גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרגישים שהמחירים מזנקים ויוקר המחיה רק עולה? זה בעיקר נדמה לכם

בשונה ממה שחושבים, האינפלציה בישראל בשנים האחרונות הייתה נמוכה מאוד, גם ובמיוחד בהשוואה ליתר העולם ● מדוע זה קרה, ומה צפוי הלאה?

אינפלציה / צילום: שאטרסטוק
אינפלציה / צילום: שאטרסטוק

אם היה בשנים האחרונות מהפך כלכלי כלשהו בישראל, הוא קרה בתחום האינפלציה. עד שנת 2013, ישראל הייתה די דומה למדינות המפותחות האחרות. בין השנים 2009 ועד סוף 2013, האינפלציה המצטברת בישראל הייתה 12.8%, דומה מאוד לארה"ב, אירופה ואוסטרליה. אולם, בין השנים 2019-2014 (עד המדד האחרון), האינפלציה המצטברת בישראל הייתה 0.6% בלבד, הנמוכה ביותר מבין המדינות המפותחות. בתקופה זו, באירופה, הנמצאת במצב כלכלי קשה הרבה יותר מישראל, נרשמה אינפלציה של 5.7% ובארה"ב 9.7%. אפילו בשווייץ וביפן, המדינות הנחשבות לבעלות אינפלציה נמוכה, נרשמה אינפלציה גבוהה יותר מאשר בישראל.

בדרך-כלל, מסבירים את השינוי בעוצמת האינפלציה במחאה החברתית שהתרחשה בשנת 2011, אשר הניעה תהליכים רבים בהובלת הממשלה להגברת התחרות והוזלת יוקר המחיה.

נציין פרט מעניין: בתקופה הראשונה, עד 2013, האינפלציה במדד המחירים לחמישון התחתון של משקי-בית מבחינת הכנסה, עלתה יותר מאשר לחמישון העליון (14% לעומת 11.8%). לעומת זאת, מאז 2014 דווקא האינפלציה לחמישון העליון עלתה יותר.

אילו סעיפים במדד המחירים תרמו באופן מיוחד למהפך?

הסעיפים העיקריים שהשפיעו כוללים את התחבורה והתקשורת, שבין 2013-2009 תרמו כ-1.7% לאינפלציה הכוללת, ומאז ועד היום תרומתם הייתה דווקא שלילית, בגובה של 1.3% (3%- לאינפלציה). סעיף הדיור עבר מתרומה לגידול ב-5.2% ל-3% בלבד, המזון עבר מהשפעה של עלייה ב-1.8% לירידה של 0.4%, וסעיף אחזקת דירה מ-1.6% ל-0.3%-. למעשה, הסעיפים העיקריים שתרומתם לעליית האינפלציה לא ירדה מאז 2013, היו ריהוט וציוד לבית (תרם את אותה תרומה שלילית בין שתי התקופות, ללא שינוי משמעותי) וחינוך. בכל יתר הסעיפים, עליות מחירים התמתנו, או אף הפכו לירידות מחירים.

ממצאים אלה נוגדים את התחושה של רבים שטוענים שהמחירים מזנקים ויוקר המחיה רק עולה. אם נשים בצד תיאוריות קונספירציה למיניהן, שטוענות שהמדינה בכוונה "משחקת" עם המדידות ועם הנתונים כדי להציג אינפלציה נמוכה, התמונה די ברורה. המשק הישראלי עבר שינוי. הסיבות העיקריות שגרמו לכך הן כדלקמן:

1. השקל התחזק? באמת?

השקל התחזק בשנים האחרונות, ונהוג לחשוב שהוא זה שתרם לירידה בסביבת האינפלציה. אולם הנתונים לא כל-כך תומכים בזה. השקל היה תנודתי מאוד. אם בוחנים את השינוי בין שער החליפין הממוצע בשנת 2013 לעומת הממוצע של שנת 2008, השקל התחזק בתקופה זו ב-1%.

גם הממוצע של שערי החליפין בשניים עשר החודשים האחרונים לעומת הממוצע של 2013 משקף התחזקות השקל באותו שיעור של כ-1%. כך שבסך-הכול, השפעת שערי החליפין על האינפלציה לא כל-כך השתנתה בין שתי התקופות, ובסך-הכול לא הייתה כל-כך משמעותית.

שינוי ברכיבים השונים מדד המחירים / אינפוגרפיק: איל יצהר, גלובס

2. גם הממשלה לא ממש מייקרת

המחירים הישירים שנקבעים על-ידי הממשלה עברו שינוי גדול. סעיף החשמל, גז ומים עלה בין השנים 2008 ל-2013 ב-25%, אך בין 2013 עד היום הוא ירד ב-12.9%.

הארנונה המשיכה להתייקר גם בשנים האחרונות, אך בשיעור מתון יותר. מחירי התחבורה הציבורית התייקרו בין 2008 ל-2013 בכ-4%, אך מאז הוזלו ב-10%. אפשר להזכיר גם הוזלות מכסים שונים על-ידי משרד האוצר בשנים האחרונות שגרמו להוזלות מוצרים שונים.

3. השפעה עולמית: נפט וחקלאות

הוזלת מחירי הסחורות בעולם - קודם כל הירידה במחירי הנפט בשנים 2015-2014, בוודאי השפיעה על האינפלציה בישראל. אגב, גם מחירי הסחורות החקלאיות בעולם ירדו בשיעור ניכר. יחד עם זאת, הירידה במחירי הסחורות השפיעה על האינפלציה בכל המדינות, כך שהיא לא יכולה להסביר ירידה חדה הרבה יותר של האינפלציה בישראל בהשוואה למדינות האחרות.

4. התחרות גברה, האינפלציה פחתה

הממשלה נקטה במספר צעדים כדי להגביר את התחרות במשק. התחום הבולט ביותר שבו זה בא לידי ביטוי, היה התקשורת, שבו המחירים ירדו מ-2013 בכ-25%. ככל הנראה, התחרות גברה גם בתחום המזון. היא תרמה את חלקה לכך שמחירי מוצרי בצק ירדו מאז 2013 ב-3.8%, כאשר בין 2008 ל-2013 הם עלו בכ-8%. מחירי הבשר עברו מעלייה של 17% לירידה מצטברת של כ-2%. גם במוצרי החלב, ביצים ומשקאות היה שינוי ניכר.

5. טכנולוגיה - מקבלים יותר בפחות

שיפור טכנולוגי - המחירים של מוצרי הטכנולוגיה נמצאים בירידה מתמדת לעתים עד להפיכתם לשירותים חינמיים. במוצרים רבים המחירים לא יורדים, אך באותו מחיר הצרכנים מקבלים מדי שנה הרבה יותר, ולכן במדידה לצורך חישוב מדד המחירים, המחיר למעשה יורד. שיטת מדידה זו, שמתחשבת בשיפור באיכות המוצר, נהוגה בכל העולם. התוצאה היא, לדוגמה, שהסעיף של מוצרי חשמל בידוריים ירד בשנים האחרונות בכ-25%.

6. חוגגים עם אמזון ואלי אקספרס

קניות באינטרנט - הישראלים קונים היום הרבה יותר באינטרנט. אם פעם היינו יכולים להשוות מחירים בכמה חנויות בשכונה, היום כל העולם הפך ל"כיכר השוק" שלנו. זאת לא תופעה ישראלית בלעדית, אך הואיל ומחירי מוצרים שונים בישראל היו יקרים מאוד ביחס לעולם, השפעת החשיפה לקניות באינטרנט על המחירים בישראל הייתה כנראה חזקה יותר.

7. ההתייקרות בדיור נבלמה

בסעיף הדיור, "הכבד" ביותר מבחינת המשקל במדד המחירים, המדידה משקפת בעיקר את מחירי השכירות. זאת השיטה הנהוגה מטעמים שונים ברוב המדינות. השכירות המשיכה להתייקר גם מאז 2013, אך בקצב איטי יותר מאשר קודם. הסיבה קשורה כנראה לעלייה משמעותית בהיקפי הבנייה. חלק גדול מהדירות נרכשו על-ידי המשקיעים לצורך השכרתן. כשמדברים על מחירי השכירות, מציינים תמיד את המחירים "המטורפים" בתל-אביב, אך תל-אביב היא לא כל המדינה. בנייה מאסיבית בעפולה, הקריות, קריית גת וכו', על רקע ביקוש יחסית נמוך לדירות להשכרה באזורים אלה, תרמה להאטה בהתייקרות מחירי השכירות באזורים אלה.

האינפלציה הנמוכה מורגשת בשוק ההון

דרך אגב, אולי כהוכחה שאף אחד "לא משחק עם הנתונים", אפשר לציין שהיו גם מוצרים ושירותים שהאינפלציה בהם דווקא האיצה בשנים האחרונות. לדוגמה, מדד מחיר החינוך עלה בין השנים 2013-2008 ב-6.7% ומאז עלה ב-8.1%. צורכי דת עברו מהתייקרות של 1.6% ל-6%. סעיף הבראה, נופש וטיולים עבר מהתייקרות של 12% ל-32%. סעיף עריכת מסיבות ואירועים התייקר בשנים האחרונות בכ-5%, כאשר בתקופה הקודמת המחירים בו כמעט לא השתנו. מחירים של הסעיפים שהאינפלציה בהם התגברה כוללים בעיקר שירותים מקומיים שלא חשופים לתחרות מיבוא ופחות מושפעים מהמסחר האלקטרוני.

הירידה באינפלציה בישראל היא דבר אמיתי. היא בעיקר משקפת כוחות מצד ההיצע ולא חולשה בביקושים. לכן היא תורמת לרווחת הצרכנים. לא לחינם, בסקר הסנטימנט הצרכני שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, משקל המשפחות שמדווחות על כך שהן לא מצליחות "לסגור את החודש" ירד בשנים האחרונות מכ-35% לפחות מ-25%. כאשר השכר ממשיך לעלות, אך המחירים הרבה פחות, הצרכנים נהנים.

אגב, לירידה באינפלציה הייתה משמעות גדולה לשוק ההון. מדד האג"ח הממשלתיות הצמוד היכה את מדד האג"ח הלא צמודות בכ-14% בין השנים 2013-2008. לעומת זאת, מאז המדד של האג"ח השקליות הלא צמודות דווקא השיג תשואה עודפת של כ-4% על פני מדד האג"ח הממשלתיות הצמוד.
האם הבידול מיתר העולם יימשך?

מתישהו, התהליך של התייעלות והגברת התחרות יתחיל למצות את עצמו ולהשפיע פחות על ירידת המחירים, אך השיפור הטכנולוגי יימשך, והמסחר באינטרנט רק יגבר. סביר להניח שבשנים הקרובות האינפלציה בישראל לא תהיה שונה כל-כך מהאינפלציה במדינות המפותחות האחרות, כפי שהיה בשנים האחרונות.

אחד האיומים על האינפלציה הנמוכה מהווה מלחמת הסחר. אם כתוצאה ממנה החשיפה ליבוא תקטן ויעילות הייצור תיפגע, המחירים בכל העולם יעלו, לפחות בטווח הקצר. 

הכותבים בעלי בית ההשקעות מיטב דש והכלכלן הראשי של מיטב דש. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול-דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

עוד כתבות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר