גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת השחיתות ברשות המסים: הגרסאות הסותרות של הפרקליטות, מבקר המדינה והמשטרה

תיקי פרשת רשות המסים הועברו לאחרונה מהמטה הארצי של המשטרה להחלטת מחוז ת"א, כשבמקביל פרקליט המדינה מודיע כי תיקי החקירה נסגרו ● מבקר המדינה הודיע על העברת חומרי חקירה לפרקליטות, שמצידה, רק אחרי שנתיים, הודיעה כי כלל לא קיבלה חומר מהמבקר

פרקליטת מחוז תל-אביב לשעבר, עו"ד רות דוד / צילום: יוסי זמיר
פרקליטת מחוז תל-אביב לשעבר, עו"ד רות דוד / צילום: יוסי זמיר

מעולם לא התרחש בתולדות השחיתות אירוע כמו בפרשת רשות המסים: 15 חוקרים ואנשי ביקורת, עובדי מדינה אוכפי חוק, בעיקר מיחידת החקירות של מכס-מע"מ ברשות המסים, התלוננו על שורה של מעשי שחיתות חמורים ביחידת החקירות ובצמרת רשות המסים, שלטענתם טויחו על-ידי המשטרה ועל-ידי מי שהייתה פרקליטת המחוז רות דוד. רוב אנשי "קבוצת ה-15" נפגעו בעקבות פעילותם, אבל עד היום איש לא טרח לבדוק איתם את מה שעבר עליהם בעקבות חברותם ופעילותם בקבוצת המתלוננים.

ל"גלובס" נודע כי תיקי החקירות בפרשת פרקליטת מחוז תל-אביב לשעבר רות דוד, בפרשיות השחיתות ברשות המסים ובטיוח החקירות בפרשיות אלה, הועברו לפני שלושה שבועות מהמטה הארצי של המשטרה לסגן ניצב אבי אוחיון, קצין אג"מ של מרחב ירקון במשטרה מחוז תל-אביב. סנ"צ אוחיון אמור להחליט על המשך הטיפול בתיקים אלה. לתיקים צורפו המלצות והערות של גורמים משטרתיים שונים, כולל של ראש אגף חקירות במשטרה, ניצב גדי סיסו.

תיקי החקירה הללו הם תוצאה של תלונות ומידע שה-15 מסרו למשטרה ולפרקליטות, על שורה של עניינים: קשריה של רות דוד עם עו"ד רונאל פישר בתקופת כהונתה בתפקיד והאופן שבו סגרה את תיק החקירה בפרשת רשות המסים; תפירת חקירה מגמתית נגד יזמים כדי לסלקם מהשוק לטובת מקורב לצמרת רשות המסים; הקלת מס של כמיליארד ורבע שקל לנוחי דנקנר ברכישת סלקום; בלימת חקירות נגד אנשי עסקים, לדוגמה בפרשת החשד לחשבוניות פיקטיביות בחברת גיבור ספורט בשליטת איתן אלדר; ויתור של מיליונים לקבלן דודי אפל בפרשת קרקעות מושב גינתון; חשיפת מקור מודיעיני, אשר העיד על כך שמבריחי מכולה עם קשרים לליכוד קיבלו באופן מוזר את המכולה המוחרמת אחרי טלפון ללשכת שר האוצר דאז בנימין נתניהו (שלדבריו כלל אינו מכיר את הענין). המקור נרצח חודשים אחדים לאחר עדותו; היחס המיוחד לתחום הכדורסל שבמוסדותיו כיהן מי שהיה מנהל רשות המסים, איתן רוב; הפחתת מס לחברת דובק; טיוח פרשה של הטרדה/תקיפה מינית של נישומה על-ידי בכיר ביחידה; קשרים של בכירים ביחידת החקירות עם משפחות פשע; בלימת חקירות ופשיטות על עסקי זנות והימורים של משפחות פשע, כפי שאישר לימים בעדות בבית המשפט קצין המשטרה רפ"ק אייל פאר.

מצד אחד, המידע הביא לחקירה נפרדת ולהרשעות בעניין המינויים הפסולים בצמרת רשות המסים, אבל התלונות של ה-15 על השחיתות הפנימית ברשות המסים וביחידת החקירות נבלמו ונעצרו אצל רות דוד, במשטרה ובפרקליטות.

בהמשך הפרשה נוספו עוד תלונות. בעיקר מדובר ביעור תיק החקירה המקורי על-ידי הפרקליטות. בעניין זה רמז נציב הביקורת על מייצגי המדינה בערכאות, השופט בדימוס דוד רוזן, כי מדובר בטיוח. תלונה אחרת התייחסה להופעתה של רות דוד, שהיתה דירקטורית בחברת ב. יאיר בשליטת יאיר ביטון, בפני שופט השלום מנחם מזרחי, מי שהיה סגנה בפרקליטות ושותפה לסגירת תיק רשות המסים. במקביל מתנהל המשפט שבו מואשמת דוד בשיבוש הליכי משפט בהקשר לביטון. תלונה נוספת קשורה לרפי עמיאל, שהיה ראש מחלקת החקירות בתקופה עליה התלוננו "קבוצת ה-15", ונגדו ונגד סגנו שמואל גונן הפנו ה-15 טענות קשות.

הוקמו כביכול "כוח משימה" ו"צוות חקירה מיוחד"

התיקים בהם מדובר הועברו מהמטה הארצי של המשטרה לסנ"צ אוחיון במחוז תל-אביב, אחרי החשיפה ב"גלובס", לפיה במשך 5 שנים הציגה המשטרה כאילו מתנהלת בדיקה רצינית של התלונות שהגישו חברי קבוצת ה-15 על פרשיות שחיתות בצמרת יחידת החקירות ובצמרת רשות המסים באותה תקופה ועל טיוח הפרשיות הללו במשטרה ובפרקליטות.

רפי רותם, חושף השחיתות ברשות המסים, שהיה קצין המודיעין ביחידת החקירות, הוא הדמות הפעילה בקבוצת ה-15. רותם ופרקליטיו, עו"ד איתן ענבר ופיני פישלר מתנועת אומ"ץ דרשו שוב ושוב לקבל תשובות על הטיפול בתלונות, ונמסר להם כאילו הפרשיות נבדקות על-ידי "כוח משימה" בלהב 433 ועל-ידי "צוות חקירה מיוחד". אולם ממסמכים שהגיעו ל"גלובס" עולה כי איש מה-15 לא התבקש למסור את גרסתו ("המשטרה הקימה צוות לחקירת הטיוח בפרשת רשות המסים - אך המתלונננים לא זומנו להעיד", 2/5/2019).

סנ"צ אוחיון אמר לרפי רותם כי הגיעו אליו התיקים מהמטה הארצי אחרי שנבדקו, כולל בדיקה משפטית, ונרשמו בהם המלצות; וכי הוא צריך להחליט בתיקים אלה, כולל בתיקים מהעבר. אוחיון אמר לרותם כי לא יחליט בתיקים לפני פגישה ביניהם, אותה יתאם בהמשך. פגישה כזו עדיין לא נערכה.

"תיקי החקירה נסגרו"

אירוע מפתח בפרשה התרחש בעקבות דיון בוועדת הכנסת לביקורת המדינה, שנערך ביוני 2016, ונושאו היה הטיפול בפרשת רשות המסים. בסיום הדיון הודיע מבקר המדינה הקודם יוסף שפירא כי החליט להעביר לידיעת היועץ המשפטי לממשלה את המידע שמסר רותם על ראשי יחידת החקירות, רפי עמיאל וסגנו שמואל גונן, וזאת על-פי סעיף 14-ג לחוק מבקר המדינה, המחייב העברת מידע ממנו עולה חשד לפלילים.

ביוני 2017, בחלוף שנה מאותה ישיבה בכנסת, פנה עו"ד פישלר ליועמ"ש אביחי מנדלבליט ודרש לדעת מה נעשה בחומרים שמסר מבקר המדינה והיכן עומדים הדברים. הפנייה נותרה ללא מענה.

רק לפני שבועיים, שנתיים אחרי הפנייה של עו"ד פישלר ליועמ"ש, ורק אחרי שהתלונן אצל הנציב רוזן על ההתעלמות מפנייתו, הוא קיבל תגובה מלשכת פרקליט המדינה שי ניצן, ובה התייחסות למספר עניינים. בתגובה הנוכחית של פרקליט המדינה נמסר כי פנייה של רותם לפרקליט המדינה מתחילת 2017 לא כללה פרטי קשר אל רותם, ועל כן "לא ניתן היה להשיב לה". לגבי אי-מתן תשובה לפישלר במשך שנתיים, נמסרה התנצלות בנימוק של "תקלה", והוסבר כי הפנייה של פישלר נתקעה בלשכתו של שי ניצן.

בעוד המשטרה החליטה לאחרונה למסור את תיקי החקירה להחלטת סנ"צ אוחיון לצורך קבלת החלטה אם להמשיך לחקור את התלונות, אומר פרקליט המדינה כי הטענות נגד ראשי היחידה עמיאל וגונן, על קשרים פסולים עם גורמים עברייניים וטיוח, "פורטו במסגרת תלונותיו במשטרה, נחקרו ותיקי החקירה נסגרו". לא נמסר האם מדובר בהיעדר ראיות מספיקות או בחוסר אשמה. עד כה לא נענתה הפרקליטות לבקשה של פישלר לצלם את התיק בו מדובר.

"נשלח קלסר מסמכים למשרד היועץ המשפטי לממשלה"

מה קרה לאותם מידעים שנמסרו למבקר המדינה ולדבריו הועברו ליועץ המשפטי לממשלה?

במכתב מסביר פרקליט המדינה לפישלר כי "לשאלתך האם העביר מבקר המדינה מסמכים בעניין טענות למעשים פליליים של מר רפי עמיאל ומר שמואל גונן, בכירים ברשות המסים, ליועץ המשפטי לממשלה - מבדיקה שערכנו אל מול לשכת היועץ המשפטי לממשלה עולה כי לא הועברו מסמכים כאמור".

לשכת מבקר המדינה שוללת לחלוטין את הנאמר בתגובת פרקליט המדינה, ול"גלובס" נמסר מטעם מבקר המדינה כי "בתאריך 17 במאי 2017 נשלח קלסר מסמכים למשרד היועץ המשפטי לממשלה, וצורף אליו מכתב של עוזר מבקר המדינה המחזיק שלושה עמודים. המכתב מוען לעוזר היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד רועי כהן. היה והנמענים לא מוצאים את החומר, ניתן לשלוח אותו פעם נוספת".

מדובר בסתירה מהותית של הגרסאות בין פרקליט המדינה למבקר המדינה.

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "כפי שנאמר בעבר, משטרת ישראל אינה מתייחסת לתיקי חקירה או לחומר מתוכם בתקשורת. המעורבים בתיק יכולים, כפי שאכן עשו, לפנות למשטרה על-מנת לקבל מידע אודות תיקי החקירה וכן להשיג על ההחלטות בתיקים בהתאם לקבוע בחוק. למעלה מן הצורך נציין כי כל הטענות המובאות בפנייתך הועלו בפני גורמי אכיפת החוק מספר רב של פעמים וקיבלו מענה לאחר בדיקה יסודית".

"תגובת מבקר המדינה מצמררת ממש"

עו"ד פישלר אומר: "ראשית, כל עוד כל ה-15 מרשות המסים לא יצעדו ולא 'יפרקו' את אשר על ליבם בעדות מפורטת בפני המשטרה, לא ניתן לגנוז תיק חקירה, שהרי כלום לא נחקר בחלוף שנים רבות. הם טרם זומנו לחקירה? לגביית עדות? לתשאול? למסירת גרסה? למה? מדוע? ממה החסם? מי בולם? מי מונע? אך ברור כי מקום בו איש מהם לא נחקר, לא בוצעה חקירה, ולא ניתן היה לקבל החלטות בדבר גניזת תיקי החקירה.

"שנית, תגובת מבקר המדינה הנכבד מצמררת ממש. אומרים אנשי מבקר המדינה במפורש כי העבירו קלסר שלם לידי הפרקליטות/היועץ המשפטי לממשלה, ומשום מה גם הוא נעלם? נעלם יחד עם מכתב נלווה המחזיק שלושה עמודים? נזכיר את ארגזי רות דוד שבוערו בעניין רפי רותם בהינף אש התבערה, בין ליל שישי ושבת בתווך.

"שלישית, על הלבירינת: סתירה רבתי בין גרסת המשטרה לגרסת פרקליטות המדינה. ורביעית, סתירה רבתי - סתירה מוחלטת בין דבריו של סנ"ץ אבי אוחיון, קצין אח"ם משטרת מרחב הירקון, לבין מפקדיו במטה הארצי - באגף החקירות. לרבות ניצב גדי סיסו. האחרונים טוענים כי התיקים 'נחקרו ונגנזו', בעוד שסנ"ץ אבי אוחיון גורס וטוען כי הם העבירו לידיו את התיקים, הוא עדיין שוקד בימים אלה ממש ועובד על התיקים וטרם הכריע בעניינים. ואנו? אנה אנו באים? רק הנציב דוד רוזן, באומץ, יבחן את השערורייה אשר בינה לבין חזקת תקינות המינהל אין ולא כלום".

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"