גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תביעה נגד הבעלים של הפועל ת"א לשעבר: "לא החזירו חובות במיזם בת ים של הקבוצה"

בתביעה של 16 מיליון שקל נטען כי אמיר כבירי שימש כ"איש-קש" של מני ויצמן, וכי מדובר בדפוס שיטתי של התחמקות מתשלום חובות ● "הגיעה העת להסיר את המסכה מעל פניו של 'הטייקון' ויצמן ולחשוף כי מדובר באדם המציג עצמו כאיש עסקים מכובד – אולם בפועל הוא אינו עומד בהתחייבויותיו"

מה הקשר בין קריסת מועדון הכדורגל הפועל תל-אביב להקמתם של מרכז מסחרי, מלון ואצטדיון בעיר בת ים? במסגרת סכסוך כספי-משפטי חדש בין כמה אנשי עסקים מוכרים במשק, נטען כי הבעלים לשעבר של מועדון הכדורגל הפועל תל-אביב עשו שימוש בכספים שהועברו אליהם עבור המיזם העסקי בעיר בת ים לצורכי קבוצת הכדורגל - וכעת הם מסרבים, לכאורה, להשיבם.

הטענות הללו עולות בתביעה שהגיש היום (א') איש העסקים והיזם דניאל קרול נגד מני ויצמן, מי שמוגדר בתביעה כ"איל מלונאות ונדל"ן", ונגד בעלי הפועל תל-אביב לשעבר, אמיר כבירי, על-סך כ-16 מיליון שקל. בתביעה נטען כי ביוזמתו של ויצמן, השקיע קרול בחברה שהתמודדה במכרז של עיריית בת ים להקמת מרכז מסחרי, מלון ואצטדיון חדש אשר ישמש את הפועל תל-אביב.

כמו כן, לטענתו, קרול התבקש להעביר כספים נוספים לכבירי ולויצמן כהלוואות ששימשו אותם לצורכי קבוצת הכדורגל וחברת סופרמטיסט גרופ; אך כספים אלה לא הושבו על אף התחייבותם של ויצמן וכבירי להשיבם.

עוד נטען בתביעה שהוגשה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, באמצעות עורכי הדיו יצחק יונגר ויואב זטורסקי ממשרד פרידמן יונגר, כי קיים דפוס התנהגות עסקית מעורר תהיות מצד ויצמן, שנוהג להעמיד בחזית עסקיו אנשים אחרים, בעוד הוא עצמו מתחמק מחובות.

בפתח התביעה נטען כי "עניינה של תביעה זו בהתחמקות מתשלום חוב ברור ומוחלט של מני ויצמן, 'טייקון' בעל נכסים בשווי מאות מיליוני אירו הפועל באירופה ובישראל - תמיד באמצעות אחרים, לעתים אלה שני בניו, לירן ויצמן באירופה וניר ויצמן בישראל, ולעתים אלה אנשים אחרים, ובהם אמיר כבירי, בכל הקשור לקבוצת הפועל תל-אביב".

התנערות מהבטחות

לטענת התובע, "התנהלותו המתחמקת של ויצמן היא דפוס פעולה חוזר שלו. מצד אחד, ויצמן מציג את עצמו כאמור כאיש עסקים מכובד ובעל מוניטין, שבבעלותו ו/או בניהולו נכסים רבים. בפועל נוהג ויצמן 'להסתתר' מאחורי הקלעים ולהעמיד בחזית אנשים מטעמו, שאליהם הוא מפנה כאשר באים אליו בטרוניות, וזאת מתוך מטרה כי לא ידבק בו כל רבב (על אף שהוא עומד בפועל מאחורי הפעילות ואחראי לה מאחורי הקלעים)".

עוד לטענת קרול, במקרה שלו דובר בכבירי, אולם כך נוהג ויצמן גם לגבי עסקי המלונאות שלו בישראל. על-פי הנטען, איש העסקים מני ויצמן שולט, במישרין או בעקיפין ביחד עם בניו, על קבוצה של בתי מלון ומסעדות באירופה, שורה של בתי מלון בישראל וכן נדל"ן בשווי מאות מיליוני אירו.

עוד נטען כי ויצמן עומד בראש רשת המלונות בראון שבבעלות הרשמית של בנו ניר (המפורסם בזכות היותו בעלה של כוכבת הילדים "מיכל הקטנה"), יחד עם ליאון אביגד וניצן פרי; שולט גם בעסקי הנדל"ן והמלונאות של המשפחה באירופה, שבראשם עומד בנו לירן, באמצעות Grand City Hotels, Europe Hotels Private Collection ו-The Entourage Group; ואף בעסקי הקנאביס של חברת "תיקון עולם", שבה עומד בחזית בן נוסף, תמיר ויצמן.

לטענת קרול, "במסגרת דפוס התנהגות זה פועל ויצמן באופן אישי כדי למשוך משקיעים, תוך השקעת 'מאמצי שיווק' בעניינם, תוך שהוא מציג עצמו כמי שעומד 'בחזית'. אלא שלאחר ביצוע ההשקעה, וככל שהעניינים מסתבכים, מפנה ויצמן את המשקיעים לגורמים אחרים, שאותם הוא מעמיד 'בחזית', תוך התנערות מהבטחותיו".

נזכיר כי לאחרונה דווח בתקשורת כי ויצמן נשא ונתן מטעם מלונות בראון בקשר לרכישת חברת ישראייר, חרף העובדה שאין לו תפקיד רשמי במלונות בראון, המוחזקת לכאורה על-ידי בנו. כפי שפורסם ב"גלובס" בפברואר השנה, ויצמן ובנו הציעו לרכוש את חברת התעופה תמורת 70 מיליון דולר, ללא בדיקת נאותות, אך תוך מינופה של ישראייר עצמה.

מסכת התחמקויות

ויצמן מוכר במשך שנים כדמות פעילה בקבוצת הכדורגל הפועל תל-אביב וכמי שלמעשה אחראי לקבלת ההחלטות בה; ואילו אמיר כבירי, הנתבע יחד עם ויצמן, היה בעל השליטה במועדון הפועל תל-אביב מיוני 2015 ועד ינואר 2017, אז נמכרה הקבוצה במסגרת הקפאת הליכים עקב הקשיים הכלכליים שאליהם נקלעה.

המיזם העסקי שברקע התביעה הוא מכרז של עיריית בת ים להקמת מרכז עסקי, מלון ואצטדיון בעיר. על-פי התביעה, בספטמבר 2015, פנו ויצמן וכבירי לקרול כדי שישקיע בחברה שתתמודד במכרז. ואכן, קרול הסכים להשקיע ולרכוש מניות של סופרמטיסט גרופ, החברה שהוקמה לצורך המכרז לבניית האצטדיון. במסגרת ההסכם רכש קרול 12.5% ממניות סופרמטיסט בעלות של 2.5 מיליון אירו.

על-פי הצעת ויצמן, ועל-מנת לשכנע את קרול לבצע את ההשקעה, ניתנה לקרול בהסכם ההשקעה אופציה (מסוג PUT) לחייב את כבירי לרכוש ממנו בחזרה את מניות אותה חברה בתוך 12 חודש מיום ההודעה על הזכייה במכרז, נגד השבת מלוא הסכום ששילם קרול עבור המניות, ובתוספת ריבית הסכמית.

לטענת קרול, ויצמן "שב והילל לאורך כל הדרך את העסקה ואת פוטנציאל הרווח האדיר הטמון בעסקה", ועובדה זו, בצירוף "האופציה והערבות, שאותן יזם ונתן ויצמן, רק הן שהניחו את דעתו של קרול והיוו מבחינתו 'בטוחה' להשבת הכספים. אלמלא ערבות אישית זו, לא היה מעביר כספים אלה". אולם מהתביעה עולה כי לאחר שקרול החליט לממש את האופציה ולקבל חזרה את מלוא השקעתו - הוא נתקל במסכת התחמקויות מצד ויצמן הנמשכת כבר יותר משנתיים.

הלוואה לרכישת שחקן

בתביעה נטען בנוסף כי קרול גם הילווה לכבירי ולויצמן כספים נוספים, ששימשו אותם לצורכי קבוצת הכדורגל הפועל תל-אביב וחברת סופרמטיסט גרופ. כך, למשל, נטען כי ויצמן שלח את כבירי לבקש מקרול הלוואה פרטית של רבע מיליון אירו, לצורך רכישת השחקן קלאודיו בומבה. לפי כתב התביעה, "כספים אלו אשר אין מחלוקת על העברתם, ואשר הועברו לבקשת ויצמן וכבירי, לא הושבו עד עצם היום הזה".

עוד נטען, כי בדומה לעסקי המלונאות והנדל"ן, גם במועדון הכדורגל, על אף שויצמן לא נשא בכל תואר רשמי בהפועל תל-אביב, הלכה למעשה הוא היה זה ש"משך בחוטים" והיה המוציא והמביא במועדון. קרול מפנה בעניין זה לחקירה ולדוח שהגישו מפרקי הקבוצה לבית המשפט, שבו מתואר הליך קריסתה של הפועל תל-אביב (ראו מסגרת).

לפי כתב התביעה, "כבירי אינו משיב את הכספים, לטענתו בשל מצבו הכלכלי", אך אין זה המצב באשר לויצמן - "משפקעה סבלנותו של התובע כי ויצמן יקיים את התחייבותו, הגיעה העת להסיר את המסכה מעל פניו של 'הטייקון' ולחשוף כי המדובר בפועל באדם הפועל כל העת באמצעות אחרים, לרבות אנשי-קש, כאשר מחד הוא מנסה להציג עצמו כאיש עסקים מכובד, אולם בפועל הוא מתנהג כאחרון החייבים אשר אינו עומד בהתחייבויותיו".

כבירי מסר בתגובה: "לא קיבלתי את כתב התביעה, ולכן לא אוכל להגיב". את תגובתו של ויצמן לא ניתן היה להשיג עד מועד סגירת הגיליון. 

דוח פירוק הפועל תל-אביב: במועדון שררה "אנדרלמוסיה"

מגיש התביעה, איש העסקים והיזם דניאל קרול, מפנה בתביעתו לדוח הפירוק של מועדון הכדורגל הפועל תל-אביב, אשר לטענתו מחזק את הטענה כי קיים דפוס התנהגות דומה של שני אנשי העסקים, שבו הם "מתחבאים" מאחורי הקלעים בכל עסקיהם ומתחמקים מאחריות ברגע שמתעוררות בעיות. הדוח מציג את מני ויצמן כ"איש הצללים" של הפועל תל-אביב, התורם בסתר, המושך בחוטים.

המפרקים, עו"ד שאול קוטלר ורו"ח חן ברדיצ'ב, ביקשו בזמנם מבית המשפט כי יקבע שנושאי המשרה במועדון ומי שהחזיקו את זכויות הניהול בה, אחראים באופן אישי לחובות-העתק של המועדון, המגיעים ל-כ-78 מיליון שקל.

מני ויצמן, מי שכונה על-ידי המפרקים כבעלים בפועל של המועדון ("המוציא והמביא, מכתיר וממליך המנהלים"), ספג ביקורת קשה בדוח המפרקים. לטענתם, "החברה מתנהלת תוך תרמית כלפי נושים, דבר אשר מביא לעילת חיוב אישית בכלל חובות החברה מול ויצמן - מי שבפועל היה בעלי הקבוצה, ונהגו על-פי הוראותיו".

לטענת המפרקים לכל אורך הדוח, מני ויצמן היה הבעלים בפועל של המועדון, על אף שהעדיף להישאר מאחורי הקלעים.

עוד נכתב בדוח כי שררה במועדון "אנדרלמוסיה של מצגי-שווא ומעשי מרמה תאגידיים", ובוצעה "שרשרת חמורה של מעשי תרמית, הן כלפי החברה הן כלפי צדדי ג', כגון קוגיטו וקרול".

כבירי ו-ויצמן הכחישו את כל הטענות שעלו בדוח.

עוד כתבות

מחבלי חמאס בעזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

מתוך הקו הצהוב: כך ישראל פוגעת בחמאס בלי להשתמש בחיילים

בתוך הקו הצהוב ובאופן מסודר: כך תומכת ישראל במיליציה של חוסאם אל-אסטל ● דריכות שיא לתקיפה אפשרית באיראן ● חטיבה 7 השלימה השמדת תוואי תת-קרקעי באורך של כ-4 ק"מ בדרום רצועת עזה ● חמאס בהצהרה רשמית: משלחת של הנהגת חמאס נפגשה עם ראש המודיעין הטורקי ע"מ לדון בתחילת הפעילות של הוועדה לניהול רצועת עזה לפתיחת מעבר רפיח ● עדכונים שוטפים

ביקוש גבוה ברשתות. מבחר פוסטים של אספני דמויות ''חברים'' / צילום: צילומי מסך מפייסבוק

מי הם ה"קידולטס", ולמה הם מסתערים על הבובות של "חברים" במקדונלד'ס

מבוגרים וצעירים בגילאים שונים עסוקים כרגע בדבר אחד: השלמת סדרת הדמויות של כוכבי הסדרה "חברים", שמוענקות במתנה עם ארוחה במקדונלד'ס - ומוכנים גם להשקיע בכך מאות שקלים ● מומחים מסבירים מאיפה מגיע הטרנד, ולמה הוא תפס כל־כך

מייסדי למונייד, דניאל שרייבר ושי וינינגר / צילום: דור מלכה

שיתוף הפעולה עם טסלה שהזניק את המניה הישראלית בוול סטריט

למונייד אספה מידע שהראה שמערכת הנהיגה האוטונומית של טסלה מפחיתה תאונות ● מייסד למונייד שי וינינגר: "רכב שיכול לראות ב‑360 מעלות, שלעולם לא נרדם ומגיב בשברירי שנייה, פשוט אינו ניתן להשוואה לבני אדם" ● מניית החברה זינקה ב-13%

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

הבנקים מסתערים על העולם: מזרחי-טפחות גייס 4.6 מיליארד שקל באג"ח בחו"ל

אתמול גייס הבנק 2.2 מיליארד שקל אג"ח, כאשר לפני שבועיים גייס אג"ח קוקו בסך של 2.4 מיליארד שקל ממשקיעים בינלאומיים ● המהלך של מזרחי-טפחות הוא חלק ממגמה מעניינת שמתרחשת מתחילת החודש: שלושה מהבנקים הגדולים במשק מגייסים אג"ח בעולם, תוך שימוש בחברות חיתום בינלאומיות, והשתתפות ערה של משקיעים מכל העולם

שלומי שבת בקמפיין בני עי''ש. האוכלוסייה צפויה לגדול פי ארבעה / צילום: צילום מסך יוטיוב

המועצה שתצמח פי 3, והעיירה שתגדל מפנינת יוקרה לעיר קטנה: היישובים שבדרך להפוך למרחבים אורבניים

בית דגן הסמוך לנתב"ג ובני עי"ש שליד אשדוד הם שני יישובים כפריים קטנים למדי, אשר צפויים להתרחב בצורה משמעותית מאוד בשנים הקרובות ● הם לא היחידים: כחלק ממגמת הצמיחה המתוכננת בישראל עד שנת 2040, יישובים רבים צפויים לשנות את פניהם ● גלובס בודק איך שינוי שכזה צפוי להשפיע

סיכום שווקים שבועי / צילום: Shutterstock

חגיגת המימושים בבורסה, והשכירים שהפכו למיליונרים – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

באיזה בנק תקבלו יותר ריבית, אילו ני"ע סולידיים ניתן לרכוש בבורסה, ואיזו אפליקציית תשלומים מתנה ריבית גבוהה בהוצאות בכרטיס האשראי ● בבתי השקעות שמניותיהם זינקו במאות אחוזים, בכירים מימשו אופציות ומניות ● סקירה שפרסם בנק אוף אמריקה, מציעה לבחון השקעות בפריפריה של תחום הבינה המלאכותית ● וגם: יועצת ההשקעות הבכירה שמציעה חשיפה למט"ח דווקא משום שהשקל התחזק כל כך

לו הנג / אילוסטרציה: AI

היזם שגילה 10 מיליון כתובות IP שלא בשימוש - וגרף רווחים עצומים

לו הנג, יזם מכפר דייגים בסין, גילה באפריקה אוצר בלום: 10 מיליון כתובות IP שלא בשימוש ● אז הוא החל להשכיר אותן מחוץ ליבשת ● ההזדמנות שזיהה הפכה לעסק מצליח שגרף רווחים עצומים ● כשספקיות האינטרנט התעוררו, הוא הואשם בפעילות לא חוקית - והצדדים יצאו לקרב

KLM / צילום: Shutterstock

מחשש להסלמה: חברות התעופה שמבטלות טיסות עד יום ראשון

על רקע המתיחות הביטחונית, חברות התעופה אייר פראנס ו-KLM הודיעו הערב על ביטול הטיסות לישראל במהלך סוף השבוע הקרוב ● מדובר בביטול של טיסות בודדות, אך הוא עלול להתרחב אם תימשך אי היציבות במזרח התיכון

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

האם בת של בעלת נחלה במושב זכאית למגרש ללא מכרז?

בעלת נחלה במושב שביקשה מרמ"י להקצות לבתה מגרש מגורים ללא מכרז עוד ב-2007 גילתה כי הבקשה נדחתה ● העליון הורה על עיכוב ביצוע פסק דין ליהלומן בן 87 שחויב במס של כ־34 מיליון שקל, עקב חשש שיקרוס כלכלית לפני בירור הערעור ● ושכנות שבנו דק בחצר משותפת חויבו להשיב את המצב לקדמותו ● 3 פסקי דין בשבוע

טיקטוק / אילוסטרציה: Shutterstock

הושלמה מכירת הפעילות של טיקטוק בארה״ב: כך זה יעבוד

חברת האם הסינית חתמה רשמית על העברת חלקים מפעילות טיקטוק לארה"ב, ובכך הסתיימה סאגה של שנים ● החשש בארה"ב היה שהממשלה הסינית תנצל לרעה נתונים רבים, וכעת נתונים אלו יאחוסנו בסביבת ענן מאובטחת ● טראמפ הודה לנשיא סין על ההחלטה: "הוא היה יכול לבחור בדרך אחרת, אבל לא עשה זאת"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

שבוע המסחר ננעל בעליות: ארית בלטה, ומה עשתה רמי לוי נדל״ן

המסחר בת"א ננעל בעליות ובשיאים חדשים: מדד ת"א 39 עלה בכ-0.3%, ת"א 90 קפץ בכ-1.2% ות"א 125 חצה לראשונה את רף 4,000 הנקודות ● לאחר הדוחות של אינטל אמש, מניות השבבים הדואליות הגיבו בירידות ● החוזים העתיידים על וול סטריט נסחרים בירידות קלות ● המסחר באירופה במגמה מעורבת: הקאק יורד בכ-0.3%, הדאקס מוסיף לערכו כ-0.1% ● באסיה ננעל המסחר בעליות ● הזהב מתקרב לרף של 5,000 דולר ● אינטל צוללת ביותר מ-13% במסחר המוקדם

ליפ-בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: אינטל

הציפייה הייתה בשמיים, אבל ההתאוששות של אינטל עוד רחוקה

אינטל רשמה בשבועות האחרונים עלייה פנומלית, ובתי ההשקעות שדרגו את המלצת הקנייה שלהם למניה ● אלא שעם פרסום התוצאות לרבעון הרביעי ההתלהבות נבלמה, והמשקיעים קיבלו תזכורת למשבר הגדול בו מצויה החברה ● האם 2026 תהיה שנת המפנה?

בית המעצר בברוקלין בתחילת ינואר, בסמוך להגעת מדורו / צילום: Shutterstock

"גיהנום עלי אדמות": הצצה לכלא הידוע לשמצה שבו כלוא הרודן מוונצואלה

עברייני מין מפורסמים, נאשמים ברצח, ברוני סמים ונשיאים לשעבר: בית המעצר המטרופוליטני בברוקלין מאכלס שורת דמויות קצה, אך נודע בעיקר בשל תנאי כליאה קשים והזנחה מתמשכת ● "לא אנושי": כך נראה המקום שאפילו שופטים מהססים לשלוח אליו נאשמים

מטוס JF-17 שפותח על ידי פקיסטן וסין / צילום: Reuters

לידיעת טראמפ: סעודיה קונה נשק ממדינה מפתיעה

לאחר חילופי שלטון, צ'ילה רוכשת אמצעי לחימה מחברה־בת של אלביט ● ערב הסעודית משלימה הכשרת צוותי THAAD אך בוחנת במקביל מטוסי קרב מתוצרת סין ופקיסטן ● ואזרבייג'ן חושפת מערכות הגנה אווירית מבוססות לייזר ומיקרו־גל לפגיעה בכטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חזית המדע / צילום: Shutterstock

לפני שאתם נכנסים לאמבטיית קרח, כדאי לכם לקרוא את הכתבה הזאת

האלגוריתמים ברשתות רוצים את מה שהכי מלהיב, קיצוני ומבטיח לשנות את החיים, אבל מה הפער בין ההבטחה למציאות? ● בדקנו אם יש אמת מחקרית מאחורי ארבעה טרנדים פופולריים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"המוכרת הייתה לחוצה": בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בשכונת יד אליהו בתל אביב?

דירת 4 חדרים בשטח של 80 מ"ר בשכונת יד אליהו בתל אביב נמכרה תמורת 2.4 מיליון שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

רשת החשמל בישראל מתקשה להדביק את הזינוק בביקושים / צילום: Shutterstock

שמש זה לא מספיק: המכשול המרכזי שתוקע את מהפכת החשמל הסולארי

אחרי שנים של הזנחה, רשת החשמל בישראל מתקשה להדביק את הזינוק בביקושים ואת קצב ההקמה של מתקנים סולאריים ● "אנחנו יודעים לרוץ הרבה יותר מהר מהרשת", אומר יזם בתחום, וברשות החשמל מודים ש"זה המכשול המרכזי היום" ● התוצאה: צוואר בקבוק תשתיתי שמאיים על התחרות במשק, על אמינות האספקה ועל המעבר לאנרגיה זולה ונקייה

בדיקה טכנולוגית / צילום: באדיבות HBO MAX, Giulia Parmigiani/Netflix

מהלוטוס הלבן עד "קרב רודף קרב": בדקנו את HBO Max

החל מהחודש מציעה HBO MAX שירות סטרימינג עצמאי בישראל, עם קטלוג תכנים עצום ● החיבוריות עובדת היטב, אבל כל היסטוריית הצפייה אינה קיימת וצריכה להיכתב מחדש, וגם המחיר גבוה יחסית

הרובר הגדול והמתקדם ביותר של נאס''א נוחת במאדים. חוקר גיאולוגיה ומחפש סימני חיים, יולי 2020 / צילום: Reuters, NASA/Cover Images

שתי קריאות על החיים בעולמות אחרים: מצפה לנו הרפתקה שם בחוץ

לאחרונה ראו אור שני ספרים שצוללים לשאלות הגדולות של היקום ● בעוד האחד מתמקד באדם וסבור שיש לחשוב על מאדים כעל כוכב הלכת הראשון המאוכלס על ידי מכונות, השני מעדיף שרובוטים יחפשו אחר חוצנים בשבילנו

ד''ר יגאל מנשה, בנק ישראל, אריאלה רנדלשטיין, בנק הפועלים, מאיר וידר, וידר משכנתאות / צילום: דוברות בנק ישראל, ענבל מרמרי, יח''צ

המדד ששווה לכם הרבה כסף כשאתם לוקחים משכנתא

עסקת נדל"ן טובה מתחילה במימון זול: כך תשפרו את דירוג האשראי שלכם כדי למקסם את המינוף ולחסוך עשרות אלפי שקלים בריביות ● מומחי בנק ישראל ומומחים למשכנתאות מסבירים איך לבנות פרופיל לווה אופטימלי לעסקה הבאה