גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אופיאטים? "הגיע יום הדין של חברות התרופות ששיווקו אותם"

הקנאביס? "לא השתכנעתי שהוא לא עלול להיות דלת לעולם הסמים" ● מחירי התרופות? "חברה שתעלה מחירים תקבל טלפון מטראמפ" ● בשורת הפארמה של חברות הטכנולוגיה? "גוגל לא תתחיל לפתח תרופות" ● דורמן פולוויל, שותף בכיר בחברת הייעוץ והמחקר פרוסט אנד סאליבן, נחרד מרמת המוסר והפוליטיקה של ענף הפארמה ואופטימי לגבי האפשרות למצוא תרופות לכאב שאינן ממכרות

"בתחום הפארמה, ככל שדברים אמורים להשתנות במהירות רבה יותר, כך הם נשארים קפואים יותר", אומר דורמן פולוויל, שותף בכיר וראש תחום מדעי החיים באירופה בחברת הייעוץ והמחקר הגלובלית פרוסט אנד סאליבן. "בשנת 2000 הצהירו בכל כנסי הפארמה על סוף עידן התרופות רבות המכר ועל תחילתו של עידן רפואה מדויקת יותר ומותאמת אישית. אני עדיין שומע את המנטרה הזאת בכנסים. 'האם הגיע סוף עידן רבי המכר?'. נו, האם הוא מגיע כבר? זה לא קורה כל כך מהר כמו שאנחנו חושבים".

על רקע הדברים האלה, פולוויל מזהיר שהחתונה המחודשת בין חברות הטכנולוגיה לתחום הרפואה עלולה להסתיים באכזבה מסוימת לשני הצדדים. "כן, אמזון תמכור תרופות וגוגל תעניק לנו מידע רפואי, אבל פיתוח תרופות? לא, לא. בשביל מה לחברה אג’ילית כמו גוגל להיכנס לתחום הקשה הזה? זה לא היא. לוחות הזמנים ורמות הרגולציה לא מתאימים לה, לאנרגיות שלה, לקצב העבודה שלה.

"הנה, בשנת 2000 השקיע המיליארדר והיזם לארי אליסון בקווארק הישראלית, שפיתחה שיטות חדשות למחקר בגנים. זה היה אז הדבר החם" (אליסון אפילו הצהיר אז שיעבור לעבוד בקווארק אחרי שיסיים את תפקידו באורקל - ג"ו). "19 שנה אחרי כן, הם עדיין בניסויים קליניים, ולארי אליסון כבר מזמן עבר לדבר המגניב הבא".

המשבר המוסרי מספר אחת: אופיאטים

פולוויל הגיע לתחום הפארמה אחרי כמה שנות התמחות בתחום הטכנולוגיה. לדבריו, טבילת האש שלו בענף הייתה לא רגילה והותירה חותם על תפיסתו את האינטרסים בעולם הזה.

"הפרויקט הראשון שלי בתחום הפארמה היה מחקר שוק עבור התרופה לוטרונקס (Lutronex) לטיפול במעי רגיז. המוצר הזה אושר ב-2000 ועזר לעשרות אלפי נשים, אך מקרה מוות אחד בגלל רישום לא נכון, שלדעתנו היה טעות של רופא, סתם עליו את הגולל, מסיבות שלדעתי היו פוליטיות" (הכוונה היא לתדמיתה הפוליטית של רשות המזון והתרופות, ה־FDA - ג"ו). לוטרונקס הוחזרה לשוק ב-2000, תחת הגבלות חמורות, והמוצר נמכר עד היום, אם כי לא ממש הצליח להמריא. בעקבות החוויה הזאת למדתי את הטוב, הרע והמכוער שבתעשיית הפארמה".

נציין שמול הטענה של פולוויל שהסרת התרופה הייתה פוליטית, רבים טענו שה־FDA הסיר את התרופה מהמדפים מאוחר מדי או שלא היה צריך לאשר אותה מלכתחילה.

היום, נוסף על תפקידו בפרוסט אנד סאליבן, פולוויל חבר בדירקטוריון של סורנטו ת’רפויטיקס, חברה המפתחת תרופות אימונותרפיות לטיפול בסרטן ותרופות נגד כאב, שאינן מבוססות על המנגנון האופיאטי. לדבריו, מה שקרה לתחום הטיפול בכאב בשנים האחרונות הוא דוגמה ומופת לבעייתיות של סקטור התרופות היום.

"הטיפול במגפת האופיאטים והטיפול בכאב בתרופות חלופיות זה הטרנד המוביל היום את תחום הפארמה בארה"ב", אומר פולוויל. "זו הדאגה מספר אחת של החברות בתחום ושל הציבור. זהו גם המשבר המוסרי מספר אחת של תעשיית הפארמה ובעיית ההתמכרות הקטלנית ביותר שיצר עד היום סם כלשהו.

"הבעיה היא שאנשים מתחילים עם תרופות המרשם, וכשאלה כבר לא מספיקות לשיכוך הכאב או כשהרופא כבר לא מוכן לתת להם מרשם מחשש שהם מגזימים, הם מספקים את ההתמכרות עם סמי רחוב, בעוצמה מחרידה. הרואין, וגם פנטינול - האופיאט הכי גרוע שנוצר. מנה אחת וסגרת איתו עסקה לכל החיים. עכשיו הגיע יום הדין של חברות התרופות שדחפו את האופיאטים, והן בסיכון לאבד הכול".

הצעד הבא הוא לנהל כאב באופן אחר, "אבל הפעם אנחנו חייבים להיות בטוחים. אנחנו לא הולכים לעשות אותה טעות עוד פעם", אומר פולוויל. מבחינתו, קנאביס הוא לאו דווקא הפתרון. "למוצר הזה יש אפקט פסיכואקטיבי. הוא אמנם לא ממכר, אבל לא השתכנעתי שהוא לא עלול להיות דלת כניסה לעולם הסמים. אם אכן כך, ואנחנו מציעים זאת כתחליף לאופיאטים, אז לא למדנו כלום ואנחנו לא עוזרים לאף אחד".

פולוויל מבדיל בין החומרים הפעילים בצמח שאינם יוצרים אפקט פסיכואקטיבי (לדוגמה CBD) ובין החומר הפסיכואקטיבי העיקרי THC. "החוק האמריקאי הפדרלי אומר שניתן לגדל צמחי קנאביס ללא THC , ואם יש בזה THC , אתה הולך לכלא. בעיניי זו פשרה לא רעה. ה־FDA הולך לאט אבל נכון, וזה חשוב כי החיים של אנשים נמצאים בסיכון. לעומת זאת, את ה־CBD אפשר להכניס גם למשקאות, למאכלים. זהו חומר מאלחש, מנהל כאב, לא ממכר ולא פסיכואקטיבי, בדיוק כמו זה שייחלנו לו. הדבר האתי לעשות הוא להתחיל מ־CBD".

אבל אומרים שבלי THC האפקט הוא הרבה פחות משמעותי.
"כיום אף אחד לא יודע איפה נמצא הערך של הקנאביס. נכתבו כ-40 אלף מאמרים על קנאביס, וזה עדיין לא מספיק, כי יידרשו ניסויים גדולים ומבוקרים יותר כדי שתהיה תשובה. זה יכול לקחת זמן. האמריקאים מאוד ייזהרו מפני יצירת מגפת התמכרות חדשה. אם ל־THC אין נזק, הממשל יחבק אותו בסופו של דבר, אבל זו תהיה חייבת להיות החלטה מבוססת מידע".

האוצרות שמחכים בספריות החומרים

פולוויל סבור שהעיסוק הממוקד בקנאביס מסתיר מהשוק חלופות בתחום הכאב, שהן לא אופיאטים ולא קנאביס אלא פתרונות אחרים לגמרי, כמו זה של סורנטו. גם בכך אשמה, לדעתו, תעשיית התרופות.

"במשך שנים היה תחום הכאב הילד המוזנח של תחום הפארמה, משום שהוא היה בבעלות חברות האופיאטים. כל החומרים האחרים הוזנחו. לא אתפלא כלל אם יתברר שיש בספריות החומרים של חברות התרופות הגדולות מולקולות שהוצעו כתרופות לכאב ונזנחו מכל מיני סיבות כלכליות. עכשיו, כשהתחום הזה הוא כל כך חם, אפשר למצוא בספריות הללו אוצרות. לכן אני מלא תקווה לגבי עתיד התחום.

"אני חושב שבעתיד נראה יותר מוצרים הניתנים בתדירות נמוכה, ואנחנו מקווים שכך יהיה גם בתחום הכאב. בעבר, החומרים הללו לא פותחו כי חברות התרופות רצו להתפרנס ממוצרים הניתנים באופן כרוני. מוצר כזה מספק הכנסה קבועה, שאפשר לסמוך עליה. סביר להניח שתרופות אחרות נדחקו הצדה, אבל היום מערכת הבריאות מוכנה לתגמל עבור טיפול כזה, והוא גם יוצר ערך מוסף בשווקים רוויים.

"שינוי בתמריץ יכול לעשות נפלאות בשווקים שהוזנחו, כפי שקורה עכשיו בשוק האנטיביוטיקה. לדוגמה, פתאום חזרו לבחון את הטיפול בפאג’ים (וירוסים שתוקפים חיידקים) - תחום שהוזנח במשך 100 שנה. כבר קיים מקרה מתועד של הצלת אישה מזיהום קטלני באמצעות פאג’ים, והוא פתח את הדלת לגישה החדשה-ישנה הזאת".
לדברי פולוויל, מעניין להפנות את המבט לעבר חברות פארמה איטלקיות דווקא. "יש קבוצה של חברות איטלקיות ותיקות, קצת שמרניות. לפעמים הן שומרות ידע שלכאורה הלך לאיבוד".

לארה"ב נמאס לממן את הבריאות של העולם

אחרי תרופות כאב, המגמה השנייה בחשיבותה שפולוויל מזהה בשוק התרופות היא העיסוק בתמחור תרופות. "הנושא הזה יהיה מדובר מאוד מעכשיו ועד הבחירות הבאות", הוא אומר ומוסיף שגם בתחום הזה חברות התרופות צריכות לשאול את עצמן שאלות קשות.

"אנחנו עדיין קצת המומים מכך שהחברות הגנריות כנראה תיאמו מחירים ביניהן. ברצינות? זה לא מה שהייתם אמורים לעשות, אנשי פארמה! בשביל מה נכנסתם למקצוע הזה אם לא בשביל לעזור לאנשים". לדבריו, עכשיו כל חברה צריכה להצדיק את המחירים של התרופות שהיא מוכרת. "כל חברה ששוקלת להעלות מחיר של תרופה משמעותית מקבלת היום טלפון מנשיא ארה"ב דונלד טראמפ. זה לא שיש פיקוח מחירים, אבל להעלות מחירים זה מאוד לא כדאי".

בעיני פולוויל צעד כזה אינו התערבות פסולה בשוק החופשי. "ארה"ב משלמת יותר עבור תרופות מכל העולם משום שמדובר בשוק חופשי ותחרותי, ולא בקונה ריכוזי, ועכשיו מתברר שדווקא המוכרים תיאמו מחיר? הימים שבהם ארה"ב תממן כך את חברות התרופות ואת כל הבריאות בעולם הם ספורים".

פולוויל מאמין שטראמפ ייבחר לקדנציה נוספת. "הוא עמד בהבטחות שהוא נתן בתחום הכלכלי, ואנשים אומרים לעצמם, 'הוא משוגע, אבל עושה את מה שהוא אומר שהוא יעשה'. זה מעניין. אנשים בארה"ב בוחרים לא מעט לפי הכיס, וקשה להתחרות במישהו שנתן לאמריקאים את הכלכלה שיש לנו היום".

רק לא עוד מיזוגים

המגמה השלישית המעניינת בתחום הבריאות, אומר פולוויל, היא "דיגיטיזציה של הכול". הוא מספר על חברת פארמה גדולה שיצאה בבת אחת ל-40-50 פרויקטים של מחשוב חלקים שונים בשרשרת הערך שלה - מגילוי תרופות ועד שיווק שלהן. המטרה של ניהול כל הפרויקטים האלה במקביל היא האינטגרציה ביניהם. פולוויל מסרב לנקוב בשם החברה, אך מבהיר: "אם זה יעבוד, גם שאר החברות יעשו את זה".

פולוויל מזכיר את האמירה מתחילת השנה של מנכ"ל ענקית התרופות נוברטיס, ד"ר ואסנט נרסימחאן, רופא לשעבר שגם עבד בחברת הייעוץ מקינזי: "היתרונות הגדולים שמצאנו לדיגיטיזציה הם לא במקומות המעניינים אלא במקומות כמו ניהול הניסוי הקליני, חיוב הרופאים, חשבונאות. לגלות תרופה זה עדיין נס, ואנחנו עדיין לא מבינים את התהליך מספיק כדי למכן אותו".

ומה לא יהיה הטרנד הבא בפארמה? פולוויל מקווה שזה לא יהיה שוב מיזוגים ורכישות של חברות גדולות. "אני לא אוהב מיזוגים ורכישות, זה כמעט אף פעם לא עומד בהייפ. אני זוכר את זה אפילו מהמיזוג בין גלקסו לסמית’קליין. במשך שנה אחריו אנשים לא הבינו מה הם אמורים לעשות. מי יפוטר? למי צריך ללקק עכשיו? זה סיפור אחר לקנות חברה קטנה, או חברה שאתה יודע מראש בדיוק מה אתה מתכוון לעשות איתה. או הסיפור של פייזר, שרק כך היא גדלה. היא חשבונאית, קונה עוד ועוד שורה תחתונה. ברוב המקרים מיזוגים הם 'השחלה' של המוכר את הקונה. זה מחריד".  

עוד כתבות

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי אולי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה יורדות ומושכות את נאסד"ק למטה

נאסד"ק יורד ב-0.6% ● תשואות האג"ח האמריקאיות מטפסות לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים