ריבית הסכמית.

לטענת קרול, ויצמן "שב והילל לאורך כל הדרך את העסקה ואת פוטנציאל הרווח האדיר הטמון בעסקה", ועובדה זו, בצירוף "האופציה והערבות, שאותן יזם ונתן ויצמן, רק הן שהניחו את דעתו של קרול והיוו מבחינתו 'בטוחה' להשבת הכספים. אלמלא ערבות אישית זו, לא היה מעביר כספים אלה". אולם מהתביעה עולה כי לאחר שקרול החליט לממש את האופציה ולקבל חזרה את מלוא השקעתו - הוא נתקל במסכת התחמקויות מצד ויצמן הנמשכת כבר יותר משנתיים.

הלוואה לרכישת שחקן

בתביעה נטען בנוסף כי קרול גם הילווה לכבירי ולויצמן כספים נוספים, ששימשו אותם לצורכי קבוצת הכדורגל הפועל תל-אביב וחברת סופרמטיסט גרופ. כך, למשל, נטען כי ויצמן שלח את כבירי לבקש מקרול הלוואה פרטית של רבע מיליון אירו, לצורך רכישת השחקן קלאודיו בומבה. לפי כתב התביעה, "כספים אלו אשר אין מחלוקת על העברתם, ואשר הועברו לבקשת ויצמן וכבירי, לא הושבו עד עצם היום הזה".

עוד נטען, כי בדומה לעסקי המלונאות והנדל"ן, גם במועדון הכדורגל, על אף שויצמן לא נשא בכל תואר רשמי בהפועל תל-אביב, הלכה למעשה הוא היה זה ש"משך בחוטים" והיה המוציא והמביא במועדון. קרול מפנה בעניין זה לחקירה ולדוח שהגישו מפרקי הקבוצה לבית המשפט, שבו מתואר הליך קריסתה של הפועל תל-אביב (ראו מסגרת).

לפי כתב התביעה, "כבירי אינו משיב את הכספים, לטענתו בשל מצבו הכלכלי", אך אין זה המצב באשר לויצמן - "משפקעה סבלנותו של התובע כי ויצמן יקיים את התחייבותו, הגיעה העת להסיר את המסכה מעל פניו של 'הטייקון' ולחשוף כי המדובר בפועל באדם הפועל כל העת באמצעות אחרים, לרבות אנשי-קש, כאשר מחד הוא מנסה להציג עצמו כאיש עסקים מכובד, אולם בפועל הוא מתנהג כאחרון החייבים אשר אינו עומד בהתחייבויותיו".

כבירי מסר בתגובה: "לא קיבלתי את כתב התביעה, ולכן לא אוכל להגיב". את תגובתו של ויצמן לא ניתן היה להשיג עד מועד סגירת הגיליון. 

דוח פירוק הפועל תל-אביב: במועדון שררה "אנדרלמוסיה"

מגיש התביעה, איש העסקים והיזם דניאל קרול, מפנה בתביעתו לדוח הפירוק של מועדון הכדורגל הפועל תל-אביב, אשר לטענתו מחזק את הטענה כי קיים דפוס התנהגות דומה של שני אנשי העסקים, שבו הם "מתחבאים" מאחורי הקלעים בכל עסקיהם ומתחמקים מאחריות ברגע שמתעוררות בעיות. הדוח מציג את מני ויצמן כ"איש הצללים" של הפועל תל-אביב, התורם בסתר, המושך בחוטים.

המפרקים, עו"ד שאול קוטלר ורו"ח חן ברדיצ'ב, ביקשו בזמנם מבית המשפט כי יקבע שנושאי המשרה במועדון ומי שהחזיקו את זכויות הניהול בה, אחראים באופן אישי לחובות-העתק של המועדון, המגיעים ל-כ-78 מיליון שקל.

מני ויצמן, מי שכונה על-ידי המפרקים כבעלים בפועל של המועדון ("המוציא והמביא, מכתיר וממליך המנהלים"), ספג ביקורת קשה בדוח המפרקים. לטענתם, "החברה מתנהלת תוך תרמית כלפי נושים, דבר אשר מביא לעילת חיוב אישית בכלל חובות החברה מול ויצמן - מי שבפועל היה בעלי הקבוצה, ונהגו על-פי הוראותיו".

לטענת המפרקים לכל אורך הדוח, מני ויצמן היה הבעלים בפועל של המועדון, על אף שהעדיף להישאר מאחורי הקלעים.

עוד נכתב בדוח כי שררה במועדון "אנדרלמוסיה של מצגי-שווא ומעשי מרמה תאגידיים", ובוצעה "שרשרת חמורה של מעשי תרמית, הן כלפי החברה הן כלפי צדדי ג', כגון קוגיטו וקרול".

כבירי ו-ויצמן הכחישו את כל הטענות שעלו בדוח.

עוד כתבות

בארה"ב בטוחים: לישראל יש יד בהיחלשות המשטר האיראני

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם:  בוול סטריט ג'ורנל טוענים שהמלחמה עם ישראל היא אחת הסיבות העיקריות לחולשה של המשטר האיראני, הצצה לנשק שצה"ל תפס אחרי ה-7 באוקטובר וההחלטה הפרו-ישראלית של אגודת ההיסטוריה האמריקאית • כותרות העיתונים בעולם

המפגינים באיראן מבעירים רחובות / צילום: Reuters

טראמפ מבטל את המו"מ עם איראן ופונה למוחים: "העזרה בדרך"

סטיב וויטקוף נפגש במהלך סוף השבוע עם יורש העצר האיראני רזא פהלווי ● דיווח:  ראש ממשלת בריטניה סטארמר צפוי לקבל הצעה להשתתף במועצת השלום שתוביל את שלב ב' של הפסקת האש בעזה ● יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי אמר הבוקר לעיתון אל-ג'מהוריה הלבנוני: "האם מה שישראל עושה מאז שהוכרז הסכם הפסקת האש אינו מלחמה מתמשכת? ● קנצלר גרמניה: המשטר האיראני קרוב לקריסה ● עדכונים שוטפים 

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

נשיא ארה"ב טראמפ שולף "נשק" חדש נגד איראן

טראמפ איים הלילה בהטלת מכס של 25% על כל מדינה שתעשה עסקים עם איראן, זאת בניסיון לבודד אותה כלכלית

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה שלילית בתל אביב; המניות הדואליות זינקו, מדד הביטוח ירד ב-1.5%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.4%, מדד הביטוח ב-1.4% ● אורמת עלתה בכ-4% בעקבות הסכם למכירת חשמל לחברת סוויץ' לתקופה של 20 שנה ● גילת עלתה בעקבות הזינוק אתמול בוול סטריט ● מניית מבטח שמיר ירדה ב-4.5%, קבוצת אקרשטיין ב-3.8%

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

אפל בחרה בג'מיני, והשווי של גוגל זינק לראשונה מעל 4 טריליון דולר

אפל הודיעה כי היא צפויה לשתף פעולה עם גוגל ולהישען על מודל ה-AI שלה, ג'מיני, במסגרת פיתוח מוצרי הבינה המלאכותית שלה, ביניהם העוזרת הקולית סירי ● בתחילת נובמבר, דווח בבלומברג כי העסקה תהיה בהיקף של כמיליארד דולר בשנה

הנהלת Vast Data / צילום: Vast Data

לפי שווי דמיוני: סבב הגיוס של ואסט דאטה מתל אביב יוצא לדרך

לגלובס נודע כי החברה המעסיקה כ־500 עובדים בישראל נמצאת בישורת האחרונה לקראת גיוס הון ● מדובר על היקף של מיליארד דולר, לפי שווי של כ־25 מיליארד דולר ● בנוסף, ימכרו העובדים והמייסדים מניות במאות מיליוני דולרים בסבב סקנדרי

ג'רום פאוול, יו''ר הפד / צילום: ap, Jacquelyn Martin

ראשי הבנקים המרכזיים בעולם: "עומדים בסולידריות מלאה עם ג'רום פאוול"

11 נגידי בנקים מרכזיים פרסמו הצהרה תמיכה ביו"ר הפד האמריקאי בעקבות איום של ממשל טראמפ להעמיד לדין ● הנגידים הדגישו כי עצמאות הבנקים המרכזיים חיונית לשמירה על יציבות המחירים והשווקים הפיננסיים

HBO MAX בישראל / צילום: Shutterstock

HBO MAX נכנסת היום לישראל. כמה זה יעלה לכם?

לצד הסדרות המוכרות של שחקנית הטלוויזיה האמריקאית, חבילת התוכן תכלול גם סרטים חדשים, תכני ילדים, אולימפיאדת החורף ועוד ● הישראלים יכולים לרכוש מנוי ישירות באתר hbomax.com, דרך האפליקציה של HBO Max ודרך הוט או yes

פרויקט טורבינות רוח של אפקון / צילום: אתר החברה

לאחר פיצוץ שיחות המיזוג: אפקון אנרגיה בדרך להנפקה עצמאית בשנה הקרובה לפי שווי של 240 מיליון שקל לפחות

לגלובס נודע, כי משפחת שמלצר מתכננת כי אפקון אנרגיה תצא השנה לדרך עצמאית באמצעות הנפקה בבורסה, וזאת לאחר שעסקת סאנפלאואר לא צלחה ● השווי שאותו ינסו להשיג בחברה יעמוד על לפחות 240 מיליון שקל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

ההכנסות ממסים עלו, הגירעון הפתיע לטובה והנתון שמדאיג את האוצר

דוח ביצוע התקציב ל–2025 הציג גירעון נמוך מהתחזית - 4.7% ● בין הסיבות להפתעה: ההכנסות ממסים הסתכמו השנה בכ־520 מיליארד שקל, מעל הצפי המוקדם ● מנגד, יחס החוב-תוצר עדיין אינו חוזר למתווה ירידה

מרין לה פן / צילום: ap, Harry Nakos

יהיה קלון? המשפט שיכריע את גורלה הפוליטי של לה-פן נפתח בצרפת

מנהיגת מפלגת "האיחוד הלאומי" הורשעה במרץ האחרון במעילה בכפסי ציבור ונגזרו עליה חמש שנות קלון שבהן אסור לה להתמודד או להתמנות לתפקיד ציבורי ● השאלה הגדולה במשפט, שנפתח היום בערכאה גבוהה יותר, תהיה לגבי משך תקופת הקלון, והאם מרין לה-פן תוכל להתמודד בבחירות הקרובות לנשיאות בצרפת שיתקיימו בשנה הבאה

לווינים של גילת רשתות לוויין / צילום: גילת

נהנית מסנטימנט חיובי: מה מקפיץ את מניית גילת לוויינים

חברת ציוד תקשורת הלוויינים השלימה זינוק של כ-170% בשנה האחרונה, ונסחרת כבר בשווי של מעל 1.2 מיליארד דולר ● המומנטום החיובי במניה מגיע על רקע הזמנות גדולות שגילת דיווחה עליהן בחודשים האחרונים

רונאל פישר / צילום: רפי קוץ

הפרשה הגיעה לסיום אחרי עשור: ביהמ"ש גזר 9 חודשי עבודות שירות על רונאל פישר

עשור לאחר שהתפוצצה - סדרת הפרשות שחשפה רשת של קשרים אסורים בין המשטרה לשוק הפרטי הגיעה להכרעה ● הפרקליטות דרשה 18 חודשי מאסר בגין עבירות שוחד ושיבוש, ואילו ההגנה ביקשה להסתפק בעבודות שירות בשל "מחדלי חקירה חמורים" ● ביהמ"ש קבע כי לאור הפעולות הפסולות והכשלים של מח"ש, עומדת לפישר "הגנה מן הצדק" המצדיקה לחרוג לקולא ממתחם הענישה ההולם

דורון ארד ורמי יהודיחה / צילום: עדי אורני, מירית הוד

LEAD הופך לקבוצה: דורון ארד יכהן כמנכ"ל משרד הפרסום

משרד הפרסום LEAD מתרחב לקבוצה הכוללת גם סוכנות דיגיטל, ויחידות סושיאל ואסטרטגיה ● המייסד רמי יהודיחה מפנה את כיסא המנכ"ל למשנה שלו דורון ארד, ויעבור לנהל את הקבוצה שכיום יושבת על תקציבים בהיקף של 200 מיליון שקל

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי, רימונים / צילום: ענבל מרמרי

מנהל ההשקעות שמשוכנע שהגיע הזמן "לבנות את התיק אחרת"

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי בבית הסוכן רימונים, פעיל בשוק ההון כבר 35 שנה ● אחרי 3 שנים טובות הוא מזהיר מפני האופטימיות בשווקים: "בתמחור לשלמות אין מקום לטעויות", וממליץ לצאת מגבולות וול סטריט: "תשואת החסר תימשך"

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מתלבטים באיזה פיקדון לשים את הכסף? אלו הפערים בין הבנקים

הריבית על הפיקדונות בדצמבר בבנקים הגדולים והקטנים נעה בטווח רחב יחסית, בין 3.6% ל-5.5% ● הריבית הממוצעת על הלוואה צרכנית ירדה ל-8.96% - הרמה הנמוכה ביותר שנרשמה מזה שנה וחצי

מנכ''ל אורמת טכנולוגיות, דורון בלשר / צילום: ניר סלקמן

מנוע צמיחה חדש לאורמת: חשמל לחוות שרתים במאות מיליוני דולרים

החברה חתמה על חוזה למכירת חשמל ל-20 שנה עם Switch מתחום הדאטה סנטרים, המוערך ב-200 מיליון דולר ● המנכ"ל: שוק הדאטה סנטרים שמוקמים הוא עצום והעלייה בביקוש לחשמל בארה"ב מאוד גבוהה

טורבינות רוח / צילום: Shutterstock, Angela Crimi

עסקת המיזוג בין סאנפלאואר לאפקון התפוצצה

המגעים למיזוג התפוצצו בעקבות אי־שביעות רצון של יו"ר סאנפלאואר החדש, משה לחמני, מאיכות הנכסים של אפקון ● סאנפלאואר נותרת חברה עם תזרים מזומנים גדול ורצון להתרחב, כך שייתכן שנראה מגעים לעסקה עם חברה אחרת או צעדי התרחבות אחרים מצידה

ארה''ב הפכה את פרמידת המזון / איור: Shutterstock

ארה"ב הפכה את פרמידת המזון: בשר בראש, דגנים בתחתית. ומה קורה בישראל?

שר הבריאות האמריקאי הפך את הפירמידה, שמכילה המלצות תזונה לצרכן ● בתפריט: הרבה יותר חלבון ומעט דגנים ● מומחים עימם שוחחנו מברכים על הגבלת מזון מעובד, אך מלינים על דחיקת קטניות ודגנים מלאים ● וגם: המודל שאותו אימץ משרד הבריאות הישראלי

חותמים על העסקה. מימין: ארי קלמן, מנכ''ל מנורה, רוני נתנזון, מייסד מנורה ERN, וערן גריפל, יו''ר מנורה מבטחים / צילום: עידן שיסטר

עם 460 מיליון שקל בכיס: רוני נתנזון נפרד מהחברה שהקים לפני 25 שנה

מנורה חתמה על הסכם לרכישת יתרת המניות בחברת האשראי החוץ־בנקאי ERN תמורת 230 מיליון שקל ● רוני נתנזון, היו"ר והמייסד, משלים אקזיט מוצלח