גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה רוב החברות הישראליות לא עושות ביטוח סייבר

רק ל-13% מהחברות במשק יש ביטוח מפני מתקפות סייבר - כך עולה מסקר של מערך הסייבר ● שני שרביט, סמנכ"לית בכירה למדיניות במערך, מזהירה כי במקרה של מתקפת סייבר נרחבת "הפגיעה הכלכלית במשק עלולה להגיע למיליארדי דולרים. מצב של תת ביטוח הוא מצב מטריד"

מתקפות הסייבר הולכות ומתעצמות/צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
מתקפות הסייבר הולכות ומתעצמות/צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

רק 13% מהחברות במשק מבוטחות בביטוח סייבר - כך עולה מסקר שערך באחרונה מערך הסייבר הלאומי, כחלק מגיבוש המלצות מדיניות בתחום ביטוח סייבר. מערך הסייבר מקדם בימים אלה תוכנית חדשה המיועדת להאצת שוק הביטוח. התוכנית כוללת פעולות לשיפור המודעות לצורך ביטוח סייבר בקרב ארגונים וכן לצורך שיפור היצע השירותים של חברות הביטוח עצמן.

במסגרת התוכנית, המערך יפנה לדירקטורים של חברות במשק ויחשוף בפניהם את הסיכונים ואת האחריות שלהם במקרים של תקיפת סייבר. המערך יעודד ארגונים מסוגים שונים לרכוש ביטוח, ובמקביל יפעל לבטח את פעילות הממשלה עצמה.

על פי סקר של פירמת רואי החשבון PwC, שוק ביטוח הסייבר בארה"ב בלבד מוערך בכ-2.5 עד 3.5 מיליארד דולר בשנה, והוא צפוי לגדול בתוך שלוש שנים בכ-2 מיליארד דולר בשנה. על פי נתונים שהציג המערך, ברמה העולמית ניכר כי "בעוד שלפני חמש שנים עמדה הפרמיה בשוק ביטוחי הסייבר על 900 מיליון דולר, כיום היא מגיעה ל-6.5 מיליארד דולר. תחזיות הגידול לחמש השנים הקרובות מרקיעות ליותר מ-20 מיליארד דולר".

במערך הציגו נתונים ממחקר שנערך בשיתוף עם בורסת הביטוח לוידס, לפיו הוערך הנזק הצפוי בתרחיש של קטסטרופת סייבר עולמית בכ-193 מיליארד דולר. נכון ל-2019, חברות הביטוח צפויות לשאת ב-27 מיליארד דולר בלבד מתוך סכום זה, וכתוצאה מפער זה ייווצר מצב שבו יישאו ארגונים עסקיים ומדינות במרב העלויות.

מהסקר שיזם המערך בקרב מנהלים וחברות ביטוח במשק עולה כי המניעים העיקריים להשקיע בביטוח סייבר מצד ארגונים הם ניהול סיכונים, מחויבות ללקוחות ומחויבות למשקיעים. הסיבות העיקריות לאי השקעה הן חוסר מודעות לאיומי הסייבר וחוסר כדאיות כלכלית. עוד עלה מן הסקר כי המרואיינים מתחומי התעשייה, חקלאות, בינוי ומסחר סיטונאי-קמעונאי ציינו בשכיחות גבוהה כי לא ידעו כלל שקיים ביטוח סייבר.

במערך מסבירים כי הפוליסות מעניקות סיוע לשיקום מידע שדלף או שובש מהארגון, מפצות על נזק בתשתית מחשובית, וכן משפות על הוצאות ייעוץ משפטי, ייעוץ תקשורתי לניהול אירוע ושיקום תדמיתי, אובדן ימי עסקים, שכירת צוותי תגובה לניהול האירוע ועוד.

לדברי שני שרביט, סמנכ"לית בכירה למדיניות במערך, "אנו רואים בשנתיים האחרונות התעוררות בתחום גם בעולם וגם בארץ. כולם מבינים שיש כאן משהו שצריך להתייחס אליו ברצינות, ואם רק 13% מהארגונים מבוטחים זה אומר שאנו נמצאים במצב של תת ביטוח. מאחר שביטוח זה גם כלי להתאוששות של הארגון במקרה של מתקפת סייבר, אז מצב של תת ביטוח הוא מצב מטריד".

שני שרביט/  צילום: דרור סיתהכל

שרביט מסבירה כי התפקיד של חברות הביטוח בהקשר הסייבר - בדומה לתפקודן בתחום הרכב - הוא הרבה מעבר לשיפוי כספי על נזק. "זה תלוי בפוליסה. ארגון מבוטח יכול לקבל סיוע של ממש בעת פגיעה בעזרת צוותים. אם למשל יש אירוע של מתקפת כופרה, הן יכולות לסייע בהתמודדות הלכה למעשה עם ניהול המשבר. חברות הביטוח לומדות שזה לא רק 'קחו כסף ותתמודדו'. מאחר שתקיפת סייבר היא אירוע בזמן אמת, הן נעזרות בחברות הסייבר השונות כדי להעניק שירותים".

לשאלת "גלובס" מדוע דווקא המדינה היא זו שצריכה לקדם אינטרסים של חברות הביטוח, ולא כוחות השוק, השיבה שרביט כי "בתחום המדיניות הציבורית אנחנו כל הזמן שואלים מה מעניין אותנו, למה להתערב ואיפה הבעיה. במערך הסייבר מסתכלים על ישראל ברמה הלאומית המצרפית, ומשום שלתקיפות סייבר יש נטייה להתפשט כמגפה יש לנו אינטרס שכל חברה תגן על עצמה יותר. מדובר בחלק ממאמצי היערכות לאסון ממשי, מצב שישראל לא חוותה אבל אנו צריכים לדעת איך נערכים אליו. למדינה יש אינטרס שחברות לא יקרסו.

"תהליך החיתום בביטוח ייצור מצב שבו חברות יגנו על עצמן כדי לקבל ביטוח - וגם לזה יש ערך. כשהשוק ייעשה מפותח ואינטליגנטי דיו, הדבר יגרום לשוק לעשות את הגנות הנכונות ורק את מה שהוא באמת צריך. אבל קודם כל אנחנו רוצים לראות את חברות הביטוח נכנסות לזה. אנחנו מצידנו, כמערך הסייבר הלאומי, נוכל לעזור ולו בכדי להבין מהי ההגנה הראויה על פי תורת ההגנה שפורסמה לציבור. מול הסוכנים נוכל לסייע לקבל ידע רלוונטי בתחום הסייבר, כדי שיוכלו למכור ביטוחים בצורה מקצועית. כיום הרבה לקוחות נוטשים את התהליך כיוון שאין להם פרטנר לשיח. מעבר לכך, אנו בוחנים מודל שבו פרויקט מערכת דירוג הסייבר 'חלון ראווה' (מערכת להערכת סיכוני סייבר של ארגונים - א"ב) יוכל להיות חלק מהמארג הזה", אומרת שרביט. 

עוד כתבות

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

המאבק הבא בין סמוטריץ' לברקת: הגדלת מכסת עובדים זרים

שר הכלכלה הציע להגדיל את מכסת העובדים הזרים במשק ולבטל את האגרות בגין העסקתם ● אלא שבאוצר טוענים: המכסות הקיימות טרם מולאו

שבבים

"יקפוץ ב-30% בשנת 2026": השוק החם שמסמנים בבנק אוף אמריקה

לפי בנק אוף אמריקה, בום הבינה מלאכותית נמצא באמצע דרך ארוכה ותנודתית שתימשך כעשור ● החברות שיובילו את השוק הן אלה בעלות יתרון תחרותי חזק ועמיד שניתן למדידה בדרך פשוטה - שולי הרווח ● וגם, האם אנבידיה יקרה מדי?

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

עשרות מגישי גלי צה"ל וגלגלצ קיבלו הודעה שהעסקתם תוקפא בשבוע הבא; דיון בבג"ץ בימים הקרובים

כ־50 מגישי גלי צה"ל וגלגלצ המועסקים כיועצים קיבלו הודעה כי העסקתם תוקפא כבר מהשבוע הבא ● העובדים טוענים לפגיעה דרמטית בלוח השידורים ולסגירה בפועל של התחנה לפני ההכרעה המשפטית, ופנו לבג"ץ בבקשה דחופה לצו ביניים ● משרד הביטחון: "המשרד לא הוציא הנחיה כלשהי על סיום העסקה בגלי צה"ל"

פרופ' אוליבר הארט / צילום: אלון גלבוע

"קולגות חושבים שיצאתי מדעתי": הכלכלן חתן פרס נובל שרוצה להכניס ערכים לשוק ההון

פרופ' אוליבר הארט רוצה להחזיר ערכים כמו הוגנות לחוזים, לישיבות דירקטוריון ולאסיפות בעלי המניות ● בימים אלה הוא מקדם רעיון חתרני כמעט לדמוקרטיזציה של שוק ההון ושיתוף בעלי המניות בקבלת החלטות שוטפות של חברות ● השבוע הוא הגיע לישראל כדי להשתתף בכנס השנתי של מרכז ESG של אוניברסיטת רייכמן ● ניצלנו את ההזדמנות כדי לברר איתו איך המודלים שלו עובדים במציאות

המשפחות השכולות מפנות את גבן לשר שקלי / צילום: מועצת אוקטובר

"ועדת טיוח": התגובות הקשות לוועדת החקירה הפוליטית

מליאת הכנסת אישרה בקריאה טרומית את ההצעה להקים ועדת חקירה פוליטית לאירועי ה-7 באוקטובר ● קצין נפצע מפיצוץ מטען ברפיח, ובלשכת רה"מ זעמו: "חמאס ממשיך להפר את הפסקת האש, ישראל תפעל בהתאם" ● פלדשטיין העיד: עובד לשכת רה"מ נכח בפגישתי עם ברוורמן בקריה ● סגנו של ראש השב"כ דוד זיני פורש מתפקידו בעקבות משבר אמון בין השניים ● עדכונים שוטפים

נשים במקלט. תחושת הביטחון התערערה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

הממשלה קיבלה החלטה דחופה וקריטית, אבל היא אפילו לא מנסה ליישם אותה

המלחמה העמיקה את הפערים המגדריים בישראל, ורוב הנשים מדווחות על חשש מוגבר לפגיעה בביטחון האישי ● הממשלה קיבלה החלטה לתת מענה, אבל לא עשתה את זה בפועל ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, בשיתוף שדולת הנשים, עוקב אחרי סיוע לנשים בשעת חירום

כך תשקיעו בזהב / צילום: Shutterstock

הוא נחשב אלטרנטיבה למניות ולאג"ח כגידור מפני סיכונים: כך תשקיעו בזהב

לנוכח הזינוק השנה במחיר הזהב, רבים בוול סטריט ממליצים שתחזיקו במתכת, לפחות בחלק קטן מתיק ההשקעות שלכם ● ב"וול סטריט ג'ורנל" ריכזו את הסוגיות המרכזיות בשוק הזה, וממליצים למשקיעים כיצד לנהוג עם הסחורה הלוהטת ● מדריך קצר להשקעה מושכלת

תביעות בגין ביטולי טיסות / איור: גיל ג'יבלי

גל התביעות נגד חברות התעופה הוקפא עד להכרעת בג"ץ

גל התביעות שהוגש נגד חברות התעופה הזרות בגין ביטולי הטיסות נתקל בבקשות לעיכוב ההליכים, בעקבות עתירה שהוגשה לבג"ץ ● ההערכה: סכום הפיצוי צפוי להצטבר למאות מיליוני שקלים

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

מרוץ ההשקעות בבינה מלאכותית עשוי להפוך את 2026 לשנת גיוס האג"ח הגדולה אי פעם

ההשקעות האדירות בתשתיות בינה מלאכותית דוחפות את גיוסי החוב הקונצרני בארה"ב לשיאים חדשים ● מיקרוסופט בוחנת מהפך ב-Xbox: מקונסולה סגורה לפלטפורמת גיימינג פתוחה מבוססת Windows ● אלפאבית קונה חברת אנרגיה ב־4.75 מיליארד דולר כדי להבטיח חשמל למרכזי הנתונים שלה ● ורשות החדשנות מרחיבה את התמיכה במו"פ של התעשייה היצרנית ● חדשות ההייטק

הפצועים חווים תחושת חוסר אונים מול חוזי שכר הטרחה / צילום: דוברות ביה''ח שיבא

"לא הבנתי את המספרים": פצועי צה"ל טוענים שעו"ד החתימו אותם על חוזים דרקוניים

עדויות וחוזים שהגיעו לידי גלובס חושפים מציאות עגומה: לוחמים שנפצעו במלחמה מוצאים עצמם מול דרישות לתשלום עשרות ומאות אלפי שקלים עבור ייצוג משפטי, לעיתים עוד לפני שזכו לקבל קצבה ● בזמן שבוועדות הכנסת דנים בהצעת חוק שתגביל את שכר הטרחה, בלשכת עורכי הדין מתנגדים בחריפות ומזהירים מפני פגיעה באיכות הייצוג ● האם הרגולציה תצליח לעצור את השוק הפרוץ מבלי להשאיר את הפצועים ללא מענה?

טופ גאם / צילום: אייל פישר

ברווח של פי 4 על השקעתה: קרן AP יוצאת מטופ גאם

קרן AP רכשה את מניות טופ גאם בשנת 2020 וכעת מכרה את החזקותיה תמורת 145 מיליון שקל - דיסקאונט של 16% על מחיר המניה, אך לדברי החברה, המכירה נסגרה לפני מספר ימים, ובינתיים המניה טיפסה ● הרוכש העיקרי: בית ההשקעות אלטשולר שחם שרכש 7% ממניות טופ גאם ב-100 מיליון שקל

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק דין: האם ניתן לחייב את הסבים ואת הדודים לשמור על קשר עם הילדה?

סיפור יוצא דופן הגיע לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה, כאשר אם לילדה בת 11 הגישה תביעה לאכוף על משפחת האב לקיים קשרים אישיים עם בתה, מאחר שהם מסרבים לעשות כן ● מה נפסק?

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

ישראל בוחנת מסלול חדש: יצוא גז טבעי דרך קפריסין

הפסגה המשולשת בין ישראל ליוון וקפריסין שהתקיימה השבוע הולידה תוכנית לפרויקט תשתיתי דרמטי ● על הפרק: הזרמת גז מלוויתן ותמר לקפריסין, למורת־רוחה של טורקיה

ח''כ חנוך מילביצקי, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ועדת הכספים מעבירה מיליארד שקל לחינוך החרדי, רגע לפני סוף שנת התקציב

ועדת הכספים אישרה העברת כמיליארד שקל למוסדות החינוך החרדי, שבוע לפני תום שנת התקציב ● מאות מיליונים מיועדים למוסדות לא מפוקחים שאינם מלמדים את מלוא לימודי הליבה

מלונות ים המלח / צילום: Shutterstock

ובמקום האחרון, שוב, ישראל: כך הידרדרנו במדד מותגי המדינות

ישראל התברגה במקום ה-50 והאחרון במדד מותגי המדינות NBI של מומחה המיתוג סיימון אנהולט, המתפרסם בעשרים השנים האחרונות; מי מנסה לשפר את המצב? ● קרן "בשביל האמנות" לתמיכה ולקידום האמנות בפריפריה ערכה אירוע לקראת 2026, וסופר אלונית משיקים את התבלין של ראמזי ● אירועים ומינויים

טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott

המחיר המפתיע של המלחמה עם איראן: האם לאמריקאים נגמרו המיירטים?

בהשפעת המלחמה נגד איראן, ארה"ב נותרה עם מחסור במיירטים מסוג THAAD • התעשייה האווירית מהדקת קשרים וחונכת מרכז חדשנות באזרבייג'ן ● וגם: קולומביה מבקרת את ישראל, אך במקביל רוכשת ומטמיעה מערכת הגנה אווירית ישראליות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

טסלה מול BYD: הסיפור ההפוך של יצרניות הרכב החשמלי הגדולות בעולם

מניית טסלה קפצה ב־6 החודשים האחרונים במעל 40% ושברה את שיא כל הזמנים ● לעומתה, BYD מציגה מגמה הפוכה עם ירידה דו־ספרתית באותה התקופה ● מה עומד מאחורי הפערים, ואיך מושפע מכך תיק ההשקעות שלכם?

תחנת הכוח הפרטית דוראד, זרוע פעילות האנרגיה של קבוצת לוזון / צילום: יגאל גורן

המרוץ ל"יהלום" של אלומיי: כולם רוצים לרכוש נתח מתחנת הכוח דוראד

האם רכישת השליטה בחברת האנרגיה אלומיי ע"י נופר מסתבכת? ריבוי הגופים שלוטשים עיניים לנכס המרכזי של החברה יוצרים איומים על השלמת העסקה - מהליך משפטי ועד פירעון מיידי של האג"ח שהנפיקה ● ועל מה דובר בפגישה שהייתה השבוע בין עופר ינאי לעמוס לוזון

צילום: מיטל וייזברג

לאחר שהפסידו 90% בתקופתו: משקיעי מיטרוניקס נגד מענק הסתגלות של 800 אלף שקל למנכ"ל

בתקופתו של המנכ"ל שרון גולדנברג, איבדה מיטרוניקס את מקומה במדד ת"א 35 והפכה לחברה בשווי של פחות מחצי מיליארד שקל, לעומת יותר מ-9 מיליארד שקל בעת שנכנס לתפקיד ● בעקבות התנגדות המשקיעים, החברה הסירה את נושא מענק ההסתגלות מאסיפת בעלי מניות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

העסקה הגדולה בתולדות אנבידיה: תשלם 20 מיליארד דולר לסטארט־אפ AI

אנבידיה וגרוק חתמו על הסכם רישוי טכנולוגי בהיקף ענק, שכחלק ממנו המייסד של גרוק ג'ונתן רוס ובכירים נוספים יעברו לשורות אנבידיה ● גרוק, שנוסדה ב־2016 כדי להתחרות בענקית השבבים, גייסה רק לפני מספר חודשים לפי שווי של כ־7 מיליארד דולר "בלבד"